В Україні виявили перші випадки нового різновиду штаму "Омікрон"

В Україні виявили перші випадки нового різновиду штаму "Омікрон"

В Україні виявили перші випадки нового різновиду штаму "Омікрон"
. www.pexels.com

В Україні виявили перші випадки нового різновиду штаму коронавірусу "Омікрон", який називають типом "ВА.5". Сім випадків захворювання зафіксували у Чернівецькій області.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя.

"Наразі 7 таких випадків вдалось знайти у Чернівецькій області, але не виключено, що підтип "Омікрону" вже є в інших регіонах. Дослідження зразків триває", — йдеться у повідомленні.

У МОЗ наголосили, що COVID-19 нікуди не зник, а продовжує мутувати і "намагається ухилитись від імунної відповіді".

"Україна мало чим відрізняється від європейських країн, де цей підтип активно поширюється", — зазначили у міністерстві.

Через невелику кількість досліджень поки що неможливо відповісти на питання, чи призводить цей підтип до більшої кількості важких випадків і смертей.

Проте, за даними ВООЗ, у Європі їхня кількість дійсно зростає. Поки прямих доказів зв’язку між цими двома подіями немає, адже дослідження тривають", — повідомили у МОЗ.

Чи діє вакцина на різновид "Омікрону" "ВА.5"

Як повідомили у МОЗ, наявна інформація свідчить, що отримання бустерної дози значно підвищує рівень утворення нейтралізувальних антитіл навіть проти цього підтипу вірусу.

"Також дослідження клітинного імунітету вказують, що Т-клітини утворені в тілі людини після трьох доз мРНК вакцини, зберігають свою ефективність проти штаму "Омікрон". Саме клітинний імунітет пов’язують із захистом проти тяжкого перебігу інфекції, госпіталізації та смерті", — йдеться у повідомленні.

Що відомо

  • У середині липня в Україні протягом тижня медики зафіксували 1431 випадок COVID-19, що на 35% більше, ніж тижнем раніше.
  • Національна технічна група експертів з питань імунізації рекомендувала МОЗ проводити 4 бустерну дозу вакцини проти коронавірусу окремим категоріям населення. У міністерстві опрацьовують ці рекомендації і пізніше оприлюднять відповідне рішення, повідомив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.
  • 20 липня МОЗ дозволило введення другої бустерної дози вакцини проти COVID-19 усім людям віком від 60 років, а також людям віком від 18 до 59 років із хворобами, які підвищують ризик важкого перебігу коронавірусної інфекції.

Читайте також

Чи робити "бустер" — доктор медичних наук про епідемію коронавірусу

Covid-19 та календар щеплень під час війни, інфекційні спалахи й мавпяча віспа — інтерв’ю з головним санітарним лікарем

Перший випадок передачі SARS-COV-2 від кота до людини: чи вплине це на життя власників кішок

Чи можна отримати "ковідні" виплати під час повномасштабної війни

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок