У Росії анонсували вихід підручника з "класичної української мови". В Україні відреагували

У Росії анонсували вихід підручника з "класичної української мови". В Україні відреагували

У Росії анонсували вихід підручника з "класичної української мови". В Україні відреагували
. (Фото: Нуно Круз / Getty Images)

У Росії готують підручник з "класичної української мови" для навчання у школах на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. В Україні такий крок вважають проміжною ланкою "знищення української мови на окупованих територіях".

Вихід підручника анонсував керівник Мінпросвіти Росії Сергій Кравцов на нараді президента Російської Федерації Володимира Путіна з урядом, передають російські ЗМІ.

Як повідомляється, у школах так званих "ДНР" та "ЛНР", учні продовжать вивчати українську мову "як рідну або у вигляді факультативу".

"Для цього розроблені спеціальні навчальні плани, методичні матеріали, вчителі пройшли відповідне підвищення кваліфікації. Готується підручник "класичної української мови", — повідомив Кравцов.

9 червня Кравцов заявив, що українські школи на окупованих територіях перейдуть на російські стандарти.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в коментарі Суспільному припустив, що російський підручник з "класичної української мови" буде таким, як і підручник української мови в радянські часи.

"Вони будуть точно такими ж, як і підручники з української мови в радянські часи, де не було української мови, а була російська термінологія з деякими вкрапленнями відцензурованих українських текстів та вправ, які будуть максимально зближувати російську та українську мови. Це проміжна ланка знищення української мови на окупованих територіях", — розповів мовний омбудсмен.

Учні, які перебувають на окупованій території, можуть навчатись у будь-якій школі України дистанційно.

Читайте також

Прийняли зміни: у 40-кілометровій зоні з Білоруссю на Рівненщині частково дозволили очне навчання

До нового навчального року готові понад 51% навчальних закладів — МВС

На початок