"Зробити це мене може змусити тільки крик душі". Український дзюдоїст Зантарая попросив IJF позбавити його всіх титулів

"Зробити це мене може змусити тільки крик душі". Український дзюдоїст Зантарая попросив IJF позбавити його всіх титулів

"Зробити це мене може змусити тільки крик душі". Український дзюдоїст Зантарая попросив IJF позбавити його всіх титулів
. AP Photo/Silvia Izquierdo

Спортсмен вважає відмову від титулів своїм "громадянським обов'язком" та переконаний, що українські атлети відчуватимуть себе захищеними лише тоді, коли всіх російських і білоруських спортсменів усунуть від змагань і не дозволятимуть їм виступати під будь-яким прапором.

Титулований український дзюдоїст Георгій Зантарая надіслав листа до Міжнародної федерації дзюдо (IJF) із проханням позбавити його всіх титулів, які він здобув за кар'єру. Про такий крок спортсмен розповів у інтерв'ю білоруському виданню Tribuna.

Звернення Зантараї стало його реакцією на рішення IJF повернути до змагань російських і білоруських спортсменів, яких спершу було усунуто через повномасштабне вторгнення їхніх країн до України. Тепер вони мають право змагатися під нейтральним прапором.

Федерація дзюдо України засудила таку позицію IJF та заявила, що українські спортсмени бойкотуватимуть змагання за участю росіян і білорусів. Президент ФДУ Віталій Дуброва також розповів, що IJF заборонила влаштовувати будь-які протести проти участі Росії й Білорусі під час турнірів, а тим, хто цього не дотримуватиметься, загрожуватиме дискваліфікація.

Читайте також: "Мусолиться лозунг, що дзюдо – міст між країнами". IJF попередила, що протести проти Росії каратимуться дискваліфікацією

Як Зантарая пояснив свою позицію

Одразу після того, як стало відомо, що представники Росії та Білорусі повертаються на змагання, Георгій Зантарая заявив, що на знак протесту готовий відмовитися від усіх своїх трофеїв. Пізніше він повідомив, що вже написав відповідного листа міжнародній федерації.

Зантарая переконаний, що повноцінне спортивне життя до України повернеться тоді, "коли абсолютно всі міжнародні федерації прислухаються до рекомендацій МОКМіжнародний олімпійський комітет про недопуск росіян і білорусів до змагань".

"Тоді українські спортсмени відчуватимуть себе більш-менш захищеними на міжнародній арені, зможуть змагатися. При цьому я не кажу, що потрібно виключати абсолютно всіх білорусів і росіян. У кожного атлета є вибір: виступити проти війни або промовчати".

Колишній спортсмен вважає, що тим, хто відкрито засудить війну проти України, можна "зробити послаблення" й дозволити змагатися, проте поки здебільшого натрапляє на негативні коментарі від росіян: "Серед них є й спортсмени. Як на мене, це взагалі ниці за духом люди. І деяких я навіть знаю особисто".

"Але що ми бачимо в деяких видах спорту? – додав Зантарая. – Росіяни продовжують їздити по турнірах, заробляють гроші, привозять їх до своєї країни, платять податки й, відповідно, наповнюють бюджет Росії та спонсорують війну, роблять внесок у те, щоб в Україні продовжували гинути мирні жителі. Я вважаю, що таким спортсменам немає виправдання. Як немає виправдання тим, хто зараз мовчить і ніяк не висловлюються на тему війни".

Допуск російських і білоруських спортсменів до змагань Зантарая назвав "недостойним вчинком" та гадає, що "за деякий час президент федераціїМаріус Візер шкодуватиме про своє рішення".

За кілька днів до початку ґрендслему в столиці Монголії Улан-Баторі, що відбувся 24-26 червня, Георгій побачив у списку учасників росіян і білорусів та у відповідь на це надіслав листа до IJF. У ньому, за словами українця, він попросив позбавити його всіх міжнародних титулів. Георгій назвав цей вчинок його "громадянським обов'язком – допомогти Україні всім, чим може".

За кар'єру, яку Зантарая завершив наприкінці 2021 року, 34-річний ексдзюдоїст здобув шість медалей чемпіонатів світу (зокрема "золото" 2009 року), дві нагороди Європейських ігор (серед яких золота 2019-го), три медалі чемпіонату Європи (з них дві – золоті) та понад 20 нагород турнірів рівня мастерз, Великого шолома й Гран-прі.

Колишній спортсмен вирішив не викладати листа в інтернеті та каже, що досі не отримав відповіді від IJF.

"Хтось може сказати, що мене хтось змусив, напоумив. Слухайте, ви уявляєте, що означає відмовитися від усього, що завоював упродовж 25 років? Зробити такий крок мене може змусити тільки внутрішнє відчуття, крик душі й бажання допомогти своїй країні. Якщо мої медалі хоч якимось чином допоможуть зберегти бодай одне життя, я буду дуже вдячним. Нагороди – ніщо, порівняно з людським життям".

Як у дзюдо реагують на війну в Україні та зняття санкцій з Росії та Білорусі

На початок