Скільки витрачають на утримання полонених та яке покарання чекає на колаборантів. Розповідає заступниця міністра юстиції

Скільки витрачають на утримання полонених та яке покарання чекає на колаборантів. Розповідає заступниця міністра юстиції

Ексклюзивно
Скільки витрачають на утримання полонених та яке покарання чекає на колаборантів. Розповідає заступниця міністра юстиції
. Заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька, фото: УНІАН

Заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька розповіла Суспільному про умови утримання російських військовополонених, кримінальні справи щодо колаборантів та російських вчителів, що викладали в Україні.

В яких умовах утримують російських полонених

Висоцька наголосила, що Україна ставиться до усіх російських військовополонених згідно з міжнародним правом, і ці стандарти утримання дещо вищі, ніж у звичайних засуджених українців.

"Наша робота полягає в тому, аби вони отримували все, що передбачено Женевською конвенцією для того, щоб Україна після нашої перемоги на полі бою вигравала юридичні війни. Після перемоги будуть суди і ми маємо до них бути готові", — пояснила заступниця міністра юстиції.

На практиці російські полонені отримують окремо виділені приміщення, харчування, за потреби медичне забезпечення, можливість зв'язатися з рідними.

Читайте також: Взяли у полон російських танкістів, колону техніки зупинили автоматами та РПГ. Історія вірменина, що захищав Україну

Україна також забезпечує доступ до полонених представникам міжнародних організацій, зокрема місіям Червоного Хреста.

На утримання одного військовополоненого РФ, за даними Мін'юсту, витрачається приблизно дві тисячі гривень на місяць. В полоні в середньому росіяни перебувають 2-3 місяці.

Справи щодо колаборантів

За словами Олени Висоцької, кількість виданих підозр щодо ведення колабораційної діяльності збільшилась, проте до суду дійшли тільки трохи більше 10-ка справ. Причиною цьому є те, що колаборація — це відносна нова для України стаття, адже раніше колаборанти прирівнювались до засуджених за державну зраду.

"У нас є два види засуджених по цій статті (щодо колаборації — ред.). Одні відбувають своє покарання на пробації. Їм заборонено займати певну посаду і займатися певною діяльністю. Їх супроводжують органи пробації, інспектори, тобто це покарання без в’язниці. Друга категорія це ті, які потрапила до в’язниці", — зазначила Висоцька.

Про долю затриманих вчителів з Російської Федерації, які приїхали в Україну

"По-перше, ці люди незаконно перетнули кордон. Вони мають якось це пояснити. По-друге, вони щось вчиняли на нашій території. Це і буде предметом розслідувань і потім, якщо будуть підстави притягнути їх до кримінальної відповідальності — їх притягнуть до кримінальної відповідальності", — заявила Висоцька.

За її словами, в Міністерстві юстиції вважають, що ці російські вчителі викладали в Україні (мову, історію тощо) з пропагандистських міркувань, і саме це буде розслідувати українська правоохоронна система.

"Я допускаю, щоб десь нам доведеться змінювати кримінальний закон, для того, щоб справедливіше, чіткіше і десь в допомогу прокурорам фіксувати саме таку діяльність", — додала заступниця голови Мін'юсту.

Читайте також

Чи повинні українські вчителі відповідати за роботу в окупації — освітній омбудсмен розповів про масові звернення

Російських вчителів, які викладають на тимчасово окупованих територіях, покарають — Верещук

На початок