Вторгнення Росії в Україну, день 180. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 180. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 180. Текстовий онлайн
Жінки тримають фото Романа Ратушного та Левка Лук’яненка, вшановуючи національних героїв, які пожертвували своїм життям заради незалежності України. Антивоєнний протест проти агресії РФ в Дюссельдорфі, Німеччина, 20 серпня 2022 року. Фото: Getty Images

22 серпня — 180 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Загальна кількість різних крилатих ракет, які Росія застосувала проти України, наближається вже до 3,5 тисяч.
  • "Азов" заявив, що жінка, яку підозрюють у вбивстві пропагандистки РФ Дугіної, не має жодного відношення до полку. Раніше у ФСБ заявили, що жінка яку затримали в Росії та підозрюють у виконанні вбивства Дугіної, служила в полку "Азов".
  • В ООН заперечують, що відвідували українських військовополонених в "ЛНР". Про це у коментарі Суспільному сказав прессекретар Генсека ООН Стефан Дюжаррик. Напередодні російські ЗМІ з посиланням на "омбудсмена "ЛНР" повідомили, що представник ООН відвідав українських військовополонених у псевдореспубліці.
  • В Офісі президента не виключають, що Росія може збільшити кількість ракетних ударів по українських містах на День незалежності, в тому числі й по Києву.
  • У деяких громадах України запровадили нові сигнали тривоги: сигнал хімічної небезпеки — звук церковних дзвонів; сигнал радіаційної небезпеки — дзвін в набат; сигнал евакуації з міста — гудок потяга. Після такого сповіщення треба увімкнути радіо чи телевізор для подальшої інформації. Безперервний сигнал сирени, як і раніше, означатиме повітряну тривогу.
  • У Підмосков'ї 20 серпня вибухнуло авто з Дугіною — дочкою ідеолога "русского міра" Олександра Дугіна, яка писала для російських пропагандистських RT та "Царьград". Також вона — одна з авторів "Книги Z" про російське вторгнення в Україну. Колишній депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов заявив, що відповідальність за вбивство Дугіної взяла на себе так звана Національна Республіканська Армія.

У війні з Росією загинуло майже 9000 українських військових — Залужний

У війні з Росією загинуло майже 9000 українських військових, розповів Головнокомандувач Збройних сил України на форумі ветеранів.

"У цій війні беруть участь не тільки військовослужбовці і ті, хто взяли до рук зброю. Наші маленькі діточки, які ні в чому не винні, окрім того, що вони народилися саме тут і саме в цей час. Вони не розуміють, що відбувається, але однозначно потребують захисту. Як там біля Соледара, біля Бахмута, Великої Новосілки. Так і тут, бо їх батько пішов на фронт. І можливо входить до числа тих майже 9000 героїв, які загинули. Але дитині потрібно рости. Дитині потрібно рости в захисті і почуватися в абсолютній безпеці", — сказав він.

Суспільне завершує текстовий онлайн 180-го дня війни. Хроніку 23 серпня — читайте тут.

Лише дві країни Європи не постачають Україні зброю — Кулеба

Серед європейських країн лише Угорщина та Австрія наразі не постачають Україні зброю. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю під час на національного телемарафону.

Глава української дипломатії зазначив, що багато країн, які ніколи в сучасній історії не постачали зброю в зони конфліктів, після початку повномасштабної агресії змінили свою позицію, а деякі держави навіть змінювали для цього національне законодавство.

"За винятком Угорщини і Австрії як нейтральної країни зараз для жодної країни Європи постачання зброї в Україну не є табу, хоча було таким. Тому питання не в тому, що вони (країни ЄС - ред.) проти, питання в тому, що коли вони за, але коли переходиш у практичну площину, з'являється багато різних речей — аргументів і дискусій", – сказав Кулеба.

Він наголосив, що такі внутрішні політичні дискусії західних партнерів про те, коли та яку зброю передавати, коштують Україні "щоденних втрат на фронті".

Роботу лінії зв'язку між Запорізькою АЕС і ТЕС відновлено — Держатомрегулювання

Роботу лінії зв'язку між Запорізькою АЕС і Запорізькою ТЕС, яка була відключена внаслідок обстрілу військ рф, відновлено. Про це із посиланням на начальника зміни Запорізької АЕС повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України:

"22.08.2022 о 14:33 год. окупаційні війська рф обстріляли Запорізьку теплову електростанцію (Запорізька ТЕС). Внаслідок обстрілу були пошкоджені РТСН-5;6 (резервні трансформатори власних потреб) та була відключена лінія зв’язку Запорізька АЕС – Запорізька ТЕЦ (ВЛ-330). О 18:33 робота лінії зв’язку Запорізька АЕС – Запорізька ТЕЦ (ВЛ-330) відновлена", — йдеться у повідомленні.

Інформація про постраждалих внаслідок обстрілу уточнюється, зазначили в Держатомрегулюванні.

Раніше мер тимчасово захопленого росіянами Енергодара підтвердив загибель чоловіка 1978 року народження внаслідок російського обстрілу. Ще одного госпіталізовано із важкими пораненнями.

  • Із 4 березня ЗАЕС в Енергодарі перебуває під контролем російських військових. На майданчику станції загарбники розмістили військову техніку та боєприпаси.
  • Починаючи з 5 серпня, росіяни регулярно обстрілюють територію ЗАЕС. Через ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо сховища відпрацьованого палива ЗАЕС.
  • ЄС та 42 країни закликали Росію негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС і всієї території України.
  • Обласна влада радить мешканцям Енергодара евакуюватися.

Зеленський закликав українців за кордоном говорити про злочини РФ

"День нашої незалежності, якщо ви перебуваєте десь за кордоном, будь ласка, нагадуйте там про Україну, будьте там з українським прапором і поширюйте правду про злочини окупантів", — зазначив Зеленський у вечірньому зверненні.

Зеленський також повідомив, що Росія випустила по Україні майже 3,5 тис. ракет.

Росія застосувала проти України близько 3,5 тисяч ракет — Зеленський

"Загальна кількість різних крилатих ракет, які Росія застосувала проти нас, наближається до 3,5 тис. Удари російської артилерії просто неможливо порахувати – настільки вони інтенсивні. І при цьому держава-терорист не припиняє гратися з міжнародними структурами і вкотре має нахабство збирати Радбез ООН, щоб обговорити свої ж власні провокації, свій же власний терор на Запорізькій АЕС", — наголосив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні за підсумками 180 дня війни.

Він також подякував міжнародним партнерам України, які просувають необхідність визнати юридично визначити Росію державою-терористом: "Це рішення все одно з’явиться, і питання лише в тому, скільки ще життів Росія встигне забрати, поки удари у відповідь від міжнародної спільноти не стануть справді відчутними для тих, хто відповідальний за цей терор".

До річниці окупації Чехословаччини в 1968 році чехи переказали на підтримку ЗСУ 1 млн доларів

Про це повідомляє посольство України у Чехії.

"Чехи та словаки, які самі пережили досвід окупації в 1968 році, чудово усвідомлюють сьогоднішню трагедію українського народу, який протистоїть російській агресії. З підтримкою наших найближчих друзів, до яких безперечно належить і Чеська Республіка, Україна зможе відбити напад держави-агресора й захистити своє право на життя у свободі та демократії", — прокоментував ініціативу тимчасовий повірений у справах України в Чехії Віталій Усатий.

Благодійний рахунок для закупівлі військового матеріалу чеського виробництва для українських захисників посольство відкрило з перших днів російської агресії. За цей час на рахунок надійшло понад 1,2 мільярда чеських крон.

В Росії загиблу пропагандистку Дугіну нагородили орденом "За мужність"

Відповідний указ підписав Володимир Путін.

"За мужність та самовідданість, виявлені під час виконання професійного обов'язку, нагородити орденом Мужності Дугіну Дар'ю Олександрівну — кореспондента непублічного акціонерного товариства „Царьград Медіа", місто Москва (посмертно)", — ідеться в документі.

Дар'я Платонова (Дугіна) була політичним оглядачем Міжнародного євразійського руху, який очолює її батько. В липні була внесена до санкційних списків Великої Британії. Олександр Дугін – російський філософ і публіцист. З початку 2000-х він обстоює ідеї неоєвразійства і крайнього російського етнічного націоналізму як ідеологічну платформу російської влади.

Міноборони ФРН відхилило пропозицію поставити Україні більше зброї

У Міноборони Німеччини вважають, що це призведе до ослаблення Бундесверу, пише DW.

"Зважаючи на загрозу, що виходить від Росії при президенті Володимирі Путіні, Німеччина не може піти на подібні ризики", — заявив офіційний представник військового відомства.

Він нагадав, що Німеччина повинна надавати своїм партнерам по альянсу "підтримку в рамках зобов'язань", як це передбачено статтею 5-ї Договору про НАТО.

"Ми повинні бути готові до того, що Путін скористається будь-якою слабкістю і навіть тимчасовим проломом в оборонній готовності НАТО", — додав посадовець. — Під час холодної війни ми б, ймовірно, не зрозуміли, якби наші союзники скоротили колективну оборону через ситуацію на різних театрах військових дій, а такі у світі були".

У Харкові пролунали вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

В місті та області — повітряна тривога.

Майно 4 каналу передали у розпорядження Державного агентства України з питань кіно

Про це повідомляє пресслужба Держкіно.

"Майно ТОВ «ТРК "Інтеррадіо", українського інформаційно розважального телеканалу "4 канал", що належав депутату-зраднику Олексію Ковальову, передано АРМА у розпорядження Державного агентства України з питань кіно. Таким чином де-юре завершено законну процедуру конфіскації активу та передачі його на потреби держави", — йдеться у повідомленні.

Також вказано, що інформаційний ресурс та майно, вартістю у понад 18,5 млн грн буде працювати на користь України та посилюватиме вплив української позиції як у вітчизняному інформаційному просторі, так і за кордоном.

На Одещині запустили залізничне сполучення з Молдовою в обхід невизнаного Придністров’я

В Одеській області завершили реконструкцію залізничного шляху, що сполучив українське Березине та молдовську Бесарабяску. Усього відновили 22 кілометри колії на території України, та трохи більше одного – у Молдові. Перший вантажний потяг вирушив із цистернами до Дунайських портів аби звідти привезти дизельне паливо. Про новий шлях у Європу читайте у матеріалі кореспондентів Суспільного.

За порядком 23-24 серпня стежитимуть майже 6,5 тис нарядів патрульних

Про це повідомив начальник департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Національної поліції Олексій Сергєєв.

"Національна поліція та всі правоохоронні органи готові до різних сценаріїв. Але разом із тим ми звертаємося до громадян із проханням уникати скупчення людей, не нехтувати сигналами повітряної тривоги та слідувати до місць укриття", — розповів Сергєєв.

Він зазначив, що у період воєнного стану громадянам необхідно мати з собою документи, суворо дотримуватись вимог комендантської години, не виходити в цей час на вулиці міста і не керувати транспортними засобами.

США готові укласти контракт з Україною на поставку дронів Switchblade 600

Про це заявила речниця Пентагону Джессіка Максвелл.

Вона також зазначила, що контракт на поставку 10 дронів Switchblade 600 з компанією AeroVironment буде підписано протягом місяця.

Вторгнення Росії в Україну, день 180. Текстовий онлайн
Switchblade 600. Фото: Скріншот з відео виробника AeroVironment

День Незалежності в умовах воєнного стану — що необхідно знати

Цього тижня, в рамках відзначення Дня Незалежності, через високу загрозу ракетно-бомбових обстрілів армією РФ великих міст, зокрема, і Києва, столична влада закликає киян дотримуватися заходів безпеки, а у разі сигналу повітряної тривоги негайно йти в укриття.

  • До 24 серпня включно наземний громадський транспорт і метро перевозитиме пасажирів із 06:00 до 21:00. Під час повітряної тривоги наземний рух поїздів призупиняється. Підземні станції як укриття працюють цілодобово. Щоб потрапити у підземку під час комендантської години, коли лунає тривога, потрібен документ для посвідчення особи.
  • Центри надання адміністративних послуг у Києві працюватимуть протягом трьох днів 23-25 серпня тільки на видачу готових паспортів. Якщо попередньо записувались на ці дати, візит перенесуть на інший зручний для вас час.
  • З 22 по 26 серпня працюватимуть дистанційно сервісні центри "Центру комунального сервісу" та "Київводоканалу"
  • Продуктові сільськогосподарські ярмарки цього тижня триватимуть 3 дні з 26 по 28 серпня.
  • Комендантська година триває із 23:00 до 05:00.

В ОП повідомили, коли представлять перший документ щодо гарантій безпеки України

Як заявив голова Офісу президента Андрій Єрмак, перший документ з рекомендаціями щодо гарантій безпеки України представлять 29-30 серпня. Наразі над документом працює консультативна група.

"Над цим документом ми зараз працюємо. Я сьогодні проінформував наших колег, які теж зацікавлені і чекають", — додав Єрмак.

Литва посилила охорону кордону з Росією

Про це у Facebook повідомила голова МЗС Литви Аґне Білотайте.

"Сухопутний і водний кордон з Росією охороняється в посиленому режимі. Сьогодні я оглянула, як здійснюється охорона кордону і спостереження на прикордонному шлагбаумі Нерінги. Озброєний Калінінград зовсім поруч, загрози з боку сусідів — теж, тому ми знаходимося у вищій готовності, приділяємо особливу увагу забезпеченню наших прикордонників", — зазначила вона.

У Росії заявили про підготовку "жорсткої заяви" щодо ЗАЕС

Рада Держдуми проведе позачергове засідання 25 серпня та підготує "жорстку заяву" щодо ситуації на ЧАЕС.

Про це заявив лідер партії "Справедливая Россия - За правду" Сергій Миронов.

"У четвер, 25-го, зберуться керівники фракцій з головою Держдуми, і орієнтовно о 15 годині зберемо Раду Думи, на якій буде прийнято нашу жорстку заяву. Ми його адресуємо ООН і всім міжнародним парламентським організаціям. Це загроза всьому людству", — заявив російський політик.

У Черкасах пліте сітки чотирирічний волонтер

У Черкасах працює чотирирічний волонтер Дмитро Дубовий. Із 24 лютого, коли перестав працювати дитячий садок, мама-волонтерка Іванна Дубова вирішила його брати із собою.

Нині серед обов’язків найменшого помічника – плетіння сіток, сортування продуктів та, як він сам каже, "охорона" волонтерів. Поки тато захищає кордони країни, Дмитро з мамою робить все для того, аби наблизити перемогу.

Окупаційна влада завозитиме на Херсонщину "фахівців" з РФ

Про це Суспільному розповів херсонський політолог Володимир Молчанов. За його словами, окупаційна влада Херсонщини залучає до співпраці людей з корупційними проблемами.

"Може бути така цілеспрямована політика щодо виявлення таких чиновників – або ти їдеш на Херсонщину "искупать свою вину перед родиной", або ти сідаєш у тюрму. Це люди з абсолютно депресивних міст в Росії, які в такий спосіб намагаються зробити якийсь кар’єрний стрибок", — каже Молчанов.

На Херсонщину привозять вихователів і вчителів з Росії. Переважно це близькі родичі військових, які уже облаштувалися у місті.

"Є серед нових педагогів і ті, хто захотів обіцяну зарплатню у 70 тисяч рублів. Через пропагандистське виховання дітей окупаційна влада сподівається досягти успіху у створенні так званої радянської індустріальної моделі, яка прижилася на Донбасі", — говорить політолог.

ООН: близько 1000 дітей убито або поранено під час війни в Україні

Як заявила виконавча директорка Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Кетрін Рассел, з російського вторгнення в Україну офіційного підтверджено, що вбито або поранено щонайменше 972 дитини. Це в середньому більш як п'ятеро дітей на день, але, на її думку, "реальна кількість набагато вища".

"Більшість смертей та поранень спричинена застосуванням вибухових речовин", —зазначили у ЮНІСЕФ",

Майже кожна дитина в Україні зазнала впливу війни, додала Рассел. Ідеться, зокрема, про розлучення з родиною, жорстоке поводження, сексуальну експлуатацію, торгівлю людьми.

РФ запросила проведення 23 серпня термінового засідання Радбезу щодо ЗАЕС

Російська Федерація запросила проведення 23 серпня термінового засідання Радбезу ООН "щодо ситуації навколо Запорізької АЕС". Крім того, постпред РФ в ООН Василь Небензя заявив, що Росія також підніме тему вбивства Дар'ї Дугіної.

"Це чергова відчайдушна спроба російської делегації використати інструментарій Ради безпеки ООН для того, щоб, по-перше, інформаційно перебити засідання, заплановане на 24 серпня, і по-друге — звинуватити Україну в обстрілах ЗАЕС, які сама ж Росія регулярно здійснює", — сказали у постійному представництві України в ООН.

Раніше російські ЗМІ повідомили, що РФ терміново скликає Радбез щодо ситуації навколо ЗАЕС і попросила виступити на ньому генсека ООН Антоніу Гутерреша.

Посольство Ірландії повертається до Києва

Про це повідомляється в Twitter дипломатичної установи.

"Посольство Ірландії в Україні, яке працювало віддалено з моменту російського вторгнення в Україну, відновило роботу в Києві. У МЗС як і раніше рекомендують утриматися від будь-яких поїздок в Україну", — йдеться в повідомленні.

Росіяни продовжують спроби наступу на Донеччині та ведуть активну розвідку на Харківщині

Про це повідомляється у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

"На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, підрозділи збройних сил республіки Білорусь продовжують виконувати завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору Білорусі", — йдеться у повідомленні.

На Сіверському напрямку росіяни продовжують утримувати окремі підрозділи Західного військового округу в прикордонних районах Брянської і Курської областей з метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони. Здійснив обстріли зі ствольної артилерії в районах населених пунктів Сеньківка і Миколаївка Чернігівської області та Катеринівка і Ободи Сумської області.

На Слобожанському напрямку армія РФ веде бойові дії з метою покращення тактичного положення, вживає заходів з комплектування та поповнення втрат особового складу та військової техніки.

На Харківському напрямку військові РФ підтримують високу інтенсивність ведення розвідки БпЛА. Здійснили обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Уди, Базаліївка, Слобожанське, Дуванка, Перемога, Великі Проходи, Руська Лозова, Леб’яже, Мосьпанове, Гусарівка, Руські Тишки. Завдав авіаційних ударів неподалік Старого Салтова, Верхнього Салтова, Питомника, Мосьпанового та Гусарівки.

На Слов’янському напрямку росіяни здійснювали вогневе ураження із танків, ствольної артилерії та РСЗВ поблизу Краснопілля, Мазанівки, Нової Дмитрівки, Чепіля, Богородичного та Курульки. На Донецькому напрямку — продовжують ведення наступальних дій. Основні зусилля зосереджують на Бахмутському і Авдіївському напрямках.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли районів Сіверська, Закітного, Переїзного, Григорівки, Верхньокам’янського та Пришиба. В районі населеного пункту Краснопілля ворог вели наступальний бій.

На Бахмутському напрямку здійснили обстріли військової та цивільної інфраструктури поблизу Костянтинівки, Бахмутського, Підгородного, Яковлівки, Веселої Долини та Білогорівка. Завдали авіаційного удару по позиціях сил оборони в районі Соледара та ракетних ударів в районах населених пунктів Соледар та Костянтинівка. Росіяни вели штурмові дії біля Соледара, Кодеми та Зайцевого, успіху не мали

На Авдіївському напрямку військові РФ обстрілювали із танків та артилерії різних типів райони населених пунктів Авдіївка, Олександропіль, Мар’їнка, Первомайське та Піски. Завдавав авіаударів неподалік Невельського, Мар’їнки та Красногорівки. Вели наступ у районах населених пунктів Красногорівка, Первомайське та Невельське.

На Новопавлівському напрямку зафіксовано ворожий вогневий вплив біля Новомихайлівки, Єлизаветівки та Новоукраїнки. Окупанти вели наступальні дії в районі Новомихайлівки, зазнали втрат та відійшли.

На Запорізькому напрямку військові здійснювали обстріли зі ствольної та реактивної артилерії та танків в районах населених пунктів Гуляйполе, Шевченко, Чарівне, Новосілка, Времівка, Вільне Поле, Мала Токмачка, Полтавка, Дорожнянка. Вів наступальний бій неподалік Времівки та Великої Новосілки.

На Південнобузькому напрямку військові РФ зосередили основні зусилля на утриманні займаних позицій, недопущенні просування ЗСУ і вогневому ураженні наших підрозділів. Обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Велике Артакове, Миколаїв, Андріївка, Посад-Покровське, Степова Долина, Таврійське, Біла Криниця, Партизанське, Луч, Токареве, Кам’яне, Нововоронцовка, Поляна, Новоолександрівка та Любомирівка.

У Польщі заявили, що надали допомоги Україні на 10 млрд злотих

Про це заявив голова Канцелярії прем'єр-міністра Міхал Дворчик. Він також додав, що державна підтримка, пов’язана з передачею чи закупівлею зброї для України, становила понад 7 мільярдів злотих.

"Це допомога, яка йде найбільш потребуючим, як-от продукти харчування та засоби гігієни. Це особливо важливо для понад 6 мільйонів внутрішньо переміщених осіб в Україні. Тому, що коли ми говоримо про біженців, то думаємо про тих, хто потрапив до Польщі. Це очевидно. Маємо також пам’ятати про те, що в Україні є майже 6 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Тих, хто був змушений тікати з окупованого росіянами Луганська, Донецька, Донецької області чи півдня країни", – сказав Дворчик.

ГУР закликає українців бути особливо обережними 24 серпня

"Є підвищена загроза ракетних ударів і інших провокацій, як всередині країни, так і зовні. Росія і путінський режим атакували незалежність України і незалежну Україну. Вони справді схиблені на датах і символах, тому цілком логічно було б бути перестороженими і готовими до того, що і День незалежності буде атаковано. Україна до цього готова. Те, що в Росії залишається ще велика кількість ракет – нехай і не високоточних – це правда, біди вони можуть народити ще багато. Це не зламає ані дух, ані волю до спротиву... і хід війни. Але повітряна тривога – це серйозний сигнал, всі на нього мають зважати. Особливо 23 та 24 серпня – це не просто слова, треба бути особливо обережними", – заявив представник ГУР МО України Андрій Юсов в ефірі єдиного телемарафону.

Федоров: 472 безпілотники отримала Армія дронів

"472 безпілотники отримала Армія дронів. Оскільки дрони приїжджають до нас партіями, складно показати, який вигляд вони мають усі разом", — написав у Telegram віцепрем'єр міністр - міністр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров.

Він додав, що частина БПЛА виконують бойові завдання вже на фронті.

У Польщі заявили, що для Німеччини питання моралі "не таке важливе, як можливість бізнесу з Росією"

Віцеміністр закордонних справ Польщі Пьотр Вавжик розкритикував позицію канцлера ФРН Олафа Шольца про заборону видачі шенгенських віз росіянам і висловив сумнів, що позиція балтійських країн, які хочуть призупинити видачу віз для росіян, знайде послідовників у всій Європі, повідомляє Польське радіо.

Він зазначив, що Німеччина вже заявила, що не прийматиме таких рішень. Водночас віцеміністр наголосив, що Польща підтримує введення цих обмежень. Він також заперечив слова канцлера ФРН Олафа Шольца про те що вторгнення РФ в Україну — це "війна Путіна".

"Це не війна Путіна, тому що не Путін веде цю війну, росіяни воюють у цій війні. Якщо їхні родини цього не розуміють, якщо їхні рідні не можуть зрозуміти, що відбувається в Україні, я думаю, що вони теж повинні за це нести відповідальність", — зазначив Вавжик.

Польський дипломат також заявив, що для Німеччини питання моралі не таке важливе, як можливість ведення бізнесу з Росією. Вавжик нагадав, що з початку війни Німеччина зайняла дуже нейтральну позицію.

Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що не поділяє ідею повністю припинити видачу віз для громадян Росії, оскільки агресія РФ проти України — "це війна Путіна". У відповідь на це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба нагадав, що війну на території України веде не Путін, а тисячі російських солдатів.

Росіяни обстріляли район Запорізької ТЕС, є загиблий та поранений

Про це повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов. Також ситуацію він прокоментував телефоном кореспондентам Суспільного: він додав, що обстріл стався близько 15:00 години.

О 18:00 Дмитро Орлов повідомив, що підтверджена загибель водія авто, який потрапив під обстріл в районі Запорізької ТЕС. Чоловік 1978 року народження помер на місці події. Ще один чоловік важко поранений, він наразі перебуває в реанімації.

Також, за словами міського голови, мінометними обстрілами окупанти пошкодили центральний тепловий пункт міста.

"Азов" заявив, що жінка, яку підозрюють у вбивстві Дугіної, не має жодного відношення до полку

"Жінка, ім'я та військове посвідчення якої опублікували ФСБ у своєму звіті щодо розслідування теракту проти доньки російського пропагандиста Дугіна – не має жодного відношення до полку "Азов" та ніколи не належала до нашого підрозділу", — йдеться в офіційній заяві полку.

Так званий документ, яким спецслужби Росії намагаються довести причетність "Азову" до підриву авто Дарини Дугіної, насправді є не більш ніж черговою "візитівкою Яроша". А сам теракт – це підготовка до "трибуналу" над азовцями. Адже таким чином Росія підігріває суспільну думку своїх громадян щодо "необхідності" такого судилища.

"Ми категорично засуджуємо це незаконне судилище над українськими військовими та закликаємо усіх, в чиїх силах це зупинити, зробити все можливе, щоб так званого "трибуналу" не відбулося", — йдеться в заяві полку.

Більшість українців вважатимуть перемогою вигнання військ РФ з усієї України

Про це свідчать результати опитування Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та соціологічної служби Центру Разумкова.

Так, 55% опитаних кажуть, що перемогою можна буде вважати вигнання російських військ з усієї території України та відновлення кордонів станом на січень 2014 року. Для ще 20,5% перемогою у війні буде знищення російської армії та сприяння повстанню/розпаду всередині Росії.

Близько 9% вважатимуть перемогою вигнання російських військ з усієї території України, окрім окупованого Криму, 7,5% – відновлення статус-кво станом на 23 лютого 2022 року, а 3% – припинення війни, навіть якщо російська армія залишиться на територіях, які були захоплені внаслідок повномасштабного вторгнення.

Понад 90% опитаних українців вірять у перемогу України у війні з Росією: 77% — вірять і 15% — скоріше вірять. Лише 4% респондентів не вірять або скоріше не вірять у перемогу.

Прессекретар генсека ООН спростував візит місії до "ЛНР"

Про це в коментарі Суспільному заявив прессекретар генсека ООН Стефан Дюжаррик.

"У нас немає інформації про те, що були якісь візити", — заявив Дюжаррик.

Напередодні російські ЗМІ повідомили, що представник ООН відвідав українських військовополонених у так званій ЛНР. Нібито єдине, про що вони попросили, — "це цигарки, інших прохань та скарг не надходило", пише російське державне агентство "РИА-Новости".

Подоляк — про вбивство Дугіної: російська пропаганда "створює вигадані світи"

Радник голови ОП додав у Twitter прокоментував вбивство російської пропагандистки Дар'ї Дугіної.

"Винними у підриві авто пропагандистки Дугіної «призначено» українку та її 12-річну дитину. Дивно, що на місці не знайшли візитівку "Правого сектора! чи "Естонську візу". Жаби й гадюки російських спецслужб почали внутрішньовидову боротьбу", — зазначив Подоляк.

На Херсонщині окупанти залякують батьків, які відмовляються віддавати дітей в "нові" школи та садки

Про це повідомляє Херсонська обласна військова адміністрація.

"Окупанти погрожують штрафами та конфіскацією майна, а тим, хто привів дітей на так зване "навчання" пропонують 4 тисячі рублів за кожного школяра. Проте охочих дуже мало", - йдеться у дописі ОВА.

У Новій Каховці на "відкриття" так званого нового дитячого садка привели одну дитину. Про це пише Центр національного спротиву: "Місцеві продовжують чинити спротив спробам росіян запровадити навчання за російською системою освіти. Так, у тимчасово окупованій Новій Каховці Херсонської області на "відкриття" росіянами дитячого садка привели лише одну дитину – сина колаборантки, яка там працює".

Голова Харківської ОВА розповів, чому подовжили комендантську годину

Зміна комендантської години на Харківщині з 22 серпня пов'язана з інформацією про посилення атак РФ та роботою правоохоронних органів для запобігання провокацій держави-агресора та її прибічників. Про це Суспільному 22 серпня розповів голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Це пов'язано з тим комплексом заходів безпеки, яку зараз відпрацьовують наші спецслужби. В тому числі по місту Харкову. Я поки що розголошувати цю інформацію не можу", — сказав Синєгубов.

Синєгубов назвав загрозу обстрілів з боку агресора "реальною та серйозною" і закликав людей дотримуватися заходів безпеки. Вигулювати тварин під час комендантської години, за словами голови ОВА, можна поруч із домом: "Це можна робити безпосередньо поблизу своїх домівок, не відходячи від свого помешкання на 100-200 метрів".

Він не уточнив, коли змінять час комендантської години (до 22 серпня вона тривала з 06:00 до 22:00, зараз — з 07:00 до 19:00), сказав, слід чекати окремого розпорядження, про що повідомлять окремо.

Як працюватимуть Київські ЦНАПи 23-25 серпня

Центри надання адміністративних послуг у Києві працюватимуть протягом трьох днів 23-25 серпня тільки на видачу готових паспортів. Про це повідомили у КМДА.

Якщо попередньо записувались на ці дати, візит перенесуть на інший зручний для вас час. Сall-центр працюватиме, тож необхідну інформацію щодо отримання послуг, стану розгляду та готовності поданих документів можна отримати за телефонами гарячої лінії: 202-60-38, 202-60-39.

Знущання, тортури, відсутність лікування. Колишні полонені розповіли, як Росія поводиться з українськими бійцями

Українські захисники, які опинились у російському полоні, утримуються окупантами у жахливих умовах — зокрема, росіяни катують і знущаються з них, а також відправляють у тісних камерах, де неможливо спати. Про це під час пресконференції захисників "Азовсталі", присвяченої анонсованому окупаційною владою "трибуналу" над полоненими, розповіли українські бійці, які повернулися додому після російського полону.

Зокрема, боєць із позивним "Вікіпедія" заявив, що Росія застосовує всі доступні засоби тиску на українських полонених.

"Що стосується лікування, Росії потрібен був факт "лікування", щоб ми дожили до обміну. Тиск був психологічний. Психологічний тиск обґрунтовувався тим, що "ви нікому не потрібні", "вам немає куди телефонувати". З перших днів розпочинаються допити", — зазначив він.

Також росіяни не гребували й катуваннями захисників "Азовсталі".

"Деяким хлопцям голки встромляли в рану, катували водою, хлопці отримували недостатню кількість лікування. Ми отримували мінімум медикаментів, а інколи взагалі і не отримували", — зауважив боєць.

При цьому частину поранених українців росіяни залишили у колонії на території окупованої Оленівки.

"Деякі важкопоранені перебували в Оленівці, а не в лікарні. Тому, ми можемо тільки здогадуватись, які там тортури", — додав "Вікіпедія".

Військовий Денис Чепурко із позивним "Манго" розповів, що окупанти роздягали полонених під час обшуків та знущались із них.

"Нас викликали на такий собі "обшук", роздягали наголо, ставили під сонцем і били", — розповів боєць.

Умови утримання полонених були жахливими.

"У кімнаті метр на метр нас спало 10 людей. 17 числа нас перевезли в Оленівку, Червоний Хрест туди не допустили, хоча казали, що стоїть машина з гуманітаркою", — додав "Манго".

Дмитро Усаченко із позивним "Вишня" повідомив, що росіяни погрожували полоненим стратою.

"Лякали фізичною розправою, розстрілом під час "слідчих дій". Я не знаю, що вони хотіли, напевне, щоб ми зізнались, що ми вбивали мирне населення, хоча ми такого не робили", — зауважив військовий.

Україну зараз захищають близько мільйона бійців — Зеленський

Близько мільйона військовослужбовців у лавах Збройних силах та інших підрозділів Сил оборони протистоять російській армії.

Про це сказав президент Володимир Зеленський під час виступу на ветеранському форумі "Захисники. Перекличка. Там де ми, там Україна".

За його словами, на початку цього року, до повномасштабного вторгнення РФ, в Україні налічувалося близько 500 тисяч учасників бойових дій.

"Зараз близько мільйона людей захищають Україну у Збройних Силах і в інших наших формуваннях, які протистоять окупантам. Це означає, що в кожного в Україні будуть родичі-ветерани, або друзі-ветерани, або колеги-ветерани, або знайомі-ветерани. Це означає, що ветеранська спільнота стане однією з найбільших в Україні", — сказав він.

Саме тому, за словами президента, потрібні зміни, які відповідають цій новій реальності, і в державній політиці щодо ветеранів, і в суспільному сприйнятті ветеранів, і в усіх наших економічних гравців.

"Безумовна повага до ветеранів має відчуватися на всіх рівнях суспільного життя в Україні і втілюватися не на словах, а в цілком практичних речах. Кожен ветеран має відчувати, що Україна вміє бути вдячною тим, хто захистив наше життя", — наголосив Зеленський.

Участь у "Кримській платформі" підтвердили 60 країн та міжнародних організацій — Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що цьогорічна "Кримська платформа", яка стартує 23 серпня, стане дійсно глобальною — участь у саміті підтвердили 60 країн та міжнародних організацій, зокрема з Африки та держав Латинської Америки.

За його словами, торік установчий саміт Кримської платформи став найбільшою дипломатичною подією в українській історії, але географія учасників виявила і слабкі місця.

"Тоді нам вдалося консолідувати весь євроатлантичний простір та країни G7, але інші регіони, зокрема Азія, Африка, Латинська Америка, були представлені слабко. Цьогоріч Кримська платформа стане дійсно глобальною. Її географія розшириться, зокрема за рахунок країн Африканського континенту та іншого боку Атлантики", — сказав міністр.

За словами Кулеби, торік на Кримській платформі із 46 делегацій 15 були представлені на рівні глав держав, урядів та парламентів і ще 3 – на рівні керівників міжнародних інституцій. А на цьогорічному саміті рівень учасників буде вищий.

"Станом на зараз участь в другому саміті Міжнародної Кримської платформи підтвердили вже близько 60 країн і міжнародних організацій. Серед них близько 40 на рівні президентів та прем’єр-міністрів", — сказав він.

Російські військові обстріляли Запорізьку ТЕС

Військові РФ обстріляли Запорізьку ТЕС, що розташована в окупованому Енергодарі. Мера міста Дмитро Орлов повідомив, що наразі є дані про загибель однієї людини та поранення ще кількох мешканців, інформація перевіряється.

"Окупанти традиційно звинуватили в цьому ЗСУ. Але обставини події викликають великі запитання. Судячи з наявних на відео від самих окупантів пошкоджень автівки з рівними отворами від куль, машина була обстріляна практично впритул. Вірогідно, з автомату. Чи дійсно є факт загибелі людини, зараз з’ясовуємо", — розповів він.

Орлов додав, що на відновлення водопостачання знадобиться час. Попередньо, ремонтні роботи триватимуть до ранку.

Зеленський передасть 100 тисяч доларів за медаль Свободи на відбудову реабілітаційного центру Бородянки

Президент Володимир Зеленський передасть премію 100 тисяч доларів за медаль Свободи, яку цього року йому присудили у Конституційному центрі США. Кошти підуть на відбудову реабілітаційного центру Бородянки. Про це Володимир Зеленський заявив під час форуму "Захисники. Перекличка".

"Я вважаю, що ця відзнака не мені особисто. Це відзнака хоробрості усього українського народу, прагненню усіх наших людей бути вільними. Направляю цю премію на відбудову та оновлення реабілітаційного центру у Бородянці Київської області", – зазначив Зеленський.

За його словами, реабілітація учасників війни повинна стати провідною темою у нашій державі, оскільки вони — основа оборони країни.

Президент наголосив, що ніхто з ветеранів не повинен боятися говорити про свої проблеми через пережите на війні. Для їх вирішення за підтримки першої леді Олени Зеленської запроваджено Національну програму психічного здоров'я та психосоціальної підтримки. Міністерство у справах ветеранів також ініціює сучасну та ефективну систему реабілітації українських військових, яка має бути розповсюджена по всій країні, сказав президент.

Фільм "Маріуполь Невтрачена надія" покажуть у містах світу, схожих на Маріуполь

Документальний фільм "Маріуполь. Невтрачена надія", знятий Об’єднанням Українських Продюсерів, покажуть у 40 містах світу. Організатори акції відбиратимуть міста, подібні на Маріуполь за кількістю населення, наявності порту чи промислового виробництва або ж міста-побратими Маріуполя.

Вже підтвердили покази Герцлія, Балтімор, Брно, Хафнарфьордур, Гамільтон, Гавр, Ікаст, Лінц, Окленд, Самуї, Савона, Утрехт, Варна. В деяких країнах покази відбудуться у столицях: Пекін, Токіо, Женева, Таллінн. Акція пройде за підтримки Міністерства закордонних справ України.

"Маріуполь. Невтрачена надія" — спокійне документальне свідчення очевидців війни, наскільки може бути спокійним фільм про ці події. Кіно не містить страшних кадрів, не справляє емоційний тиск на глядача. П‘ять містян, простих людей, розказують свій досвід проживання всередині війни. Єдиний закадровий голос зачитує щоденники однієї з героїнь, журналістки Надії Сухорукової.

У всіх областях України оголосили повітряну тривогу.

Карта повітряних тривог
Карта повітряних тривог станом на 22 серпня 15:50

ЄС планує створити місію для навчання ЗСУ — Боррель

ЄС розглядає можливість організації місії з навчання та допомоги для українських військових на території сусідніх з Україною держав.

Про це заявив високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель на пресконференції Quo Vadis Europe.

"ЄС обговорює створення місії для підготовки українських солдатів, але не на території України. Тренувальна місія ЄС з підготовки українських військ розміститься на території однієї із сусідніх з Україною країн союзу, де вже є навчальні місії", — сказав він і додав що у Брюсселі зараз обговорюють деталі.

У війні з Росією загинуло майже 9000 українських військових — Залужний

У війні з Росією загинуло майже 9000 українських військових, розповів Головнокомандувач Збройних сил України на форумі ветеранів.

"У цій війні беруть участь не тільки військовослужбовці і ті, хто взяли до рук зброю. Наші маленькі діточки, які ні в чому не винні, окрім того, що вони народилися саме тут і саме в цей час. Вони не розуміють, що відбувається, але однозначно потребують захисту. Як там біля Соледара, біля Бахмута, Великої Новосілки. Так і тут, бо їх батько пішов на фронт. І можливо входить до числа тих майже 9000 героїв, які загинули. Але дитині потрібно рости. Дитині потрібно рости в захисті і почуватися в абсолютній безпеці", — сказав він.

ЗСУ «тримають під контролем» Антонівський міст — Гуменюк

Збройні сили України "тримають під контролем" Антонівський міст в тимчасово окупованому Херсоні. Про це заявила керівниця пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк. Вона додала, що українські військові "нагадують про свою дистанційну присутність".

Російська ФСБ заявила про начебто причетність українських спецслужб до підриву авто Дугіної

ФСБ Росії заявило про начебто розкриття загибелі доньки кремлівського ідеолога Олександра Дугіна Дар’ї, пише російське медіа "РИА Новости". У відомстві стверджують, що до підриву причетні українські спецслужби.

За даними відомства, підрив скоїла громадянка України Наталія Вовк, 1979 року народження, яка приїхала до Росії 23 липня разом із донькою та орендувала квартиру у тому ж будинку, де жила Дугіна.

У ФСБ розповіли, що Вовк стежила за Дугіною на автомобілі Mini Cooper, на якому тричі змінювали номери — номерні знаки "ДНР", Казахстану та України. У день вбивства Вовк із дочкою приїхала на фестиваль "Традиція", здійснила керований вибух машини Дугіної та поїхала до Естонії через Псков, заявили у ФСБ.

Раніше радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону наголосив, що Україна не причетна до підриву Дар’ї Дугіної.

"До підриву (Дугіної – ред.) Україна, безумовно, не має стосунку, тому що ми не кримінальна держава, якою є РФ, а тим паче не терористична держава", — зазначив він. За словами Подоляка, росіяни нагнітають, щоб отримати не приховану мобілізацію, а явну.

За іншою версією радника ОП, в Росії зараз різні політичні угруповання воюють між собою для перерозподілу внутрішнього ідеологічного простору в середині країни.

Вийшов мультфільм на основі історії автора фрази про російський корабель

На YouTube вийшов мультфільм, який створили на основі історії прикордонника і автора фрази про російський корабель.

"Пророчі послання… історія прикордонника зі Зміїного отримала продовження у мультфільмі. Пішов корабель, піде і…", — йдеться у повідомленні ДПСУ.

У Харкові 24 серпня закриють метро для проїзду, з 22 серпня змінюється графік

22 і 23 серпня Харківський метрополітен працюватиме до 18:00, 24 серпня підземка не перевозитиме пасажирів. Про це журналістам повідомив речник підземки Олексій Бітнер.

"У зв’язку зі змінами комендантської години у Харківській області, також змінено графік робити Харківського метрополітену", — повідомив він.

У понеділок та вівторок, 22 та 23 серпня відповідно, метрополітен працюватиме до 18:00. 23 серпня метро відчинятиметься о 7 ранку.

"24 серпня перевезення здійснюватися не будуть. З 25 серпня — з 7:00 до 18:00 (до окремого розпорядження)", — написав Бітнер.

У метрополітені просять з розумінням поставитися до заходів безпеки та підготуватися до перебування вдома та в укриттях найближчими днями.

Україна отримала нову партію Starlink

Україна отримала ще 5 тисяч станцій супутникового інтернету Starlink, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Це допоможе українцям завжди бути на зв‘язку, а об’єктам критичної інфраструктури — працювати в найскладніших умовах. Дуже дякую державному cекретарю з цифровізації Польщі Янушу Цешинські за такий важливий крок", — написав Федоров.

На Одещині ракета влучила в об'єкт інфраструктури

Вранці 22 серпня по Одещині було задано ракетного удару. Про це повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

Під удар потрапив один з об'єктів інфраструктури регіону. Ракета повітряного базування Х-59 була випущена з літака Су-35 з напрямку Чорного моря. Поранених немає.

Туреччина подвоїла імпорт нафти з РФ — Reuters

Останніми місяцями Туреччина значно збільшила імпорт нафти з Росії на тлі санкцій, запроваджених проти Москви країнами Заходу. Про це 22 серпня повідомляє Reuters із посиланням на дані аналітичного фінансового сервісу.

"Туреччина подвоїла імпорт російської нафти цього року, показали дані Refinitiv Eikon у понеділок, оскільки дві країни налаштовані на ширше співробітництво в бізнесі та особливо в торгівлі енергоносіями на тлі західних санкцій проти Москви", — йдеться у повідомленні.

Згідно з даними Refinitiv, зокрема, Туреччина розширила обсяги закупівель російської нафти сортів Urals і Siberian Light до об’єму у понад 200 000 барелів на день порівняно із лише 98 000 барелів на день за той самий період 2021 року. При цьому російську нафту активно закуповує й сусідній Азербайджан.

"Основні нафтопереробні заводи Туреччини Tupras і азербайджанський нафтопереробний завод SOCAR STAR значно збільшили споживання російської нафти Urals і Siberian Light цього року, скоротивши закупівлю нафти Північного моря, Іраку та Західної Африки", — пише Reuters.

Згідно з даними, лише нафтопереробні заводи Tupras закуплять у Росії близько 111 000 барелів нафти в січні-серпні цього року в порівнянні з лише 45 000 барелів на добу за аналогічний період 2021-го.

"Вибір для турецьких нафтопереробників був очевидним, оскільки вони не мають обмежень на купівлю російської нафти", — розповів у коментарі виданню трейдер на середземноморському ринку нафти.

Як зазначає видання, товарообіг між країнами почав зростати з весни, оскільки турецькі компанії, яким не заборонено співпрацювати з російською стороною, заповнюють порожнечу, яка утворилась після розриву європейського бізнесу з РФ після її вторгнення в Україну у лютому 2022-го. При цьому Туреччина не запровадила санкції проти Росії через війну в Україні, заявивши, що вона залишається залежною від російських енергоносіїв.

Міністерство енергетики Туреччини, Tupras і SOCAR не відповіли Reuters на коментарі.

ЗСУ знищили російський гелікоптер та дві крилаті ракети

21 серпня підрозділи Повітряних Сил ЗСУ знищили сім безпілотних літальних апаратів оперативно-тактичного рівня, дві крилаті ракети "Калібр" та гелікоптер Ка-52 російських окупантів.

Також бомбардувальна та штурмова авіація Повітряних Сил здійснила близько десяти авіаударів по позиціях рашистів.

"Завдано вогневого ураження по бойовій броньованій техніці, взводних та ротних опорних пунктах, позиціях реактивних систем залпового вогню, зенітних ракетних комплексів, живій силі та логістиці ворога", — йдеться в повідомленні Командування Повітряних Сил ЗСУ.

На Буковині заборонили хресні ходи та обмежили масові заходи

У Чернівецькій області заборонили релігійні хресні ходи. Також обмежили проведення масових заходів — під час повітряної тривоги учасники мають переходити в укриття. Про це йдеться в рішенні Ради оборони області від 12 серпня.

Згідно з рішенням, управління культури Чернівецької ОВА має поінформувати релігійні організації про заборону хресних ходів.

Також заборонили відкриття мисливського сезону, використання салютів і феєрверків та встановили порядок використання дронів. Працівники лісової охорони та єгерські служби мають патрулювати території мисливських угідь, зокрема під час комендантської години.

Протягом воєнного стану та 30 днів після його завершення в області заборонили використання салютів, феєрверків та іншої піротехніки. Щоб знімати на дрон, треба отримати дозвіл від ОВА не пізніше трьох днів до запланованого польоту.

Стежити за дотриманням обмежень мають поліція, СБУ, обласне управління лісового та мисливського господарства, екоінспекція, військові адміністрації та місцеві ради.

Майно "4 каналу" депутата Ковальова передали Держкіно

Майно "4 каналу" депутата Олексія Ковальова, якого підозрюють у державній зраді та пособництві державі-агресору передали до Державного агентства України з питань кіно.

"Майно ТОВ "ТРК "Інтеррадіо" — українського інформаційно розважального телеканалу "4 канал", що належав депутату-зраднику Олексію Ковальову, передано АРМА у розпорядження Державного агентства України з питань кіно", — повідомили у пресслужбі Державного бюро розслідувань і додали, що процедура конфіскації активу та передачі його на потреби держави юридично завершена.

Миколаїв не закриватимуть впродовж 23-24 серпня — голова ОВА

У Миколаєві та районах області не запроваджуватимуть подовжену комендантську годину на День Незалежності України. Про це повідомив начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім. Він рекомендує містянам протягом 23-24 серпня працювати дистанційно.

"Прошу всіх максимально ставитися до ситуації, тому що російські окупанти погрожують обстрілювати пункти прийняття рішень. Також готую розпорядження, де рекомендуємо всім працювати дистанційно в ці дні. Але при цьому місто не закриваємо. Ми не проводимо ніяких заходів, прошу не збиратись у великі колективи у ці дні", — говорить Віталій Кім.

Також Віталій Кім спростував інформацію щодо наступу росіян на Миколаїв.

"Військові не бачать перспективи швидкого просування в бік Миколаєва", — додавав начальник ОВА.

ЗАЕС продовжує працювати із ризиком для безпечного її функціонування — Енергоатом

Станом на 22 серпня Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

"Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів, щоб примусити Росію звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль нашої держави заради безпеки всього світу", — йдеться у повідомленні Енергоатому.

З українських портів вийшов черговий караван з продовольством

У понеділок, 22 серпня, з українських портів вийшли ще два судна з продовольством, повідомили в Міністерстві оборони Туреччини. Один з кораблів перевозить 25 тисяч тонн пшениці до Єгипту, інший — 5,3 тисячі тонн кукурудзи до Греції.

"Відвантаження зерна в портах України триває в плановому порядку під контролем спільного координаційного центру. Станом на ранок з українських портів на відвантаження вийшли ще 2 кораблі", — йдеться у повідомленні відомства.

Демонтований радянський літак у Тернополі продадуть на аукціоні

Під час сімнадцятої позачергової сесії Тернопільської міської ради депутати ухвалили рішення про приватизацію об'єкта комунальної власності, корпусу літака МІГ-17.

За словами заступника начальника управління обліку та контролю за використанням комунального майна Івана Поливка, пропозицію виставити об’єкт на аукціон підтримали 43 депутати. Корпус літака планують продати, а кошти спрямувати на закупівлю дронів для ЗСУ.

Нагадаємо, радянський літак, що розташовувався на проспекті Степана Бандери у Тернополі, демонтували відповідно до рішення виконавчого комітету "Про виконання робіт з демонтажу об’єкта благоустрою" у квітні 2022 року. Про це Суспільному повідомила речниця Тернопільської міської ради Мар'яна Зварич.

Російські військові стріляли по промисловості Краматорська

Російська армія знову обстріляла об'єкти промисловості у Краматорську. Про це у Facebook повідомив керівник Краматорської МВА Олександр Гончаренко.

"Знову стріляли по господарській промисловості", — йдеться у повідомленні.

Він додав, що за попередньою інформацією, травмованих та загиблих немає.

Наслідки обстрілу Краматорська
Наслідки обстрілу промисловості у Краматорську. Фото: Facebook / Олександра Гончаренка

Здавали позиції "HIMARS": черкаські працівники СБУ затримали двох коригувальників

Працівники черкаської СБУ затримали двох чоловіків, які передавали координати місць дислокації особового складу і техніки Збройних Сил України. Про це Суспільному повідомила пресслужба відомства області.

У пресслужбі розповіли, що у ході контрдиверсійної "зачистки" прифронтових районів Донеччини працівники СБУ затримали двох інформаторів ворога, які коригували ракетні удари по території регіону.

"Насамперед зловмисники розвідували та передавали росіянам точні координати місць дислокації особового складу і техніки ЗСУ, у тому числі бойових позицій реактивних артилерійських систем "HIMARS". Крім того, вони збирали інформацію про геолокацію та функціонування місцевих об’єктів критичної інфраструктури. Встановлено, що за їхнім "наведенням" російська армія здійснила обстріл по водозабірній системі у місті Селидове", — йдеться у повідомленні.

Слідчі повідомили обом чоловікам про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Колабораційна діяльність.Кримінального Кодексу України. Суд обрав затриманим міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, зазначили у пресслужбі.

У Києві та низці областей оголошено повітряну тривогу.

Карта повітряних тривог
Карта повітряних тривог, 22 серпня 2022 року, станом на 10:20

У Києві заборонили проведення масових заходів з 22 до 25 серпня

Проведення масових заходів у Києві в період з 22 до 25 серпня заборонено у зв'язку з високою ймовірністю ракетних обстрілів міста російськими військовими. Про це йдеться в розпорядженні начальника військової адміністрації міста Миколи Жирнова, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"З 22 до 25 серпня заборонити проведення масових заходів, мирних зібрань, мітингів та інших заходів, пов'язаних з великим зібрання людей", — цитує документ "Інтерфакс".

У розпорядженні також міститься заклик до місцевої влади Києва з проханням залучати до забезпечення життєдіяльності міста в цей період мінімально необхідну кількість людей.

У Київській міській державній адміністрації підтвердили Суспільному наявність цього розпорядження, утім деталей не коментують. Суспільне намагається зв'язатися з Київською міською військовою адміністрацією.

На Луганщині окупанти готують школярів до війни та застосовують нові методи мобілізації

На окупованій Луганщині дітей, які вже підросли, росіяни почали готувати до війни. Також російські окупанти затримують дітей до встановлення особистості, аби за ними не прийде батько чи брат. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Жителі Луганська повідомляють про неодноразові випадки зникнення дітей віком від 14 до 18 років. Їх затримують до встановлення особистості. Процедура триває не 72 години, як зазвичай, а доки за дитиною не прийде батько або брат, яких ставлять перед вибором: якщо не дитина, то хто замість неї піде на фронт", — розповів Гайдай.

За даними Гайдая, у Біловодському районі в день 225-річчя утворення села Новодеркул відбулося "урочисте прийняття присяги та посвячення в учасники воєнно-патріотичного руху "Молода гвардія" 30 дітей шкільного віку.

РФ має проблеми з посиленням регулярних військ — британська розвідка

Росія, ймовірно, все більше намагається мотивувати допоміжні сили, які вона використовує для посилення своїх регулярних військ на Донбасі. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки. Командири, ймовірно, вдаються до прямих фінансових стимулів, тоді як деякі бойові підрозділи вважаються ненадійними для наступальних операцій.

За даними розвідників, постійним фактором, що сприяє цим проблемам, є класифікація Росією війни як “спеціальної військової операції”. Це обмежує повноваження держави щодо правового примусу.

У розвідці нагадали, що 15 серпня українські канали соціальних мереж поширили відео, на якому представники військового підрозділу самопроголошеної “ЛНР” виступають із заявою про свою відмову від участі в наступальних операціях в Донецькій області.

Бойовики стверджували, що виконали свій обов’язок із забезпечення контролю так званої “ЛНР” над усією Луганською областю, який було встановлено в липні 2022 року. І не бажають воювати в Донецькій області, незважаючи на погрози та залякування з боку вищого командування.

Війська РФ вчергове обстріляли Миколаїв

В ніч проти 22 серпня війська Російської Федерації вчергове обстріляли Миколаїв. Застосували зенітний ракетний комплекс С-300. Попередньо, загиблих немає.

Про це повідомляє начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім у телеграм-каналі.

"Орієнтовно о 03:00 Миколаїв знову зазнав обстрілів. Внаслідок чого відбулося займання кафе. Також наразі відомо про влучання на територію підприємства. Попередньо, постраждалих немає", — йдеться в повідомленні.

Інформація щодо наслідків руйнувань уточнюється.

Росія втратила у війні з Україною близько 45 400 військових — Генштаб

Станом на ранок 22 серпня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 45 400 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 200 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 1919 (+7) од,
  • бойових броньованих машин — 4230 (+6) од,
  • артилерійських систем — 1032 (+4) од,
  • систем ракетно-залпового вогню — 266 (+0) од,
  • засоби ППО — 145 (+4) од,
  • літаків — 234 (+0) од,
  • гелікоптерів — 198 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 815 (+9),
  • крилаті ракети — 194 (+4),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3149 (+6) од,
  • спеціальна техніка — 99 (+0).

Найбільших втрат армія РФ зазнала на Донецькому напрямку. Дані уточнюються.

​Ювенальні прокурори: 373 дитини загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Більше ніж 1096 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 22 серпня офіційне число загиблих дітей не змінилося — 373. Зросла кількість поранених — їх щонайменше 723. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, зазначили у ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 387, Харківській — 202, Київській — 116, Чернігівській — 68, Миколаївській — 65, Луганській — 61, Херсонській — 55, Запорізькій — 41.

На Донеччині внаслідок обстрілів 21 серпня загинули двоє людей

21 серпня внаслідок обстрілів російської армії загинули двоє людей на Донеччині: у Костянтинівці та Георгіївці. Про це у телеграм-каналі повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Всього від початку повномасштабного вторгнення загинули 757 жителів Донеччини. 1943 людей отримали поранення під час бойових дій", — йдеться в повідомленні.

Він додав, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Ранковий обстріл з "Градів" Золочева на Харківщині: поранена 84-річна жінка

Унаслідок ранкового обстрілу окупантів Золочева на Харківщині поранення лівого бедра зазнала 84-річна жінка. Також пошкоджені три будинки та господарчі споруди.

Обстріл з реактивних систем залпового вогню "Град" відбувся близько 5:00 22 серпня, повідомив Суспільному голова Золочівської громади Віктор Коваленко.

"Осколкові поранення лівого бедра отримала жінка 1938 року народження. Її шпиталізували до обласної лікарні. Також пошкоджені три будинки та господарчі споруди", — повідомив він.

Лідери США, Великої Британії, Франції та Німеччини обговорили ситуацію на ЗАЕС — Білий дім

Лідери США, Великої Британії, Франції та Німеччини обговорили ситуацію на Запорізькій атомній електростанції. Про це йдеться у повідомленні на сайті Білого дому. Зокрема, йшлося про необхідність уникнення військових дій поблизу станції та важливість якнайшвидшого візиту МАГАТЕ для з’ясування стану систем безпеки.

“Президент Байден поспілкувався з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцем і прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. Лідери підтвердили незмінну підтримку зусиль України щодо захисту від російської агресії”, — йдеться у повідомленні.

Крім того, Байден, Макрон, Шольц і Джонсон обговорили поточні переговори щодо ядерної програми Ірану, необхідність посилення підтримки партнерів у регіоні Близького Сходу та спільні зусилля для стримування та стримування дестабілізуючої регіональної діяльності Ірану, повідомили у Білому домі.

Армія РФ обстріляла Костянтинівку і Торецьк на Донеччині — ОВА

Цієї ночі російські військові обстріляли ще одну школу на Донеччині — у Костянтинівці. Також вони завдали ракетного удару по Торецьку, є пошкоджені будинки. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

На Дніпропетровщині російська армія нанесла удари по трьох районах — ОВА

На Дніпропетровщині російська армія нанесла удари по трьох районах — Нікопольському, Криворізькому та Синельниківському. Є поранені. Про це повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

США рекордно збільшать видобуток нафти — міністерка енергетики США

З 2023 року США будуть виробляти рекордну кількість нафти. Про це повідомила міністерка енергетики США Дженніфер Ґренголм у недільному інтерв'ю на каналі “Fox News Sunday”, передає “Голос Америки”.

”Йдеться про попит та задоволення. Коли Росія вторглась в Україну, глобальні ринки втратили мільйони барелів. Оскільки нафтою торгують глобально, ми повинні компенсувати цю втрачену кількість палива”, — пояснила посадовиця.

До 2023 року США планують збільшити видобуток нафти до 12,7 мільйонів барелів на день. Зараз йдеться про 12 мільйонів барелів на день, розповіла Ґренголм.

Вона також назвала ключовим для зниження цін на пальне рішення президента США Джо Байдена виділяти мільйон барелів на день зі Стратегічного нафтового резервного фонду та його заклики до нафтового сектора збільшити виробництво.

На Краматорському й Бахмутському напрямках тривають бойові дії — Генштаб

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без суттєвих змін. Військо РФ обстріляло зі ствольної артилерії райони Катеринівки та Ободів Сумської області. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 22 серпня.

На Харківському напрямку військо РФ обстрілювало з танків, ствольної та реактивної артилерії райони Світличного, Слатиного, Питомника, Петрівки, Піщаного, Гусарівки, Мосьпанового, Криничного та Пришиба.

На Слов’янському напрямку російські військові крили вогнем райони Дібрівного, Мазанівки та Долини.

Намагалися наступати у напрямках Довгеньке – Дібрівне, Бражківка – Нова Дмитрівка, успіху не мали, відійшли.

На Краматорському напрямку зафіксовані обстріли неподалік Роздолівки, Григорівки, Верхньокам’янського, Дронівки та Серебрянки. Військо РФ намагається наступати у напрямку Спірне – Веселе, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку військо РФ із ствольної артилерії та РСЗВ обстріляло райони населених пунктів Соледар, Зайцеве і Білогорівка. Наступало у напрямках Вершина – Кодема і Гладосове – Кодема, успіху не мало. На напрямках Стряпівка – Соледар, Покровське – Бахмут, Травневе – Кодема, Семигір’я – Зайцеве та Гладосове – Курдюмівка бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку військові РФ обстріляли зі ствольної та реактивної артилерії райони Опитного, Мар’їнки, Пісків, Авдіївки та Невельського. Намагалися штурмувати у напрямках Спартак – Опитне, Новоселівка Друга – Красногорівка, Донецьк – Первомайське, Піски – Невельське, Лозове – Невельське, успіху не мали.

На Новопавлівському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли біля Вугледара, Великої Новосілки та Павлівки.

На Запорізькому напрямку окупанти обстрілювали райони Дорожнянки, Новосілки та Малої Токмачки. Біля останнього та Ольгівського завдали авіаударів. Військо РФ наступало у напрямку Макарівка – Времівка, успіху не мало, відійшло.

На Південнобузькому напрямку армія РФ продовжила обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії районів населених пунктів Велике Артакове, Лозове, Таврійське, Степова Долина, Первомайське, Киселівка, Червона Долина, Потьомкине, Прибузьке, Парутине, Поляна, Новоолександрівка та Партизанське.

Завдала авіаційних ударів поблизу Зарічного, Білої Криниці та Андріївки.

На Миколаївському напрямку окупанти штурмували в районі населеного пункту Благодатне, мають частковий успіх.

Корабельне угруповання РФ в акваторіях Чорного та Азовського морів основні зусилля зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураженні військових об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України.

“Українські ракетно-артилерійські підрозділи та авіація продовжують успішні виконання вогневих завдань на визначених напрямках. Противник відчуває гострий дефіцит навченого та мотивованого поповнення для підрозділів, які систематично зазнають втрат”, — зазначили у Генштабі.

Армія РФ намагається встановити повний контроль на Донбасі — Генштаб

Російське військо продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територіями Луганської та Донецької областей, утриманні захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, відновленні боєздатності підрозділів, що зазнали втрат, а також недопущенні можливого контрнаступу Сил оборони. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 22 серпня.

Росіяни не зможуть захопити значно більше території в найближчі місяці, якщо ситуація не розвинеться непередбачуваним чином — ISW

Російські наступальні операції на сході України, ймовірно, вичерпали той обмежений імпульс від територіальних здобутків навколо Бахмута та Авдіївки, який вони набрали наприкінці липня. Російські військові продемонстрували постійну неспроможність перетворити невеликі тактичні успіхи на оперативні успіхи. Це, ймовірно, перешкодить Росії досягти значних територіальних успіхів у найближчі місяці, якщо не станеться серйозних змін на полі бою. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

“Росіяни не зможуть захопити значно більше території в найближчі місяці, якщо ситуація не розвинеться непередбачуваним чином. Російські сили, ймовірно, залишаться не в змозі виділити достатньо ресурсів для будь-якої наступальної операції, щоб відновити імпульс, необхідний для значного територіального просування, що призведе до успіху операції”, — йдеться в аналітичному звіті.

Російським військам також потрібно буде сформувати та задіяти додаткові штурмові групи, обладнання та моральний дух, щоб відновити навіть ці обмежені територіальні просування, які приносять невеликі тактичні переваги, зазначили аналітики.

ЗСУ відкорегували пропускну спроможність Каховського мосту — ОК "Південь"

Українська авіація на південному фронті завдала 2️ удари по опорному пункту, скупченню живої сили, озброєння та техніки РФ у районах Олександрівки й Бурханівки. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

“В рамках виконання вогневих завдань ракетно-артилерійськими підрозділами посилено вогневий контроль і відкореговано пропускну спроможність Каховського мосту”, — йдеться у повідомленні.

За добу на півдні окупаційні війська втратили 2️0️ військових, а також корпусну самохідну гармату типу “Гіацинт-С”, самохідну гаубицю “Мста-С”, 2️ пускові установки С-300, радіолокаційну станцію підсвітлення й наведення, мобільний радіолокаційний комплекс виявлення аеродинамічних і балістичних об’єктів “Небо-М”, 2️ буксированих міномети 120-го калібру, 3️ одиниці броньованої техніки.

У Чорному морі росіяни тримають напоготові 5️ носіїв ракет типу “Калібр” — ОК "Південь"

Корабельне угруповання РФ у Чорному морі нарощує свою присутність до загальної кількості у 1️4️ одиниць, які тримаються на розрахунково безпечній відстані за мисом Тарханкут. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

“При цьому напоготові росіяни тримають 5️ носів ракет типу “Калібр” із загальною кількістю понад 3️0️ (ракет — ред.) та один великий десантний корабель”, — йдеться у повідомленні.

У Харкові армія РФ вночі обстріляла інфраструктурний об'єкт — мер міста

У Харкові армія РФ вночі обстріляла інфраструктурний об'єкт. Про це повідомив мер міста Ігор Терехов. За попередньою інформацією, без жертв.

У Миколаєві та Харкові вночі пролунали вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Зеленський: Якщо "суд" в Маріуполі над українськими військовими відбудеться — переговорів не буде

Президент України Володимир Зеленський заявив, що у разі проведення так званого суду в тимчасово окупованому Маріуполі над українськими військовими, Україна не піде на мирні переговори з РФ. Про це Зеленський сказав у зверненні за підсумками 179 дня війни.

"Зараз у засобах масової інформації достатньо повідомлень про те, що в Маріуполі готують декорації для абсолютно гидкого й абсурдного судилища над українськими захисниками – над нашими воїнами, які в полоні в окупантів. Хай там що собі думають окупанти, хай що планують, реакція нашої держави буде абсолютно зрозумілою. Якщо це мерзенне судилище відбудеться, якщо наших людей у порушення всіх домовленостей, міжнародних правил заведуть у ці декорації... Це буде тією лінією, за якою будь-які переговори неможливі. Росія сама себе відріже від переговорів. Не буде більше розмов. Наша держава все сказала", — наголосив він.

Генштаб: РФ закриває повітряний простір в трьох областях

За данини Генштабу ЗСУ, РФ закриває окремі ділянки повітряного простору в Липецькій, Воронезькій та Бєлгородській областях у період з 22 по 25 серпня цього року.

У Криму чули вибухи, окупанти РФ заявили про ППО біля "Бельбека"

В тимчасово окупованому Криму місцеві телеграм-канали повідомили про звуки вибухів у Севастополі, Бахчисараї, Євпаторії та Новофедорівці, окупанти заявили про роботу ППО біля військового аеродрому "Бельбек". Так званий "губернатор Севастополя" Михайло Развожаєв повідомив, що "наші ППО відпрацювали чергові об'єкти на підходах до Бельбека з боку Євпаторії".

Восьмий пакет санкцій проти Росії буде ухвалений — посол ЄС

Вже ухвалені санкції ЄС постійно моніторяться, здійснюється аналіз їхньої результативності на наявність якихось лазівок чи можливості їх вдосконалення. Цей процес триває повсякденно, сказав голова представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас на пресконференції з нагоди відкриття комунікаційної кампанії "Разом ми Європа" у відповідь на запитання, чи розпочав ЄС роботу над восьмим пакетом санкцій і наскільки жорстким він може бути.

"Я не можу дати вам якихось деталей щодо цього – повідомити, коли і як це відбудеться, але я впевнений у тому, що цього варто очікувати. І це буде", — запевнив він.

Грузинський співак Кікабідзе спрямував гроші від концерту на допомогу українським військовим

Грузинський співак Вахтанг Кікабідзе спрямував кошти від концерту в Батумі на допомогу 26-й артилерійській бригаді ім. генерала-хорунжого Романа Дашкевича Сухопутних військ ЗСУ. Про це повідомила бригада.

"Легендарний грузинський артист Вахтанг Кікабідзе витратив на допомогу артилерійській бригаді ім. генерал-хорунжого Р. Дашкевича кошти, зібрані від ювілейного концерту в Батумі. Шоу було присвячене Україні", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що кошти від концерту артист витратив на мікроавтобус із сухпайками для українських військових. Його вже доправили в Україну й передадуть до артилерійської бригади.

РосЗМІ повідомляють, що представник ООН відвідав українських військовополонених у "ЛНР"

Російські ЗМІ повідомляють, що представник ООН відвідав українських військовополонених у так званій ЛНР.

Нібито єдине, про що вони попросили, — "це цигарки, інших прохань та скарг не надходило", пише кремлівське "РИА-Новости".

Суспільне звернулось за коментарем до представництва ООН.

У Миколаєві лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На початок