Наступний опалювальний сезон Україна пройде без російських енергоносіїв — Міненерго

Наступний опалювальний сезон Україна пройде без російських енергоносіїв — Міненерго

Наступний опалювальний сезон Україна пройде без російських енергоносіїв — Міненерго
. Фото: Facebook/ Герман Галущенко

Опалювальний сезон 2022/2023 років Україна пройде без використання будь-яких російських енергоносіїв.

Про це написав міністр енергетики Герман Галущенко у колонці для "Економічної правди".

За його словами, вже цього опалювального сезону Україна диверсифікувала постачання вугілля — більш ніж половину імпортованого вугілля надійшло морем – з листопада 2021 року прибуло 18 суден (1,424 млн тонн). Галущенко також нагадав про готовність НАЕК "Енергоатом" повністю відмовитись від російського ядерного палива.

Крім того, очільник Міненерго повідомив, що Україна разом із західними партнерами розробляє механізми диверсифікації джерел та постачання енергоносіїв до Європи. На його думку, експорт української електроенергії до європейських країн дозволить позбутися енергетичної залежності від Росії.

"Завданням є забезпечення стабільного проходження наступного опалювального сезону – 2022/2023. Він буде відрізнятися від всіх попередніх. Не тільки для України, але й для всієї Європи. Наступний опалювальний сезон Україна пройде без будь-яких російських енергоносіїв", — наголосив міністр.

Він також зазначив, що Росія використовує транзит газу Україною для шантажу. За його даними, у період найбільшого зростання цін на ринках Європи у жовтні-грудні середньомісячний транзит газу з РФ до ЄС був на 17% нижчим, ніж у січні-серпні.

"Це ще раз довело, що газогони, які будує РФ, мають не економічну мету", – зазначив Галущенко.

За його словами, наразі головне завдання – зупинити війну.

"Це можна зробити, перекривши вентиль її фінансування. Для цього ЄС потрібно відмовитися від купівлі російських енергоресурсів. Ембарго на імпорт вугілля – перший, але недостатній крок. Це лише 4 млрд євро, між тим як газ та нафтопродукти коштують понад 87 мільярдів євро на рік для Європи", — підсумував міністр.

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • 21 квітня голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що план посилення санкцій проти РФ передбачає, зокрема, повне ембарго на російський газ та нафту.
  • Голова Бюро міжнародної політики президента Польщі Якуб Кумох відкрито розкритикував позицію Угорщини щодо російсько-української війни, зокрема впровадити ембарго на нафту й газ з Росії.
  • 19 квітня міністр фінансів Франції Брюно Ле Мер повідомив, що ЄС працює над проєктом ембарго російської нафти.
  • 7 квітня Конгрес США ухвалив заборону на імпорт нафти й газу з Росії.

Читайте також

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne 2.0

Вторгнення Росії в Україну, день 57. Текстовий онлайн

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

"Ми розуміємо, що буде м'ясорубка" — начальник патрульної поліції Маріуполя про "Азовсталь"

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок