Легка атлетика: чемпіонат світу
Легка атлетика: чемпіонат світу
"Бар'єра нема". Рекордсменка України Стребкова – про налаштування на чемпіонат світу та власні очікування

"Бар'єра нема". Рекордсменка України Стребкова – про налаштування на чемпіонат світу та власні очікування

Ексклюзивно
"Бар'єра нема". Рекордсменка України Стребкова – про налаштування на чемпіонат світу та власні очікування
. Dirtpix

Ексклюзивне інтерв'ю Наталії Стребкової для Суспільне Спорт.

27-річна українська бігунка Наталія Стребкова – рекордсменка України у бігу на 3000 метрів з перешкодами. Національне досягнення вона оновила в 2022 році, буквально перед початком чемпіонату світу з легкої атлетики. І завдяки тому часовому показнику – відібралася на світову першість.

Чемпіонат світу в Орегоні буде першим для Наталії у кар'єрі, а Україна буде представлена у бігу на 3000 метрів з перешкодами уперше з 2017 року.

Лише одного разу представниця України проходила до фіналу світової першості у цій дисципліні за весь час змагань у бігу на 3000 метрів з перешкодами. Наталія Стребкова розраховує, що побитий рекорд України допоможе їй показати свій найкращий час у Юджині. Адже "бар'єра нема" у вигляді рекорду України.

Перед стартом на чемпіонаті світу Наталія Стребкова поспілкувалася з Суспільне Спорт про свою підготовку, готовність та тренування в Україні під звуки сирен.

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор чемпіонату світу з легкої атлетики в Україні. Виступ Андрія Проценка у кваліфікації запланований на суботу, 16 липня, о 20:35 за київським часом. Пряма трансляція - наживо на сайті Суспільне Спорт!
  • Про Юджин, що приймає чемпіонат світу

"Ми проживаємо в гуртожитку цього університету. Через дорогу – основна арена. Дуже класно – як в олімпійському селищі. Цей стадіон змінився, його реконструювали. Хоча він тоді був відомим своїм духом. Тоді було дуже класно, а зараз усе більш помпезне.

У 2014 році я тут була на чемпіонаті світу серед юніорів. Це як повернутися назад і спробувати свої сили через вісім років. Знову представляти Україну на великих змаганнях, але серед дорослих. Це велике очікування. Хочу виставити фотографію, зроблену вісім років тому, у своїх соціальних мережах. Я тоді бігла 3000 метрів. Результат був 9.26. Сподіваюся зараз показати приблизно такий же результат, але на 3000 метрів з перешкодами. Я в очікуванні".

  • Про підготовку до чемпіонату світу

"Я була тільки чотири дні в Каліфорнії. У мене не було можливості зробити візу в США, тому виїхала, як тільки змогла. Зараз набагато легше, бо зовсім не змінився часовий пояс. Досить легкий переліт – всього дві години. Усе схоже. Погода сподобалася, бо о 10:30 мій старт – досить комфортна температура, тому надіюся, що все буде окей.

Коли почалася війна, я виїхала закордон 16 березня. Відтоді три з половиною місяці була за кордоном. Допомагали різні країни – спочатку Туреччина, потім Литва. Засумувала за Україною, домом, рідними, чоловіком. Поїхала додому. І перед останніми змаганнями, перед Діамантовою лігою тренувалася в себе в Калуші. У мене є відео в Instagram, де я біжу, а лунає сирена.

Коли ти за кордоном, то не так відчуваєш цей стан в Україні. Удома трішки давить на голову. Ти думаєш, що може прилетіти ракета чи статися вибух. Завжди на сторожі. Тому треба тренуватися за кордоном, щоб не відчувати цього тиску. Але це також важко, бо нема рідних [поруч]. Ти сама маєш справлятися з усім.

Але підготовкою я задоволена, бо вдалося побити рекорд України. Я задоволена результатами, задоволена прогресом. Надіюсь, що і далі буде така тенденція".
  • Про побитий рекорд України
"Це зовсім мені не заважає. Це дуже добре. Рекорд був як бар’єр для мене. Завжди бігала навколо нього – 9:30, 9:33 хвилини. Але подолати його не вдавалося. Не завжди були умови, не завжди була готова. А зараз відчуваю полегшення. Бар’єра нема, тому маю робити те, на що готова. Готова зараз дуже добре".
  • Про психологічну готовність до чемпіонату світу

"СьогодніІнтерв'ю було записане у четвер, 14 липня. прокинулися і бачимо знову вибухи у Вінниці, померло багато людей, дітей. Спустошення, злість. Не можеш зрозуміти, як таке може бути у 2022 році. Це дуже важко. Питають часто люди, співчувають. Емоційно важко. Бо дивишся новини і не можеш цього усвідомити. Як так може бути зараз. І скільки воно ще триватиме. У день старту, можливо, відкладу новини на після забігу".

Що відомо

На початок