Сноуден отримав російське громадянство. У США вважають, що він має повернутися і постати перед судом

Сноуден отримав російське громадянство. У США вважають, що він має повернутися і постати перед судом

Сноуден отримав російське громадянство. У США вважають, що він має повернутися і постати перед судом
. Фото: Суспільне, скріншот з відео

Президент РФ Володимир Путін 26 вересня підписав указ, яким надав російське громадянство колишньому працівнику Агентства національної безпеки США Едварду Сноудену.

Текст указу розміщено на офіційному інтернет-порталі правової інформації РФ.

Як повідомляє російське видання Интерфакс з посиланням на адвоката Сноудена Анатолія Кучерену, Едвард Сноуден не підлягає призову та мобілізації, яку оголосили у Росії 21 вересня.

"Оскільки Едвард Сноуден не служив у російській армії, не має практики та досвіду військової служби, він не підлягає призову", – відзначив адвокат.

Адвокат повідомив, що російського громадянства добиватиметься і дружина американця, а син, який з'явився в шлюбі, вже є росіянином від народження.

Російське видання РИА наводить слова офіційного представника Державного департаменту США Неда Прайса, який заявив, що Едвард Сноуден має повернутися до США, щоб постати перед судом.

"Наша позиція не змінилася: пан Сноуден має повернутися до США, щоб постати перед судом, як і будь-який інший громадянин США", – сказав Прайс на брифінгу.

За словами представника Держдепу, Вашингтон продовжує вважати Сноудена громадянином США, хоча він і заявляв публічно про відмову від громадянства.

Хто такий Едвард Сноуден

Едвард Сноуден колишній працівник Агентства національної безпеки (АНБ), який у 2013 році передав ЗМІ інформацію про програму PRISM, яка займалася збиранням та обробкою даних із телефонів людей. Програма існувала щонайменше з 2007 року, але весь час була таємною.

Із переданих Сноуденом матеріалів з’ясувалося: PRISM мала доступ до електронної пошти, акаунтів у соцмережах, електронних пристроїв і телефонних дзвінків усіх американців. І якщо спершу передбачалося, що програму використовуватимуть для стеження лише за іноземцями, принаймні із 2010-го такі обмеження вже не діяли.

У США Сноудена заочно звинуватили у шпигунстві та викраденні держвласності. Сноуден спочатку утік із США до Гонконгу, а потім – до РФ.

Читайте також

NASAMS для ЗСУ, "референдуми", масова мобілізація в Росії. 215-й день війни. Онлайн

На початок