На Кіровоградщині завершили посівну. Що вплине на ціну зернових після жнив

На Кіровоградщині завершили посівну. Що вплине на ціну зернових після жнив

На Кіровоградщині завершили посівну. Що вплине на ціну зернових після жнив
. Суспільен Кропивницький

У Кіровоградській області завершили посівну. На 8% більше, ніж торік, аграрії засіяли ярих зернових культур і на 3,5% – ріпаку. Суспільне дізнавалось, як і що вплине на їх ціну після жнив.

В господарстві у Кропивницькому районі посіяли озимі зернові, гречку та соняшник

Скільки чого посіяли та на який урожай розраховують, розповіла агрономка господарства Ольга Жовтенко: "Цього року посіяли 20 гектарів гречки, 400 гектарів озимих зернових, півтора тисячі гектарів – соняшник. Гречка добре зійшла, випало до 6 міліметрів дощу, тому сподіваємося на гарний врожай. Вони цього року повинна мати високу рентабельність, тому що на неї буде попит, її можна буде продати".

За прогнозами агрномки, гречка нового врожаю подорожчає на 30%. "У попередні роки собівартість збору коштувала 12 тисяч на гектар. Цього року буде більше, тому що дуже здорожчала ціна пального та логістика".

посівна
Агрономка агрофірми Ольга Жовтенко. Суспільне Кропивницький

За врожайності гречки 10 центнерів з гектара тільки компенсують витрати на пальне і посівний матеріал. Щоб отримати прибуток, розраховують зібрати від 20 до 25 центнерів з гектара.

Урожайність соняшника у минулому році була по 27 центнерів з гектара. Продавали по 16-17 тисяч гривень за тонну, нині ціна знизилась до 13 тисяч. "Всю агропродукцію ми вивозили на порти, а тепер треба везти або на Закарпаття, в Тернопільську чи Хмельницьку області. Перевезення соняшника коштує 2-2,5 тисячі гривень, що значно зменшує його ціну. Друге – важко знайти машини. І третє – у такій кількості закупити у нас соняшник і відправити його, як це робив Миколаївський порт, ніхто не може".

В області посівну закінчили всі дві тисячі господарств

Така ж кількість господарств була торік, розповіла керівниця облдепартаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова. Пшеницю, овес та кукурудзу посіяли на 100% запланованих площ на рівні минулого року. На 9% більше посадили ячменю, на 6% гороху і на 3% – ріпаку. Потреба області у паливно-мастильних матеріалах для проведення посівної – 30 тисяч тонн.

посівна
Суспільне Кропивницький

За словами керівниці облдепартаменту, дефіцит пального в Україні не зупинив посівну. "Працював спільний механізм з Мінагрополітики, аграріїв пальним забезпечували визначені оператори. Потім внаслідок російської агресії держава втратила частину своїх сховищ, але це не зупинило посівну. Аграрії шукали пальне, купували його з Європи, відпрацьовували на залишках. Тому поки що паливно-мастильних матеріалів вистачає".

Ціна майбутнього врожаю залежить від того, чи розблокують порти

Економічний аналітик Всеволод Степанюк розповів, в довоєнний час Україна вирощувала зернових у п'ять-шість разів більше, ніж потрібно для внутрішнього споживання. В цьому році засадили ще більше площ. "Тому я не очікую високого зростання цін на крупи, борошно і так далі для внутрішнього споживання. Кінцева ціна залежить від того, чи розблокують порти".

У Кіровоградській області пшеницю та ячмінь збиратимуть у липні, гречку і соняшник – у вересні.

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок