Рада заборонила діяльність проросійських партій

Рада заборонила діяльність проросійських партій

Доповнено
Рада заборонила діяльність проросійських партій
. rada.gov.ua

Депутати Верховної Ради проголосували за законопроєкт 7172-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій".

"За" проголосували 330 нардепів, повідомила голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

"Нарешті ми перестанемо толерувати у нашому політикумі "русскій мір", який несе тільки розруху в Україні", — написала вона.

Закон передбачає заборону партій, якщо їхні програмні цілі або дії спрямовані на:

  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії РФ проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України;
  • глорифікацію, виправдання дій і бездіяльності осіб, які здійснювали або здійснюють збройну агресію проти України, представників збройних формувань РФ, інших незаконних збройних формувань, банд, груп найманців, створених та/або підпорядкованих, та/або керованих та/або фінансованих РФ, а також представників окупаційної адміністрації РФ, у тому числі шляхом їх визначення як "повстанці", "ополченці", "ввічливі люди".

Серед депутатів, які підтримали документ — 17 колишніх депутатів ОПЗЖ:

  • 12 депутатів з нової групи "Платформа за життя та мир"
  • 5 депутатів з ОПЗЖ, які зараз позафракційні.

Як повідомила представниця Верховної Ради в Конституційному Суді Ольга Совгиря, 1 квітня народні депутати ухвалили в першому читанні законопроєкт 7172-1, який передбачає порядок заборони проросійських партій.

За її словами, до раніше зареєстрованого законопроєкту додали нові норми до Регламенту Верховної Ради. Зокрема, йдеться, що:

  • Народний депутат, який не увійшов до складу депутатської фракції (у тому числі після оголошення депутатської фракції розпущеною), якого виключено чи який вийшов зі складу депутатської фракції, є позафракційним.
  • У разі заборони судом політичної партії, яка сформувала у Верховній Раді депутатську фракцію, така депутатська фракція після набрання судовим рішенням про заборону політичної партії законної сили оголошується Головою Верховної Ради України розпущеною.

Що відомо

  • 28 березня ВР отримала закон проєкту №7172-1, який передбачає заборону проросійських партій в Україні.
  • 20 березня Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення призупинити будь-яку діяльність політичних сил, пов'язаних із Росією на час воєнного стану.
  • 28 березня партія "Опозиційна платформа — за життя" заявила про призупинення своєї діяльності. "Діяльність партії припинена! Війна змінює все! Світ до 24 лютого і після — це два різні світи", — йшлося в повідомленні на сайті ОПЗЖ.
  • 14 квітня на засіданні Верховної Ради оголосили рішення Ради національної безпеки та оборони про призупинення діяльності фракції "Опозиційна платформа — За життя" в парламенті.
  • 21 квітня у Верховній Раді оголосили про створення депутатської групи "Платформа за життя та мир", для якої увійшли представники забороненої партії "Опозиційна платформа — За життя". Очолив групу Юрій Бойко.

Читайте також

Депутатці, яка очолила окупаційну адміністрацію в Мелітополі, повідомили про підозру

Рада пропонує позбавити мандата Медведчука, Козака, Рабіновича і Качного

Стефанчук назвав кількість депутатів ВР, які втекли за кордон і не повернулися

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок