У Кіровоградській області розпочались жнива

У Кіровоградській області розпочались жнива

У Кіровоградській області розпочались жнива
. Суспільне Кропивницький

У Кіровоградській області розпочались жнива. Збирають озимі горох та ячмінь аграрії десяти господарств Кропивницького та Олександрійського районів. Про це Суспільному розповіла керівниця департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова.

У Кропивницькому районі на полі площею 90 гектарів восени посіяли озимий горох. 30 червня розпочали збір врожаю.

Жнива тільки почались, а агроном Віталій Столярець хвилюється, куди зможуть продати зібране. "Саме головне – це реалізація, щоб гроші приходили у господарство. Це зарплати, закупівля пального та препаратів для захисту культур".

У господарстві запаси пального на жнива зробили заздалегідь. "Закупили восени, а весною закуповуємо пальне, щоб на осінь було, на збір соняшника. Цей рік не закупили. Або почнуться поставки з Європи пального, або держава почне регулювати ці ціни, ми, поки, не в змозі тут нічого зробити".

Фермер Олексій Цокалов напередодні для жнив купив п’ять тисяч літрів солярки по 62 гривні за літр.

"Запас не робимо, ціни змінюються, можливо, вони ще впадуть. Логістика змінилася. Ми отримуємо солярку тепер з Європи, Білорусія нам вже не потрібна в цьому плані і тому така ціна".

Наступного тижня на полі, де посіяв 100 гектарів пшениці, фермер планує збирати врожай. Прогнозує чотири тонни з гектара. "Це і рентабельність, і покриє затрати, і пшениця – завжди для України це хліб, це експорт, це все".

У Кіровоградській області розпочалися жнива
Фермер Олексій Цокалов на цьому полі посіяв 100 гектарів пшениці. Суспільне Кропивницький

Найбільшою цьогоріч проблемою аграріїв вважає закриті порти, що унеможливлює експорт зернових і приводить до здешевлення продукції.

"Дивує ціна озимого ячменю, який ось косять. Це 1850 гривень за тону. А у порівнянні з минулим – це було 8000 гривень. Якщо буде дві тонни з гектару врожай, то економічно це збиток, це банкрутство".

До вторгнення Росії, каже, могли працювати цілодобово. Тепер такої можливості не мають. Вдень тепловий режим, вночі – комендантська година. "Вдень більше 30 градусів температура повітря, ти не хочеш руйнувати дороги, все, обмеження. Вночі обмеження, машини не можуть їхати, коли ж вивозити тоді?"

Аграрії можуть працювати під час комендантської години, але за певних умов, пояснила керівниця департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова. Сільгоспвиробникам потрібно звернутися до обласної військової адміністрації і взяти дозвіл.

Говорить, низька ціна на сільгосппродукцію і на зерно пов’язана з перекритими портами, з відсутністю ринку збуту. " Нині ціна на сільгосппродукцію нижча собівартості. Немає певним чином можливості реалізувати повноцінно. Наразі піднімалося це питання і перед Мінагрополітики, і перед Кабміном – державного регулювання не буде."

За прогнозами керівниці департаменту, жнива озимих зернових в області триватимуть до кінця липня.

Читайте також

  • На Кіровоградщині жителі вимагають від голови громади прозвітувати за півтора роки роботи
  • Жителі Соколівської громади на Кіровоградщині збирають ягоди для військових
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок