"Все в кращих традиціях СРСР": селище Новопсков три місяці в окупації

"Все в кращих традиціях СРСР": селище Новопсков три місяці в окупації

"Все в кращих традиціях СРСР": селище Новопсков три місяці в окупації
. Стела Новопскова. Фото: Facebook / Pravda Gerashenko

Наприкінці лютого одним із перших райцентрів Луганщини, які були повністю окуповані військами РФ та так званої "ЛНР" стало селище міського типу Новопсков. Про особливості життя селища в умовах окупації "розповів" один із місцевих жителів, який попрохав не називати своє ім'я.

Від початку захоплення мешканці Новопскову кілька разів влаштовували патріотичні мітинги проти окупації. Однак останнє таке зібрання п'ятого березня військові розігнали, застосувавши зброю. Тоді кілька місцевих жителів отримали поранення.

"Все в кращих традиціях СРСР": селище Новопсков три місяці в окупації
Мітинг у Новопскові. скрін з відео Facebook/Pravda Gerashenko

Про те яким зараз є життя у селищі ті, хто залишається там мешкати зрідка пишуть лише у соцмережах та месенджерах. Кажуть – зателефонувати знайомим, які залишились по інший бік лінії розмежування вони не можуть, бо зв'язок тут пропав одразу із початком окупації.

"Одна із головних споживацьких проблем, особливо для пенсіонерів – це відсутність необхідних ліків у аптеках ", – розповів місцевий житель. "На полицях немає навіть елементарних медпрепаратів. У магазинах все в кращих традиціях СРСР. Щоб показати ілюзію достатку виставляють метрову чергу з однакових товарів. Хліб продають лише до обіду. Більшість магазинів перейшли на розрахунок в рублях. Тож буханка хліба коштує 40 р., яйця від 70 р., ковбаса стартує від 400 р. Єдине дешеве – це бензин. За літр просять 48 рублів. Раніше за одну гривню давали 2,5 рублі, потім 2 рублі, а зараз вже 1,6. А скоро, кажуть, будуть рахувати все один до одного. Хоча офіційний курс в Україні, як пишуть в Інтернеті 1 гривня до 2,2 рубля. Але тут свої порядки... "

Також, за словами жителя Новопскова, у селищі існує гостра нестача доступної та якісної побутової хімії.

"Побутова хімія має таку ціну, що має відмивати все сама просто знаходячись поруч із брудним посудом. Якість – як і всього іншого. Проблема готівки – одна з основних для тих у кого залишились заощадження на картці або у пенсіонерів, які отримують виплати від України. Причому паралельно вони оформили й "ЛНРівску". Але зараз зняти гроші з картки дуже важко і дорого. Ще місяць тому місцеві "ділки" брали 20 % від суми, яку видавали готівкою з картки, а зараз всі 40."

Як розповів мешканець Новопскова, із селища майже ніхто не виїхав. Залишилось тут, за його словами, 90% людей. По перше, бо евакуації тут просто не було, а, по друге, за три місяці вже дуже багато місцевих пристосувались до "нових реалій". Серед них далеко не всі "прихильники окупантів". Ті ж хто пішов на роботу до нових органів переважно висловлюють незадоволення рівнем зарплат.

"Ті, кому обіцяли по 15 – 30 тисяч рублів отримали максимум по 7 тисяч. Хоча, коли жили при українській владі, отримували стільки ж, але в гривнях. У лікарні взагалі лише по 4 із половиною тисячі "зарплати" дали. Якщо далі так піде із курсом гривні до рубля, цінами та зарплатами більшість опиниться за межею бідності. І це починають розуміти зараз і найпалкіші прихильники "нового порядку". Тож навіть і вони тихенько думають, що в Україні жилось не так вже й погано..."

Що відомо

  • 5 березня 2022 року в смт Новопсков під час проведення місцевими жителями мирного мітингу на підтримку територіальної цілісності України біля будівлі районного управління поліції окупаційні війська Російської Федерації, що тимчасово окупували територію, відкрили вогонь із вогнепальної зброї. В результаті троє цивільних осіб дістали поранень, повідомила пресслужба Луганської обласної прокуратури.

Читайте також

На окупованій Луганщині виводять з обігу гривню

"Наша найбільша незручність – відсутність української інформації". Як живуть в окупованому Троїцькому на Луганщині

Читайте всі новини Донбасу в Telegram та Viber

На початок