У Харкові влаштували акцію на підтримку перейменувань

У Харкові влаштували акцію на підтримку перейменувань

У Харкові влаштували акцію на підтримку перейменувань
. Акція за перейменування Московського проспекту у Харкові. 10 травня 2022 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне

10 травня на Московському проспекті у Харкові відбулася акція за перейменування проспекту ім'ям філософа Григорія Сковороди.

Учасники акції зняли табличку "Московський проспект" та на її місце повісили табличку з портретом та ім'ям Сковороди, повідомляє кореспондент Суспільного.

У Харкові влаштували акцію за перейменування Московського проспекту
Акція за перейменування Московського проспекту у Харкові. 10 травня 2022 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне

"Це мистецька символічна акція. Ми сьогодні вирішили зняти табличку з Московського проспекту, розпочати процес деімпералізації Харкова, топонімів та всього, що пов'язано з російською культурою в нашому місті, й повісили портрет одного з символів України, який пов'язаний з Харковом, — Григорія Сковороди", — сказав один з організаторів акції Володимир Чистилін.

За його словами, у Харкові сотні топонімів, що пов'язані з Росією та російською культурою.

Що відомо

  • Після вторгнення РФ в Україну та постійні російські обстріли Харкова група харків'ян звернулася до Харківського міського голови Ігоря Терехова з відкритими листом із проханням змінити назви вулиць у місті, пов'язаних з "русским миром".
  • 27 квітня мер Харкова Ігор Терехов заявив, що місто позбудеться топонімів, пов'язаних з Росією, і дасть вулицям імена захисників.
  • 7 травня у Харкові почали опитування щодо зміни топонімів, пов'язаних з Росією. Міськрада отримала 10 тисяч пропозицій.
  • 10 травня топонімічна комісія у Харкові визначилася з перейменуваннями чотирьох топонімів, Московський проспект запропонувала назвати проспектом Героїв Харкова. Міська рада розгляне питання перейменування на першій сесії під час війни, яка відбудеться 11 травня.
  • Вулицю Пушкінську в Харкові пропонують перейменувати на честь Григорія Сковороди. Свою концепцію топонімічного ландшафту міста запропонували й в обласному представництві Українського інституту національної пам'яті.
На початок