В Ірані пройшли провладні мітинги на тлі антиурядових протестів

В Ірані пройшли провладні мітинги на тлі антиурядових протестів

В Ірані пройшли провладні мітинги на тлі антиурядових протестів
. В Ірані пройшли провладні мітинги на тлі антиурядових протестів, 23 вересня 2022 року, фото: AP

В п'ятницю 23 вересня в Ірані відбулися числені демонстрації на підтримку влади після майже тижня антиурядових протестів і заворушень через смерть молодої жінки невдовзі після її затримання поліцією моралі.

Про це повідомляє Associated Press.

Зазначається, що тисячі людей зокрема вийшли на мітинг в столиці країни Тегерані: учасники розмахували іранськими прапорами, скандуючи проти США та Ізраїлю, яких звинувачують у розхитуванні ситуації в країні.

Уряд Ірану стверджує, що ці демонстрації підтримки були "спонтанними".

Водночас повідомляється вже ймовірно про 35 загиблих внаслідок антиурядових протестів.

Що відомо про причину протестів

16 вересня 22-річна Махса Аміні померла в одній із лікарень Тегерана невдовзі після того, як була затримана поліцією через неналежне носіння хіджабу. Поліція Ірану повідомила, що в дівчини стався серцевий напад, проте її родичі заперечують, що вона мала будь-які захворювання серця.

The Guardian із посиланням на свідків пише, що Аміні побили у фургоні для затриманих, у госпіталь її нібито доставили вже з травмами голови. Іранський президент Ібрагім Райсі наказав розпочати розслідування смерті дівчини.

Після загибелі Аміні у країні почалися протести проти свавілля правоохоронців, зокрема сотні людей зібралися на її похорон у її рідному місті. Під час процесії дехто вигукував антиурядові гасла на кшталт "смерть диктатору", маючи на увазі Верховного лідера Ірану Алі Хаменеї.

Згодом місцеві громадські організації закликали до загального страйку, в соціальних мережах також поширилися відеозаписи протестувальників, які зривають плакати авторитарного лідера Ірану. У Тегерані студенти вийшли на протест із плакатами "Жінки, життя, свобода", "Я не хочу померти". У місті Сенендедж для розгону демонстрантів поліція застосувала сльозогінний газ і водомети, понад десять людей були заарештовані.

Водночас державна влада приписала заворушення іноземним країнам і опозиційним групам у вигнанні, яких вона звинуватила у використанні смерті Аміні як приводу для запровадження додаткових економічних санкцій.

Читайте також

Знімають хіджаби і стрижуть волосся: в Ірані почалися протести через смерть дівчини, яку заарештувала поліція моралі

На початок