NASAMS для ЗСУ, "референдуми", масова мобілізація в Росії. 215-й день війни. Онлайн

NASAMS для ЗСУ, "референдуми", масова мобілізація в Росії. 215-й день війни. Онлайн

Оновлено
NASAMS для ЗСУ, "референдуми", масова мобілізація в Росії. 215-й день війни. Онлайн
. Український військовослужбовець полку "Дніпро-1" у нещодавно звільненому селі Щурове, Донецька область, 25 вересня 2022 р. Фото: АР

26 вересня — 215-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Конгрес Сполучених Штатів погодив виділення Україні фінансову допомогу у розмірі близько 12 мільярдів доларів.
  • Видання Time присвятило головний матеріал головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному. Матеріал під назвою "Всередині українського контрудару, який переломив хід війни" розповідає про генерала Залужного з "нового покоління українських лідерів, які вміють бути гнучкими та делегувати рішення командирам на місцях".
  • Велика Британія запровадила нові санкції проти Росії через проведення РФ псевдореферендумів на тимчасово окупованих українських територіях. Новий список включає 92 фізичні і юридичні особи. Серед них 33 російські чиновники, яких Кремль відправив на захоплені території, а також місцеві колаборанти.
  • США надали Україні зенітно-ракетні системи NASAMS, повідомив президент Зеленський у інтерв'ю CBS. Про надання цих систем у новому пакеті допомоги Пентагон оголосив 24 серпня. Раніше ми розповідали, що відомо про NASAMS. Речник президента Сергій Никифоров уточнив, що Україна отримала від США згоду на передачу українській стороні NASAMS, але самі системи до України ще не прибули.
  • У восьмому пакеті санкцій ЄС проти Росії, ймовірно, не буде обмеження цін на нафту. Швидше за все, будуть санкції щодо хімікатів, машин, сталеливарної продукції.
  • В Росії триває мобілізація. За даними Генштабу ЗСУ, російські військові комісаріати переведені у цілодобовий режим чергування. При цьому Росія проводить мобілізацію й в окупованому Криму.

Суспільне завершує текстовий онлайн 215-го дня повномасштабної війни РФ проти України. Хроніку 27 вересня — читайте тут.

Окупанти РФ атакували Одещину дронами-камікадзе

Українські військові знищили всі три БПЛА, повідомляє ОК "Південь".

Читайте також: "Шахіди" з маркуванням "Герань-2". Що відомо про іранські дрони, які з'явилися на озброєнні Росії

Раніше в Одесі пролунали вибухи. Тоді міська влада повідомила про роботу ППО.

Армія РФ поцілила ракетою Х-59 по аеропорту в Кривому Розі

Армія РФ поцілила ракетою Х-59 по аеропорту в Кривому Розі. Його зруйновано. Люди не постраждали, повідомив керівник ОВА Резніченко.

Єрмак обговорив із Салліваном продовження безпекової допомоги ЗСУ

У межах постійного діалогу з партнерами та союзниками України керівник ОП Андрій Єрмак провів телефонну розмову з радником президента США з питань нацбезпеки Джейкобом Салліваном. Про це повідомляє ОП. Зазначається, що Салліван висловив подяку Зеленському, керівникові його Офісу та всій команді за успішно проведену операцію зі звільнення з російського полону іноземних громадян, зокрема двох американців.

Єрмак поінформував американську сторону про оперативну обстановку на фронті та успіхи ЗСУ.

Україна представила послам 30 держав проект спецтрибуналу для Росії — Зеленський

"В Офісі сьогодні відбувся важливий політико-дипломатичний захід. Послам тридцяти держав – наших партнерів – був представлений проект щодо заснування Спеціального міжнародного трибуналу для покарання Росії за злочин агресії проти нашої держави. Складність притягнення Росії за цей злочин полягає в тому, що наявних міжнародно-правових інструментів не достатньо. Потрібен саме Спеціальний міжнародний трибунал. І ми дуже детально і дуже прискіпливо опрацьовуємо цей проект. Не сумніваюсь – Трибунал буде. Буде відповідальність для усіх, хто розвʼязав цю злочинну війну проти України і свободи в Європі", — повідомив президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

Генсек НАТО обговорив з головою Єврокомісії агресію РФ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зустрівся з головою ЄК Урсулою фон дер Ляєн.

"Радий знову зустрітися з президентом Урсулою фон дер Ляєн. Ми обговорили агресію Росії проти України та посилення підтримки України. Співпраця НАТО — ЄС сприяє безпеці та стабільності, тому ми вважаємо, що настав час узгодити нову Спільну декларацію, щоб розвивати наше партнерство", — написав Столтенберг у Twitter.

В Одесі пролунали вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного. У місті та області оголошено повітряну тривогу.

Естонія надасть Україні модульні госпіталі

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

"Наразі у нас є актуальна потреба в модульних конструкціях з можливістю автономної роботи. Колеги з Естонії зможуть поставити нам такі модулі та мобільні госпіталі для того, щоб їх можна було використовувати під час відновлення зруйнованих будівель закладів охорони здоров'я", — зазначили у міністерстві.

Також естонські колеги братимуть участь у розвитку системи реабілітації України, зокрема долучатимуться до обміну досвідом щодо психічної та фізичної реабілітації.

Росіяни масово звертаються на гарячу лінію для здачі в полон Україні

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов. Він зазначив, що останнім часом спостерігається різке зростання звернень від росіян на гарячу лінію проєкту "Хочу жити" щодо здачі в полон у зв’язку з оголошеною у Росії частковою мобілізацією.

"Дуже багато зараз звернень на гарячу лінію від новомобілізованих росіян чи навіть від тих, хто ще не мобілізований. Тобто дзвонять: якщо мене мобілізують, які мої дії, що я маю зробити, як правильно здатися… Такі випадки є", – сказав Юсов.

Сили ССО знищили екіпажі трьох "Тигрів"

"Воїни ССО України влаштували засідку на противника у лісовому масиві на Донеччині. Під час операції бойова група ССО спалила одну бойову машину росіян і повністю знищила екіпажі трьох "Тигрів", — йдеться у повідомленні пресслужби Сил спецоперацій ЗСУ.

Maxar Technologies зафіксували 16-кілометрову чергу з авто на кордоні РФ з Грузією

Супутникові знімки, зроблені Maxar Technologies, зафіксували довгі черги на російській стороні кордону з Грузією.

У Maxar Technologies зазначили, що на зображенні видно рух в черзі приблизно за 16 кілометрів на північ від прикордонного переходу. Затор, ймовірно, розтягнувся і далі на північ. На російській стороні зібралися сотні транспортних засобів, а свідки кажуть, що люди чекають до 48 годин, щоб перетнути кордон з Грузією.

NASAMS для ЗСУ, "референдуми", масова мобілізація в Росії. 215-й день війни. Онлайн
Фото: Maxar

Армія РФ обстріляла Слов'янськ

Про це повідомив Facebook начальник МВА Вадим Лях.

За даними очільника громади, цього разу зазнав руйнувань район вулиці Барвінківської та центр – вулиці Ботанічна та Шевченко. Лях додав, що інформація про травмованих та загиблих уточнюється.

Кількість росіян, що в'їхали до Фінляндії, зросла вдвічі у порівнянні з минулим тижнем

Кількість росіян, які в'їхали до Фінляндії через сухопутний кордон з Росією, вдвічі перевищила показник попереднього тижня, повідомила фінська прикордонна служба.

"У неділю 8 314 росіян в'їхали до Фінляндії через фінсько-російський сухопутний кордон, вдвічі більше, ніж тижнем раніше", — написав у Twitter глава прикордонної служби Матті Піткяніітті.

"Включаючи суботні цифри, в цілому прибуло 16 886 росіян, причому "багато хто перебував транзитом в інші країни", — додав він.

Фінляндія та Росія мають спільний сухопутний кордон у 1340 кілометрів.

Над Дніпропетровщиною збили російську ракету

Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Нідерланди збільшать підтримку України

Нідерланди збільшать свою підтримку Україні та підтримають нові санкції проти Росії, заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

"Більше зброї, більше санкцій, більше ізоляції Росії. Через мобілізацію і фіктивні референдуми з боку Росії", — написав Рютте у Twitter.

Конгрес США виділяє Україні 11,7 млрд доларів допомоги

Учасники переговорів щодо законопроєкту про тимчасові витрати в Конгресі США погодилися включити 11,7 мільярда доларів допомоги Україні у відповідь на запит адміністрації Байдена. Про це повідомило джерело, знайоме з ходом переговорів, пише Reuters.

Харківський бабак-віщун Тимко пережив окупацію

Харківський бабак-віщун Тимко разом з іншими тваринами пережив окупацію у селі Нестерівка Великобурлуцької громади, яке Збройні сили України звільнили від російських загарбників під час контрнаступу у вересні.

Весь цей час у Нестерівці жили близько 30 бабаків, всі вони почуваються добре, розповів Суспільному завідувач лабораторії "Східні степи" біологічного факультету Каразінського Володимир Грубник. В окупації з бабаками були двоє наглядачів, працівники лабораторії Володимир та Галина.

NASAMS для ЗСУ, "референдуми", масова мобілізація в Росії. 215-й день війни. Онлайн
Харківський бабак Тимко пробув в окупації протягом шести місяців. Вересень 2022. Фото: Володимир Грубник

Під час окупації бабаки жили в клітках і не голодували, торік восени їм закупили близько тонни корму. Жодних передбачень Тимко ще не робив, але наглядачі сподіваються, що у лютому бабак зробить їх на біостанції, де й кожну зиму до повномасштабного російського вторгнення.

П'ять регіональних центрів Уповноваженого зі зниклих безвісти розпочали роботу

Розпочали роботу координатори на Вінниччині, Сумщині, Одещині, Хмельниччині та Миколаївщині. Раніше Центри відкрилися у Запорізькій, Київській, Дніпропетровській, Львівській та Рівненській областях, повідомляє пресслужба Кабміну.

"Пошук зниклих безвісти ведемо постійно, працюємо в режимі 24/7. Регіональні координатори щоденно приймають велику кількість громадян, рідні яких не виходять на зв’язок. Працюючи безпосередньо на місцях, наші Центри не лише допомагають у прийомі заявок від родичів, а й дізнаються більше деталей про зниклих. У пошуку буває важлива кожна з них", – зазначив Уповноважений зі зниклих безвісти Олег Котенко.

Зв’язатися з регіональними координаторами можна безпосередньо за вказаними в інфографіці телефонами або через гарячу лінію: 0 800 339 247.

Гутерреш: Ідея про те, що країна може боротися і виграти ядерну війну, божевільна

Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніо Гутерреш під час заходів до Всесвітнього дня ліквідації ядерної зброї.

"Ядерна зброя — найбільш руйнівна сила з коли-небудь створених. Будь-яке використання атомної зброї призведе до гуманітарного Армагеддону. Ми повинні зробити крок назад", — додав він.

Гутерреш закликав усі держави"використовувати всі шляхи діалогу, дипломатії і переговорів для ослаблення напруженості, зниження ризиків і усунення ядерної загрози".

МЗС Естонії закликав громадян не відвідувати Росію без крайньої потреби

"У зв'язку з військовими діями Росії ми радимо не їздити в Росію без крайньої потреби і повністю уникати поїздок в райони, що межують з Україною. Ми просимо громадян Естонії, які тимчасово перебувають в Росії, зважити важливість свого перебування в Росії і по можливості повернутися в Естонію", — йдеться в заяві МЗС Естонії, передає суспільний мовник ERR.

У МЗС нагадали, що можливості Естонії з надання консульської допомоги у РФ обмежені. Громадян Естонії, які тимчасово перебувають у Росії, просять зареєструвати своє перебування на сайті Міністерства закордонних справ.

У Києві запустили флешмоб за демонтаж памʼятників росіянам

Активісти запустили флешмоб "Знеси мене повністю", у межах якого закликають демонтувати памʼятники російським діячам. Про це повідомив 24 вересня один з авторів ініціативи Олег Слабоспицький у Facebook.

"Запустили флешмоб #ЗнесиМенеПовністю. Першим зробили ребрендинг більшовицькому злочинцю Миколі Щорсу. Його постать чітко підпадає під Закон про декомунізацію і ще з 2016 року Український інститут національної памʼяті закликає прибрати монумент з серця столиці", – написав він.

Також на памʼятнику Олександру Пушкіну на проспекті Перемоги зʼявились написи "Знеси мене" й "Демонтуй мене".

Росіяни перед втечею з Харківщини спалили храм — ПЦУ

Харківська Єпархія ПЦУ повідомила про знищення у селі Руські Тишки храму під час окупації. Православна церква України має намір відбудувати знищений храм, повідомила пресслужба.

"На початку окупації Архангело-Михайлівський храм був зухвало пограбований: двері були зламані, цінні богослужбові речі та ікони винесені невідомо куди. Проте аж до кінця літа церковна споруда залишалася цілою, хоч перебувала на самісінькій лінії фронту. В останні дні перед втечею з північних районів Харківщини окупанти спалили храм ПЦУ", — сказано у повідомленні.

NASAMS для ЗСУ, "референдуми", масова мобілізація в Росії. 215-й день війни. Онлайн
Місце, де був храм у Руських Тишках до вторгнення РФ. Фото: ПЦУ

Росіяни обстріляли Козачу Лопань під час доставки гуманітарної допомоги

Військовослужбовці Нацгвардії допомогли привезти гуманітарну допомогу з Латвії до селища Козача Лопань. Перед розвантаженням російські загарбники обстріляли селище. Про це 26 вересня повідомили в Східному оперативно-територіальному об'єднанні Національної гвардії України.

"Це харчові продукти, одяг для цивільного населення. Також ми привезли для військових від Латвійської Республіки військовий одяг та трохи спорядження. Починаючи з 2015 року, з початку співпраці НГУ та Латвійської Республіки, це вже 16 чи 18 вантаж взагалі. Та починаючи з 24-го лютого це вже друга така доставка гуманітарної допомоги, попередня була у червні", — поділився нацгвардієць Віктор.

Під час обстрілу поранення дістали двоє людей, йдеться у повідомленні.

"Поки люди чекали на видачу гуманітарної допомоги ворог завдав удару по центру селища, по скупченню цивільного населення. Поранення в обличчя отримала двадцятирічна дівчина. Також молодий хлопець отримав наскрізне поранення ноги", — розповів голова Дергачівської громади Вячеслав Задоренко.

ЗСУ за добу уразили 13 районів зосередження живої сили і військової техніки РФ

ЗСУ відбили атаки росіян в районах населених пунктів Спірне, Соледар, Підгородне, Бахмут, Майорськ, Кам’янка, Побєда та Павлівка, повідомляє Генштаб.

Авіація Сил оборони завдала близько 20 ударів. Підтверджено ураження 13 районів зосередження живої сили і військової техніки РФ, позиція броньованої техніки та 5 позицій зенітних ракетних комплексів.

Ракетні війська і артилерія за поточну добу, зокрема, уразили 3 пункти управління, 5 районів зосередження живої сили та техніки росіян, 1 позицію зенітних ракетних комплексів, 2 підрозділи ракетних військ і артилерії, 3 склади з боєприпасами, а також 12 окремих важливих цілей.

За поточну добу росіяни завдали 2 ракетних та 4 авіаційних удари, здійснили понад 7 обстрілів з РСЗВ, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні. Армія РФ також задіяла ударні БпЛА в районі населеного пункту Біленьке Одеської області. Від вогневого впливу РФ постраждало 12 населених пунктів. Зокрема, Запоріжжя, Марганець, Мусіївка, Нікополь, Потьомкине, Осокорівка, Миколаїв та Очаків.

Росіяни здійснювали обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії:

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Одноробівка, Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Гатище, Кучерівка, Петропавлівка, Куп’янськ-Вузловий, Сенькове, Кам’янка та Голубівка;

на Краматорському напрямку – Новоселівка, Щурове, Діброва, Озерне, Закітне, Сіверськ, Верхньокам’янське, Виїмка, Спірне, Роздолівка, Веселе та Білогорівка;

на Бахмутському напрямку – Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Григорівка, Бахмут, Весела Долина, Кліщівка, Одрадівка, Зайцеве та Майорськ;

на Авдіївському напрямку – Первомайське, Авдіївка, Водяне, Опитне, Мар’їнка, Парасковіївка та Новомихайлівка;

на Новопавлівському напрямку – Времівка, Вугледар, Павлівка, Микільське та Єгорівка.

на Запорізькому напрямку – Зелене Поле, Новосілка, Успенівка, Новопіль, Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Червоне, Гуляйпільське та Новоандріївка.

на Південнобузькому напрямку від артилерійського вогню постраждали понад 35 населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення.

Голова МАГАТЕ закликав до термінового встановлення зони ядерної безпеки навколо ЗАЕС

Керівник МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі у Відні на пленарному засіданні Генеральної конференції Міжнародного агентства з ядерної енергії закликав терміново створити зону ядерної безпеки навколо Запорізької атомної електростанції.

"Я закликав до термінового встановлення зони ядерної безпеки, щоб припинити обстріли, які завдають шкоди станції та лініям передачі – її ключовому зовнішньому джерелу енергопостачання", – сказав Гроссі.

Він також зазначив що розпочав "детальні переговори з Україною та Росією щодо якнайшвидшого узгодження та впровадження зони".

"Ми знаємо, що потрібно зробити, і це можливо виконати. Готовий і надалі продовжити консультації в обох країнах цього тижня, щоб ми могли захистити станцію", – наголосив голова МАГАТЕ.

Боєздатність підрозділів з мобілізованих у “Л/ДНР” вкрай низька — Череватий

"У Сватовому на вулицях відловлюють тих, кому виповнилося 18 років, і дають повістки. Люди не мотивовані, не мають бажання воювати, не пройшли виучку та не мають найменшого злагодження. Ще один факт, який морально діє негативно, це зверхнє, принизливе ставлення з боку регулярної російської армії. Вони їх не вважають за повноцінних бойових побратимів. З таким духом ці люди і воюють, за найменшої можливості відступають або слабо тримають оборону. Загалом морально-психологічний стан ЗС Росії, всіх, кого їм вдалося нагнати в цю орду після ганебної поразки на Харківському напрямку, суттєво змінився", — розповів в ефірі єдиного телемарафону речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий.

Він додав, що на фронті "ключова зміна" полягає в тому, що "зараз ЗСУ диктують свою волю, а не російська армія, як вона це робила спочатку окупації": "Після Харкова вони на багатьох напрямках зосередилися на обороні. Там йдуть контрнаступальні дії наших ЗСУ. Вони визначені конкретним підрозділам, коли досягнуть своєї мети, будуть озвучені командуванням. Російські війська, оскільки військово-політичне керівництво тисне на них, намагаються хоч якийсь успіх продемонструвати. Найбільша концентрація у них на Бахмутському напрямку. Зокрема, цієї доби вони намагалися в районі Соледара, Бахмута атакувати. І головним фірмовим стилем, поки у них є достатньо артилерії і ракет, вони завдають ударів, в першу чергу, по інфраструктурі".

"Український спосіб війни". Видання Time присвятило номер Залужному

"Коли генерал не в формі, він віддає перевагу футболкам і шортам, що відповідає його легкому почуттю гумору. Коли він вперше почув від помічників президента України Володимира Зеленського наприкінці липня 2021 року, що його запрошують очолити Збройні Сили України, його відповідь була: "Що ви маєте на увазі?". Коли стало відомо, що він стане головнокомандувачем, він заявив, що відчув себе так, як ніби його вдарили "не просто нижче пояса, а прямо — в нокаут", — так починається матеріал Time про головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Time пише, що, загартований боротьбою з Росією на східному фронті, Залужний належить до нового покоління українських лідерів, які вміють бути гнучкими та делегувати рішення командирам на місцях.

Коли вторгнення РФ почалося вранці 24 лютого, у генерала було дві стратегічні цілі для оборони України, пише Time.

"Ми не могли допустити падіння Києва, — розповів Залужний виданню. — І в усіх інших напрямках нам довелося пролити їх кров, навіть якщо в деяких місцях це вимагало б втрати території".

За його словами, мета полягала в тому, щоб дозволити російським просунутися вперед, а потім знищити їх колони на фронті й лінії постачання в тилу. На шостий день вторгнення він прийшов до висновку, що це працює. Росіяни не змогли захопити аеропорти навколо Києва і просунулися досить глибоко, щоб залишити незахищеними ланцюжки постачання.

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі був вражений, коли побачив, що українці тримаються. Він запитав Залужного, чи планує той евакуюватися в більш безпечне місце.

"Я сказав йому:" Я тебе не розумію, — згадує Залужний. — Для мене війна почалася у 2014 році ...Я не втік тоді і не збираюся тікати зараз".

Генерал був здивований промахами Росії. Коли росіяни стикалися з сильним опором або втрачали можливість поповнювати запаси, вони не відступали і не змінювали підхід: "Вони просто гнали своїх солдатів на бійню. Вони вибрали сценарій, який підходив мені найбільше".

Загартовані війною українські лідери знають, що недавні успіхи дали їм можливість виграти час. Зі свого боку, Залужний готується до довгої і кривавої боротьби.

"Знаючи те, що я знаю про росіян не з чуток, наша перемога не буде остаточною", — сказав він. — Наша перемога стане можливістю перевести дух і підготуватися до наступної війни".

Велика Британія запровадила нові санкції проти Росії

Як повідомляється на сайті британського уряду, санкції розширено через проведення РФ псевдореферендумів на тимчасово окупованих українських територіях.

"Цей процес повторює їхній (РФ - ред.) підхід у Криму у 2014 році, що поєднує дезінформацію, залякування та фальшиві результати. Ці референдуми не відображають волю українського народу і є серйозним порушенням територіальної цілісності та політичної незалежності України", — наголосив міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі.

Новий санкційний список включає 92 фізичні і юридичні особи. Серед них 33 російські чиновники, яких Кремль відправив на захоплені території, а також місцеві колаборанти. Санкційний пакет також включає 55 керівників російських державних компаній, зокрема, членів правління "Газпромбанка", "Сбербанка" та "Совкомбанка".

Під санкції також потрапила компанія IMA Consulting, яку називають "улюбленим PR-агентством Путіна". IMA була нагороджена за керівництво громадськими кампаніями з проведення цих фіктивних референдумів, як для підтримки їх проведення на чотирьох тимчасово контрольованих територіях, так і для забезпечення їх фальшивої діяльності в Росії. Також у "чорний" список внесено "Госзнак" — компанію з виробництва охоронних документів, відому своєю монополією на виробництво" десятків мільйонів" державних документів, включаючи прискорені паспорти на тимчасово окупованих Росією територіях.

Польща запропонує базову одноденну військову підготовку всім охочим у віці до 65 років

Базовий одноденний курс буде запропонований усім полякам у віці від 18 до 65 років. Він буде включати в себе поводження зі зброєю, стрілянину, ближній бій і читання карт. Навчання проходитимуть на 17 військових базах щосуботи в жовтні і листопаді.

Польща давно планувала збільшити чисельність своїх збройних сил, і російське вторгнення в Україну посилило цю мету. Нещодавно в Польщі була введена добровільна військова служба, і, наприклад, співробітникам поштових відділень пропонується пройти навчання володінню зброєю під керівництвом польської міліції.

Польська армія зараз налічує 110 тисяч військовослужбовців, і ще 30 тисяч — чоловіки і жінки, що проходять службу у Військах тероборони (Wojska Obrony Terytorialnej). Уряд хоче збільшити ці цифри до 250 тисяч фахівців і 50 тисяч офіцерів.

Папа Римський попередив про наслідки використання ядерної зброї

Використання ядерної зброї на війні — це злочин проти майбутнього, написав Папа Римський Франциск у Twitter.

"Я хочу ще раз заявити, що використання ядерної енергії у військових цілях сьогодні, як ніколи, є злочином не тільки проти гідності людей, а й проти будь-якого можливого майбутнього нашого спільного дому", — зазначив понтифік.

Грузини невдоволені потоком росіян, які втікають до них від мобілізації — Хатія Деканоїдзе

Про це голова фракції ЕНД в парламенті Грузії Хатія Деканоїдзе розповіла в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Більшість громадян Грузії дуже занепокоєні, бо ми ж знаємо, яка пропаганда, доктрина у Кремля, Путіна, він постійно “захищає” російськомовне населення. Перша хвиля пішла у квітні, травні, червні, коли дуже багато росіян приїхало, і грузини відчули, що це велика загроза безпеці. А зараз реально пішла друга хвиля після так званої мобілізації. Ми всі в Грузії вважаємо, що це паніка Путіна і остаточна хвиля, коли Росія впаде від рук України і дуже скоро. Але є велика загроза безпеці Грузії. Ми в Грузії вважаємо, що ці громадяни РФ, які втікають від мобілізації, повинні залишитися в Москві, Пітері та інших містах, щоб боротися проти Путіна, а не їхати в Грузію пити вино, насолоджуватися в Батумі. Я як депутатка парламенту, як член партії, як людина, яка дуже добре бачила, що відбулося у 2008 році, в 2014-му і те, що відбувається зараз в Україні. Це геноцид, який коїть Путін та росіяни", — заявила Деканоїдзе.

Вона зазначила, що громадяни Росії скуповують майно в Грузії: "Цього літа в Батумі їх було дуже багато. Чіткої політики у грузинського уряду, який не вважається зараз стратегічним партнером України, немає. Вони досі вважають, що мовчати — це вихід. Але грузини так не вважають. За всіма опитуваннями, 90% грузинів вважають себе стратегічними партнерами України та вболівають за вас, ваша війна — це наша війна. Ті, хто не бореться проти Путіна — підтримують Путіна".

Литва передала Україні 50 бронетранспортерів M113 — Міноборони

В Україну вже прибуло 50 подарованих Литвою бронетранспортерів М113. Для подальшої військової підтримки необхідно буде консультуватися з союзниками по НАТО.

Про це заявив Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас журналістам за підсумками засідання Державної ради з оборони, повідомляє Delfi.

"Що стосується військової підтримки України, то Литва її підтримувала і буде підтримувати. Нагадаю, що буквально три дні тому наша бронетехніка, яку ми відправили, досягла України, і зараз цій країні передано 50 бронетранспортерів М113", — сказав Анушаускас.

На Луганщині триває підготовка до деокупації — голова ОВА

Триває підготовка до деокупації населених пунктів Луганської області. Про це під час марафону повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Успіхи є, але не розголошуємо інформацію, аби ситуація на лінії фронту не погіршилась. Іноді можуть акцентувати на населеному пункті й це може піти не на користь українським військовим ", — розповів Гайдай.

Він додав, що після псевдореферендуму росіяни хочуть приєднати окуповані території в адмінкордонах областей, не дивлячись на те, що абсолютної окупації немає.

США нададуть Україні додаткові 457,5 мільйонів доларів

Гроші виділять на підтримку цивільної безпеки, "щоб врятувати життя та зміцнити спроможність українських партнерів з правоохоронних органів та кримінального правосуддя", повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен.

"Ми поділяємо їхню відданість демократичній, незалежній і суверенній Україні", — написав він.

Російські окупанти вдарили по місту Первомайський на Харківщині

Російська армія обстріляла місто Первомайський у Харківській області. Постраждала цивільна та критична інфраструктура, приватні будинки. Окупанти вдарили по приватному сектору, сказав Суспільному Первомайський міський голова Микола Бакшеєв.

За його словами, постраждала цивільна інфраструктура громади, перебито водогін. Він закликає жителів не викладати фото і відео з місця події.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що у місті повністю зруйновано два приватних будинки, є пошкодження критичної інфраструктури.

"Інформація про поранених уточнюється", — написав Синєгубов.

У деокупованій Балаклії на Харківщині відновили електропостачання

Жителям Балаклії повернули електроенергію. Зі світлом у місті нині майже 11 тисяч людей. Це більше 77% жителів Балаклії, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Також відновлено електропостачання міської лікарні, центральної котельні, трьох шкіл, поліклініки, очисних споруд та водозабірної інфраструктури. Завдяки відновленню електропостачання можливий запуск водопостачання", — написав Синєгубов.

За його словами, завдяки відновленню електроенергії у Балаклії зможуть запрацювати банківські установи та торговельні мережі.

Залужного зобразили на обкладинці Time

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний з'явився на новій обкладинці Time. Стаття у журналі має назву "Всередині українського контрудару, який переломив хід війни".

РФ готує кібератаки на критичну інфраструктуру України та її союзників — ГУР

Кремль планує здійснити масовані кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури українських підприємств й установ критичної інфраструктури союзників України. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

У першу чергу удар спрямують на підприємства енергетичної галузі. При проведенні операцій використовуватиметься досвід кібератак на енергосистеми України 2015 та 2016 років.

“Цим ворог спробує посилити ефект ракетних ударів по об’єктах електрозабезпечення насамперед у східному та південному регіонах України. Командування окупантів переконано, що це призведе до сповільнення наступальних дій українських Сил оборони”, — йдеться у повідомленні ГУР.

Також, за даними розвідників, Кремль має намір збільшити інтенсивність DDoS-атак на критичну інфраструктуру найближчих союзників України, насамперед, Польщі та країн Балтії.

Київ — повітряна тривога.

МАГАТЕ розпочало переговори щодо створення зони ядерної безпеки на Запорізькій АЕС

Міжнародне агентство з ядерної енергії розпочало переговори щодо створення зони ядерної безпеки на Запорізькій атомній електростанції.

Про це 26 вересня повідомили в НАЕК "Енергоатом" з посиланням на директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

Зокрема наразі він проводить зустріч із заступницею держсекретаря США з питань контролю над озброєнням і міжнародної безпеки Бонні Дженкінс.

"У центрі уваги – термінове створення охоронної зони ядерної безпеки на Запорізькій АЕС. Пріоритетом залишається робота із забезпечення безпеки ядерних об’єктів України, і підтримка США високо цінується", – написав він у Twitter.

80% українців вважає, що успіх української армії є спільним результатом дій України та Заходу — опитування

У вересні 2022 року Україна досягла військових успіхів на Харківщині звільнивши низку територій від російських окупаційних військ. Для 80% українців успіхи української армії є спільним результатом дій України та українців і підтримки Заходу.

Такі результати опитування проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Респондентам поставили запитання, як вони оцінюють внесок підтримки Заходу і співвідносять із внеском самої Україна та українців.

Для 80% українців успіхи української армії є спільним досягненням і спільним результатом дій України та українців і підтримки Заходу (з них 40% переваги надають Україні / українцям, 36% — у рівні мірі бачать внесок України / українців та Заходу, а 5% деяку перевагу надають Заходу). Про винятковий вплив дій України / українців говорять 10%, а про виняткову роль підтримки Заходу — лише 3%.

У всіх регіонах України абсолютна більшість (77-82%) вважають успіхи української армії спільним результатом дій України / українців та Заходу. 73% українців вірять, що Захід не втомився і хоче перемоги України на прийнятних для нас умовах.

У Молдові хочуть позбавляти громадянства за участь у війні на боці РФ

У Молдові розглядають можливість позбавлення громадянства для громадян Молдови з російським паспортом, які підуть до армії РФ для війни в Україні. Про це йшлося у понеділок, 26 вересня, на засіданні Вищої ради безпеки за участі президентки країни Майї Санду, передає Newsmaker.

Також влада планує посилити покарання для громадян Молдови, які не мають громадянства РФ і які воюватимуть на боці РФ в Україні.

Як зазначила Санду, після оголошення в Росії часткової мобілізації є ризик, що призиватимуть і мешканців східних районів країни. Йдеться про невизнане Придністров'я.

За словами Санду, Молдова не повинна допускати, щоб її громадяни воювали на боці агресора.

"Ми розглядаємо варіант відкликання громадянства Молдови у жителів країни з російським паспортом, які воюватимуть на боці агресора", - сказала Санду.

Санду також розповіла, що попросила МЗС розпочати переговори з російською стороною, щоб виключити випадки мобілізації громадян Молдови, які проживають у РФ.

Молдовська влада допоможе громадянам Молдови, які проживають у Росії, повернутися додому за їхнього бажання.

"Посольство вже працює в посиленому режимі, щоб відповідати на запити, що зростають", — сказала президентка.

Окупанти звинувачують українців у ракетному обстрілі "виборчої дільниці" в Рубіжному

Окупанти звинувачують українців в ракетному обстрілі "дільниці для голосування" в Рубіжному, де бюлетені та документація збереглися. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Як написав Гайдай, за повідомленнями проросійських ЗМІ, постраждала одна із дільниць для голосування в Рубіжному внаслідок нібито обстрілу реактивними системами залпового вогню HIMARS, де загалом влучили шість ракет.

"Фото підтвердження руйнувань росіяни поки що не публікують, але заявляють, що після настільки масованого обстрілу "дільнична виборча комісія" зберегла і документацію, і бюлетені. Тобто, неволевиявлення в Рубіжному сьогодні буде продовжено", — заявив очільник Луганщини.

Марафон "Єдині новини" обійдеться державі приблизно у 600 мільйонів гривень — Железняк

Згідно даними Держбюджету-2023, на загальнонаціональний телемарафон "Єдині новини" держава планує витратити приблизно 600 мільйонів гривень. Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк з посиланням на дані Держбюджету.

535 мільйонів гривень — "Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання, обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, фінансова підтримка системи державного іномовлення України".

73 млн грн — "Висвітлення діяльності Верховної Ради України через засоби телебачення і радіомовлення та фінансова підтримка видання газети "Голос України", — написав Железняк.

"Єдині новини" — інформаційний телемаратон, запущений 24 лютого 2022 року з метою інформування населення щодо ситуації в Україні від початку російського вторгнення в Україну.

Японія стурбована ядерними погрозами Росії та забороняє поставки хімічної продукції в країну

Японія вирішила заборонити експорт товарів, пов'язаних з хімічною зброєю в Росію в рамках додаткових санкцій проти Москви у зв'язку з вторгненням Росії в Україну. Крім того, у країні "глибоко стурбовані" можливим застосуванням ядерної зброї Росією.

Про це заявив головний секретар Кабінету Міністрів Японії Хірокадзу Мацуно на пресконференції, повідомляє Reuters, 26 вересня.

"Як єдина країна в світі, що зазнала ядерних атак, ми наполегливо вимагаємо, щоб загроза або застосування ядерної зброї Росією ніколи не мали місця", — заявив Мацуно.

Відповідаючи на питання, чи схвалює Японія можливе застосування Сполученими Штатами ядерної зброї проти Росії, Мацуно відмовився від коментарів.

26 вересня уряд Японії заборонив експорт матеріалів, які можуть бути використані для виробництва хімічної зброї у 21 російську організацію, включаючи наукові лабораторії. Цей захід був схвалений Кабінетом Міністрів після рішення "Великої сімки" минулого тижня.

Крім того, Мацуно додав, що Японія продовжить співпрацювати з міжнародною спільнотою підтримуючи Україну та посилюючи санкцій проти Росії.

Мобілізовані військовослужбовці РФ потраплять на лінію фронту з мінімальною підготовкою — британська розвідка

Російських військових, яких призваних в рамках часткової мобілізації в Росії, відправлять на лінію фронту з мінімальною підготовкою. Вони, ймовірно, будуть страждати від високого рівня виснаження, повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

За їхніми даними, у Росії вже видали багато десятків тисяч призовних листів. Тепер Росія зіткнеться з адміністративною та матеріально-технічною проблемою, пов'язаною із забезпеченням підготовки військ.

"На відміну від більшості західних армій, російські військові проводять низькорівневу початкову підготовку солдатів в призначених їм оперативних підрозділах, а не в спеціалізованих навчальних закладах. Як правило, один батальйон у складі кожної російської бригади залишається в Гарнізоні, якщо два інших розгорнуті, і може надати кадри інструкторів для навчання новобранців або поповнень. Однак Росія розгорнула багато з цих третіх батальйонів в Україні. Багато з призваних військовослужбовців не матимуть ніякого військового досвіду протягом декількох років", — пише Міноборони.

На думку розвідки, брак військових інструкторів і поспішність, з якою Росія почала мобілізацію, наводять на думку, що багатьох військовослужбовців відправлять на лінію фронту з мінімальною відповідною підготовкою, тому вони, ймовірно, будуть страждати від високого рівня виснаження.

NASAMS ще не прибули в Україну — Никифоров

Україна отримала від Сполучених Штатів Америки згоду на передачу українській стороні зенітно-ракетних систем NASAMS для оборони повітряного простору України. Самі системи до України ще не прибули. Про це речник президента Сергій Никифоров розповів у коментарі Суспільному.

“Отримали рішення, отримали згоду, а самі NASAMS фізично ще не надійшли”, — сказав Никифоров.

У деокупованих Липцях на Харківщині знайшли ще одну катівню окупантів

Катівню російські окупанти облаштували у підвалі приміщення, де оселилася "народна міліція ЛНР".

У підвалі загарбники ув'язнювали місцевих жителів, які підтримували територіальну цілісність України і відмовлялися від співпраці з окупантами, повідомили в обласному управлінні СБУ 26 вересня.

"За інформацією СБУ, рашисти застосовували до в'язнів жорстокі тортури, після чого силоміць вивозили їх на територію РФ", — йдеться у повідомленні.

Нині правоохоронці встановлюють, хто саме з місцевих жителів постраждав від тортур.

У РФ відкрили вогонь в Усть-Ілімському військкоматі, поранений військком

В Росії в Іркутській області 25-річний місцевий житель відкрив вогонь в Усть-Ілімському військкоматі. За попередніми даними, поранений військком. Про це інформує портал “База”.

Стрілець затриманий. Ним виявився 25-річний місцевий житель Зінін Руслан. За попередніми даними, сам Зімін мав бути сьогодні мобілізований. Яким чином він пройшов у військкомат зі зброєю, поки незрозуміло. Військком Олександр Єлісєєв зараз перебуває у лікарні. Очевидець стрілянини у військкоматі в Усть-Ілімську розповів, що у військкоматі немає металошукача. Документи у призовників теж ніхто не перевіряв.

“Дивилися повістку, у журналі черкнули та проходь. Зброя у нього була як із “Брата-2”, дуже схоже, на кшталт обріза саморобного”, – розповів очевидець розстрілу.

"Зараз усі поїдемо додому", — саме такі слова, за даними "Бази", сказав чоловік перед тим, як розпочати стрілянину у військкоматі.

Губернатор Іркутської області Ігор Кобзєв повідомив, що поранений під час стрілянини в Усть-Ілімському військкоматі військовий комісар живий, але перебуває у важкому стані.

“Я дав доручення посилити заходи безпеки. Прошу всіх зберігати спокій”, — заявив губернатор.

За добу Росія втратила у війні з Україною 500 військових, літак і 4 гелікоптери — Генштаб

Станом на ранок 26 вересня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 57 200 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 500 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 2290 (+15) од,
  • бойових броньованих машин — 4857 (+25) од,
  • артилерійських систем — 1369 (+1) од,
  • РСЗВ — 330 (+2) од,
  • засоби ППО — 172 (+1) од,
  • літаків — 260 (+1) од,
  • гелікоптерів — 224 (+4) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 970 (+4),
  • крилаті ракети — 241 (+0),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3711 (+10) од,
  • спеціальна техніка — 131 (+1).

Найбільших втрат військо РФ зазнало на Краматорському та Донецькому напрямках. Дані уточнюються.

На Донеччині від обстрілів окупантів загинули троє людей

Упродовж 25 вересня від обстрілів російських окупантів на Донеччині загинули троє людей, ще 11 людей отримали поранення.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Від обстрілів окупантів загинули двоє людей в Авдіївці та один у Бахмуті.

Очільник Донеччини додав, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 887 людини, 2244 — отримали поранення.

Мобілізація навряд чи суттєво збільшить бойову потужність росіян — ISW

Російський президент Володимир Путін навряд чи подолає фундаментальні структурні проблеми, намагаючись мобілізувати велику кількість росіян для продовження війни в Україні. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

“Часткова мобілізація”, яку Путін оголосив 21 вересня, створить додаткові сили, але неефективно та з великими внутрішніми соціальними та політичними витратами, зазначили аналітики.

Сили, створені цією “частковою мобілізацією”, навряд чи суттєво збільшать чисту бойову потужність російських військ у 2022 році.

“Збройні сили Росії не створюють умов для ефективної широкомасштабної мобілізації принаймні з 2008 року і не створюють резервні сили, необхідні для миттєвої мобілізації, спрямованої на негайний ефект на полі бою. Швидких рішень цих проблем немає”, — йдеться в аналітичному звіті.

За останній рік Путін уже провів щонайменше чотири спроби мобілізації, ймовірно, вичерпавши наявну кількість боєздатних і готових воювати резервістів перед “частковою мобілізацією”, зазначили аналітики.

Протести та опір примусовій мобілізації також відображають неодноразові невдачі Путіна підготувати своє населення до великої війни.

“Російські високопосадовці та кремлівські рупори висміювали ідею, що Росія вторгнеться в Україну, аж до самого початку вторгнення. Путін не доклав жодних зусиль, щоб підготувати своє населення до війни — очевидно, навіть деякі російські військові, які брали участь у вторгненні, були здивовані, коли те, що вони вважали навчанням, виявилося справжньою атакою”, — йдеться в аналітичному звіті.

Крім того, Путін непохитно продовжував називати вторгнення “спеціальною військовою операцією”, а не війною, і не створював інформаційних умов у Росії, щоб підготувати свій народ до цієї вимушеної мобілізації.

Війська РФ випустили по громадах Нікопольщини майже 130 снарядів

У ніч на 26 вересня війська РФ з реактивних систем залпового вогню та важкої артилерії обстріляли громади Нікопольського району Дніпропетровщини. Як повідомив у своєму Telegram-каналі голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко, випустили майже 130 снарядів.

У Нікополі пошкоджені майже 40 будинків, понад 20 господарських споруд, автівки, 30 панелей сонячної станції, трансформаторна підстанція та лінії електропередач. Знову знеструмлені оселі майже 3 000 сімей. Енергетики вже стали до роботи.

У Марганецькій, Червоногригорівській та Мирівській громадах наразі проводиться обстеження територій. Масштаби руйнацій з’ясовуються.

Армія РФ ударила ракетами по Запоріжжю — ОВА

Армія РФ ударила ракетами по Запоріжжю та по селищу в  Запорізькому районі. Про це зранку повідомив очільник Запорізької ОВА Олександр Старух.

ЗСУ відбили атаку російської ДРГ в районі Архангельского на Херсонщині

Російська диверсійно-розвідувальна група штурмувала позиції Сил оборони півдня поблизу Архангельського у Бериславському районі Херсонської області. ЗСУ відбили атаку, ДРГ зазнала втрат і відступила.

Про це повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров у підсумковому зведенні за 25 вересня.

За його словами, російська армія вишукує різні варіанти протистояння активним діям ЗСУ. Військові РФ встановлюють протипіхотні та протитанкові міни по рубежу потенційного просування українських військ, обстрілюють позиції ЗСУ та мирні населені пункти з авіації, мінометів, ракетно-артилерійських систем та дронів-камікадзе.

«Авіація ЗСУ завдала 9 ударів по позиціях російських військ, а ракетно-артилерійські підрозділи виконали 310 вогневих завдань: вдарили по району зосередження озброєння та техніки військ РФ на Бериславщині, посилили вогневий контроль Антонівського мосту, знищили альтернативну переправу в районі Нової Каховки", - сказав Владислав Назаров.

Південне командування підтверджує знищення 43 військових РФ, трьох танків, самохідної артилерійської установки та дев'ять одиниць автомобільної та броньованої техніки.

За добу ППО знищили літак Су-25 і вертоліт Мі-8 росіян — Генштаб

Окупанти продовжують зазнавати втрат. Підтверджено ще одне точне влучання 24 вересня по району зосередження російської техніки на території промислової зони в межах міста Херсон. Попередньо, окупанти втратили до 10 одиниць військової техніки, втрати в особовому складі уточнюються. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 26 вересня.

Авіація Сил оборони за добу завдала 33 удари. Підтверджено ураження 25 районів зосередження живої сили і військової техніки РФ та 8 позицій зенітних ракетних комплексів. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони знищили один літак Су-25, вертоліт Мі-8 та 2 БпЛА росіян.

Ракетні війська і артилерія за добу, зокрема, уразили 6 пунктів управління, 12 районів зосередження живої сили та техніки окупантів, 2 позиції зенітних ракетних комплексів, 3 підрозділи ракетних військ і артилерії, 6 складів з боєприпасами, а також 9 окремих важливих цілей.

Росіяни атакували Одещину дронами-камікадзе. Два влучили у військовий об'єкт

Вночі 26 вересня російські військові атакували Одеську область дронами-камікадзе. Один збила українська ППО, два влучили у військовий об'єкт, повідомили в оперативному командуванні "Південь".

"Внаслідок масштабної пожежі і детонації боєприпасів, організовано евакуацію цивільного населення. Попередньо, постраждалих немає. Боротьба з вогнем та рятувальна операція триває. Інформація уточнюється", — проінформували в командуванні.

В РФ і на окупованих територіях триває "часткова мобілізація" — Генштаб

На території Російської Федерації тривають заходи часткової мобілізації, оголошеної російським військово-політичним керівництвом. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 26 вересня.

Ростовська область закрита на в’їзд та виїзд. Громадянам, що перебувають не за місцем прописки, через родичів, наказано протягом трьох діб з’явитись. Особовому складу, що прибуває до збірних пунктів у Бєлгородській області, оголошують список, що необхідно придбати за власні кошти. Зокрема, це теплий одяг.

Також такі заходи відбуваються на тимчасово окупованих територіях України. З 24 вересня цього року в Криму у Севастополі на базі автомобільного батальйону Чорноморського флоту розпочали підготовку відмобілізованих.

У місті Сватове Луганської області вручають повістки про мобілізацію чоловікам, що досягли вісімнадцятирічного віку. Окремих громадян, водіїв вантажівок, одразу відправляють до військових частин.

Водночас окупанти намагаються реалізувати оголошений незаконний “референдум” на тимчасово зайнятих територіях України. Так, у населених пунктах Запорізької області представники окупаційної влади разом із озброєними російськими військовими здійснюють поквартирні обходи. Вони примушують місцевих мешканців до участі в так званому “референдумі”. До того ж, такі обходи мають на меті і виявлення чоловіків. Такі ж заходи окупанти здійснюють і в населених пунктах Луганської області.

Окупанти здійснюють обстріли вздовж лінії фронту — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 26 вересня.

На інших напрямках окупанти здійснили обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії.

На Сіверському напрямку — в районі населеного пункту Олександрівка Сумської області.

На Слобожанському напрямку — в районах населених пунктів Стрілеча, Одноробівка, Ветеринарне, Гатище, Кам’янка, Голубівка та Сенькове.

На Краматорському напрямку — Новоселівка, Щурове, Сіверськ, Григорівка, Білогорівка, Закітне, Діброва, Верхньокам’янське, Веселе, Роздолівка, Озерне та Спірне.

На Бахмутському напрямку — Соледар, Бахмут, Бахмутське, Одрадівка, Зайцеве, Кліщівка, Весела Долина, Яковлівка, Майорськ, Неліповка, Виїмка та Білогорівка.

На Авдіївському напрямку — Авдіївка, Опитне, Первомайське, Новомихайлівка і Парасковіївка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстрілів з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали 18 населених пунктів. Серед них Єгорівка, Павлівка, Залізничне, Новоандріївка, Гуляйпільське, Гуляйполе, Успенівка, Новосілка, Времівка та Червоне.

На Південнобузькому напрямку від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали більш як 27 населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення.

ЗСУ відбили атаки росіян поблизу Бахмута і Соледара — Генштаб

Протягом доби підрозділи Сил оборони відбили атаки війська РФ в районах населених пунктів Спірне, Соледар, Майорськ, Бахмут, Підгородне, Виїмка, Курдюмівка, Зайцеве, Новомихайлівка, Первомайське, Кам’янка, Побєда та Павлівка. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 26 вересня.

За добу військо РФ завдало 5 ракетних і 12 авіаційних ударів — Генштаб

Армія РФ продовжує спроби повної окупації Донецької області, намагається утримати захоплені території, а також зірвати активні дії Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції українських військ вздовж лінії зіткнення, намагається відновити втрачені позиції на окремих напрямках, веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та мирних житлових будинках, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 26 вересня.

Існує загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України. За добу військо РФ завдало 5 ракетних і 12 авіаційних ударів, здійснило понад 83 обстріли з РСЗВ. Також росіяни задіяли 4 ударних БпЛА для ударів по об’єктах цивільної інфраструктури.

Від російського вогню постраждали понад 40 населених пунктів. Це, зокрема, Куп’янськ, Краматорськ, Бахмут, Красногорівка, Мар’їнка, Кам’янка, Курахове, Павлівка, Запоріжжя, Нікополь, Очаків, Миколаїв та Одеса.

Авіація ЗСУ завдала 9 ударів по позиціях російських військ на півдні

Українські авіатори завдали 9 ударів по позиціях російських сил на півдні. Про це на сторінці у Facebook повідомляє Оперативне командування "Південь".

Ракетно-артилерійські підрозділи уразили райони зосередження озброєння та техніки у Бериславському районі, посилили контроль над Антонівським мостом і знищили альтернативну переправу у районі Нової Каховки.

У Запоріжжі біля 4 ранку було було чутно звуки вибухів. Про це повідомили кореспонденти Суспільного.

У Херсоні біля 5 ранку було чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Миколаєві вночі було чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Триває робота над подальшими обмінами військовополонених — Зеленський

"Хочу підкреслити: триває робота і щодо наступних обмінів. Хоч би як було складно, ми маємо звільнити всіх наших людей, усіх українців. Не забуваємо ні про кого. Але все ж пам’ятаємо: це непросто, це вимагає зусиль багатьох людей, і це прямо пов’язано із ситуацією на передовій. Наші активні дії – це зокрема й збільшення тих, кого ми можемо обміняти. Що більше російських солдатів будуть затримані українськими силами, то швидше ми зможемо звільнити наших воїнів, наших героїв з російського полону", — сказав Зеленський у зверненні.

Також він повідомив, що у вівторок, 27 вересня, має бути чіткий план щодо кожного й кожної зі звільнених – як буде відновлене їхнє "нормальне життя".

"Як і процесом звільнення наших героїв з полону, цим процесом нормалізації керує Андрій Єрмак, голова Офісу.Також йому допомагають голова ГУР МО Кирило Буданов, а також наш омбудсмен, Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки України тощо", — додав Зеленський.

​​Українські військові звільнили Високопілля на Херсонщині на початку вересня. До війни тут жило близько чотирьох тисяч людей, а з початком повномасштабного вторгнення — трохи більше сотні. Зі слів місцевих, відомо про щонайменше 13 людей, які загинули під час окупації, трьох з них розстріляли російські військові.

У Високопіллі немає світла, води і газу. Комендантська година з 14:00 до 7:00. Це пов'язано з обстрілами з боку російських військових, які частішають у другій половині дня — зараз лінія фронту за 8 км звідси.

Попри це, у Високопілля поступово повертаються люди. В очікуванні зими вони запасаються дровами, ремонтують дахи будинків та сподіваються більше ніколи не побачити російських військових на своїй землі. Фоторепортаж Суспільного.

На початок