Коронавірус у Києві. Як місто готується до сезонного загострення

Коронавірус у Києві. Як місто готується до сезонного загострення

Ексклюзивно
Коронавірус у Києві. Як місто готується до сезонного загострення
. Фото: unsplash

За тиждень, з 5 до 11 вересня, у Києві діагностовано 2278 випадків захворювання на COVID-19. За останній місяць кількість нових випадків інфікування коронавірусом серед киян зросла у понад 7 разів, повідомляють у Департаменті охорони здоров'я КМДА. Фахівці прогнозують сезонне загострення. Як Київ готується до можливого спалаху захворюваності на COVID-19, чи повернеться обов'язковий масковий режим і чи запроваджуватимуть новий локдаун Суспільне розпитало директорку Департаменту охорони здоров'я КМДА Валентину Гінзбург.

Динаміка поширення COVID-19

Місяць тому, з 8 по 14 серпня, у Києві було лабораторно підтверджено 316 випадків COVID-19. З 29 серпня по 4 вересня — 1228. А вже з 5 по 11 вересня коронавірус діагностували 2278 киянам. За місяць кількість тих, хто захворів, зросла в понад 7 разів, розповідає Валентина Гінзбург.

За її словами, зростає і кількість госпіталізованих через коронавірус. За два місяці, до лікарень потрапило в два рази більше дорослих і в три рази — дітей. Станом на ранок 14 вересня було госпіталізовано 378 пацієнтів з підтвердженим діагнозом і з підозрою на COVID-19.

Коронавірус у Києві. Як місто готується до сезонного загострення
Freepik

"Прояви COVID-19, вони помінялися. Якщо раніше ми говорили за кашель, низьку сатурацію, високу температуру, хоч це зараз теж присутнє, але не в такій кількості. Зараз більше — прояви розладу шлунково-кишкового тракту, під виглядом інфарктів та інсультів, або просто легка слабкість, навіть без підвищення температури. Тому при будь-яких проявах потрібно все ж таки переконатися в тому, що це не COVID-19, провести дослідження. Це, перш за все, для того, щоб убезпечити своїх близьких і оточуючих, і щоб, безумовно, було своєчасно призначене правильне лікування", — розповіла Гінзбург.

Підготовка лікарень до сезонного загострення захворюваності на COVID-19

Усі, хто нині госпіталізований з діагнозом COVID-19 або з підозрою на нього, перебувають на стаціонарах шести медичних закладів Києва. Йдеться про п'ять закладів, які мають інфекційні відділення, а також Центр нефрології і діалізу для пацієнтів з нирковою недостатністю і там функціонує відділення для лікування коронавірусу.

Коронавірус у Києві. Як місто готується до сезонного загострення
Суспільне

"Але, безумовно, лікарні довели не один рік поспіль, що вони готові приймати хворих і, відповідно, до суттєвого збільшення пацієнтів. Робота не зупинялась, щоб забезпечити можливість прийняття таких пацієнтів. Це стосується забезпечення киснем, медикаментами необхідними і навчання медиків. Тобто усі абсолютно процеси налаштовано, організовані так, що по мірі збільшення пацієнтів з COVID-19 йде перепрофілювання відділень виключно під таких пацієнтів", — зазначила директорка Департаменту охорони здоров'я КМДА.

Вона нагадала, що від початку пандемії понад 5 тисяч ліжок були задіяні у комунальних лікувально-профілактичних закладах Києва, а також у закладах Національної академії медичних наук.

"Наприклад, всіх цікавить питання забезпечення апаратів штучної вентиляції легень. Їх більше 500. А у нас в найгірші часи до 60 пацієнтів по місту перебували на апаратах штучної вентиляції легень. І лікарі, навпаки, все робили для того, щоб не допустити хворого до такого стану, щоб потрібно було підключати до апарату. А на сьогодні жоден, не дивлячись на ту кількість пацієнтів, жоден пацієнт не потребує і не перебуває на ШВЛ", — зауважила Валентина Гінзбург.

Про вакцинацію

Київ, за підсумками 2021 і початку 2022 року, лідер за кількістю вакцинованих людей, каже директорка Департаменту охорони здоров'я.

"Більше того, вакцинальна кампанія, у тому числі від COVID-19, не припинялася і з початку воєнної агресії. У нас з 24 лютого по травень було провикциновано більше 40 тисяч людей. Ми розуміємо, що на початку війни Київ багато залишило людей, але з червня кількість вакцинованих почала зростати. Для порівняння, якщо в червні було провакциновано більше 28 тисяч, то в серпні більше 55 тисяч", — розповіла Валентина Гінзбург.

Коронавірус у Києві. Як місто готується до сезонного загострення
Фото: Суспільне

За її словами, місто повністю забезпечене вакцинами Coronavac, Jonson і Pfizer і вони постачаються централізовано. У Києві функціонує понад 100 пунктів вакцинації на базах Центрів первинної медико-санітарної допомоги, консультативно-діагностичних центрів, і стаціонарних медичних закладів. Окрім цього, працюють центри масової вакцинації в торгових центрах столиці.

"Ну і залишаються мобільні бригади, які у випадках заявок від підприємств, коли мова йде про вакцинацію організованих колективів, також по заявці приїжджають і вакцинують. Тож місто створило всі умови для зручності, безпечності і швидкого проведення вакцинації. Сьогодні справа тільки за людьми знайти час і прийти до пункту щеплення і убезпечити себе і своїх близьких від ускладненого перебігу COVID-19", — сказала Валентина Гінзбург.

Вона додала, що з загального обсягу вакцинованих киян, 87 відсотків щепилися бустерною дозою.

Про масковий режим і обмежувальні заходи

За розпорядженням Уряду, карантин в Україні продовжено до 31 грудня 2022 року. Запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів має рекомендаційний характер.

"Якщо ми говоримо про маски — це переконання кожного громадянина. Тобто, якщо ви розумієте, що попадаєте в місця скупчення людей, ви розумієте, що вірогідність інфікування дуже висока, тому яка вам потрібна постанова і наказ, або розпорядження, щоб ви натягнули маску. Перш за все, кожен повинен убезпечити сам себе. Але якщо ми говоримо про те, що може сьогодні перебіг коронавірусу бути без температури та іншої симптоматики, яку у нас люди пов'язують з перевтомою, з їжею, то безумовно, що висока вірогідність того, що ви можете інфікуватись. Кожен сам повинен подбати про себе. Ми не торкаємося до обличчя, тому що це вірогідність інфікування, і провітрювання, вологе прибирання, все залишається", — зазначає Валентина Гінзбург.

Коронавірус у Києві. Як місто готується до сезонного загострення
www.pexels.com

За її словами, запровадження локдауну у Києві можуть розглядати лише у тому разі, якщо лікарні будуть переповнені хворими на коронавірус.

"Але мені дуже б хотілося, щоб до цього не доводили, все в наших руках, кожен сам може зробити все можливе, щоб не інфікувати. Або у разі, якщо ти захворів, мінімізувати ускладнення. А для цього, ще раз повторюю, носіння маски, своєчасне проведення дослідження", — каже директорка Департаменту охорони здоров'я.

Вона додала, що нині у кожному лікувально-профілактичному закладі достатньо експрес- і ПЛР-тестів. Своєчасне діагностування, звернення до лікаря і правильне лікування мінімізують ускладнення і необхідність перебування в умовах стаціонару, наголосила Валентина Гінзбург.

Що відомо

  • Міністерство охорони здоров'я знову щотижня буде публікувати дані про захворюваність на COVID-19 та кампанію з вакцинації в Україні. У МОЗ кажуть, що статистику оприлюднюватимуть регулярно через зростання кількості хворих та наближення епідемічного сезону.
  • В Україні до 31 грудня 2022 року продовжили карантин та режим надзвичайної ситуації через Covid-19.
  • 3 серпня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що в Україні зростає кількість випадків коронавірусу.
  • 28 липня в Україні виявили перші випадки нового різновиду штаму коронавірусу "Омікрон", який називають типом "ВА.5".
  • До цього у ВООЗ заявили, що смертність від COVID-19 у світі наразі є дуже високою, і коронавірус все ще є причиною надзвичайної ситуації у сфері охорони здоров'я.
  • В ЄС рекомендують робити друге бустерне щеплення проти COVID-19.
  • Міністерство охорони здоров’я 20 липня дозволило введення другої бустерної дози вакцини проти COVID-19 усім людям віком від 60 років, а також людям віком від 18 до 59 років із хворобами, які підвищують ризик важкого перебігу коронавірусної інфекції.
  • Наразі Міністерство охорони здоров’я вже планує дозволити отримання другого бустерного щеплення проти COVID-19 всім охочим громадянам України без обмежень.

Читайте також

У Києві втричі зросла кількість хворих на COVID-19 — КМДА

Профілактика в пріоритеті. Рада ухвалила закон "Про систему громадського здоров’я"

Базовий курс вакцинації проти коронавірусу в Україні пройшли 49,3% людей — Кузін

Що відомо про "суперваріанти Омікрону", які швидко поширюються країнами світу

На початок