Вторгнення Росії в Україну, день 201. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 201. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 201. Текстовий онлайн
. Чоловік збирає уламки розбитого вікна у квартирі, після обстрілу багатоповерхового будинку російськими окупантами, в одному з житлових районів Харкова. Фото: УНІАН

12 вересня — 201 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • У Нацгвардії України підтвердили звільнення міста Святогірськ Донецької області. Тим часом зачищено весь північний схід Харківщини — від Веселого до Вовчанська. Контрнаступ триває й на Півдні. За останні 2 тижні ЗСУ звільнили близько 500 кв. км. у Херсонській області. Військові деокупували зокрема Високопілля, Нововознесенське, Білогірка, Миролюбівка, Сухий Ставок.
  • Президент Зеленський в інтерв'ю CNN підкреслив, що будь-який договір між Україною і Росією може бути укладений тільки в разі повного виведення військ Росії з української території.
  • Україна переламала хід війни на свою користь, але контрнаступ не покладе край війні, повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW). Аналітики зазначили, що війна, швидше за все, триватиме до 2023 року, але Київ буде все більше диктувати місце і характер основних бойових дій, тоді як Росія буде неадекватно реагувати на тиск з боку України.
  • За даними британської розвідки, Росія віддала наказ вивести свої війська з усієї окупованої частини Харківської області на захід від річки Оскіл. З середи Україна повернула собі територію, яка щонайменше вдвічі перевищує площу Великого Лондона. Поблизу Херсона, Росія, ймовірно, намагається перекинути резерви через річку Дніпро до лінії фронту.
  • Запорізька АЕС повністю зупинена, повідомили в "Енергоатомі". Шостий енергоблок відключили від мережі, йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан, розповіли станом на 8 ранку в “Енергоатомі”.

РФ зненацька активізувала присутність 4️ великих десантних кораблів у Чорному морі — ОК "Південь"

В Чорному морі продовжують своє перебування в ракетно безпечних для себе районах (поблизу південного узбережжя Криму) 1️4️ бойових кораблів російського флоту, серед яких 4️ надводних ракетоносії, споряджені вже 2️6️ “Калібрами”. Зненацька активізовано присутність 4️ великих десантних кораблів. Про це повідомили в оперативному командуванні "Південь".

“Море штормить, а значить, десант, незважаючи на його кількісну присутність, якісно буде неспроможний реалізувати божевільні завдання. Водночас, море може щедро підкидати мінні сюрпризи”, — повідомили в командуванні.

Суспільне завершує текстовий онлайн 201 дня війни. Хроніку 13 вересня — читайте тут.

З початку вересня ЗСУ звільнили 6 тис. кв км територій

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час вечірнього звернення: "Від перших чисел вересня і до сьогодні наші воїни звільнили понад 6 тисяч кв. км. нашої території на сході і на півдні. Рух наших військ продовжується".

Буде утворений координаційний штаб щодо наслідків ракетних ударів по об'єктах енергетичної інфраструктури. Також після ударів РФ по енергетичним об'єктам Зеленський закликав надати Україні засоби ППО.

Під час звільнення Харківщини ЗСУ знищили російської техніки на $700 мільйонів — Forbes

За 6-11 вересня Збройні Сили України знищили техніки РФ на суму 670 млн доларів, значну частину якої було знищено у ході контрнаступу на Харківщині. Оцінку надає український Forbes з огляду на дані, надані Генеральним штабом. Так, за даними Генштабу, в цей період було знищено 2850 окупантів та 590 одиниць техніки. Значну частину техніки було знищено в ході контрнаступу на Харківщині, проте яку саме достеменно встановити важко.

Втрати РФ становили 86 танків та 158 бойових броньованих машин, 106 артилерійських систем, 159 автомобілів та 46 одиниць іншої техніки. Найдорожча втрата — комплекс радіоелектронної боротьби "Москва-1" (57 млн дол), який було знищено в Запорізькій області. На Харківщині ж окупанти втратили винищувач-бомбардувальник Су-34 (36 млн дол) та контрбатарейну радіолокаційну систему "Зоопарк-1М" (25 млн дол).

Ми розвернули свою політику щодо Росії на 180 градусів — Бербок

Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини, під час форуму YES (Ялтинська Європейська Стратегія) в Києві прокоментувала позицію своєї країни щодо війни: "З 24 лютого 2022 року ми (Німеччина) заявили, що надамо зброю Україні. Україна бореться не лише за власну свободу та демократію, а й за нашу. Це зайняло час, але зараз ми надаємо зброю, ППО".

"Ми розвернули свою політику щодо Росії на 180 градусів, так само, як і свою енергетичну політику. Ми платили мільярди євро за енергоресурси, а Україна платить життями. Цього ми не хочемо. Тому відповідь така: перехід на відновлювані джерела енергії протягом 20 років", — додала вона.

Вторгнення Росії в Україну, день 201. Текстовий онлайн
Вторгнення Росії в Україну, день 201. Текстовий онлайн. Анналена Бербок, Міністр закороднонних справ Німеччини, Україна, вересень 2022 року. Фото: Форум YES

З ринку Росії за тиждень вийшли 55 компаній — KSE

За останній тиждень з ринку РФ вийшли 55 компаній, серед яких: Petro Welt Technologies, Schmitz Cargobull, Halliburton, Helly Hansen, Sony Music Group. Про це йдеться у звіті Київської школи економіки.

"Загалом 1 616 іноземних компаній різних галузей скоротили, призупинили або припинили свою діяльність в Росії", — зазначили у КШЕ.

В оновленому звіті станом на 11 вересня додано інформацію про 105 компаній, які завершили продаж свого бізнесу в РФ.

"Такі збитки для Росії складно недооцінити: 20% персоналу, зайнятого в іноземних компаніях, близько 12% активів, інвестованих іноземними компаніями в країну, 24,4 млрд дол. або 8,3% від всього виторгу лише за минулий рік", — зазначають аналітики школи.

Українські військові зайшли в Святогірськ на Донбасі

Цю інформацію підтвердили в Нацгвардії України.

Білий дім засудив удари РФ по українській критичній інфраструктурі

Білий дім засуджує ракетні удари РФ по енергетичній інфраструктурі України, через які сотні тисяч українців залишилися без світла, а в деяких містах з'явилися перебої з постачанням води. Про це сказала речниця Білого дому Карін Жан-П’єр на брифінгу.

"Не можу говорити про наміри Росії, це варто говорити їм. Можу сказати щодо контрнаступу: як ми говорили не раз, не будемо говорити замість України про її військові дії, але очевидно, що вони запекло борються, щоб захистити свою країну та повернути території", – зазначила Карін Жан-П’єр.

Речниця Білого дому зазначила, що США продовжує задовольняти потреби України необхідні для перемоги на полі бою. "Такою була і є наша мета", – наголосила вона. Карін Жан-П’єр нагадала, як нещодавно США про пакет військової допомоги для України.

Україна контролює 45% Донецької області

Про це заявив очільник Донецької ОВА Павло Кириленко під час виступу в ефірі національного телемарафону.

"Донеччина — одна з найбільших областей, яка піддавалася і ще піддається навалі ворога, але контроль, попри всі їхні спроби, лишається сталим над 45% області. Це з урахуванням того, що Маріуполь і Волноваха - це не зайняті ворогом міста, а знищені міста", — заявив Кириленко.

ЗСУ зачистили весь північний схід Харківщини

Зачищено весь північний схід Харківщини — від Веселого до Вовчанська, повідомляють "Азов Харків" та 14 окрема механізована бригада ім. Великого. Повна деокупація районів сіл Тернова, Варварівка, Ізбицьке, Стариця.

G7 може встановити граничну ціну на російську нафту на рівні $40-60 за барель — Reuters

Країни Група семи (G7) працюють над обмеженням ціни на російську сиру нафту і встановити "верхню планку" на рівні 40-60 доларів за барель. Про це повідомляє Reuters з посиланням на експертів.

Офіційні особи країн G7, зокрема міністр фінансів США Джанет Єллен, заявляють, що безпрецедентний захід, який має розпочатися 5 грудня, знизить ціну, яку Росія отримує за нафту, без скорочення її експорту нафти світовим споживачам.

За словами помічника міністра фінансів США з економічної політики Бена Гарріса, ймовірно, минуть тижні, перш ніж буде визначено ціну на російську сиру нафту та два нафтопродукти.

Водночас у компанії ClearView Energy Partners, що базується у Вашингтоні, заявили, що офіційні особи країн G7 обговорювали діапазон 40-60 доларів за барель російської сирої нафти.

Аналітики зазначають, що верхня межа цього діапазону відповідає історичним цінам на російську нафту, тоді як нижня ближча до граничних витрат видобутку в Росії.

За словами експертів, країни-члени G7 з давніми економічними та військовими відносинами з Росією можуть домагатися вищої межі. Але надто низька межа, на думку аналітиків, може відібрати частку ринку у Саудівської Аравії та інших виробників нафти.

ЗСУ відбили наступ окупантів в шести районах, продовжується зачистка на звільнених територіях

У вечірньому зверненні Генштабу зазначається, що російські військові намагаються встановити контроль над територією Донецької області, утримати тимчасово захоплених територій та зірвати наступ ЗСУ на окремих напрямках.

Загалом впродовж 12 вересня окупанти завдали 5 ракетних та понад 10 авіаційних ударів, а також більш ніж 20 разів обстріляв військові й цивільні об’єкти на території України з реактивних систем залпового вогню.

Крім цього, військове командування РФ призупиняє відправку нових, вже сформованих, підрозділів на територію України.

"Ситуація погіршується через загальне ставлення до власних поранених. Зокрема, у російських шпиталях свідомо спрощуються діагнози та характер бойових травм, не надається час на реабілітацію, щоб швидше повернути військовослужбовців у зону бойових дій", — зазначили у Генштабі.

ЗСУ успішно відбили атаки противника в районах населених пунктів Майорськ, Миколаївка Друга, Бахмут, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка.

Також підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункти управління різного рівня та райони зосередження живої сили противника. В зону ураження потрапили засоби протиповітряної оборони військових РФ, радіоелектронної боротьби, артилерійські підрозділи, склади боєприпасів та паливо-мастильних матеріалів.

На звільнених територіях триває зачистка, зберігається високий ризик мінної небезпеки.

"Фіксуються масові злочини ворога на українській землі, факти порушення міжнародного гуманітарного права та правил ведення війни. Представники військових адміністрацій, спільно з Силами оборони, роблять все можливе, щоб уникнути гуманітарної катастрофи, яка є наслідком постійних обстрілів, ракетних та авіаційних ударів противника, відсутності електроенергії, продуктів харчування і ліків під час попередньої діяльності на раніше захоплених територіях російських окупантів", — додали у Генштабі.

Також не припиняється робота щодо евакуації цивільного населення із зони ведення бойових дій.

14-та окрема механізована бригада встановила прапор у звільненому селі Тернова

Бійці 14-ої окремої механізованої бригади ім. Романа Великого повідомили, що дійшли до кордону України з РФ та встановили український прапор у звільненому селі Тернова на Харківщині.

Медведєв погрожує Києву "капітуляцією", Данілов порадив йому "бути подумки з КНДР"

Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв пригрозив Києву повною капітуляцією у відповідь на слова президента Володимира Зеленського, який заявив, що не планує переговорів Володимиром Путіним, який ставить ультиматуми. Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов порадив експрезидентові РФ шукати бункер і бути подумки з КНДР.

"Нинішні "ультиматуми" – дитяча розминка перед вимогами майбутнього. І він їх знає: тотальна капітуляція київського режиму за умов Росії", — написав Медведєв у Telegram.

Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов відреагував на заяву експрезидента РФ і порадив йому шукати бункер.

"Блогеру-початківцю Медведєву потрібно бути подумки не з Україною, а з державою типу Північної Кореї та саддамівським бункером, де він ховатиметься, і вже нарешті перестати писати "Росія" з великої літери і звикати до того, що "і це вони ще не відступали", — написав він у Twitter.

Раніше в інтерв'ю CNN президент України Володимир Зеленський заявив, що не планує розпочинати переговори з президентом Росії Володимиром Путіним.

"Я не бачу ніякого бажання з їхнього (Росії — ред.) боку, щоб бути конструктивними. Що стосується їх ультиматумів, то мені все одно, хто ці ультиматуми висував — він (Путін — ред.) або хтось інший. Це мій принцип — я не буду говорити з тим, хто ставить ультиматуми", — сказав він.

У звільненому від російських окупантів селі на Харківщині знайшли вбитими чотирьох людей

Тіла чотирьох цивільних відкопали у селі Залізничному Чугуївського району Харківської області після деокупації населеного пункту. Місцеві жителі розповіли, що людей вбили російські окупанти.

"27 лютого двоє цивільних людей перебували у будинку та були застрелені пострілом у голову. Вилучені гільзи та кулі, якими були вбиті особи. Також виявлене ще одне поховання вбитого та тіло чоловіка на території підприємства. При огляді померлих виявлені сліди вогнепальних поранень", — повідомили у поліції.

Як повідомив керівник Слідчого управління Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов, після звільнення сіл та селищ від російських військ поліція отримує все більше заяв про злочини окупантів. Особи трьох загиблих у селі встановили, це чоловіки 47-61 років.

"Сергій, 61 рік. Розстріляний у спину у своєму будинку. Тіло поховали сусіди в огороді. Ілхам, 58 років та Констянтин. Поховані у дворі Ілхама, в ході огляду виявлені кульові поранення у голові. Володимир, 47 років. Тіло лежало на вежі заводу, напроти вокзалу з 26 лютого. З слів місцевих, був розстріляний з кулемета", — повідомив Болвінов.

Вбивства цивільних розслідують за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу — порушення законів та звичаїв війни.

Київ чекає на нові ППО та ПРО після ударів по критичній інфраструктурі — Подоляк

Відповіддю світової спільноти на удари по критичній інфраструктурі України має стати постачання Києву систем протиповітряної оборони (ППО) та систем протиракетної оборони (ПРО). Про це повідомив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

Радник написав про це на своїй сторінці у Twitter.

"Маємо розуміти: Росія не вміє воювати на полі бою, тому хоче воювати з цивільними. Терористична атака на Харківську ТЕЦ 11.09 — не остання спроба вдарити по критичній інфраструктурі й позбавити людей тепла/світла. Обов’язкова відповідь світу — ППО/ПРО для України", — повідомив Подоляк.

У Ростовській області чути потужні вибухи — ЗМІ

Жителі кількох міст Ростовської області повідомили про потужний вибух, який було чутно відразу в кількох містах регіону. Про це повідомляють у російських ЗМІ.

За їхніми даними, вибухи чули в Ростові, Азові, Таганрозі, Новошахтинську, Шахтах, Новочеркаську, Аксаї і Єйську.

В Ростові після вибухів включилися сигналізації на автомобілях, очевидці повідомили, що в районі Азова під Пєшково було видно три-чотири клуби чорного диму.

В пресслужбі ГУ МНС по Ростовській області заявили, що у них немає інформації про вибухи або інші надзвичайні ситуації. Влада офіційно поки не прокоментувала ситуацію, — пишуть ЗМІ.

Українські розробники створили гру про виживання під час російської окупації

У жовтні буде презентовано гру "Ukraine War Stories" про виживання у Бучі, Гостомелі та Маріуполі під час окупації армією РФ. Створили її українські розробники з метою донести світовій аудиторії український досвід протистояння російській агресії.

Про це повідомляється на сайті Store steampowered.

"Ukraine War Stories — це збірка візуальних новел про вторгнення РФ до України у 2022 році. Події розгортаються у перші місяці війни, у їхньому центрі — цивільні, які опинилися в російській окупації. Вони не воюватимуть, а просто намагатимуться вижити.

"Новели проведуть вас за подіями від перших ударів по Гостомелю до різанини у Бучі та відчайдушного опору у Маріуполі. Вашим завданням буде зберегти себе та рідних, та евакуюватись на безпечну територію. Для цього знадобиться хоробрість і кмітливість, а обійтися без жертв вдасться не скрізь", — зазначають розробники.

Кожна новела заснована на досвіді очевидців та реальних подіях.

"Гра Ukraine War Stories" розроблена невеликою командою з Києва.

Один із розробників на початку повномасштабного вторгнення опинився в російській окупації в Бучі і був змушений ховатися разом із сім'єю у підвалі гаража, поки їм не вдалося евакуюватися. Їхній будинок, як і багато інших будинків у місті, росіяни пограбували.

"Він розповів нам про події, свідком яких став, і ми використовували їх під час створення історії, як і інші відкриті джерела. Війна також торкнулася багатьох наших родичів та друзів", — кажуть розробники.

Повна версія буде безплатною, а до релізу у жовтні доступне безплатне демо.

Російські військові завдали удару по Харкову

Про це повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов. У місті пролунали вибухи.

В російську армію вербують жителів Далекого Сходу та Камчатки — ГУР

Про це повідомляє Головне управління розвідки МО України на своїй сторінці у Telegram.

У розвідці зазначають, що в Росії оголошено благодійний збір коштів на придбання зимової форми для збройних сил РФ, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях України.

"Офіційний Кремль визнав, що не має достатньо бюджетних коштів на ці потреби", — зазначають у ГУР.

Чергова ротація військ буде складатися в основному з жителів Далекого Сходу РФ та Камчатки.

"За задумом – вони краще адаптовані до життя в умовах низьких температур і будуть ефективніші в зимовий період. Також ці військовослужбовці не привчені до комфорту та легко перенесуть відсутність налагодженого побуту", — вказується у повідомленні.

Населення північних регіонів вдалося привабити вступати до армії РФ для участі у "спеціальній військовій операції" обіцянками високих виплат, тому що "новобранцям за все життя стільки не заробити".

Українські військові звільнили село Богородичне, що на Донеччини

Про це повідомили на Facebook-сторінці командування Десантно-штурмових військ ЗСУ.

У командуванні додали, що воїни-десантники підняли Державні прапори в Кам’янці, Богородичному, Ізюмі, Осколі та в інших населених пунктах.

Під час контрнаступу ЗСУ із селища Козача Лопань на Харківщині втекли окупанти

Про це повідомляє голова громади В'ячеслав Задоренко. Зараз там українські прапори. Селище знаходиться на кордоні з РФ.

На Херсонщині офіційно встановили укра їнські прапори ще в 5 населених пунктах

За останні два тижні на Херсонщині звільнені площі близько 500 квадратних кілометрів. Населені пункти Херсонщини — Високопілля, Нововознесенське, Білогірка, Миролюбівка і Сухий Ставок на сьогодні під українським прапором, повідомила в прямому ефірі Українського медіацентру керівниця координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

У Харкові 12 вересня через обстріли РФ припинено електро- та водопостачання

Через обстріли Київського та Основ'янського районів вдень 12 вересня у Харкові немає світла та водопостачання — пошкоджені об'єкти критичної інфраструктури.

Про це повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов.

"Повторюється ситуація вчорашнього вечора. Через обстріл виведено з ладу об'єкти критичної інфраструктури, внаслідок чого в Харкові пропало світло та припинено водопостачання", — написав Терехов.

У Києві повідомили про замінування кількох шкіл

У кількох школах Києва надійшли повідомлення про замінування. Батьків учнів простять забрати дітей з уроків. А для тих, хто вчиться в цих школах дистанційно, трансляція уроків перервалася, повідомляють кореспонденти Суспільного.

"У нашій школі, дітей, які вчаться очно, десь о 12.45 терміново відпустили додому або попросили забрати через повідомлення про замінування", — розповідає мама учня однієї зі столичних шкіл.

Вчителі евакуювали дітей у безпечні місця.

"Зберігаємо спокій. Діти знаходяться з вихователями! Бажано всіх дітей сьогодні забрати. Сьогодні повністю скасовано навчання у гімназії та інших школах", — йдеться у повідомленнях, які надсилають вчителі батькам учнів.

Суспільне намагається зв'язатися з поліцією Києва для з'ясування подробиць.

Пєсков заявив, що війна в Україні триватиме до "досягнення цілей"

Про це заявив російським журналістам прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков.

"Спеціальна військова операція триває і триватиме до досягнення всіх тих цілей, які спочатку були поставлені",— сказав він у відповідь на питання, чи продовжує військове керівництво країни користуватися довірою президента.

МЗС Чорногорії пропонує скасувати безвізовий режим для росіян

Про це повідомляє агентство Dan. У Міністерстві закордонних справ вважають, що Чорногорія має бути на рівні з Європейським Союзом у всьому, навіть коли йдеться про призупинення дії угоди про безвізовий режим із Росією, повідомили журналістам в урядовому відомстві.

“Чорногорія є відданим партнером Європейського Союзу, і міністр закордонних справ вважає, що наша країна повинна бути повністю узгоджена з ЄС у цьому рішенні, як це було досі”, — повідомили у відділі зв'язків із громадськістю МЗС Чорногорії.

Якщо уряд країни пристане на пропозицію міністра закордонних справ, це практично означатиме запровадження віз для громадян Російської Федерації.

Резніков заявив, що контрнаступ ЗСУ відбувається краще, ніж очікувалося

Про це міністр оборони Олексій Резніков заявив в інтерв'ю Financial Times.

"Україні необхідно убезпечити велику територію, яку вона відвоювала, від можливого російського контрнаступу", — зазначив Резніков, додавши, що блискавичний наступ Києва пройшов набагато "краще, ніж очікувалося".

"Контрнаступ звільняє територію, і після цього ви повинні контролювати її і бути готовими захищати, — розповів Олексій Резніков. — Звичайно, ми повинні були турбуватися, ця війна турбувала нас роками".

Арестович: Операція з контрнаступу триває не лише на Сході, а й у Херсонській області

Про це радник Офісу президента Олексій Арестович повідомив у Facebook.

"Операція триває не лише на Сході, а й у Херсонській області. Фаза прориву, швидкого просування, цунамі замінилася фазою закріплення результатів і боїв за заняття найбільш вигідних рубежів — як трамплінів для наступних стрибків. Наше командування не дозволяє собі захоплюватися і це вища ознака професіоналізму", — написав радник ОП.

Він також зазначив, що "для настання потрібні умови і ресурси і вони створюються не за один день" : "Результати цунамі на Сході блискучі. Однієї техніки захоплено на те, щоб повністю забезпечити нову нашу механізовану, а то й танкову бригаду. Про моральні аспекти - що там говорити — у всьому світі зламаний міф про непереможність російської армії, що означає тотальну зміну перспективи на києвоцентричну".

ЗСУ вчергове вдарили по Антонівському мосту

Про це заявив спікер Одеської ОВА Сергій Братчук.

"Антонівський міст хоче наздогнати на "вогневій дистанції" Чорнобаївку. Суддя — ЗСУ. Забіг продовжується", — написав Братчук у Telegram.

Росіяни на Півдні шукають можливості здатися у полон

Про це розповіла керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телеканалу "Еспресо".

"Продовжуємо просування, і цей рух досить переконливий. Він має вплив не тільки на географічне посунення ворожих позицій, а й психологічний. Ворожі підрозділи, починаючи переформатування, вишукують можливості вийти на контакт з нашими підрозділами, щоб провести так звані перемовини про умови складання зброї й перехід під егіду міжнародного гуманітарного права. Вони усвідомлюють, що затиснуті між берегом Дніпра та нашими силами", — сказала Гуменюк.

Вона також додала, що російські загарбники намагаються знайти способи здатися у полон: "Зараз розглядається це питання. Тому, що є розуміння військової стратегії, яка передбачає подібні заходи. Вони готові перейти під егіду міжнародного гуманітарного права, тобто поповнити обмінний фонд".

Веніславський: українська влада на звільнених територіях встановиться протягом 1-2 тижнів

Про це член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський розповів під час брифінгу в Медіацентрі Україна.

"Тих законів (достатньо - ред.), які на сьогодні визначають правовий статус військових адміністрацій порядок призначення голів військових адміністрацій. Фактично у тому в порядку в якому і до сьогоднішнього дня призначалися голови військової адміністрації. Фактично у всіх адміністративно — територіальних одиницях, у населених пунктах, які були звільнені від російської окупації можуть бути і будуть визначені керівники військових адміністрацій, які будуть на оцей перехідний період, доки не буде повноцінно відновлена вся система органів державної влади, органів місцевого самоврядування. Вони будуть здійснювати управлінські функції органів державної влади на цих територіях", — зазначив Веніславський.

Він додав, що місцева влада зможе працювати "як тільки буде забезпечено безпеку місцевого населення": "Коли будуть проведені органами сектору безпеки оборони, зачистки і на тих територіях, які донедавна були тимчасово окупованими, не залишиться військового службовця країни-окупанта. Я думаю одразу почнуть діяти органи державної влади України. Тобто, це наступить дуже швидко. Протягом наступних одного-двох тижнів ми вже побачимо функціонування територій, які були звільнені повноцінних військових адміністрацій".

У Києві замість пам'ятника Щорсу можуть встановити монумент королеві Єлизаветі

На сайті Київської міської ради зареєстрували петицію із пропозицією встановити пам’ятник королеві Великої Британії Єлизаветі II на місці пам’ятника радянському військовому діячеві Миколі Щорсу.

Петиція передбачає вставити пам’ятник Єлизаветі на знак поваги британському народові за підтримку України у боротьбі з агресором.

"У рамках декомунізації та дерусифікації, а також в ознаменування великої поваги до британського народу, який разом з урядом Великої Британії є найбільшим союзником України в боротьбі проти окупанта, пропонується на місці пам’ятника Миколі Щорсу на бульварі Шевченка в Києві, який підлягає демонтажу, встановити монумент на честь королеви Великої Британії Єлизавети ІІ", — сказано в петиції.

За дві години петиція зібрала майже 500 підписів із необхідних 6000.

На Київщині затримали адміністратора майже 20 проросійських інтернет-ресурсів

Про це повідомляє Київська обласна прокуратура.

"За даними слідства, обвинувачений створив та здійснював адміністрування майже 20 інтернет-ресурсів, де велася пропаганда на користь країни-агресора. Там він поширював матеріали із запереченням скоєння воєнних злочинів військовослужбовцями збройних сил РФ", — йдеться у повідомленні.

Під час обшуків правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, флеш-носії, мобільні пристрої, документи, що свідчать про протиправну діяльність зловмисника.

На окремих ділянках фронту ЗСУ вийшли до державного кордону з РФ

Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Харківської області Олег Синєгубов.

"Наші військові продовжують операцію зі звільнення Харківщини від російських окупантів. Ворог спішно кидає свої позиції та тікає вглиб раніше окупованих територій, або одразу на територію РФ. Вчора росіяни залишили населені пункти Великий Бурлук та Дворічна Куп'янського району. На окремих ділянках фронту наші захисники вийшли до державного кордону з РФ", — написав Синєгубов у Telegram.

ФРН планує поставити Україні дві системи IRIS-T до кінця цього року і ще дві — на початку 2023-го

Про це посолка Німеччини Анка Фельдгузен розповіла

повідомила про плани ФРН поставити Україні дві системи протиповітряної оборони IRIS-T до кінця цього року і ще дві – на початку наступного.

Про це вона сказала в інтерв’ю «Радіо НВ», передає Укрінформ.

«Я дуже рада, що ми будемо передавати чотири такі системи (IRIS-T – ред.). Це захищатиме великий простір України. Ми вже чули, що перша система точно ще цього року буде, як на мене, друга система теж, а третя і четверта потім, на початку нового року», - зазначила Фельдгузен.

Зеленський розповів, чи готовий він говорити з Путіним

Про це президент розповів у інтерв'ю CNN.

"На сьогодні ні. Я не бачу ніякого бажання з їхнього (Росії — ред.) боку, щоб бути конструктивними. Що стосується їх ультиматумів, то мені все одно, хто ці ультиматуми висував — він (Путін — ред.) або хтось інший. Це мій принцип — я не буду говорити з тим, хто ставить ультиматуми", — сказав він.

Зеленський підкреслив, що будь-який договір між Україною і Росією може бути укладений тільки в разі повного виведення військ Росії з української території.

"Все одно Росія має з нами кордон, все одно це наш сусід з величезним населенням, так що після деокупації нашої країни нам доведеться жити з ними поруч як з сусідами".

Азов забороняє виготовляти продукцію із зображенням його символіки без погодження

"Зображення шеврона полку "Азов" офіційно зареєстровано в Українському інституті інтелектуальної власності (УКРПАТЕНТ) як знак для товарів і послуг в Україні. Полк "Азов", як правовласник, суворо забороняє суб’єктам господарської діяльності будь-якої форми власності здійснювати друк та виготовлення продукції з зображенням шеврона полку "Азов" або шеврону батальйону "Азов" без погодження з командуванням", — йдеться у повідомленні полку.

Франція та Румунія підпишуть угоду про полегшення експорту зернових з України

Угоду планують підписати 12 вересня, повідомив міністр транспорту Франції Клеман Бон. Вона охоплює експорт сухопутним, морським і річковим транспортом.

"Я підпишу угоду з Румунією, яка дозволить Україні постачати ще більше зерна до Європи та країн, що розвиваються, зокрема середземноморських країн, які потребують його для продовольства", — сказав Бон.

Згідно з франко-румунською угодою, Париж співпрацюватиме в розробці проєкту, спрямованого на підвищення ефективності порту Галац, обладнання прикордонних пунктів на півночі Румунії, максимального використання зернових контейнерів, розміщених у порту Констанца, а також збільшення пропускної здатності там і в Сулінському каналі.

Ердоган запропонує Путіну прямі переговори із Зеленським

Про це повідомляє CNN Turk.

Ердоган і Путін проведуть зустріч у Самарканді (Узбекистан). Основним питанням буде робота зернового коридору. Також вони порушать питання війни Росії проти України, а Ердоган передасть Путіну, що "Туреччина продовжить робити все можливе для припинення війни й досягнення постійного припинення вогню в рамках посередницьких ініціатив".

Окрім цього президент Туреччини повторить свою пропозицію провести прямі переговори Зеленського та Путіна в Туреччині й "робитиме акцент на дипломатичному рішенні".

Військовий РФ розповів, як їхня армія тікала від контрнаступу ЗСУ на Харківщині

Розповідь полоненого солдата виклала пресслужба СБУ. Росіянин, який з березня дислокувався у Чугуївському районі Харківської області, розповідає, як контрнаступ ЗСУ деморалізував війська ЗС РФ і ті остаточно втратили віру у перемогу.

"За весь период нахождения на территории Украины я понял, что российская армия потеряла веру в победу, и командование пытается трусливо сбежать с поля боя", – говорить 20-річний гранатометник.

Кинуті своїми командирами напризволяще, загарбники були фактично "спалені" шквальним вогнем українських захисників на підході до Шевченкового.

"Зерновий коридор": з українських портів вийшли ще 9 суден з агропродукцією

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури.

"12 вересня в рамках реалізації "зернової ініціативи" з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" вийшли 9 суден зі 163,8 тис. тонн агропродукції", — йдеться у повідомленні.

12 вересня порти Великої Одеси також планують прийняти на вхід 13 суден під завантаження українською агропродукцією. З них – вже 6 пришвартовано біля причалів портів Одеси (2), Чорноморська (1) та порту "Південний" (3).

53% німців готові до жертв заради санкцій проти РФ — опитування

Про це пише Deutsche Welle з посиланням на дані оприлюдненого 12 вересня опитування, проведеного соціологічним інститутом Civey. Воно відбулося на замовлення газети Augsburger Allgemeine.

Так, поступитися чимось, щоб зберегти санкції проти РФ, попри різке зростання цін на енергоносії, згодні 53 відсотки громадян Німеччини. Водночас 42 відсотки опитаних відповіли, що не готові до особистих жертв. Ще 5 відсотків не визначились із відповіддю.

Найбільше до особистих жертв задля збереження санкційного тиску готові прихильники партії Союз-90/зелені та Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН). Наприклад, серед електорату "зелених" частка таких людей становить близько 90 відсотків.

Міністр закордонних справ Молдови засудив удари Росії по об’єктах цивільної інфраструктури України

"Я засуджую атаки Росії по цивільній інфраструктурі України, включаючи об'єкти водопостачання та теплову електростанцію в Харкові. Завдання ударів по цивільних особах або інфраструктурі, життєво важливій для їхнього виживання — воєнний злочин", — написав Ніку Попеску у Twitter.

Набуло чинності рішення ЄС про скасування спрощеного візового режиму з РФ

12 вересня набуло чинності рішення Європейського Союзу щодо скасування дії угоди про спрощений візовий режим з РФ, що діяла з 2007 року.

Відтепер до громадян Росії застосовуватимуться загальні правила видачі віз: її вартість становитиме 80 євро, крім того, будуть потрібні додаткові документи для запиту візи, а час розгляду запиту збільшиться до 45 днів.

Читайте також: ЄС повністю зупинив дію спрощеного візового режиму для росіян

Розгляд заявок від громадян РФ на візи до ЄС з туристичною метою має здійснюватися в непріоритетному режимі.

СБУ затримала чоловіка, який готував для списки "потенційних цілей" для росіян

Агента російських спецслужб затримали у ході спецоперації в Одесі. Ним виявився колишній керівник кримінальної розвідки Управління боротьби з оргзлочинністю (відоме як розформоване у 2015 році УБОЗ) МВС України. Він

Він збирав відомості щодо установчих даних керівництва Служби безпеки, посадовців і ветеранів МВС, результати розслідувань резонансних справ. та передавав своєму "зв’язковому" – кадровому співробітнику МВС РФ Сєргєю Єрьоміну, діяльність якого координує ФСБ. Отриману інформацію окупанти використовували для визначення "потенційних цілей" серед українських силовиків, проведення диверсій і спеціальних інформаційних операцій для їх дискредитації та спроб вербування.

У Мелітополі — вибухи у південній частині міста

Про це повідомив мер міста Іван Федоров.

"У Мелітополі ворогу знову неспокійно. Чутно вибухи у південній частині міста. Сподіваємося, що Збройні Сили знову мінусують техніку та живу силу окупантів. Чекаємо на подробиці", — написав Федоров у Telegram.

На ЗАЕС розпочалися консультації щодо створення зони безпеки

Про це повідомляє пресслужба МАГАТЕ.

"Вчора було відновлено резервну лінію електропередач української ЗА, що дозволило оператору сьогодні вранці зупинити останній діючий реактор ЗАЕС. Генеральний директор Рафаель Гроссі вітає це відновлення, водночас він залишається серйозно занепокоєним ситуацією, доки тривають обстріли. На ЗАЕС має бути терміново створена захисна зона ядерної та фізичної безпеки; консультації з цього питання розпочалися", — йдеться у повідомленні.

Ламбрехт: Україна захищає безпеку Європи у боротьбі з Росією

Про це міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявила в інтервʼю виданню Politico.

"Наші цінності, демократія, свобода та безпека захищаються в Україні, бо ми бачимо, що стратегія президента Путіна — поширювати страх, а також погрожувати тим, що він може піти далі», — зазначила Ламбрехт.

Вторгнення Росії в Україну, день 201. Текстовий онлайн
Міністерка оборони ФРН Крістін Ламбрехт. Wolf Lux

Міністерка наголосила, що Німеччина має вчитися на помилках минулих років та ухвалити стратегію національної безпеки, яка б приділяла більше уваги військовим потребам.

Водночас як пише Politico, Німеччина не поспішає передавати Україні важке озброєння, зокрема, танки. Депутат Бундестагу від Християнсько-демократичного союзу Родеріх Кізеветтер заявив: "Якщо Ламбрехт — цілком правильно — робить висновок, що наша безпека захищається в Україні, то важливо, щоб вона та канцлер Шольц надійно підтвердили це відповідними поставками бронетехніки в Україну".

"Укрпошта" випустить перший маркований конверт воєнного часу

Як повідомив гендиректор компанії Ігор Смілянський, конверт матиме назву "Ласкаво просимо до пекла", на ньому буде марка "Тризуб".

Точну дату продажів обіцяють оголосити "дуже скоро".

На Луганщині окупанти перенесли дату референдуму на невизначений термін

Про це повідомив керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Готові голосувати навіть 31 грудня. Мовляв, організувати його можливо виключно в максимально безпечних умовах, що на теперішній час неможливо зробити через обстріли українських військ", — зауважив Сергій Гайдай.

За словами очільника Луганщини, окупаційна влада підтверджує інформацію щодо переміщення військових та колаборантів вглиб Луганщини.

"Більш того, "частина їде транзитом на територію РФ". Водночас ніяких організаційних заходів щодо евакуації противником не організовано — кожен рятується самостійно", — написав Гайдай.

Росія втратила у війні з Україною майже 53 тисячі військових

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, за останню добу найбільших втрат росіяни зазнали на Криворізькому та Донецькому напрямках. Загальні бойові втрати армії РФ з орієнтовно склали:

  • особового складу ‒ близько 52950 (+300) осіб,
  • танків ‒ 2168 (+14) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4640 (+23) од,
  • артилерійських систем – 1269 (+6) од,
  • РСЗВ – 311 од,
  • засоби ППО ‒ 162 од,
  • літаків – 243 (+1) од,
  • гелікоптерів – 213 од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 903 (+1),
  • крилаті ракети ‒ 216 од,
  • кораблі /катери ‒ 15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3463 (+18) од,
  • спеціальна техніка ‒ 117 од.

Україна переламала хід війни на свою користь — ISW

Про це повідомляється у щоденному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Успіх України став результатом вмілого планування і проведення кампанії, яка містила зусилля по максимальному впливу західних систем озброєння, таких як HIMARS. Тривала дискусія Києва, а потім оголошення про контрнаступальну операцію, спрямовану на Херсонську область, відвернули значну кількість російських військ від секторів, на яких українські сили вели рішучі атаки в останні кілька днів", — пишуть аналітики.

У звіті йдеться, що повернення Україною Ізюму поклало край перспективі того, що Росія зможе досягти заявлених цілей в Донецькій області. Нинішній контрнаступ не покладе край війні, зазначають у ISW, утім, Україна переломила хід цієї війни на свою користь.

"Кампанія на північному сході України в кінцевому підсумку досягне кульмінації, що дозволить росіянам відновити надійну лінію оборони і, можливо, навіть провести локальні контратаки. Україні доведеться почати наступні контрнаступальні операції, ймовірно, кілька, щоб завершити звільнення окупованої Росією території. Війна, швидше за все, триватиме до 2023 року. Київ, ймовірно, буде все більше диктувати місце і характер основних бойових дій, і Росія буде все частіше неадекватно реагувати на зростаючий фізичний і психологічний тиск з боку України в ході військових кампаній, якщо Москва не знайде будь-який спосіб повернути собі ініціативу", — зазначили аналітики.

З України минулої доби вибули 40 тисяч осіб, 44 тисячі — повернулися

Як повідомляє Західне регіональне управління Держприкордонслужби України-Західний кордон, за добу 11 вересня західні кордони України з ЄС та Молдовою перетнули майже 85 тисяч осіб та понад 18 тисяч транспортних засобів.

"З України минулої доби вибули 40 тисяч осіб. Більше ніж 24 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови. До України за минулу добу прослідували 44 тисячі осіб, майже 41 тисяча з них – громадяни України", — йдеться у повідомленні.

Прикордонники за добу оформили 83 вантажівки з гуманітарною допомогою. Також повідомляється, що за спробу незаконного перетину державного кордону України затримано 16 осіб – 9 з них намагалися незаконно перетнути кордон у пунктах пропуску, ще 7 осіб затримані поза пунктами пропуску.

"Ще 10 чоловіків не пропущено через кордон, оскільки під час перевірки у прикордонників виникли підозри щодо дійсності документів. Серед осіб, які намагалися використати сумнівні документи, охоронці кордону виявили 1 псевдостудента, 1 «багатодітного батька» та 7 осіб «непридатних до військової служби». У паспорті ще 1 було виявлено підроблену відмітку про виїзд на постійне проживання за кордоном. Усі особи були передані співробітникам Нацполіції, оскільки у їхніх діях вбачаються ознаки правопорушень передбачених статтями 336 та 358 Кримінального кодексу України", — зазначили прикордонники.

У США прокоментували можливість застосування РФ ядерної зброї

Про це у Twitter написав екскомандувач армії США у Європі генерал Бен Ходжес.

"Є ризик використання Кремлем ядерної зброї в цій ситуації, але я думаю, що це малоймовірно. Я не думаю, що Путін чи його найближчі радники налаштовані на самогубство", — зазначив генерал.

Він додав, що США дали б відповідь у разі застосування Росією ядерної зброї, оскільки "Китай, Північна Корея та Іран спостерігають за цим".

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОВА

"Відносно спокійно ніч минула на Волині, Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Одеській, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Кіровоградщині, Чернігівщині, Київщині та Житомирщині", — йдеться у ранковому зведенні від обласних військових адміністрацій.

Запорізька область: близько 00:40 війська РФ завдали ракетного удару по обласному центру. Зазнав шкоди один з об’єктів інфраструктури на околицях міста. Постраждалих наразі немає. Детальна інформація щодо наслідків уточнюється.

Полтавщина: ввечері 11 вересня в Кременчуцькому районі силами ППО збито дві ворожі ракети. Внаслідок ворожого удару по ТЕЦ на Харківщині сталося аварійне відключення електроенергії на території декількох областей, зокрема і на Полтавщині. Станом на зараз перепідключення, подача електричної енергії та водопостачання відновлено.

Сумщина: вночі росіяни вели мінометний обстріл Білопільської громади (15 прильотів). Без наслідків. Вчора Середино-Будську громаду 4 рази обстріляли з міномета, а в бік Шалигінської громади росіяни відкривали вогонь з великокаліберного кулемета, без жертв та руйнувань.

Дніпропетровщина: війська РФ обстріляли Нікопольський та Криворізький райони. Загалом під ворожий вогонь потрапили 4 громади. У Нікопольському пошкоджені будинки, ліцей та лінія електропередач. У Криворізькому — будинки та газогін, без постраждалих.

Харківщина: внаслідок ракетних ударів вночі по критичній інфраструктурі одна людина загинула, тривають пошуки. Пожежу ліквідували, електропостачання відновлене. Ще одне ракетне влучання було в Новобаварському районі, пошкоджені будинки, є один постраждалий.

Луганщина: ситуація на території області напружена, тривають позиційні бої. Колаборанти масово покидають територію області. На Бахмутському напрямку по позиціях ЗСУ здійснено за ніч 7 артилерійських, 6 мінометних та 5 обстрілів з РСЗВ. Один раз армійці РФ намагались прорватись на танку.

Донеччина: вночі — ракетний удар по Краматорську. Пошкоджено медзаклад і приватні будинки. Попередньо — без жертв. Протягом доби росіяни використовували артилерію, РСЗВ "Ураган", "Град", ракету ЗРК С-300. Внаслідок обстрілів Авдіївки, Краматорська, Слов’янська, Бахмута, Миколаївки, с. Карлівки та інших населених пунктів пошкоджено 3 багатоповерхівки, 5 приватних житлових будинків, складське приміщення, ПрАТ "АКХЗ", ТЦ, приміщення розважального центру, будівля ЦНАПу, приміщення заводу. За добу по області 3 загиблих, 9 поранених цивільних.

Миколаївщина: вчора близько півночі обстрілів зазнало смт Березнегувате Березнегуватської громади. Пошкоджено газопровід, житлові будинки, адміністративну будівлю та технічні споруди комунального підприємства, магазини. Також вчора ввечері зафіксовано обстріли прилеглої території села Калачеве Березнегуватської громади, селища Широке Широківської громади. Влучання були по відкритих територіях та дорожньому покриттю. Постраждалих немає. Також вночі — обстріли околиць с. Новоолександрівка Інгульської ТГ. Постраждалих та руйнувань немає.

Херсонщина: армія РФ обстріляла смт Архангельське, села Любимівка, Ольгине та Станіслав, внаслідок чого пошкоджені житлові будинки, серед місцевих є загиблі та поранені. По всій території області військові РФ посилили адміністративно-поліцейський режим, забороняється в’їзд та виїзд із населених пунктів, введено комендантську годину.

Внаслідок збройної агресії РФ в Україні загинули 383 дитини

Як повідомляє Офіс генерального прокурора, станом на ранок 12 вересня більше ніж 1130 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. 383 дитини загинули та понад 747 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 390, Харківській - 209, Київській - 116, Миколаївській - 72, Чернігівській - 68, Луганській - 61, Херсонській - 55, Запорізькій - 46, Дніпропетровській - 26.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2480 закладів освіти. З них 289 зруйновано повністю.

Щоранку о 9:00 вшановуємо хвилиною мовчання пам’ять загиблих на війні українців.

Росія, вочевидь, віддала наказ вивести свої війська з усієї окупованої частини Харківської області — британська розвідка

Росія, вочевидь, віддала наказ вивести свої війська з усієї окупованої частини Харківської області. Про таке йдеться у звіті британської розвідки.

"На тлі українських досягнень, Росія, ймовірно, віддала наказ вивести свої війська з усієї окупованої Харківської області на захід від річки Оскіл. У секторі все ще лишаються ізольовані вогнища опору, але з середи Україна повернула собі територію, яка щонайменше вдвічі перевищує площу Великого Лондона", — йдеться у звіті розвідників.

За даними розвідки, на півдні, поблизу Херсона, Росія, ймовірно, щосили намагається перекинути достатні резерви через річку Дніпро до лінії фронту. Імпровізований понтонний міст, який Росія розпочала споруджувати понад два тижні тому, залишається незавершеним. Українська далекобійна артилерія зараз, ймовірно, так часто б'є по переправах через Дніпро, що Росія не може відремонтувати пошкоджені мости. 

Швидкі українські успіхи мають значні наслідки для загального планування операцій Росії, зазначили у розвідці. 

"Більшість сил в Україні, швидше за все, змушена віддавати пріоритет екстреним оборонним діям. І без того обмежена довіра розгорнутих військ до вищого військового керівництва Росії, ймовірно, ще більше погіршиться", — повідомили у британській розвідці.

Контрнаступ у Харківській області вже псує відносини Кремля з Міноборони Росії — ISW

Контрнаступ ЗСУ в Харківській області вже псує відносини Кремля з Міноборони Росії, ще більше віддаляючи Путіна від вищого військового командування. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Путін відклав усі свої зустрічі з керівництвом російського Міноборони та представниками російської оборонної промисловості в Сочі — дивне рішення в умовах військово-оперативної та оборонно-промислової кризи, з якою зіткнулася Росія. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

Поразка росіян у битві за Харківщину лише посилить публічну критику Шойгу та Міноборони, що може призвести до кадрових змін, зазначили аналітики.

Електропостачання та водопостачання Харкова та області відновлено на 80% — ОПУ

Електропостачання та водопостачання Харкова та області відновлено на 80%. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Приміські рейси на Харківщині скасовані через знеструмлення — Укрзалізниця

Приміські рейси до станцій Лихачеве, Зміїв, Лозова та Харків-Сортувальний 12 вересня скасовані через часткове знеструмлення Харківської області внаслідок російського обстрілу.

Потяги між Харковом та Києвом йдуть згідно з розкладом, повідомляють в Укрзалізниці.

Деякі рейси станом на 07:30 затримуються:

  • поїзд №7 Харків — Одеса на 36 хв;
  • поїзд №1 Харків — Івано-Франківськ на 48 хв.

На Донеччині від обстрілів окупантів 11 вересня загинули троє людей

На Донеччині 11 вересня від обстрілів російських окупантів загинули троє людей. Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Він додав, що від обстрілів російських військових загинули троє людей у Великій Новосілці, Романівці та Бахмуті.

"Ще вісім людей отримали поранення", — написав Кириленко.

Війська РФ з "Ураганів", "Градів" і важкої артилерії вдарили по двох районах Дніпропетровщини

У ніч на 12 вересня війська РФ з "Ураганів", "Градів" та важкої артилерії вдарили по Нікопольському та Криворізькому районах Дніпропетровщини. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, у Нікопольському районі поцілили по трьох громадах — Нікопольській, Марганецькій та Червоногригорівській. Пошкоджені приватні будинки, ліцей та електромережі.

"У Криворізькому районі завдали удару по Зеленодольській громаді. Понівечені будинки та газогін", — написав голова облвійськадміністрації.

Загиблих та поранених внаслідок обстрілів немає.

В інших районах області ніч минула спокійно.

У Харкові внаслідок нічного обстрілу житлового будинку в Новобаварському районі загинула одна людина — Терехов

У Харкові внаслідок нічного обстрілу житлового будинку в Новобаварському районі загинула одна людина і ще дві буди травмовані. Про це повідомив мер міста Ігор Терехов.

У Харкові відновили водопостачання, працюють метро і наземний електротранспорт — Терехов

У Харкові відновили водопостачання, метро і наземний електротранспорт працюють у штатному режимі. Про це повідомив мер міста Ігор Терехов.

У Каховці ЗСУ знищили склад боєприпасів військ РФ

На Херсонщині Сили оборони півдня знищили склад з боєприпасами російських військ у Каховці. Про це повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

За його словами, обстановка в операційній зоні залишається напруженою, але контрольованою.

"Російські війська ведуть повітряну розвідку, завдають ударів по позиціях ЗСУ, маневрують військами, імітуючи прибуття резервів. Не маючи успіху на суходолі, російська армія завдала 19 ударів по українських позиціях вздовж лінії зіткнення", повідомив Назаров.

Натомість авіація ЗСУ завдала три удари, а ракетно-артилерійські підрозділи виконали 270 вогневих завдань.

"Сили оборони півдня вдарили по району зосередження ворожого озброєння та техніки, знищили станцію радіоелектронної боротьби, два склади боєприпасів", — повідомив речник командування.

Підтверджені втрати військ РФ: 40 військових, чотири танки, чотири одиниці броньованої техніки, три гаубиці "Мста-С", склад боєкомплекту у Каховці.

Авіація Сил оборони завдала вісім ударів по російському війську — Генштаб

Авіація Сил оборони завдала вісім ударів по російському війську. Уражено взводний опорний пункт, шість районів зосередження живої сили і військової техніки росіян, а також один зенітний ракетний комплекс РФ. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 12 вересня.

Знищено 1 БПЛА типу “Орлан-10”, збито одну керовану ракету Х-59, чотири керовані ракети морського базування типу “Калібр” та п’ять керованих ракет повітряного базування типу Х-101. Втрати війська РФ у живій силі уточнюються.

“Ракетні війська та артилерія наземних угруповань військ продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, вогневого ураження живої сили та бойової техніки, порушення системи управління та логістичного забезпечення противника, а також з підтримки контрнаступальних дій наших військ”, — повідомили у Генштабі.

За добу росіяни завдали 18 ракетних і 39 авіаційних ударів — Генштаб

Армія РФ зосередилась на встановленні контролю над територією Донецької області, утриманні тимчасово захоплених територій та зриві наступу українських військ на окремих напрямках. Росіяни продовжують обстріл українських позицій, ведуть повітряну розвідку та намагаються відновити втрачене положення. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 12 вересня.

Зберігається подальша загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України. Протягом доби військові РФ завдали 18 ракетних та 39 авіаційних ударів по військових та цивільних об’єктах на території України.

Постраждали понад 30 населених пунктів, зокрема, Краматорськ, Костянтинівка, Дніпро, Павлоград, Великомихайлівка. Росіяни здійснили черговий терористичний акт — завдали ракетного удару по Харківській ТЕЦ, об’єкту критичної інфраструктури міста. Внаслідок цього було частково знеструмлено декілька областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках армія РФ обстріляла військову та цивільну інфраструктуру з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії.

На Сіверському напрямку — біля Кіндратівки Сумської області.

На Харківському напрямку — населених пунктів Костянтинівка, Уди.

На Слов’янському напрямку військові РФ обстрілів не вели.

На Краматорському напрямку — в районах населених пунктів Тетянівка, Донецьке, Райгородок, Крива Лука, Верхньокам’янське та Спірне.

На Бахмутському напрямку — в районах населених пунктів Веселе, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Миколаївка Друга, Зайцеве.

На Авдіївському напрямку обстрілів зазнали Карлівка, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку — вогнева активність в районах Пречистівки, Великих Новосілок, Богоявленки, Нескучного та Микільського.

На Запорізькому напрямку — біля Новосілки, Времівки, Новополя, Новоандріївки, Полтавки, Гуляйполя та Залізничного.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони населених пунктів Нововознесенське, Біла Криниця, Осокорівка, Велике Артакове, Сухий Ставок, Костромка, Партизанське, Безіменне, Благодатівка, Іванівка, Зарічне, Білогірка та Мирне.

Сили оборони відбили атаки російського війська неподалік Майорська та Красногорівки. У районах Миколаївки Другої та Зайцевого бої тривають.

На Херсонському напрямку військо РФ зазнало значних втрат у живій силі — Генштаб

Після вдалих дій, проведених Силами оборони на Херсонському напрямку, військо РФ зазнало значних втрат у живій силі. За наявною інформацією, 810 окрема бригада морської піхоти (пункт постійної дислокації місто Севастополь) втратила майже 85% особового складу. У решти військовослужбовців вкрай низький морально-психологічний стан, вони масово відмовляються від повернення до зони ведення бойових дій. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 12 вересня.

Контрнаступ: росіяни спішно кидають свої позиції та тікають — Генштаб

Продовжується звільнення населених пунктів від російських окупантів у Харківській та Донецькій областях. Як повідомлялося раніше, в ході відступу російські війська спішно кидають свої позиції та тікають вглиб тимчасово зайнятих територій або на територію Російської Федерації. Ця тенденція зберігається. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 12 вересня.

Так, 11 вересня окупанти вивезли награбоване у місцевих жителів майно та транспортні засоби з населених пунктів Великий Бурлук та Дворічна Харківської області.

В Луганській області російські військові з родинами залишили місто Сватове, залишилися тільки військовослужбовці так званої “народної міліції” з числа місцевих жителів.

Загалом, за добу Силам оборони вдалось витіснити військо РФ з понад двадцяти населених пунктів.

“Проводяться взяття їх під повний контроль та стабілізаційні заходи”, — повідомили у Генштабі.

У Херсоні вночі було чутно вибухи — Братчук

У Херсоні вночі лунали вибухи. Про це повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук з посиланням на "Рух опору "Південь”. Братчук припустив, що, можливо, детонували снаряди на складі.

РФ зненацька активізувала присутність 4️ великих десантних кораблів у Чорному морі — ОК "Південь"

В Чорному морі продовжують своє перебування в ракетно безпечних для себе районах (поблизу південного узбережжя Криму) 1️4️ бойових кораблів російського флоту, серед яких 4️ надводних ракетоносії, споряджені вже 2️6️ “Калібрами”. Зненацька активізовано присутність 4️ великих десантних кораблів. Про це повідомили в оперативному командуванні "Південь".

“Море штормить, а значить, десант, незважаючи на його кількісну присутність, якісно буде неспроможний реалізувати божевільні завдання. Водночас, море може щедро підкидати мінні сюрпризи”, — повідомили в командуванні.

"Очевидна відповідь Росії на звільнення міст і сіл" — пані посол США про недільні обстріли інфраструктури

Відповіддю Росії на український контрнаступ назвала пані посол США Бріджит Брінк обстріли Росією українських міст у неділю, 11 вересня.

“Очевидна відповідь Росії на звільнення Україною міст і сіл на сході: запуск ракет у спробі знищити критичну цивільну інфраструктуру”, — написала Брінк у Twitter.

11 вересня внаслідок обстрілів об’єктів магістральних електромереж в північно-східному регіоні країни, низка областей відчула перебої з електропостачанням.

Вночі росіяни обстріляли Новобаварський района Харкова. Про це повідомив мер міста Ігор Трехов.

Під ранок Терехов подякував всім, хто цієї ночі ліквідовував наслідки обстрілів інфраструктури міста 11 вересня.

Вночі у Запоріжжі було чутно звуки вибухів

Вночі у Запоріжжі пролунали вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного. Після цього у місті оголосили повітряну тривогу.

"Гучні звуки" підтвердив і секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв.

Через обстріл з "Ураганів" у Синельниківському районі Дніпропетровщини загинули двоє людей

Увечері 11 вересня армія РФ з "Ураганів" обстріляла Синельниківський район Дніпропетровщини, двоє людей загинули, є поранені. Про це у своєму телеграмі повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

За повідомленням, поранило 19-річну дівчину. Інформацію щодо наслідків обстрілу уточнюють.

Пізніше на фейсбук-сторінці Дніпропетровської обласної військової адміністрації з'явилися нові подробиці щодо обстрілу. Це сталося у Великомихайлівській громаді Синельниківського району. Загинули чоловік та жінка. Поранена дівчина – у тяжкому стані.

Окрім того, 11 вересня війська РФ обстріляли Зайцівську громаду Синельниківського району. Інформацію щодо руйнуваньз'ясовують.

У Харкові пролунали вибухи, повідомили кореспонденти Суспільного. В місті та області — повітряна тривога.

На початок