Профілактика в пріоритеті. Рада ухвалила закон "Про систему громадського здоров’я"

Профілактика в пріоритеті. Рада ухвалила закон "Про систему громадського здоров’я"

Профілактика в пріоритеті. Рада ухвалила закон "Про систему громадського здоров’я"
. Фото: УНІАН

Верховна Рада у вівторок, 6 вересня, ухвалила закон “Про систему громадського здоров’я”. Про це повідомляється на сайті парламенту. Ухвалення цього документа дозволить створити комплексну систему громадського здоров’я, зазначили у МОЗ. Пріоритетним напрямком визначається профілактика захворювань.

Запобігання розвитку хвороб і контроль над ними передбачені Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, зазначили у МОЗ. Крім того, Україна як член Організації Об’єднаних Націй приєдналася до реалізації Цілей сталого розвитку, що також передбачає формування відповідних програм громадського здоров’я.

Як пояснили у МОЗ, ухвалення закону дозволить оновити розбалансовану систему охорони здоров’я, зробити її сучасною, інтегрованою в європейську мережу. А також створити комплексну систему громадського здоров’я.

Як зазначили у МОЗ, виконання норм закону сприятиме:

  • запобіганню хвороб, зміцненню здоров’я населення та збільшенню тривалості життя;
  • ефективному використанню коштів державного бюджету для забезпечення епідеміологічного нагляду, моніторингу, забезпечення готовності та реагування на загрози та надзвичайні ситуації;
  • ефективному здійсненню повноважень центральних органів виконавчої влади та інших суб’єктів;
  • розвитку комплексного підходу до розвʼязання проблем громадського здоров’я;
  • збереженню функції забезпечення біологічної безпеки та біологічного захисту держави через створення національної мережі установ із контролю та профілактики хвороб.

Зокрема, документ гарантує фізичним особам безпечні для здоров'я і життя харчові продукти, питну воду, довкілля, умови праці, навчання, виховання, побуту, дозвілля, відпочинку. Водночас він зобов’язує громадян піклуватися про своє здоров'я, здоров'я і гігієнічне виховання дітей. А також не шкодити здоров'ю інших.

Що відомо

  • Відтепер Міністерство охорони здоров'я знову щотижня буде публікувати дані про захворюваність на COVID-19 та кампанію з вакцинації в Україні. У МОЗ кажуть, що статистику оприлюднюватимуть регулярно через зростання кількості хворих та наближення епідемічного сезону.
Війна. Усі останні новини

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 196. Текстовий онлайн

На початок