Суд закрив справу про теракт біля Палацу спорту у Харкові: її розгляд тривав 9 років

Суд закрив справу про теракт біля Палацу спорту у Харкові: її розгляд тривав 9 років

Пам'ятний знак на місці теракту біля Палацу спорту у Харкові
Пам'ятний знак на місці теракту біля Палацу спорту у Харкові. Суспільне Харків

Апеляційний суд Полтавської області лишив без задоволення апеляційні скарги обвинувачуваних у теракті під час Маршу єдності в Харкові. Суди різних інстанцій розглядали цю справу з 2015 року.

Про це повідомив представник потерпілих Олег Головков 17 квітня.

"Сьогодні суд поставив крапку в розгляді кримінального провадження зі звинувачення Дворнікова, Башликова та Тетюцького у вчиненні злочину, передбаченого ст. 258 ККУ (теракт). Вирок без змін, апеляційні скарги без задоволення. Дев'ять років ми вели цю справу", — написав Головков.

Що відомо про теракт біля Палацу спорту у Харкові у 2015 році

22 лютого 2015 року біля Палацу спорту в Харкові під час мирного маршу "Єдності та гідності" стався вибух. Подію кваліфікували як теракт, на місці загинули двоє людей, були поранені ще 11. Згодом двоє поранених померли в лікарні. Серед загиблих — активісти Данило Дідик (15 років), Микола Мельничук (18 років), Ігор Толмачов (52 роки) та поліцейський Вадим Рибальченко (37 років).

26 лютого 2015 року співробітники СБУ затримали трьох харків'ян за підозрою у скоєнні злочину. Їм оголосили підозри за статтями "терористичний акт" та "незаконне поводження зі зброєю". За версією СБУ, Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького та Сергія Башликова завербували російські спецслужби. Для підготовки до злочину чоловіки виїжджали до Білгорода, а за проведення теракту мали отримати 10 тисяч доларів винагороди.

Суд закрив справу про теракт біля Палацу спорту у Харкові: її розгляд тривав 9 років
Обвинувачені у теракті біля Палацу спорту.

28 грудня 2019 року Фрунзенський районний суд Харкова визнав обвинувачених у справі Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького і Сергія Башликова винними у теракті, призначив покарання у вигляді довічного ув'язнення і змінив запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов'язання в рамках домовленостей України у Нормандському форматі в Парижі 9 грудня.

29 грудня 2019 року Дворнікова, Тетюцького і Башликова передали на непідконтрольні території під час обміну. Вони не визнали провини.

Захисники обвинувачених у теракті оскаржили вирок суду у лютому 2020 року.

На кінець 2021 року Володимир Дворніков, Віктор Тетюцький і Сергій Башликов перебували у Росії.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Telegram, Facebook, Viber, Instagram, Youtube

На початок