Старший син королеви Єлизавети принц Чарльз став королем

Старший син королеви Єлизавети принц Чарльз став королем

Важливо
Старший син королеви Єлизавети принц Чарльз став королем
. Принц Чарльз виголошує конституційну промову у Вестмінстерському палаці, 10 травня 2022 року. Фото: АР

Принц Уельський Чарльз після смерті своєї матері, королеви Єлизавети II, очолив Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії. Він керуватиме країною під іменем Чарльза III.

Про це повідомляє BBC.

"У момент смерті королеви престол негайно і без церемоній перейшов до спадкоємця Чарльза, колишнього принца Уельського", — пише видання.

Водночас є низка практичних та традиційних кроків, які він має пройти, щоб стати королем, зазначають журналісти.

Нині вже відомо, що новий король носитиме ім’я Чарльза III.

"Це було перше рішення правління нового короля. Він міг вибрати будь-яке зі своїх чотирьох імен – Чарльз Філіп Артур Джордж", — зазначає BBC.

У посольстві Великої Британії Суспільному уточнили, що загальноприйнятим варіантом транслітерації є Чарльз ІІІ, а не Карл ІІІ, як зазначалося у попередній версії публікації

При цьому смерть Єлизавети II призведе до зміни титулів й серед інших членів королівської родини.

"Хоча він є спадкоємцем престолу, принц Вільям не стане автоматично принцом Уельським. Однак він одразу ж успадковує інший титул свого батька, герцога Корнуолла. Його дружина Кетрін буде відома як герцогиня Корнуольська", — йдеться у повідомленні.

Також новий титул матиме дружини Чарльза. Віднині вона буде відома як королева-консорт — термін, який використовується для позначення дружини монарха.

Чарльза мають проголосити королем орієнтовно за добу після смерті Єлизавети, пишуть журналісти. Це має відбутися в Сент-Джеймському палаці в Лондоні перед церемоніальним органом, відомим як Рада престолонаступництва. До її складу входять члени Таємної ради — група старших депутатів, колишніх і нинішніх, — а також деякі високопосадовці, верховні комісари Співдружності та лорд-мер Лондона.

"На початку правління британського монарха немає "приведення до присяги" у стилі деяких інших глав держав, як-от президент США. Але є заява, яку робить новий король, і — відповідно до традиції, що сягає початку 18-го століття — він принесе присягання зберегти церкву Шотландії", — зазначає BBC.

Відповідно до традиції, Чарльз III мають оголосити новим королем на балконі над Монастирським двором у Сент-Джеймському палаці. Ця місія буде покладена на офіційну особу, відому як Герольдмейстер Підв'язки.

Символічним кульмінаційним моментом сходження нового монарха на престол стане коронація. Через необхідну підготовку коронація навряд чи відбудеться незабаром після сходження на престол Чарльза — королева Єлизавета зійшла на престол у лютому 1952 року, але не була коронована до червня 1953 року, пише BBC.

Протягом ось уже 900 років церемонія коронації проводиться у Вестмінстерському абатстві. Вільгельм Завойовник був першим коронованим там монархом, а Чарльз має стати сороковим.

Читайте також

Королева Єлизавета II померла

На початок