Збірна України з футзалу не включила в склад на Євро-2022 найкращу бомбардирку через її позицію щодо війни

Збірна України з футзалу не включила в склад на Євро-2022 найкращу бомбардирку через її позицію щодо війни

Ексклюзивно
Збірна України з футзалу не включила в склад на Євро-2022 найкращу бомбардирку через її позицію щодо війни
. Futsalua.org

Як пояснив це рішення головний тренер жіночої збірної України з футзалу.

Жіноча збірна України з футзалу розпочинає виступи у фінальній частині Євро-2022. Туди потрапили чотири найкращі команди: Україна, Іспанія, Португалія, а також Угорщина, яка замінила Росію через рішення УЄФА.

Упродовж місяця українські футзалістки готувалися до виступу на чемпіонаті Європи, зігравши кілька спарингів. І визначилися з заявкою на турнір, куди потрапили 14 гравчинь.

Суспільне транслюватиме всі ігри Фіналу чотирьох жіночого чемпіонату Європи з футзалу на сайті Суспільне Спорт та Youtube-каналі Суспільне Спорт. Матч Україна – Угорщина (за третє місце) відбудеться в неділю, 3 липня, о 16:30.

Серед списку викликаних гравчинь не опинилося Анни Сидоренко - найкращої бомбардирки збірної України з футзалу на останніх двох відбіркових частинах чемпіонатів Європи.

Сидоренко виступає за збірну України з 2012 року. На двох чемпіонатах Європи футзалістка відзначилася вісьмома голами за національну команду (чотири - на Євро-2019 та ще чотири - у відборі на Євро-2022). Попри це, виклик у команду вона не отримала, і причина такого рішення головного тренера Олега Шайтанова пов'язана з її позицією щодо війни в Україні.

Читайте також: "Люди тікали". Капітанка збірної України з футзалу Форсюк – про виїзд за кордон без паспорта і відсторонення РФ від Євро

Що сталося?

Сидоренко на початку 2021 року підписала контракт з російською командою "Норманочка". І попри повномасштабне вторгнення РФ в Україну продовжила за неї грати, ставши чемпіонкою Росії з футзалу та володаркою Кубка в останньому сезоны.

Головний тренер збірної України Олег Шайтанов в ексклюзивному інтерв'ю Суспільне Спорт розповів, що мав розмову з Сидоренко з приводу її виклику у національну команду на Євро-2022 через виступи у чемпіонаті Росії.

Шайтанов наголосив: під час розмови Сидоренко намагалася аргументувати своє рішення залишитися у Росії. Але він вирішив відмовити їй у виступах за національну команду.

"Ми спілкувалися з Анною Сидоренко, це було її рішення лишитися в Росії. Усі аргументи, які вона наводила - це не аргументи, коли країна воює. Так, вона намагалася щось аргументувати, але це її рішення, яке Анна обрала. Хай іде своїм шляхом", - сказав Шайтанов.

Схожим чином відреагувала на позицію Сидоренко і її колишня партнерка по збірній Україні Анна Шульга - найкраща бомбардирка відбору на Євро-2022 (п'ять м'ячів).

Шульга також не потрапила у заявку України через травму, яку отримала перед турніром. Однак, коментуючи ситуацію з невикликом Сидоренко, зазначила, що ще до повномасштабної війни розуміла її позицію.

Читайте також: "Подвійна відповідальність". Українська футзалістка Бурлаченко – про втечу з Харкова з-під обстрілів та гру за збірну

"Щодо війни з Анною Сидоренко я не розмовляла. Я взагалі з нею ніколи не спілкувалася, можливо, хіба що тільки під час зборів національної збірної. Її позицію можна і не запитувати. Не розумію як людина, яка грала в збірній України, робить вибір залишатись в країні, що вбиває наших людей, ґвалтує дітей і жінок, нищить українські міста, а також поводить себе ніби нічого не сталося", - цитує слова Шульги "Футзал України".

"Для мене ця людина просто зрадник. А з прапором України на тренувальній кофті вона, напевно, просто переплутала, бо там повинен бути російський. Сподіваюся, що в український спорт у неї дорога закрита", - доповнила футзалістка.

Склад жіночої збірної України з футзалу

  • воротарки: Вікторія Сагайдачна («ЗХО-Тесла»), Вікторія Кислова («Торребланка», Іспанія)
  • польові гравчині: Юлія Форсюк, Ксенія Гриценко (обидві — «Коста Сур», Іспанія), Ірина Дубицька («Інтернасьональ», Португалія), Альона Кирильчук («Енергія-НУХТ»), Сніжана Воловенко («Атлетико Навалкарнеро»-В, Іспанія), Юлія Титова (без клубу), Софія Рубан, Таїсія Бабенко, Христина Єрьоменко (усі — «ЗХО-Тесла»), Ксенія Бурлаченко («Квінта Ломбош», Португалія), Олександра Скибіна («Спрінг Сидр Роділес», Іспанія), Поліна Дрозд («Арріва Алькоркон», Іспанія)

Що відомо

  • Крім Анни Сидоренко, у складі російської "Норманочки" виступала також гравчиня Юлія Тітова. Однак з початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну вона припинила співпрацю з російським клубом і потрапила у заявку.
  • Перед тим, як стати гравчинею "Норманочки" Сидоренко виступала в Україні за "Белічанку", "Теслу", ІМС та "Житлобуд-1". А у 2016-2017 роках грала за угорську "Тольну".
На початок