Україна представила партнерам проєкт трибуналу щодо РФ — президент

Україна представила партнерам проєкт трибуналу щодо РФ — президент

Україна представила партнерам проєкт трибуналу щодо РФ — президент
. Президент Володимир Зеленський / Фото: Офіс президента

Офіс президента провів захід, на якому представив державам-партнерам проєкт трибуналу щодо воєнних злочинів Росії, вчинених проти України.

Про це під час відеозвернення 26 вересня повідомив президент Володимир Зеленський.

"В Офісі сьогодні відбувся важливий політико-дипломатичний захід. Послам тридцяти держав — наших партнерів — був представлений проєкт щодо заснування Спеціального міжнародного трибуналу для покарання Росії за злочин агресії проти нашої держави", — зазначив він.

Президент пояснив, що складність притягнення Росії до відповідальності за цей злочин полягає в тому, що наявних міжнародно-правових інструментів недостатньо.

"Потрібен саме Спеціальний міжнародний трибунал. І ми дуже детально і дуже прискіпливо опрацьовуємо цей проєкт. Не сумніваюсь — Трибунал буде. Буде відповідальність для усіх, хто розвʼязав цю злочинну війну проти України і свободи в Європі", — наголосив гарант.

Зеленський додав, що провів розмову із премʼєр-міністром Нідерландів Марком Рютте, зокрема, щодо злочинної мобілізації, яку Росія проводить на окупованих українських територіях, псевдореферендуми та подальші кроки із підтримки України.

"Я дякую пану премʼєр-міністру за чітку підтримку, готовність посилювати санкційний тиск на Росію. Скоординували наші кроки в міжнародних організаціях, обговорили оборонну взаємодію", — зазначив він.

Також президент узяв участь у запуску спеціального інвестфонду для підтримки українських підприємців і експортноорієнтованих компаній.

"До фонду вже залучено 125 мільйонів доларів, і сума буде подвоєна. У цей фонд, Horizon Capital Growth – так він називається, проінвестували найбільш респектабельні західні фонди, банки та інституції", — зауважив політик.

Володимир Зеленський подякував усім, хто підготував і здійснив цей інвестиційний проєкт. На переконання президента, він може стати особливим сигналом для інвесторів про те, що в українську економіку можна і треба вкладатися вже зараз.

Читайте також

Естонія доєдналась до позову України проти РФ в Міжнародному суді щодо геноциду

В Ізюмі знайшли ще два масових поховання — президент

NASAMS для ЗСУ, "референдуми", масова мобілізація в Росії. 215-й день війни. Онлайн

На початок