"Ми будемо забезпечувати Україну підтримкою стільки, скільки це потрібно" — нова посол США в Україні Бріджит Брінк

"Ми будемо забезпечувати Україну підтримкою стільки, скільки це потрібно" — нова посол США в Україні Бріджит Брінк

"Ми будемо забезпечувати Україну підтримкою стільки, скільки це потрібно" — нова посол США в Україні Бріджит Брінк
. Посол США в Україні Бріджит Брінк, Київ, 2 червня 2022 року. Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Майже три роки перерви, і посольство США в Україні має нову очільницю – Бріджит Брінк розпочала свою роботу як пані посол США у Києві. Її попередниця Марі Йованович була відкликана адміністрацією Трампа 2019-го. Згодом вона стала одним з ключових свідків у справі щодо імпічменту Трампа, якого звинуватили у тиску на президента Зеленського. Упродовж усього цього часу у посольстві працювали тимчасово повірені — спочатку Вільям Тейлор, а з січня 2020-го — Крістіна Квін.

Бріджит Брінк має довгу кар'єру у Державному департаменті США і до призначення в Україні очолювала посольство США у Словаччині. Про перші кроки на посаді очільниці посольства, підтримку США та види озброєнь, які найближчим часом мають надійти в Україну – в ексклюзивному інтерв'ю Брінк Суспільному.

Ви буквально щойно зустрічалися із президентом Зеленським, тож перше питання — ваші враження від цієї зустрічі. Що саме ви обговорювали? Які перші кроки на посаді ви обговорювали?

Я дуже рада бути в Києві тут із вами, я мала велику честь буквально щойно вручити свої вірчі грамоти президенту Зеленському, і я б сказала, що наша зустріч підтвердила те, що я вже про нього думала — він неймовірно відважна людина, яка дуже сміливо повела свій народ і свою владу у боротьбу з російською агресією. Це надихнуло весь світ.

Ми з ним (Зеленським, — ред.) говорили про пріоритети, які президент Байден та держсекретар Блінкен виставили у моїй роботі. Вони доволі прості. Перше — це допомогти Україні захистити себе і відбити російську агресію. Друге — зробити так, аби американська підтримка, особливо гуманітарна, дійшла до тих, хто її найбільше потребує. Третє — зробити все, що ми можемо, аби притягнути до відповідальності тих, хто чинив воєнні злочини. Четверте — переконатися в тому, щоб фінансова підтримка, яку надають США, гроші американських платників податків не лише допомогли зараз, але й змогли забезпечити відбудову України у майбутньому. І зрештою п’яте — відбудувати наше посольство та повернути наших людей і програми настільки швидко, наскільки це можливо.

До питання безпеки. США 1 червня анонсували новий пакет підтримки України на суму 700 млн доларів. Що саме включає цей пакет та які терміни поставок ви можете озвучити? Враховуючи ситуацію на Донбасі, це одне з питань, яке найбільше турбує українців.

Це дуже важлива частина великого пакету на суму 40 мільярдів доларів, яка була нещодавно схвалена Конгресом та підписана президентом. Це перший транш, який надходить до України. Він включає артилерію дальньої дії, "Стінгери", "Джавеліни", БМП, гелікоптери, багато боєкомплектів та інших речей, яких також буде більше у майбутньому.

Мій уряд перебуває у тісних переговорах з українською владою щодо того, аби ми постачали саме те обладнання, яке допоможе Україні захистити себе та перемогти у цій битві.

В Україні також цікавляться особливостями довгоочікуваних реактивних систем залпового вогню HIMARS, а саме питанням відстані ураження цих установок. Чи може вона бути зміненою, аби Україна не могла вражати цілі на території Росії? Скільки саме складатиме ця відстань для установок, які США поставлять в Україну?

Пакет дійсно включає HIMARS, а у них є специфічна дальність, мені здається, це 80 кілометрів — це те, що отримають українці.

Я раз у раз повертаюся до цього: це Росія атакувала Україну. Тому це не питання того, що Україна робить у відповідь на цю атаку. Ми мусимо сфокусуватися на тому, що це атака Росії проти суверенної держави, і проблема, з якою ми, зокрема, маємо справу зараз — це насильницька зміна кордонів. Тому основна проблема для мене не в тому, що робить Україна, а в тому, що робить Росія, і за цим слідкує весь світ. Це те, чому на Росію накладають безпрецедентні санкції, це те, чому східні кордони НАТО укріплюють — перед цим я була послом США у Словаччині, тож я бачила це і ми цим займалися безпосередньо. І це також причина, чому США як найбільший постачальник військової допомоги, але і разом з іншими країнами світу роблять все можливе, аби допомогти Україні захищати себе.

Читайте також: "Зброя, здатна знищити цінні російські цілі": що таке HIMARS

На сході та півдні України, переважно на Донбасі тривають запеклі бої. Як довго і яку саме підтримку США готові надавати Україні та що зміниться, якщо Росія таки рухатиметься вглиб країни — чи зміниться тоді формат підтримки, її масштаби чи умови?

Президент Байден сказав, що ми будемо забезпечувати Україну підтримкою стільки, скільки це потрібно.

БРІНК Інтерв'ю
Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Про інші виклики України, крім війни та безпеки, що, безумовно, на першому місці. Але Україна водночас бореться з корупцією, стоїть перед іншими викликами молодої демократії — з вашої точки зору, які з цих викликів будуть у вашій роботі основними?

Виклик номер один — це війна. Але, звичайно, урешті стати країною, яка, як я розумію, за бажанням народу України та влади України — хоче бути інтегрованою у Європу та інституції євроатлантичної спільноти. Тому це питання, яке стосується боротьби з корупцією, підтримки верховенства права та інших речей, які мають на меті зміцнити вашу демократію. Це буде частина того, що ми будемо підтримувати, що ми і так довго підтримували й продовжимо робити — я з нетерпінням чекаю цього.

Тисячі українських військовослужбовців та цивільних перебувають у полоні росіян. Що можуть зробити США для процесу їх звільнення — безпосередньо або разом з іншими гравцями у цьому світі та визволити захисників "Азовсталі" та інших людей з полону? Що взагалі є можливим з боку США у цьому напрямку?

Найперше — це переговори, звичайно, самої влади України. Я можу сказати від свого уряду, що ми будемо робити все можливе, аби підтримати ці зусилля.

Читайте також

"Історія героїв з "Азовсталі" не закінчилась". Родини захисників Маріуполя створять Раду дружин та матерів військових

"Ми перебуваємо у мовчазному тихому відчаї". Історія мешканця Херсона

"Це претензії до усього НАТО". Чому Туреччина проти Швеції та Фінляндії в Альянсі

На початок