Продовольча криза: США виділять мільярд доларів Північній Африці та Близькому Сходу

Продовольча криза: США виділять мільярд доларів Північній Африці та Близькому Сходу

Продовольча криза: США виділять мільярд доларів Північній Африці та Близькому Сходу
. Президент США Джо Байден на пресконференції з прем'єром Японії Фуміо Кісідою, Токіо, Японія, 23 травня 2022 року. Фото: АР

Президент Джо Байден планує виділити 1 мільярд доларів у вигляді нової короткострокової та довгострокової допомоги у сфері продовольчої безпеки для регіону Близького Сходу та Північної Африки.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на чиновника з адміністрації Байдена. За даними видання, президент США планує оголосити про цей намір під час саміту арабських держав удень 16 липня.

"Байден, на другому етапі своєї першої поїздки на Близький Схід як президент, зосередився на запланованому саміті за участю шести держав Перської затоки, які входять до Ради співробітництва країн Перської затоки (GCC), а також Єгипту, Йорданії та Іраку", — зазначає видання.

За словами чиновника, лідери GCC також протягом наступних двох років виділять 3 мільярди доларів на проєкти, які відповідають партнерським відносинам США у глобальній інфраструктурі та інвестиціях.

Раніше генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що людство зіткнулося з глобальною кризою, викликаною, зокрема, широкомасштабним вторгненням РФ в Україну. За його словами, вона поглиблює нерівність між бідними та багатими.

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що світ стоїть перед безпрецедентною загрозою голоду у 2022-2023 роках.
  • Директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі заявив, що якщо війна в Україні не закінчиться або не будуть розблоковані українські порти, аби можна було вивезти зерно, світ очікує "пекло на землі".
  • Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет заявила, що через війну в Україні кількість людей з нестачею продовольства протягом року зросте на 47 мільйонів — з 276 млн на початку 2022 року до 323 млн протягом року.
  • За даними Всесвітньої продовольчої програми, до кінця цього року найсильніша посуха за останні чотири десятиліття ставить під загрозу життя людей на Африканському Розі: до 20 млн людей у ​​Кенії, Ефіопії та Сомалі зіштовхнуться із ризиком голодної смерті. Найруйнівніша криза розгортається в Сомалі, де близько 7 млн людей із 16-мільйонного населення країни стикаються з гострою нестачею продовольства. Згідно з базою даних ЮНІСЕФ, із січня щонайменше 448 дітей померли від голоду.
  • Через війну в Україні у світі зросли ціни на зерно. Бойові дії вже призвели до непрямого тиску на ціни на зерно у світі. РФ продовжує блокувати українські порти, це призводить до нестачі поставок і до подальшого зростання цін на багато основних продуктів.
  • Загалом до війни Україна постачала 10% світового експорту пшениці, понад 15–20% ячменю, понад 50% соняшникової олії. Після вторгнення РФ, Україна обмежила експорт деяких зернових.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок