Організатори Вімблдону дозволили тенісисткам порушити дрескод турніру на підтримку України: що це означає

Організатори Вімблдону дозволили тенісисткам порушити дрескод турніру на підтримку України: що це означає

Організатори Вімблдону дозволили тенісисткам порушити дрескод турніру на підтримку України: що це означає
. AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Цим виключенням скористалися Леся Цуренко та Іґа Швьонтек.

Організатори єдиного трав'яного турніру Великого шолома в тенісному сезоні – Вімблдону – зробили виняток у дрескоді учасників і дозволили проявляти підтримку Україні за допомогою аксесуарів. Про це низка тенісисток розповіли на пресконференціях під час перших днів турніру.

Вімблдон має суворі правила щодо одягу гравців: традиційно на цих змаганнях допускається лише повністю біла форма – за винятком логотипів і тонких смужок, що обрамлюють одяг.

Проте цього року тенісисти отримали дозвіл від організаторів причепити синьо-жовті стрічки на знак солідарності з Україною.

Така стрічка з'явилася на формі п'ятої ракетки України Лесі Цуренко під час матчу другого раунду Вімблдону проти першого номера української збірної Ангеліни Калініної. Цуренко здобула в цій зустрічі сенсаційну перемогу та єдина з українських учасниць одиночної сітки пробилася до третього раунду.

Читайте також: Цуренко сенсаційно обіграла Калініну в українському дербі на Вімблдоні

"Я запитала організаторів – мені відповіли, що можна, – розповіла після матчу з Калініною Цуренко. – За останній тиждень в Україні сталися жахливі речі, у Кременчуці була терористична атака, багато мирного населення загинуло. Мені дуже боляче бачити, що російська пропаганда каже, що торговельний центр не працював. Це брехня, бо мій фітнес-тренер з цього міста. Його теща там працює. Їй пощастило, що того дня вона мала вихідний. Мій тренер та його батько були неподалік – його батька збило на землю ударною хвилею, а йому, як я зрозуміла, дісталося по голові".

Війна вже вдруге торкається родини Цуренко. На початку 1990-х, коли Лесі було 4, її сім'ї довелося тікати з Грузії, коли Росія розв'язала там війну. Тепер російська агресія дійшла й до її рідної Миколаївщини та загалом на всю територію України.

"У головному місті моєї області, в Миколаєві, немає води вже кілька місяців. Тому, якщо ви думаєте, що пожертвувати 10 доларів – це нічого, насправді це не так. Це 10 пляшок води для людей, – поділилася Цуренко. – Є причини, чому санкції запроваджуються. Спортсменів усувають також, тому що є причина. Росію слід зупинити. Я думаю, що вона вже робить занадто багато".

Також уже традиційно синьо-жовту стрічку на кепці носить під час матчів перша ракетка світу, полька Іґа Швьонтек, команда якої зараз готує благодійний захід на підтримку України.

Мала з собою стрічку й Ангеліна Калініна. Українська топгравчиня пояснила, що їй незручно грати із подібним аксесуаром на одязі – натомість вона причепила стрічку на спортивну сумку, з якою виходила на корт.

Читайте також: Третій тенісист з топ-20 рейтингу ATP знявся з Вімблдону через коронавірус

Як у тенісі реагують на війну в Україні та санкції проти Росії

На початок