Еротичний трилер про теніс та любовний трикутник: рецензія на фільм "Суперники"

Фільм "Суперники"
2 травня в український прокат вийшла стрічка "Суперники"/Кадр з фільму "Суперники". Фото: United Artists Releasing

2 травня в український прокат вийшла стрічка "Суперники" — новий фільм режисера "Назви мене своїм ім'ям" Луки Гуаданьїно. Головну роль виконала Зендея ("Дюна", "Ейфорія"). Сюжет розповідає про непростий любовний трикутник, що підвищує ставки для тріо елітних тенісистів.

На сайті Rotten Tomatoes фільм має рейтинг у 89 % свіжості від критиків (268 рецензій) та 76 % від глядачів (понад 250 відгуків). На сторінці фільму в IMDB рейтинг фільму становить 7,8 з 10, що є доволі високою оцінкою (близько 17 тисяч відгуків).

У цій рецензії журналістка Суспільне Культура Альона Шилова розбирається, чому "Суперників" називають "найсексуальнішим" та одним із найкращих фільмів року.

"Суперники" рецензія
Кадр з фільму "Суперники". United Artists Releasing

"Суперники" стали десятим повнометражним ігровим фільмом італійського режисера та сценариста Луки Гуаданьїно, найбільш відомого за стрічками "Назви мене своїм ім'ям", "Суспірія" та "Цілком і повністю". Роботам Гуаданьїно притаманне поєднання чуттєвості, уваги до деталей (що часто проявляється в інтер'єрах та костюмах героїв) і фокус на романтичних взаєминах героїв. Частина його стрічок також містить акцент на тілесності та сексуальній напрузі між персонажами, які режисер підняв на новий рівень у "Суперниках".

За сюжетом Таші Дункан (Зендея) є молодою спортсменкою та вундеркіндом від світу тенісу. Вона привертає увагу двох друзів дитинства, тенісистів Арта (Майк Файст) і Патріка (Джош О'Коннор). Обидва хлопці без тями від таланту та вроди Таші, і, незважаючи на свою дружбу, кожен з них хоче заволодіти серцем (і не тільки) дівчини. Надалі сюжет фільму фокусується на взаєминах трьох героїв і як їхня дружба та романтичні стосунки змінювалися протягом років — це все на фоні злетів та падінь у професійному тенісі.

"Суперники" рецензія

Головна родзинка фільму — теніс як метафора сексу. Як зазначали у рецензії від The Guardian:

"Секс схожий на теніс: запеклі бойові поєдинки, в яких завжди є переможець і переможений. І теніс, зрештою, схожий на секс: екстатичне завершення між двома ідеально підібраними людьми на їхньому блискучому фізичному піку".

Гуаданьїно використовує цю паралель на максимум, часто фокусуючи камеру на спітнілих тілах героїв, напружених м'язах, важкому диханні та інших складових інтенсивного спорту. Цікаво, що "Суперників" називають найсексуальнішим фільмом року (сам сценарист фільму навіть позиціонує стрічку як "еротичний трилер про теніс"), при цьому самих сцен сексу в "Суперниках" майже немає. Глядачам показують сексуальну напругу між героями, і так, є сцени прелюдій, які перетікають у секс, але безпосередньо фізичну взаємодію глядачам не показують. Водночас запекла боротьба на корті, яка розпалює в героях і азарт, і пристрасть, і ревнощі, несе ту ж напругу, що й секс. Тому не дивно, що "Суперників" сприймають як "найсексуальніший фільм", адже стрічка буквально просякнута еротикою, просто непрямою.

Еротичний трилер про теніс: рецензія на фільм "Суперники"

Теніс також використано і для розкриття гомоеротичного бажання між двома головними чоловічими персонажами. Будь-який спорт, в якому є чіткий гендерний поділ, доволі часто стає у мистецтві приводом для рефлексії на тему сексуальної напруги між чоловіками, токсичної маскулінності та сублімації.

У "Суперниках" чітко зрозуміло, що режисер навмисне розвивав ці теми між героями Арта й Патріка. Поза тим, що між персонажами є окрема сцена поцілунку та низка епізодів, де герої буквально стирають межу в особистому просторі (часто з боку Патріка, для якого агресивна поведінка та домінантність є одними з головних характеристик), самі сцени матчів між героями транслюють найбільшу інтимну близкість.

Кадр з фільму "Суперники". United Artist Releasing

Несподівано, але одним із найкращих аспектів "Суперників" стає музика. Саундтрек до фільму написав відомий дует Trent Reznor & Atticus Ross.

До цього Лука Гуаданьїно вже співпрацював із композиторами у фільмі "Цілком і повністю", але найбільше Trent Reznor & Atticus Ross відомі саундтреком до фільму Девіда Фінчера "Соціальна мережа" (з цим же режисером вони співпрацювали для фільмів "Загублена" та "Дівчина з татуюванням дракона"). Їхні композиції порівнюють з "електронним серцебиттям" та описують як "похмурий, механічний поп". Цей підхід став ідеальним музичним доповнення до напруженої зав'язки "Суперників". Оскільки у фільмі достатньо статичних кадрів та довгих пауз, то саундтрек буквально рятує фільм і додає йому динаміки. Якщо біти композиторів замінити на іншу мелодію чи взагалі прибрати, "Суперники" не були б і наполовину таким енергійним та живим фільмом.

Напевно, однією з найскладніших частин фільму є його безперервні стрибки у часі. З одного боку, хід вдалий, адже якби історія була розказана лінійно, глядачі не отримали б стільки несподіваних поворотів та гачків, які утримують увагу. З іншого — якщо на початку фільму Гуаданьїно вдало жонглює переходами між минулим і теперішнім, то згодом додається ще третя часова лінія, а потім, схоже, і четверта, але попередня закінчується, а глядачі все ще бачать минуле і так далі, далі, далі. На певному етапі фільму публіці треба свідомо тримати у голові всі таймлайни і що саме там відбулося, щоб мати змогу чітко відстежувати сюжет фільму.

Також дивним сценарним елементом є наявність маленької дочки в героїв Таші та Арта. У фільмі майже немає сцен, де батьки взаємодіяли б зі своєю дитиною (і хоча це теж може бути своєрідним коментарем про батьків-спортсменів і те, наскільки вони одержимі перемогою), проте складається враження, що дочку додали у сюжет, просто щоб показати, що пройшло багато часу і щоб глядачі могли трактувати героїв як людей більш дорослих. Окрім того персонажка Таші явно не справляла враження жінки, зацікавленої у материнстві. Цей елемент сюжету працював би краще, якби у героїв ще не було дітей, а сам Арт дуже хотів би їх мати (враховуючи його характер і бажання "осісти" та колись покинути теніс), тоді як Таші, навпаки, не було б готова відпустити його у сімейне життя та позбутися власних амбіцій. Натомість дитина просто існує десь на фоні, і якщо її прибрати з фільму, майже нічого не зміниться.

Незважаючи на незначні недоліки, "Суперники" є одним із найкращих фільмів з погляду перформансів за останні роки. Зендея органічно передає образ жорсткої та упевненої в собі молодої жінки, яка не полізе за словом до кишені й завжди може захисти себе та свої інтереси. Джош О'Коннор сяє у ролі хамовитого та самовпевненого Патріка, з яким, до речі, пов'язана більшість комедійних сцен у фільмі. А Майк Файст чудово вписується в образ делікатного та стриманого Арта зі щенячими очима.

Усе це робить "Суперників" стрічкою яскравою та самобутньою. З максимально інтерактивними та рухливими кадрами, щоб залучити глядачів у теніс, з відданими перформансами та фантастичним саундтреком, що робить "Суперників" одним із найяскравіших фільмів у кар'єрі Гуаданьїно.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок