На Росію чекає "снарядний голод" — The Insider

На Росію чекає "снарядний голод" — The Insider

На Росію чекає "снарядний голод" — The Insider
. На цьому фото, опублікованому пресслужбою Міноборони Росії 22 липня 2022 року, російські військові стріляють із важкого самохідного міномета "Тюльпан" зі своїх позицій у невстановленому місці в Україні. Фото: АР

До кінця поточного року російські збройні формування, які беруть участь у війні в Україні, можуть зіткнутися із катастрофічною нестачею артилерійських боєприпасів, керованих ракет та інших видів озброєнь.

Про це повідомляє видання The Insider.

"Пів року війни для Росії призвели не тільки до колосальних непоправних втрат у живій силі, а й до величезної витрати озброєнь та військової техніки: керованих ракет вже дуже мало, снаряди для артилерії та бронетехніка вичерпаються до кінця року", — йдеться у повідомленні.

Як зазначають журналісти, серед експертів, оглядачів і громадян, які просто цікавляться питанням, існує стійке уявлення про наявність величезних запасів артилерійського озброєння, які дісталися Росії у спадок від СРСР. Однак в реальності радянські снаряди для ствольної артилерії мають обмежений термін зберігання — вже влітку 2002 року в ході другої чеченської кампанії російська армія зіткнулася з дефіцитом артилерійських снарядів основних калібрів 122 і 152 міліметри.

"Це не означає, що весь радянський артилерійський арсенал варто списувати з рахунків. Наприклад, твердопаливні снаряди для реактивних систем залпового вогню набагато менш чутливі до тривалого зберігання, ніж снаряди для нарізних артилерійських гармат, основна маса яких, як мінімум, давно потребувала ремонту", — пише видання.

Окрім того, цей арсенал ґрунтовно зменшився за результатами двох чеченських війн, війни у Грузії, військової кампанії в Україні у 2014–2015 роках, а також кампанії в Сирії.

Водночас журналісти наголошують, що темпи витрат снарядів під час війн у Чечні були значно нижчими ніж нині в Україні.

"За пів року агресії проти України Росія мала витратити не менше 7 мільйонів снарядів, без урахування втрат прифронтових складів внаслідок українських ударів. Іншими словами, за збереження інтенсивності війни на нинішньому рівні, Москва вже до кінця 2022 року зіткнеться зі справжнім снарядним голодом і з метою економії змушена буде скорочувати використання артилерії", — зазначається в дописі.

При цьому стан російської військової авіації також не дозволяє вести повномасштабну повітряну кампанію. Окрім того, через санкції Росія не може продовжувати повноцінне промислове виробництво озброєнь і поповнювати запаси озброєнь, які швидко підходять до кінця, зазначають журналісти.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 189. Текстовий онлайн

На початок