Нардепи зібрали підписи про висловлення недовіри Денісовій — речниця "Слуги Народу"

Нардепи зібрали підписи про висловлення недовіри Денісовій — речниця "Слуги Народу"

Доповнено
Нардепи зібрали підписи про висловлення недовіри Денісовій — речниця "Слуги Народу"
. Фото: Фейсбук Людмили Денісової

Народні депутати зібрали підписи про висловлення недовіри Уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій. Про це повідомила речниця "Слуги народу" Юлія Палійчук. На засіданні фракції “Слуги Народу” під головуванням Давида Арахамії за участі голови Верховної ради Руслана Стефанчука та віце-прем’єрки Ірини Верещук депутати одноголосно вирішили ініціювати висловлення Денисовій недовіри з подальшим звільненням з посади. Про це повідомив депутат від “Слуги Народу” Павло Фролов.

За словами Фролова, недовіру омбудсманці вирішили висловити відповідно до статті 12 закону про правовий режим воєнного стану. Ініціювання такої недовіри передбачено ¼ конституційного складу (113+ депутатів) з невідкладним голосуванням на пленарному засіданні Ради без застосування процедур спеціальних законів про статус таких осіб.

“На превеликий жаль, з початку війни та великих страждань українців пані Денисова майже не виконувала своїх повноважень щодо організації гуманітарних коридорів, захисту та обміну полонених, протидії депортації людей та дітей з окупованих територій, іншої правозахисної діяльності. Всі ці питання фактично вимушено робила Ірина Верещук”, — написав Фролов.

Як сказав у коментарі Суспільному депутат від “Слуги Народу” Микита Потураєв, відставка Денісової буде винесена 31 травня на голосування парламенту. За його словами, у фракції ще не визначилися із кандидатурою, яку призначать на місце Денисової. Попередні кандидатури, імена яких лунали в інформаційному просторі, за словами Потураєва, були самовисуванцями на посаду омбудсмена з прав людини, і були відкинуті фракцією.

Говорячи про причини відставки Денисової, Потураєв сказав, що йдеться про систематичне порушення омбудсманкою міжнародних норм висвітлення історій та особистостей потерпілих, а також озвучення неперевірених фактів. Такі необережні дії омбудсманки могли призвести до того, що під час майбутніх судових розглядів висловлювання Денисової могли би сприйняти як тиск на суддів, сказав депутат. Таким чином потерпілих у війні з Росією могли відвести від майбутнього судового процесу і не заслуховувати їх як свідків російських злочинів на території України.

Напередодні Людмила Денісова повідомила, що Верховна рада планує 31 травня відправити її у відставку з посади Уповноваженої ВР із прав людини.

"За командою Офісу президента мені планують об’явити недовіру як Уповноваженій із прав людини", — зазначила вона.

Денісова наголосила, що не вважає свою діяльність політичною.

Голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик повідомила, що партія "Слуга Народу" вже знайшла кандидатури на заміну Денісовій. За даними правозахисниці, місце Денісової можуть посісти депутати від партії "Слуга Народу" Мар’яна Безугла, Олександр Качура чи Микола Тищенко.

Людмила Денісова перебуває на посаді Уповноваженого Верховної ради з прав людини з березня 2018 року.

Війна. Усі останні новини

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 97. Текстовий онлайн

"Падаю біля "швидкої", на колінах повзу у підвал" — історія лікарки з Києва

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок