Віра в кіно: рецензія на український воєнний екшн "Снайпер. Білий ворон"

Віра в кіно: рецензія на український воєнний екшн "Снайпер. Білий ворон"

Віра в кіно: рецензія на український воєнний екшн "Снайпер. Білий ворон"
.

Із пацифіста — у снайпери: 24 серпня в український прокат вийшов воєнний екшен Мар'яна Бушана "Снайпер. Білий ворон". Фільм заснований на реальній історії екопоселенця й учителя з Горлівки, який після окупації рідного міста в 2014-му записався в добровольчий батальйон і став снайпером.

Фактично це перша повноцінна українська прем'єра від початку війни. 28 серпня у кінотеатрі "Жовтень" відбувався спеціальний показ стрічки за участю продюсера Артема Денисова і частини творчої команди. Власне ж прокат фільму триває.

В ефірі авторської програми "Віра в Кіно" на Радіо "Промінь" кінокритикиня Віра Сивачук розповідає про воєнний екшен "Снайпер. Білий ворон", режисер Мар'ян Бушан, Україна, 2022.

Віра в кіно: "Снайпер. Білий ворон"
Фото: Вікіпедія

Про що фільм

Березень 2014, Донеччина. Пара екопоселенців — Микола (Павло Алдошин) і Настя (Марина Кошкіна) живуть у природному помешканні, яке викопали в землі. "Нора" — їхнє місце сили, а ще любові і гармонії з природою. Микола викладає фізику в місцевій школі. Настя чекає дитину. У них немає соцмереж і телевізора, який би лякав війною.

Але війна приходить — і не з телевізора. Сепаратисти захоплюють місто, руйнують "Нору" і вбивають вагітну Настю. Микола, чий світ зруйнований ущент, вступає в добровольчий батальйон, щоб прогнати окупантів з рідної землі. У війську дивака, який тримає при собі дерев'яну фігурку птаха,  довго не сприймають усерйоз. А він ще проситься на вишкіл снайперів... І не випадково.

Як каже в одному з епізодів  інструктор зі стрільби, — не гвинтівка робить снайпера небезпечним, а його кмітливість і витримка. "Ворон" це чудово розуміє.

Віра в кіно: "Снайпер. Білий ворон"
Фото: Facebook/Marian Bushan

Віра в кіно: "Снайпер. Білий ворон"
Фото: Facebook/FILM.UA Group

Чому варто дивитись

Те саме і з кіно: не піротехніка робить  воєнний екшен справді потужним (хоча спецефектів у стрічці Мар'яна Бушана в міру і саме там, де треба), а внутрішня напруга фільму. Стрічці "Снайпер. Білий ворон" її не бракує, особливо у фіналі. 

Головний герой вирушає на спеціальне завдання — ліквідувати ворожого снайпера-профі. Що сказати. Класична (і класна!) дуель снайперів у стилі якісного жанрового кіно. Операторська робота, акторська гра (Павло Алдошин на рівні фізіології відчув і показав особливості роботи снайпера) — перетворює фільм на переконливий воєнний трилер. Плюс — тонкощі професії, реальний вишкіл снайперів.

Помітно, що у творців фільму були професійні консультанти. І вся ця "кухня" (дивно вживати це слово в такому контексті) — з психологічними вправами і розрахунками — розгортається у нас перед очима. "Снайпер. Білий ворон" показує, що ця професія не тільки про зброю, а про міцні нерви, гнучкий розум і...математику.

Віра в кіно: рецензія на український воєнний екшн "Снайпер. Білий ворон"
Фото: Facebook/FILM.UA Group

Висновок

"Це більше, ніж воєнний екшен", — написав оглядач "Лос-Анджелес Тайм", якого цитує трейлер до фільму. Звичайно, що більше. Це дуже символічна історія трансформації пацифіста у "Ворона" і воїна. Виконавець головної ролі Павло Алдошин (який, до речі, зараз служить у ЗСУ) показує, як життя розвертає людину на 180 градусів, через розпач і лють — до повного перезавантаження світогляду. Це перевтілення відбувається тихо, поступово, без різких рухів, але впродовж фільму герой змінюється зовні і зсередини.

Звісно, можна багато казати, що "Снайпер. Білий ворон" — це мотивуюче патріотичне кіно на зараз. Але можна глянути глибше. Це також драма людини, яка втратила все, але знаходить сили боротися і жити. А ще — це фільм про те,  що у своєму ідеальному світі не можна сховатися від жорсткої реальності.

Більше про українське кіно

Читайте нас у Facebook або Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок