Вторгнення Росії в Україну, день 45. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 45. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 45. Текстовий онлайн
. Ангар із знищеним найбільшим українським транспортним літаком Антонов Ан-225 Мрія на аеродромі Гостомель, 8 квітня, фото: Максима Марусенка / NurPhoto via Getty Images

9 квітня триває сорок п'ята доба російського військового вторгнення в Україну. Напередодні військові РФ завдали ракетного удару по вокзалу у Краматорську, внаслідок чого загинуло понад 50 осіб. Президент Володимир Зеленський сказав, що розстріл цивільних під час евакуації на вокзалі у Краматорську, як і звірства армії РФ на Київщині, має стати одним зі звинувачень на трибуналі.

Обмін полоненими, Джонсон в Києві, кислотна хмара йде на росіян. Війна. Головне за 9 квітня

Суспільне продовжує текстовий онлайн усіх подій цієї війни. Попередні головні новини читайте тут. Текстовий онлайн подій в Київській області — тут. Також підписуйтесь на YouTube Суспільне Новини. Разом із волонтерами ми ведемо текстовий онлайн англійською — The main news about ongoing Russian invasion in Ukraine.

Суспільне завершує текстовий онлайн 45 дня війни. Хроніку 10 квітня читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 45. Текстовий онлайн
Рятувальники продовжують розбирати завали в Бородянці після обстрілу селища російськими військами. 9 квітня, 2022 року. Фото: АР

До Львова прибув евакуаційний потяг зі Слов'янська

9 квітня до Львова прибув евакуаційний потяг зі Слов'янська. Серед пасажирів — очевидці обстрілу вокзалу Краматорська, внаслідок якого 8 квітня загинуло понад 50 людей та ще 100 отримали поранення.

Кабмін розширив терміни виплати допомоги вимушеним переселенцям

Уряд продовжив терміни надання грошової допомоги переселенцям, які були змушені покинути свої домівки через збройну агресію Росії, повідомляє пресслужба Кабміну. Відтак переселенці зможуть скористатися програмою підтримки до кінця квітня.

При цьому дорослі громадяни України матимуть можливість отримати виплату у розмірі 2 тисячі гривень, а також 3 тисячі гривень допомоги на дитину.

"Зеленими" коридорами 9 квітня евакуювали 4 532 людей — Верещук

Гуманітарними коридорами 9 квітня вдалось евакуювати 4 532 людей. Зокрема, з Маріуполя та Бердянська на власному транспорті та евакуаційних автобусах до Запоріжжя доїхали 3 425 людей.

Про це на брифінгу повідомила віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук.

Так, з Маріуполя евакуювали 192 людин, 3 233 людей доїхали з міст Запорізької області: Пологи, Василівка, Бердянськ, Токмак, Мелітополь та Енергодар. Також, за словами Верещук, вдалося звільнити захоплені автобуси та евакуювати людей з міста Мелітополь. Звідти до Запоріжжя вивезли 529 місцевих мешканців. Проте автобуси для евакуації людей з Бердянська, Токмака і Енергодара довелося повернути до Запоріжжя, оскільки російські війська відмовились їх пропустити за погодженим маршрутом.

"Завтра будемо повторно намагатися проїхати до цих міст для евакуації наших громадян", – сказала віцепрем'єрка.

Крім того, з міст Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна та Попасне в Луганській області 9 квітня вдалося евакуювати 578 людей.

Раніше Верещук повідомила, що на 9 квітня погоджено 10 гуманітарних коридорів, зокрема у Донецькій області, Запорізькій та Луганській областях.

Харківська область — повітряна тривога.

У межах флешмобу Stand Up for Ukraine для українців зібрали 9,1 мільярда євро

У межах глобального флешмобу Stand Up for Ukraine вдалося зібрати 9,1 мільярда євро на допомогу українцям, які змушені були залишити свої домівки через війну.

Про це у Twitter повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

"Сьогодні ми зібрали 9,1 мільярда євро для людей, які рятуються від вторгнення всередині України та за кордоном. І буде ще більше! Ми продовжимо надавати підтримку", — написала очільниця Єврокомісії.

Оголошення внесків у межах акції на підтримку українців відбулося у Варшаві.

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками 45 днів війни подякував усім, хто долучився до кампанії.

Флешмоб Stand Up for Ukraine запустили у соцмережах 26 березня з метою збору коштів для українських внутрішніх переселенців та біженців. До нього долучилися й світові зірки.

Росіяни обстріляли селище Слатине на Харківщині: двоє людей загинули

Внаслідок обстрілу російськими військами селища Слатине Дергачівської громади загинули двоє людей. Ще одна людина отримала поранення.

Про це повідомив 9 квітня голова громади Вячеслав Задоренко.

"Протягом доби ворожа артилерія періодично здійснювала обстріли населених пунктів Дергачівської громади. У селищі Слатине внаслідок бомбардувань загинуло щонайменше дві особи, ще одну людину з пораненнями швидка допомога доставила до лікарні у Харків. В Дергачах було зруйновано декілька приватних будинків", — йдеться у повідомленні Задоренка.

У Дергачівській громаді триває робота з відновлення електро- та газопостачання.

"В окупованих Козачолопанському, Токарівському, Проходівському, Русько-Лозівському старостатах та Цупівці Прудянського округу продовжує розгортатися гуманітарна катастрофа. Допомогти мешканцям цих територій ми зможемо тільки після їх звільнення Збройними силами України", — написав голова Дергачівської громади.

Російські військові розстріляли неповнолітнього: прокуратура розпочала розслідування

У селі Нова Басань біля сільської ради загинув неповнолітній хлопець, а його брат отримав поранення. Сталося це у березні під час окупації і обстрілу села.

Про це повідомила Чернігівська обласна прокуратура.

Тіло хлопчика батьки поховали біля будинку. За процесуального керівництва Ніжинської окружної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством. Це частина 2 статті 438 КК України. В ході слідства вже провели ексгумацію тіла дитини. Призначена судово-медична експертиза для встановлення причин смерті. Слідчі дії тривають.

"Україна не має часу чекати". Зеленський закликав запровадити ембарго на російську нафту

Президент Володимир Зеленський закликав світ запровадити більш болісні обмеження для нафтового бізнесу Росії, а саме запровадити ембарго на постачання нафти.

Про це він сказав у відеозверненні за підсумками 45-го дня війни.

Він переконаний, що демократичний світ може відмовитися від російської нафти і зробити її "токсичною" для усіх інших держав.

"Саме нафта – одне з двох джерел російської самовпевненості, їхнього відчуття безкарності. Україна не має часу чекати. Свобода не має часу чекати. Коли тиранія розпочала агресію проти всього, на чому тримався мир у Європі, потрібно діяти негайно. Потрібно діяти принципово. І нафтове ембарго має бути першим кроком. Причому на рівні всіх демократичних держав, усього цивілізованого світу", – заявив Зеленський.

Джонсон і Зеленський прогулялися центром Києва

Після перемовин прем'єр Британії Борис Джонсон та президент України Володимир Зеленський прогулялись центром Києва.

Відео опублікував Офіс президента.

Вони пройшли Хрещатиком, Майданом та Алеєю Героїв Небесної Сотні. Зеленський показав британському прем'єру меморіал загиблим героям.

Уряд поредав Зеленському проєкт указу про створення Фонду відновлення України

Кабінет міністрів передав на розгляд президента Володимира Зеленського проєкт указу про створення Фонду відновлення України.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 9 квітня.

За його словами, Фонд буде функціонувати як консультативно-дорадчий орган при президентові. Він буде забезпечувати координацію накопичення фінансових ресурсів для післявоєнного відновлення України. У рамках Фонду передбачається створення 5 робочих груп, які відповідатимуть за різні напрямки — від комунікації з міжнародними фінансовими організаціями, комунікації з країнами-партнерами до збору коштів від приватних осіб і великих світових корпорацій і компаній.

"Наше завдання — консолідувати всі можливі джерела для відбудови нашої держави", — наголосив Шмигаль.

Він також повідомив, на розгляд глави подається ще один проєкт указу про створення Національної ради з відновлення країни. Вона буде займатись розробкою плану післявоєнного відновлення та розвитку України.

"План передбачатиме не лише конкретні кроки з відновлення та розбудови інфраструктури й житла, але й структурну модернізацію та перезапуск економіки на основі європейських стандартів і правил", — пояснив прем’єр.

За добу на Донбасі відбито 8 атак армії РФ — штаб ООС

У Донецькій та Луганській областях тривають важкі бої на усіх напрямках. Українські військовослужбовці відбивають атаки російської армії, знищують техніку та російських військовослужбовців.

Про це повідомляє штаб ООС.

"Протягом 9 квітня було успішно відбито 8 атак ворога. Наші воїни завдали втрат російським окупантам. Українські захисники знищили: 4 танка, 8 одиниць броньованої техніки та 7 одиниць автомобільної техніки", — йдеться у повідомленні.

Також підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один літак, один гвинтокрил, чотири БПЛА, та три крилаті ракети ворога.

Унаслідок дій російських солдатів в Україні понад 100 випадків екоцидів

Унаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україні зафіксовано понад 100 випадків екоцидів. Бойові дії велися на більше ніж на 800 об’єктах природозаповідного фонду України.

Про це в ефірі Суспільного повідомив тимчасово виконуючий обов'язки міністра захисту довкілля Руслан Стрілець.

"За 45 днів повномасштабної війни в Україні окупанти вже наніс значних збитків українському довкіллю. Вже зафіксовано понад 100 випадків екоцидів", — розповів Стрілець.

За його словами, будуть фіксуватися нові збитки навколишньому середовищу.

"З найбільш кричущих випадків це окупація зони відчуження, ми розуміємо що це могло привезти до невиправних наслідків, але дякуючи нашим збройним силам сьогодні над Чорнобильською атомною станцією український прапор", — додав він.

Стрілець розповів, що бойові дії велися на більше ніж на 800 об’єктах природозаповідного фонду України.

"Загальна площа, ще коли була окупована Чорнобильська зона складала більше 1 мільйона гектарів. Крім Асканії Нова, особливе занепокоєння також викликає знищення рамсарських угідь на узбережжі Азовського та Чорного морів", — додав він.

Окупанти спускають на Харків снаряди на парашутах — Терехов

Міський голова Харкова Ігор Терехов повідомив, що останні два дні російські військові атакують Харків, скидаючи на місто снаряди на парашутах.

Наближатися до таких снарядів небезпечно, сказав Терехов у зверненні до харків'ян ввечері 9 квітня.

"Усі ці півтора місяця ворог бомбардує Харків. Два останніх дні на ряду з мінами, снарядами, градами Харків зіштовхується з бомбардування новими видами бомб. Російський агресор спускає їх на парашутах. Прошу вас за жодних обставин не наближатися до таких парашутів. Одразу повідомляти про них рятувальникам за телефонами 101 та 112", — сказав Терехов.

Вперше снаряди на парашутах у Харкові помітили 8 квітня. Про ракети на парашутах Суспільному розповідали люди, чиї будинки були пошкоджені у Харкові.

"Бачили великі бомби на маленьких парашутиках", — харків'янин розказував Олег Булгаков.

Також Терехов зазначив, що внаслідок війни у Харкові зруйновані 1716 будинків, та попросив перебувати в укриттях вночі.

Нацполіція відкрила "гарячу лінію" для родичів загиблих українців

В Україні запрацювала цілодобова "гаряча лінія" для родичів загиблих під час війни.

Про це повідомили у Міністерстві внутрішніх справ.

"Гаряча лінія" працює за номером 0 894 201 867.

"Оператори готові надати необхідну консультацію та роз’яснення щодо процедури поховання", – зазначили в МВС.

У відомстві закликали використовувати "гарячу лінію" лише за призначенням. З усіх інших питань – звертатися за номерами поліції регіону.

Британія надасть Україні допомогу з розмінування — Джонсон

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон повідомив, що його країна надасть Україні допомогу з розмінування територій, які були заміновані внаслідок вторгнення Росії в Україну.

Про це Джонсон сказав під час візиту в Київ 9 квітня.

"Ми хочемо надати допомогу із розмінуванням, щоб позбутися мін, пасток, які залишають по собі російські солдати", — зазначив Джонсон.

Британський прем'єр запевнив, що його країна разом із партнерами буде також постачати "обладнання, технології, ноу-хау, розвідувальну інформацію, аби Україна більше ніколи не постала перед страховіттями вторгнення, щоб Україна ніколи не могла постати перед шантажем чи загрозою у будь-який спосіб".

Читайте також: Британія надасть Україні понад сотню одиниць бронетехніки та протикорабельні ракетні комплекси

"Залишається зробити чимало, щоб забезпечити успішність України та поразку Путіна. Протягом останніх кількох годин я побачив чимало, це дійсно чудова країна, утім я побачив трагічні наслідки війни. Війни, яку не можна виправдати. Це війна, яка не має необхідності. Навіть протягом кількох годин перебування в Києві... я не маю жодного сумніву, що незалежна та суверенна Україна постане за результатами цієї війни, тож дякую за мужність народу України. Слава Україні", — додав Джонсон.

У Києві та області — повітряна тривога!

В Одесі ракетна небезпека.

Обмін полоненими з РФ: в Україну повернули 26 людей

У межах чергового обміну полоненими з Росією вдалося повернути в Україну 26 громадян, з них 12 — військових та 14 цивільних.

Про це у Facebook повідомила віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук.

"За наказом президента Зеленського сьогодні відбувся третій обмін полоненими. Додому повертаються 12 наших військових, з яких одна жінка-офіцер. Також ми звільнили 14 цивільних, включаючи 9 жінок. Всього 26 наших людей", — поінформувала Верещук.

На Донеччині комендантська година залишається незмінною — Кириленко

У Донецькій області комендантська година залишається незмінною.

Про це повідомив голова Донецької ВЦА Павло Кириленко.

"Комендантська година триває від 19:00 години до 06:00. Протягом дня до початку комендантської години проїзд через блокпости залишаться вільним в усіх напрямках. Не вірте чуткам, які розповсюджує ворог", — повідомив Павло Кириленко.

Дніпропетровська область — повітряна тривога.

Полк "Азов" знищив російську техніку

Під час обстрілу позицій російської армії були знищенні вантажівки та боєприпаси.

Про це повідомляє Полк "Азов".

"Бійці полку "Азов" ефективно відпрацювали по позиціях російських окупантів звідки вони вели мінометний вогонь", — йдеться у повідомленні.

Полк додає, що було пошкоджено вантажівки російської армії та боєкомплект.

Уряд закріпив торговельне ембарго з Росією і вилучення російського майна в Україні

Український уряд схвалив повне торговельне ембарго на торгівлю з Росією, яка у лютому розпочала повномасштабну війну проти України. Також уряд ухвалив рішення про примусове вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації.

Про це в ефірі Суспільного повідомила міністерка економіки Юлія Свириденко.

"Це юридичне закріплення фактичного припинення торгівельних відносин з РФ від 24 лютого", — зазначила вона.

За оцінками українського уряду, бюджет Росії недоотримає через це щонайменше 6 мільярдів доларів.

"Ці кошти не отримає бюджет ворога, він не зможе спрямувати їх на фінансування війни", — зазначила Свириденко.

Також уряд сьогодні ухвалив рішення про примусове вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації.

"Ми прийняли рішення про вилучення корпоративних прав та активів, які частково належать резидентам Росії, ідеться про "Сбербанк Росії" і акціонерний промисловий інвестиційний банк. Україна стягує частину активів у вигляді прав вимоги боргу коштів які є на рахунках, облігації", — додала вона.

Російський снаряд влучив у будинок у Харкові: сімох мешканців врятували

9 квітня російські військові завдали ракетного обстрілу по одній з п'ятиповерхівок на Павловому Полі. Будинок зазнав значних ушкоджень, сімох людей бійці ДСНС врятували та ще вісьмох евакуювали.

Внаслідок ракетного обстрілу, ніхто з мешканців будинку не зазнав поранень, повідомили в обласному управлінні рятувальників.

"Сильний дуже вибух, усе трясеться. У мене ще з минулого разу були балконне скло й вікно одне вибите, сьогодні це ж вікно, що було розбите, добилося", — розповіла Суспільному жителька будинку Тетяна Тверська.

Вторгнення Росії в Україну, день 45. Текстовий онлайн
Харків, 9 квітня 2022 року. Фото: acebook.com/MNSKHARKIV

Район періодично обстрілюють, розказав Суспільному Роман.

"Пробило навіть підвал, немає вікон. Вибух був такий, що в моєму домі, а він розташований на відстані близько кілометра, дрижали стіни. Останні два дні без зупинки обстрілюють, мінометами розбили той район, який за водоймою, вчора почалося з 9 ранку, і до 14 бомбили без зупинки", — говорить Роман.

Вторгнення Росії в Україну, день 45. Текстовий онлайн
Харків, 9 квітня 2022 року. Фото: acebook.com/MNSKHARKIV

"Це було місто, в якому просто хотілося жити. Ми жили і раділи, але прийшли ці фашисти кляті з Росії... Будемо сподіватися, що Путін скоро помре, і в нас знову буде мир", — каже Роман.

На столичній Шулявці спиляли назви міст-героїв Росії та Білорусі

У Києві на алеї поряд із метро "Шулявська" активісти й представники тероборони спиляли назви російських та білоруських міст. Замість них на стелах з'явилися українські міста-герої.

Так, там, де раніше були Москва, Ленінград, Сталінград, Тула, Мурманськ, Смоленськ, Новоросійськ, а також Мінськ і Брест, з‘явилися міста-герої України: Харків, Херсон, Чернігів, Миколаїв, Волноваха, Охтирка, Буча, Ірпінь, Гостомель і Маріуполь, передає ТСН.

Танк Т-34, який визволяв Київ у листопаді 1943 року, активісти не чіпали, лише домалювали на ньому синьо-жовтий прапор та взяли під охорону як пам’ятку історії.

Перший заступник голови КМДА Микола Поворознюк заявив, що міська влада підтримує ініціативу киян.

"У людей є така позиція на сьогоднішній день в частині ініціатив в частині того, що вони хочуть позбутися цього комуністичного минулого, або спільного минулого з Росією. Ми підтримуємо громадську ініціативу в частині перейменування вулиць, площ, станцій метрополітену, алей героїв чи будь-чого, ми цю ініціативу однозначно підтримуємо, єдине, що всі перейменування для того, щоб вони були законні вони мають бути здійсненні в законний на сьогоднішній день спосіб", – каже Поворозник.

Британія надасть Україні понад сотню одиниць бронетехніки та протикорабельні ракетні комплекси

Велика Британія надасть Україні бронетехніку й нові протикорабельні ракетні системи, аби дати відсіч російським військам.

Про це у Даунінг-стріт повідомили після зустрічі президента Володимира Зеленського та прем’єра Британії Бориса Джонсона у Києві, передає YorkshireLive.

Йдеться про 120 одиниць бронемашин й проти корабельних ракетних систем.

Раніше, 9 квітня, під час перемовин з українським президентом Володимиром Зеленським британський прем'єр Борис Джонсон заявив, що Британія готує новий пакет фінансової та військової допомоги Україні.

"Ми створюємо новий пакет фінансової та військової допомоги, який є свідченням нашої відданості боротьбі його країни проти варварської кампанії Росії", — написав він у Twitter.

Під колишнє консульство РФ у Харкові принесли валізу "дружинам російських ґвалтівників"

Під колишнє консульство Російської Федерації у Харкові учасниці руху KharkivPride Анна Шаригіна та Ірина Жепалова 9 квітня принесли валізу з речами та ноутбук для "дружин російських ґвалтівників".

У KharkivPride закликали харків'ян підтримати перформанс та принести під стіни консульства "символи того, за що мародери фашистської федерації розмінюють свої душі".

"Ціна цих речей — життя зґвалтованих жінок та дівчат, закатовані тіла яких весь світ бачить у зруйнованих містах нашої країни. Хіба ті 100 чи 200 кілограмів кофтинок вартують людської гідності або життя жінок? Невже дружини цих катів аж настільки голі й босі?", — говорить Анна Шаригіна.

Вторгнення Росії в Україну, день 45. Текстовий онлайн
Будівля консульства РФ у Харкові. 9 квітня 2022 року. Фото: Христина Пашкіна

Вторгнення Росії в Україну, день 45. Текстовий онлайн
Будівля консульства РФ у Харкові. 9 квітня 2022 року. Фото: Христина Пашкіна

"В нас ніколи не було досвіду роботи із жінками в умовах такого стресу, шоку і горя. Наразі ми намагаємося зібрати свій досвід і досвід наших колежанок з інших країн, щоб допомогти впоратися з жахливими наслідками пережитих подій тим, хто вижили", — додає Шаригіна.

Вторгнення Росії в Україну, день 45. Текстовий онлайн
Будівля консульства РФ у Харкові. 9 квітня 2022 року. Фото: Христина Пашкіна

Через війну за кордон виїхали понад 6000 прийомних дітей —- Лазебна

Через війну, розв’язану Росією проти України, за кордон виїхали понад 6000 прийомних дітей.

Про це повідомила міністерка соціальної політики Марина Лазебна в ефірі телеканалу "Рада".

За її даними, ще понад 3000 дітей перемістили в безпечні місця на Західній Україні.

Збитки від обстрілів росіян на Чернігівщині рахуємо в мільярдах доларів, – Чаус

Чернігівська обласна військова адміністрація оцінює збитки Чернігівщини, отримані внаслідок обстрілів населених пунктів області росіянами, у мільярдах доларів.

Про початок активної роботи з підрахунку таких збитків в інтерв’ю Суспільному розповів голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

"У нас із перших днів війни є така аналітика. Ми збираємо інформацію. Єдине, що якийсь певний період ми її не робили уточненою, бо не було сенсу. Особливо по місту Чернігів, коли постійно прилітає, і прилітає по тих самих об’єктах. Тому робити якісь там оцінки, а тим паче грошові, не було сенсу. Тобто інформація має бути релевантною, щоб потім можна було її використати, порівняти з чимось. Зараз ця робота розпочалась", – зазначив голова ОВА.

За його словами, конкретної суми збитків наразі немає, але вона точно не буде меншою за мільярд доларів.

"Якщо ми кажемо про суму збитків, яку можна виставляти Росії, то для неї має бути оцінка. Яка конкретна сума, я не знаю. Будемо рахувати, але це, звісно, мільярди доларів. Це зрозуміло, але питання скільки мільярдів? Тобто, ми точно не рахуємо збитки в мільйонах. Це дуже багато мільярдів доларів", – розповів В’ячеслав Чаус.

Пари від вибуху цистерни з азотною кислотою у Рубіжному йдуть на позиції військових РФ — Гайдай

У цистерні з азотною кислотою в Рубіжному, в яку влучив російський снаряд, було до трьох тонн хімічної речовини.

Про це в ефірі Суспільного повідомив голова Луганської ВЦА Сергій Гайдай.

"Там були залишки азотної кислоти, десь в районі трьох тонн. Знову піднялася руда хмара і знову природа на нашому боці тому що, цю хмару вітер жене на позиції орків", — сказав він.

Гайдай зазначив, що місцевому населенню нічого не загрожує, тому що зона ураження становить близько 550 метрів.

Він додав, що російська армія застосовує авіацію в основному в Попасній та Рубіжному.

Словаччина наполягатиме на пришвидшеному вступі України до ЄС

Словаччина наполягатиме на тому, щоб Україна якомога швидше отримала статус кандидата на вступ до Європейського союзу.

Про це заявив прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер після зустрічі з українським лідером Володимиром Зеленським 8 квітня, передає словацьке видання topky.sk.

За його словами, країна готова тиснути на інших членів ЄС, щоб прискорити набуття Україною статусу кандидату з перспективою повноцінного членства в Євросоюзі. Також Гегер повідомив, що Словаччина запропонувала Україні допомогу з ремонтом військової техніки та експортом пшениці.

"Ми також обговорили бачення кращого майбутнього. Я дякую Олександру Дулебу (словацький політолог, — ред.), який є головним ідеологом програми, яку ми представили українцям у листопаді. Вчора ми знову представили цю програму керівництву України", — сказав він.

Раніше прем'єр-міністр Словаччини підтвердив, що Словаччина надала Україні систему протиповітряної оборони С-300.

Російська армія готує диверсії у Маріуполі та Ізюмі – Генштаб ЗСУ

Російські війська зосередили основні зусилля на захопленні Маріуполя та Ізюма. Є висока ймовірність вчинення диверсій в цих містах.

Про це йдеться в оперативному зведенні Генерального штабу ЗСУ.

За даними відомства, диверсії будуть націлені на об'єкти транспортної інфраструктури Маріуполя та Ізюма. Також армія РФ готується до активізації наступальних дій на сході України для встановлення повного контролю над територіями Донецької та Луганської областей.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін у складі та положенні військ противника не зафіксовано.

На Слобожанщині російські війська продовжують частково блокувати Харків. Для прихованого пересування своїх підрозділів по території Харківщини Росія здійснює радіоелектронне придушення мереж стільникового зв’язку. З метою нарощування угруповання військ з Бєлгородської області у район Шевченкового Харківської області переміщено до двох батальйонних тактичних груп противника.

На Донецькому напрямку російська армія продовжує штурмові дії. Основні зусилля окупантів зосереджені на взятті під контроль Рубіжного, Попасної та Новобахмутівки. Разом з тим росіяни продовжують завдавати авіаційних ударів по населених пунктах Вугледар і Новоселівка Друга. Також вони намагаються відновити наступ в районах Новотошківського, Степного і Мар’їнки.

На Південнобузькому напрямку російські війська не полишають спроб утримати позиції на адміністративному кордоні Херсонської області.

Через війну 11,4 мільйона українців залишили свої домівки, — ООН

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну свої домівки вимушено залишили 11,4 мільйона українців. За межі України виїхали понад 4,3 мільйона громадян.

Про це свідчать дані Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Зазначається, що 90% тих, хто виїхав — жінки та діти. Внутрішньо переміщеними особами, тобто ті, які залишили домівки, але залишились в Україні, вважаються 7,1 мільйона людей. Більшість з тих, хто виїхав за межі України, зупинились в Польщі (понад 2,6 млн станом на 8 квітня), Румунії (більш як 670 тисяч) та Молдові (більш як 405 тисяч), Болгарії (майже 414 тисяч).

За оцінками ООН, близько 13 мільйонів українців застрягли в постраждалих районах або не можуть виїхати через підвищені ризики, руйнування мостів і доріг, а також через відсутність ресурсів чи інформації про те, де знайти безпеку та житло.

"Почалася паніка, на нас посипалося скло": очевидиця розповіла про обстріл вокзалу Краматорська

Тамара Боташова прибула на вокзал в Краматорськ із села Зарево Ізюмського району для подальшої евакуації, але, як і сотні інших людей, потрапила під обстріл російських військ.

Про свої спогади про той день вона розповіла Суспільному.

За її словами, біля вокзалу була велика черга людей, які чекали потяги на Ужгород, Львів, Одесу, Полтаву. Спочатку всередину заводили дітей до 15 років з мамами для посадки на потяг до Ужгорода.

"Вони вже почали туди (всередину вокзалу – ред.) заходити. Моя черга вже підійшла. Я була вже посередині, ближче до дверей, а позаду мене була дуже велика черга, три-чотири машини, я вже не пам’ятаю. І ми всі почули хлопок. Підняла голову вгору — летить ракета…Потім ми всі побігли. Почався галас, паніка. Я побігла так само. Я бачу, що всі падають, закривають вуха. Так само і я впала, закрила вуха, відкрила рота", — пригадує жінка.

Вона розповіла, що під час ракетного удару на людей почало сипатися скло, всі намагалися сховатися. Також Тамара Боташова побачила кілька палаючих автомобілів та поранених людей.

"Чоловік, який стояв у черзі десь там далі за мною, він ще дихав. Але я побачила, що він вмер на моїх очах. Я так розумію, він намагався ще повзти, бо кров’яний слід був від машин. І подалі, там ще одна людина мертва лежала. Це було ліворуч. А праворуч, там, де поїзди, я вже не пішла дивитися…Перед вокзалом валялися яблука, сумки, була кров і в вокзалі так само — яблука, кров. Жінка одна ходила з рукою, одній дівчині вирвало шматок руки. Поранені були", — каже очевидиця.

Після вибуху усім наказали ховатися у бомбосховище, оскільки боялись повторного обстрілу. Згодом на вокзал прибули "швидкі", ДСНС, військові лікарі, які на ношах виносили поранених. За словами жінки, на вокзалі було багато дітей, людей з тваринами.

"З вулиці йшов чоловік з котиком, у нього одна сторона голови була вся в крові. І жінка якась теж звідти йшла і несла дитину на руках. Ми потім усі вийшли з вокзалу і почали хто куди розбиратися, бо сказали, що не можна збиратися", — пригадує Тамара Боташова.

Після того, як жінка вийшла з вокзалу, на площі вона побачила рештки снаряду, який димівся. На ньому був напис "За детей Донбасса".

Вторгнення Росії в Україну, день 45. Текстовий онлайн
Фото: АР

"Звичайно, це жах", — каже очевидиця.

Після обстрілу люди намагалися на автомобілях добиратися до Дніпра, але ніхто не зупинявся, бо авто були"забиті". Однак один з військових зголосився відвезти п’ятьох людей до Дніпра, серед яких була Тамара Боташова.

"Я сама з Ізюмського району, село Зарево. До останнього думала не евакуюватися. Мені діти сказали, щоб я виїхала. Потім у нас зупинився зв’язок, і я знайомій подзвонила, її діти виїжджали. І я попросилася до них", — сказала жінка.

Росіяни знову влучили у цистерну з азотною кислотою у Рубіжному

Російські військові спровокували в Рубіжному чергову хімічну атаку. Снаряд влучив у цистерну з азотною кислотою.

Про це у Facebook повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Знову хімічна атака. Біля Рубіжного орки знову потрапили в цистерну з азотною кислотою", — написав Гайдай.

Він закликав мешканців не виходити з укриттів, а тих, хто перебуває у приміщеннях – закрити вікна та двері. Очільник ОВА попередив, що азотна кислота небезпечна при вдиханні, ковтанні та потраплянні на шкіру.

"Пари кислоти викликають дратівливу дію на дихальні шляхи. При слабких отруєннях з'являються ознаки бронхіту, легкого бронхіоліту, запаморочення, сонливість; при важких отруєннях — набряк легень. Для захисту від пари та туману азотної кислоти користуються протигазами", — зазначив він.

Гайдай закликав мешканців підготувати захисні маски для обличчя, змочивши їх содовим розчином. За його словами, при потраплянні азотної кислоти у вічі існує небезпека втратити зір. Тому він порадив одразу промити очі проточною водою протягом 10-30 хвилин. А при попаданні на шкіру — уражену поверхню обмити водою, додаючи до неї питну соду, мило. При проковтуванні азотної кислоти показано промивання шлунка великою кількістю води.

Евакуаційна колона рухається з Мелітополя до Запоріжжя

У середу, 6 квітня, був відправлений гуманітарний конвой до Мелітополя, який мав розвантажити ліки та харчові продукти для мешканців міста, та забрати до Запоріжжя охочих евакуюватися. Назад колона вирушила тільки сьогодні, 9 квітня.

Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров у своєму зверненні до громадян.

Посадовець розповів, що евакуаційна колона майже три дні затримувалася російськими військами:

"Російські окупанти спочатку заблокували колону з гуманітарним вантажем на блокпосту у Василівці, змусили там ночувати, потім заблокували її на в'їзді в місто Мелітополь. О 9 вечора прийшли, пересадили всіх водіїв в один автобус і відібрали і гуманітарний вантаж, який призначений для мешканців Мелітополя, і саму техніку".

Сьогодні, 9 квітня, військові РФ повернули назад автобуси, але заборонили заїжджати в місто і всім охочим евакуюватися довелося протягом години з центра міста, де практично не працює громадський транспорт, діставатися до виїзду з Мелітополя, наголосив Іван Федоров.

"Зараз ці автобуси їдуть у Запоріжжя. Не знаю скільки ще буде нелюдських вчинків з боку РФ на блокпостах, скільки вони будуть мучити наших людей. Хочу зазначити, що заблоковані наші автобуси були на підприємстві "Агат", безпосередніми керівниками якого є Галина Данильченко та Євген Балицький".

Також міський голова зауважив, що медикаменти з гуманітарного вантажу були доставлені до медичних установ. Тому на сьогодні у пологовому будинку Мелітополя, у ТМО є запаси ліків для надання першої медичної допомоги:

"Єдине, що сьогодні стає складніше виконувати ці завдання, бо окупанти призначили чергового колаборанта медичним директором нашої ТМО. Але його компетенції не вистачить керувати медичною установою. А наші лікарі продовжать виконувати свою роботу".

На Луганщині українські прикордонники збили дронів-камікадзе

У Луганській області дрони камікадзе атакували позиці прикордонників, повідомляє Державна прикордонна служба.

"Двоє українських прикордонників вогнем зі стрілецької зброї знищили безпілотник літакового типу, який атакував їхні позиції. Через декілька хвилин ще один дрон-камікадзе атакував позицію, де на той час не було військовослужбовців. Ніхто з прикордонників не постраждав", — йдеться у повідомленні.

У Сєвєродонецьку поліцейські затримали мародера

У Сєвєродонецьку 8 квітня правоохоронці затримали 24-річного чоловіка, який вкрав алкогольні напої зі згорілого, внаслідок обстрілів, супермаркету.

Про це повідомила поліція Луганщини.

За цим фактом слідчі розпочали досудове розслідування за частиною 4 статті 185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. За словами правоохоронців, чоловікові загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

Нацбанк "заморозив" курс долара до кінця війни

До кінця війни Національний банк триматиме офіційний курс замороженим на рівні 29,25 грн за долар. Таким курс був у перший день повномасштабного вторгнення Росії.

Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в спільному телемарафоні "Єдині новини".

Він зазначив, що такий курс гривні планують фіксувати щонайменше до закінчення воєнного стану.

"А далі, після нашої перемоги, ми будемо поступово повертатися до звичного режиму плаваючого обмінного курсу, поступово знімати адмінобмеження, скорочувати свою участь на ринку", — сказав Ніколайчук.

При цьому він зауважив, що відновлення стандартної роботи та валютної політики буде відбуватися поступово, щоб уникнути різких потрясінь.

Росіяни розстріляли авто директора Вовчанського лісгоспу на Харківщині: він загинув

8 квітня російські військові розстріляли авто директора державного підприємства "Вовчанське лісове господарство" Сергія Пієва. Внаслідок обстрілу він загинув.

Про смерть Сергія Пієва повідомили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

"8 квітня повертаючись додому після робочого дня його машину було розстріляно зі стрілецької зброї. Через численні поранення Сергій Миколайович помер на місці", — йдеться у повідомленні.

Російські військові викрали майно рибінспекції Херсонщини

Російські військові викрали майно, яке належить рибінспекції Херсонської області.

Про це повідомив Сергій Ільїн на сторінці у Facebook.

"Перші у світі мародерсько-терористичні війська в Херсоні викрали майно, що належить рибінспекції. А саме двигуни, катери та транспорт. Також русько-мародерські війська грабують човнові причали. Викрадають човни та мотори", - йдеться у повідомленні.

До Києва з неанонсованим візитом прибув прем'єр Британії

Прем'єр Великої Британії Борис Джонсон 9 квітня прибув до Києва з неанонсованим візитом. Він почав перемовини з президентом Володимиром Зеленським.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента України Андрій Сибіга.

"Прямо зараз візит Бориса Джонсона до Києва розпочався з тет-а-тет зустрічі з президентом Володимиром Зеленським", — зазначив Сибіга.

Він додав, що Британія — лідер в оборонній підтримці України, в антивоєнній коаліції та у санкціях щодо РФ.

Востаннє прем'єр Британії Борис Джонсон відвідував Україну 1 лютого на знак підтримки країни на тлі російської агресії.

Міжнародна рада по зерну зробила крок до виключення РФ зі свого складу

Міжнародна рада по зерну (International Grains Council) схвалила декларацію, якою засудила російську агресію проти України та закликала РФ вивести свої війська з української території.

Відповідний документ організація схвалила на позачерговому засіданні ради, ініційованому Україною, повідомила пресслужба Міністерства економіки України.

За даними відомства, декларацію підтримала абсолютна більшість присутніх членів МРЗ, як країн-експортерів (94% голосів), так і країн-імпортерів (82% голосів). Серед них — ЄС, Канада, США, Швейцарія та Японія.

"Схвалення такої декларації може слугувати у подальшому для виключення РФ із Міжнародної ради по зерну та, як наслідок, зменшення політичної ваги країни-агресора у світі", — зазначили в Мінекономіки.

За оцінкою заступника міністра економіки України Тараса Качки, російська агресія проти України вплине приблизно на 25% світової торгівлі зерновими і спричинить серйозні наслідки, включаючи скорочення пропозиції, зростання світових цін, продовольчу інфляцію та погіршення доступності харчових продуктів в країнах-імпортерах, особливо пшениці.

"При цьому Росія, окрім того, що блокує українські порти, сама запроваджує обмеження на експорт зерна та мінеральних добрив. Це вже вплинуло на світові ціни та безумовно матиме вплив на майбутні врожаї, що відобразиться на його ціні та доступності”, – заявив Качка.

На його думку, такі дії РФ – "це свідома провокація", спрямована на те, щоб поставити світ у залежність від Росії. Разом з тим заступник міністра повідомив, що попри російські "бомби і міни", Україна почала посівний сезон та шукає шляхи виконання наших міжнародних зобов'язань, зокрема щодо доставки зерна споживачам у світі.

За 40 днів війни Європа заплатила за російські енергоносії 37 мільярдів доларів – Подоляк

Протягом перших 40 днів війни в Україні європейські країни заплатили за російські енергоносії 37 мільярдів доларів.

Про це у Telegram повідомив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

"37 млрд євро для РФ за енергоносії. Такий, на жаль, обсяг участі європейських партнерів у співфінансуванні війни. Мало того, що Україна об'єктивно не мала такого обсягу озброєнь, як країна-агресор, так ще й кожного дня росіяни отримують прямі об'ємні платежі від європейців для фінансування додаткових поставок ракет і снарядів на поля бою", — написав Подоляк.

За його словами, така позиція європейських партнерів стимулює Росію до розширення воєнних дій в Україні, до більш масового знищення українців, на окопування та перехід до "війни на тривале виживання».

Радник глави ОП додав, що це відбувається поряд із "недопрацьованими санкціями" проти РФ.

"Немає реального відключення від SWIFT ключових російських банків, немає тотального арешту майна членів керівної партії "єдина росія", немає прямого та непрямого ембарго на енергоносії", — додав він.

В пам'ять загиблих у Краматорську в поїздах на місця під номером 52 покладуть квіти

9 квітня в пам'ять загиблих у Краматорську Укрзалізниця залишає порожніми місця в декількох поїздах по всій країні. Замість пасажирів, які могли б бути там, на цих місцях поїдуть квіти.

"Жорстоке вбивство 52 цивільних громадян України російською ракетою на залізничному вокзалі в Краматорську не може бути забутим. Від Києва до Чернівців, Трускавця та Рахова, від Одеси до Львова, від Чернівців до Одеси та від Львова до Запоріжжя місця в поїздах під номером 52 будуть порожніми — несучи країною нашу тугу за безвинними жертвами російської агресії, за життями наших громадян, які були відібрані жорстоко та сплановано", — повідомили в Укрзалізниці.

У компанії також висловили співчуття родинам загиблих.

Україна поки що готова до діалогу з РФ, — Зеленський

Росія продовжує накопичувати війська та техніку на сході й півдні України, однак українська влада поки що готова до діалогу з РФ.

Про це заявив президент Володимир Зеленський на спільному з канцлером Австрії Карлом Нехаммером брифінгу у Києві 9 квітня.

"Україна завжди готова до перемовин і буде шукати будь-які шляхи до миру", — заявив глава держави.

Водночас, за його словами, Росія готується до "вирішального бою на Донбасі". На сході та півдні України триває накопичування російських військ та техніки.

"Росія збирається окупувати наші території. Це буде складна баталія, але ми шукаємо дипломатичні шляхи, щоб зупинити цю війну. Поки що, поки що ми підтримуємо діалог", — сказав Зеленський.

Своєю чергою австрійський канцлер Нехаммер наголосив, що Австрія підтримує Україну "там, де це найбільш потрібно", та разом з іншими країнами ЄС посилюватиме санкції, поки війна не припиниться. На його думку, тих санкції, які вже впровадив Захід проти РФ, недостатньо, "бо люди все ще гинуть".

"Але ЄС хоче припинити цю війну. Вони (санкції) мають бути потужніші й точніші. Російські збройові заводи не повинні отримувати деталей для зброї. Без них не зможуть летіти дрони та створюватись зброя. Ми також намагаємось розширити санкції. Вони повинні діяти проти тих, хто винен у цій війні", — переконаний він.

Кріс того, Нахаммер повідомив, що Австрія докладає зусиль для відкриття гуманітарних коридорів з Маріуполя.

Харківська область — повітряна тривога!

На Чернігівщині під час відступу росіяни розстріляли пам'ятник радянському солдату

Село Мартинівка Парафіївської громади одне із кількох, яким постійно курсувала ворожа техніка. Весь час люди жили у підвалах та виходили аби погодувати худобу. 31 березня, відходячи в бік кордону, російські військові обстріляли майже кожну місцеву господу, декілька із них згоріли. Під ворожий вогонь потрапили машини, пам’ятники, 9-річна дівчинка та чоловік, який помер від пострілу у серце.

Вторгнення Росії в Україну, день 45. Текстовий онлайн
Обстріляний пам’ятник захисникам в селі Мартинівка. Фото: Суспільне/ Чернігів

Пам’ятник Захисникам села Мартинівка, що на Ічнянщині простояв тут понад 70 років до 31 березня 2022 року. Коли звідси виходила колона російських окупантів, вони відстрелили голову солдату-захиснику.

Вторгнення Росії в Україну, день 45. Текстовий онлайн
На Чернігівщині під час відступу росіяни розстріляли пам'ятник радянському солдату. Фото: Суспільне / Чернігів

Під обстріли того дня потрапив і сусідній постамент Кобзареві, але він вистояв.

У Японії випустять мангу про ленгедарного українського пілота — Привида Києва

У Японії на 140-му з'їзді манга-аніматорів Commitia анонсували появу нової графічної роботи про Привида Києва. Про це повідомляє Melonbooks.

Автор твору має псевдонім Matsuda Heavy Industries. Він зазначив у своєму Twitter:

"Це манга, де будуть російські ВПС. Зенітні ракети, що раптово атакують, "Стінгери" і… чи зможуть ВПС Росії за 48 годин захопити панування в повітрі над Києвом?"

Романівський міст під Ірпенем запрацює з 10 квітня

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

"Романівський міст в Ірпені запрацює вже завтра. Зараз це тимчасовий, насипний міст, який дозволить рух, постачання гуманітарної допомоги та допоможе пришвидшити відновлення міста Ірпінь. Згодом міст буде відбудований повністю", — розповів Єрмак.

Міст підірвали війська РФ 23 березня.

Польська залізниця спрощує правила користування для українців

Відтепер українці, які не мають закордонного паспорта або номера PESEL, але мають квиток на поїзд від Укрзалізниці, оформлений в Україні для проїзду в Польщу, можуть надавати його для оформлення безкоштовних проїзних документів територією Польщі, повідомляє "Укрзалізниця".

"Збережіть квиток на поїзд, який ви купували в Україні (як електронний, так і придбаний в касі) для подорожі в Польщу — він дає право на поїздки залізницею по території Польщі не тільки в день перетину кордону, але й надалі", — йдеться в повідомленні.

Скористатись можливістю безкоштовного проїзду в поїздах 2-го класу TLK та IC можуть українці, які перетнули кордон з 24 лютого, та належать до наступних груп:

- діти до 18 років;

- жінки;

- чоловіки старше 60 років;

- чоловіки від 18 до 60 років з інвалідністю.

Санкції проти РФ будуть вводити доки не закінчиться війна — канцлер

Про це на пресконференції разом із Володимиром Зеленським заявив канцлер Австрії Карл Нехаммер.

"Австрія підтримує Україну там де це найбільш потрібно. В рамках ЄС ми будемо посилювати санкції поки війна не припиниться. Останній прийнятий пакет останній не буде останнім взагалі — Їх будуть вводити доки не закінчиться війна. Іще Австрія докладає зусиль для того, щоб дули створені гуманітарні коридори для евакуації людей з Маріуполя", — наголосив Нехаммер.

Він також додав, що новий пакет санкцій, ухвалений ЄС, має бути "потужнішім і точнішім": "Російські збройові заводи не отримуватимуть деталей для зброї. Без них не зможуть летіти дрони та створюватись зброя. Ми також намагаємось розширити санкції, вони повинні діяти проти тих хто винен у цій війні. Ми розуміємо що цих санкцій недостатньо, бо люди все ще гинуть, але ЄС хоче припинити цю війну".

Дніпропетровська, Запорізька область — повітряна тривога!

У Херсоні викрали ексголову облради — депутат

Про це повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

"Сьогодні вранці в Суворовському районі Херсона російські окупанти викрали народного депутата України 7 скликання, колишнього голову Херсонської ОДА Андрія Путілова", —написав Хлань.

Путілов був обраний до Верховної Ради 7-го скликання від партії "УДАР" Віталія Кличка. З грудня 2014 року працював на посаді голови Херсонської ОДА. У вересні 2016 року Херсонська обласна рада звільнила Путілова за поданою ним заявою.

У Києві триває робота з виявлення диверсантів та зрадників — Нацполіція

Про це повідомляє Національна поліція.

"Солом'янський район. Інспектори звернули увагу на чоловіка, який порушував комендантську годину. У телефоні затриманого патрульні виявили фото блок-постів та обстріляних ракетами об'єктів", — йдеться у повідомленні.

Крім того, у Дніпровському районі міста увагу патрульних привернула пасажирка ВАЗ, що поводилася дуже нервово. Жінка виявилась громадянкою Росії. В її телефоні інспектори побачили відео переміщення військової техніки ЗСУ, яке вона надсилала громадянам в Москву.

"Ще одного зловмисника інспектори затримали у Подільському районі, неподалік позицій ЗСУ. Затриманий виявися любителем російської пропаганди про що засвідчила величезна кількість груп у його телефоні", — додали у Нацполіції.

Чеське посольство повертається до Києва

Про це з посиланням на міністра закордонних справ країни Яна Ліпавського повідомляє видання Novinky.

"Ми прагнемо до повернення (дипломатів) до Києва, зараз інтенсивно над цим працюємо, сподіваємося, що це вдасться швидко… Ми хочемо дипломатично підтримати Київ. Ми хочемо бути присутніми в столиці", – сказав Ліпавський.

Міністр додав, що безпосередня військова загроза, коли в місті дійсно був надзвичайний стан і була комендантська година, минула.

Російське відділення косметичної компанії Lush скоротить половину співробітників

Про це російському виданню Forbes повідомив власник російської мережі бренду Дмитро Азаров. Він, зокрема, поскаржився, що доведеться закрити в Росії 17 з 48 магазинів і уволити 200 з 500 співробітників.

10 березня, Lush заявила про припинення поставок продукції бренду в Росію.

Зеленський обговорив з канцлером Австрії підтримку для України

"Обговорили з Карлом Негаммером посилення санкційного тиску на Росію, підтримку енергетичного, нафтового ембарго щодо агресора, наше членство в ЄС. Світ повинен робити все можливе, щоб зупинити війну. Цінуємо підтримку Австрії на цьому шляху", — повідомив президент.

Дії Росії в Україні є воєнними злочинами — президентка Єврокомісії

Про це заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн після того, як відвідала зруйновану росіянами Бучу.

"Мій інстинкт говорить: якщо це не військовий злочин, то що таке військовий злочин, але я лікар за освітою. Юристи повинні ретельно розслідувати усе. Я бачила фотографії, мені показав (прем’єр-міністр України - ред.) Денис Шмигаль. Вбивають просто перехожих людей", — сказала фон дер Ляєн.

Голова Єврокомісії додала, що ЄС працює з Україною в рамках спільної слідчої групи, щоб зібрати докази можливих військових злочинів для використання в майбутніх судових справах.

У застосунку "Київ Цифровий" можна повідомити про руйнування під час війни

Як повідомив заступник голови КМДА Петро Оленич, надати свідчення можуть не лише кияни, а й усі громадяни України.

Щоб надати свідчення про руйнування треба обрати "Свідчення громадян" → "Свідчення про руйнування". Після чого натиснути "надати свідчення".

"Заповніть відповідні поля форми, де повідомте детальну інформацію про місце руйнування, наслідки руйнувань і надайте контактні дані свідків. Для позовів у міжнародні суди важливо зібрати дані про зруйновані багатоповерхівки, школи, лікарні, аеропорти, мости та інші інфраструктурні й адміністративні об’єкти", — повідомив Оленич.

У застосунку можна також надати свідчення про особисті матеріальні втрати внаслідок російської агресії.

"Укрпошта" відновила доставку відправлень залізницею

З 9 квітня поштові вагони доставлятимуть пошту зі Львова, Одеси, Харкова, Дніпра до Києва та у зворотному напрямку, повідомляє пресслужба оператора. Загалом планують ввести в експлуатацію 14 залізничних поштових вагонів.

До 16 квітня всі фури з РФ та Білорусі повинні залишити територію ЄС

Як йдеться в рішенні щодо санкцій опублікованому на порталі ЄС, заборона почне діяти з 16 квітня.

"Будь-якому автомобільному транспортному підприємству, створеному в Білорусі, забороняється перевозити вантажі автомобільним транспортом на території Союзу, у тому числі транзитом", — йдеться у повідомленні.

Заборона пункту не поширюється на підприємства автомобільного транспорту, які перевозять пошту як універсальну послугу. Виключення можуть зробити за умови, якщо таке перевезення необхідне для:

  • закупівлі, імпорту або транспортування до ЄС природного газу та нафти, у тому числі нафтопродуктів, а також титану, алюмінію, міді, нікелю, паладію та залізної руди;
  • закупівлі, імпорту або транспортування фармацевтичної, медичної, сільськогосподарської та харчової продукції, у тому числі пшениці та добрив;
  • гуманітарних або дипломатичних вантажів.

Google заблокував YouTube-канал Держдуми Росії

Сервіс відеохостингу YouTube заблокував канал парламентського телебачення Держдуми РФ – "Дума ТВ".

У повідомленні YouTube, опублікованому на сайті Держдуми, йдеться, що блокування пов'язане з правилами відеохостингу "щодо обмеження експорту та застосування санкцій".

Реагуючи на блокування думського каналу, офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що, "судячи з усього, YouTube вирок собі підписав" і закликала користувачів переносити контент "швидше" на російські платформи.

Італійські дипломати повернуться до Києва після Великодня

Про це 8 квітня заявив голова МЗС Італії Луїджі Ді Майо під час наради у своєму відомстві, повідомила La Repubblica. Італійське представництво в ці тижні війни працювало зі Львова.

"Ми були останніми, хто покинув Київ і повернемося одними з перших", — сказав Ді Майо.

У Мінцифри розповіли як штучний інтелект допомагає розшукувати окупантів

"Вже знайдено багато вбивць, які тероризували цивільних людей у Бучі та Ірпені. За короткий час ми встановимо всю інформацію про цих людей: їхні профілі в соцмережах, де й з ким вони служать і живуть. На сьогодні технології дають змогу знайти кожного, хто хоча б один раз потрапив в об'єктив. А враховуючи те, як вони люблять викладати фото в інтернеті та кількість камер у містах і домівках, то це питання дуже швидко вирішимо", — розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Україна може отримати статус кандидата на членство в ЄС у червні — Стефанішина

"Сподіваємося, що у червні цього року на саміті лідерів ЄС Україна набуде статусу кандидата на членство, і цей процес відкриє для нас нові політичні горизонти, але насамперед – фінансові можливості для відновлення та розвитку", — заявила віцепрем'єрка Ольга Стефанішина після зустрічі з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та високим представником ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозепом Боррелем.

Дніпропетровська, Запорізька — повітряна тривога!

МЗС створило онлайн-архів для документування військових злочинів Росії

Про це повідомив голова МЗС Дмитро Кулеба.

"Ми створили онлайн-архів для документування військових злочинів Росії. Зібрані докази звірств, скоєних російською армією в Україні, гарантують, що ці військові злочинці не зможуть уникнути правосуддя", — написав він.

Мер Мелітополя заявив, що росіяни повернули евакуаційні автобуси

Про це мер міста Іван Федоров написав на Facebook.

Раніше віцепрем'єрка Ірина Верещук повідомила, що 7 квітня у Мелітополі окупаційні війська затримали 8 автобусів для евакуації.

Байден підписав законопроєкти про додаткові санкції проти Росії та Білорусі

Про це повідомляє пресслужба Білого дому.

Зокрема, йдеться про заборону імпорту російських енергетичних продуктів, а також обмеження торговельних відносин з РФ та Білоруссю.

На Київщині піротехніки знешкодили 742 вибухонебезпечні предмети

Як повідомив голова Київської ОВА Олександр Павлюк, надзвичайники працювали в Бучанському, Броварському та Вишгородському районах.

Загалом за добу провели піротехнічні роботи на площі 62,18 га; ️обстежили 40,5 км ліній електропередач, 3,5 км автомобільних доріг і ще 30 об'єктів інфраструктури.

Всього у період з 3 по 8 квітня рятувальники: ️очистили 127,09 га територій; ️обстежили 262 об’єктів інфраструктури та 70,325 км автомобільних доріг; ️перевірили 75 км ліній електропередач. У результаті роботи вилучили та знешкодили 9 425 вибухонебезпечних предметів.

"План не спрацював". Розвідка опублікувала перехоплену розмову російського військового

Головне управління розвідки Міноборони опублікувало перехоплену розмову російського військового з дружиною. ️

Він скаржиться на відсутність нормального харчування. Замість штатних сухпаїв видають малоїстівні консерви: "Дали якусь консерву, яку жерти неможливо. Відкрили тушкованку, а там одні дупи курячі. У зампотила зник КАМАЗ з сухпайками. Тепер нам жерти нема чого".

Військовий критикує дії командування: "Слухайте більше нашого президента-дебіла... Я з першого дня казав, що це не приведе до хорошого… Місиво ще попереду основне… Хвалені калібри-хрінібри нічого не допомагають".

На що дружина окупанта зробила висновок, що "план не спрацював".

У Сєвєродонецьку ремонтують водовод, в області знеструмлені 25 тисяч домівок

Про це повідомив голова Луганської ОВА Серій Гайдай.

"У Сєвєродонецьку триває ремонт водоводу. Це – вимушена міра. Через значні пошкодження мережі знизився тиск і вода не надходила до більшості мікрорайонів міста. Наразі подачу води тимчасово призупинено. Ремонт розпочали ще вчора. Також маємо чергову хвилю знеструмлень. Росія знов обстріляла високовольтні лінії електропередачі, тому без електропостачання залишилися ще 25 тисяч абонентів", — розповів Гайдай.

Наразі світло відсутнє у 33 населених пунктах – в 19 повністю та в 14 частково. 127 587 споживачів перебувають без електроенергії. Без газопостачання залишаються 34 населених пункти (104 244 абоненти) – 26 повністю та 8 частково.

Харківська, Дніпропетровська, Полтавська області — повітряна тривога!

Один з політиків ЄС вимагав надати докази, що звірства в Бучі не були постановкою — Зеленський

В інтерв'ю виданню Bild Володимир Зеленський розповів, що один з очільників країн ЄС вимагав доказів, що Бучанські воєнні злочини не були інсценованими. І просив надати докази.

Зеленський відмовився називати хто це.

Світ ще не розуміє масштабу трагедії в Маріуполі на Донеччині — Подоляк

Про це радник голови Офісу президента повідомив у Twitter.

У Києві лунають вибухи, в ОВА просять не турбуватися

"Вибухи, які чують кияни, — це йде знешкодження групами піротехніків боєприпасів, які не розірвалися. Ви будете чути їх ще довго, тому що вибухонебезпечних предметів залишалося багато", — заявив голова Київської ОВА Олександр Павлюк в ефірі національного телемарафону.

У Тернополі демонтували пам’ятник Пушкіну

Міська рада Тернополя демонтувала пам’ятник російському поетові Олександру Пушкіну, який стояв у сквері по вулиці В’ячеслава Чорновола. Про це повідомив міський голова Сергій Надал.

8 квітня виконком Тернопільської міськради прийняв рішення "Про виконання робіт з демонтажу об’єкта благоустрою". Демонтажні роботи виконувало управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради.

Вторгнення Росії в Україну, день 45. Текстовий онлайн
Суспільне Тернопіль

ЗСУ зривають спроби Росії створити сухопутний коридор до Криму — британська розвідка

Як повідомляє військова розвідка Великої Британії, спроби Росії створити сухопутний коридор між Кримом і Донбасом зривають українські війська.

"Росія продовжуватиме завдавати ударів по українських цивільних, наприклад, як під час вчорашнього ракетного удару по залізничній станції Краматорська на сході України", — йдеться у щоденному звіті розвідки.

За оцінками розвідників, військові операції й далі будуть зосереджуватись у регіонах Донбасу, Маріуполя та Миколаєва, за підтримки російських військово-морських сил, які продовжуватимуть запускати крилаті ракети по Україні. Очікується посилення російської повітряної активності на півдні та сході України.

Японія вилучила "Азов" із переліку міжнародних терористичних організацій

Про це йдеться у повідомленні Агентства громадської безпеки Японії. Запис про батальйон "Азов" містився в "Довіднику з міжнародного тероризму 2021".

Японська розвідка повідомила, що батальйон "Азов" не є неонацистською організацією, а цей довідник не містить незалежної оцінки експертів служби, лише інформацію зібрану з відкритих джерел.

Німеччина розпочала роботу над зміцненням своїх підвалів та сховищ

Міністерка внутрішніх справ ФРН Ненсі Фазер повідомила, що уряд розглядає питання модернізації своїх систем громадських підземних сховищ і збільшить витрати на цивільний захист.

"Наразі в Німеччині є 599 громадських притулків. Ми перевіримо, чи зможемо ми оновити більше таких систем. У будь-якому випадку демонтаж припинився", — заявила Фазер.

Німеччина працює також над зміцненням підземних паркінгів, станцій метро та підвалів, щоб вони стали можливими притулками для людей. Уряд надав федеральним землям 88 мільйонів євро на встановлення нових сирен. За її словами, країна збільшує запаси кризових запасів, включаючи медичне обладнання, захисний одяг, маски або ліки.

Водночас канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв збільшити витрати на оборону та ввести 100 мільярдів євро (109 мільярдів доларів) в армію.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОП

Відносно спокійно ніч минула у багатьох регіонах України: на Волині, у Закарпатті, на Дніпропетровщині, Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Хмельницькій областях, у Київській, Одеській, Миколаївській, Вінницькій, Запорізькій, Тернопільській областях, на Житомирщині, Черкащині, Чернігівщині на Сумщині. Про це повідомляє Офіс президента з посиланням на дані обласних адміністрацій.

Харків: окупанти продовжили нічні обстріли житлових районів. По області ведуться бої в Ізюмському напрямку, успіхів РФ не має, наші ЗСУ тримають позиції. У Барвінковому та Лозовій триває евакуація населення. Триває зачистка звільнених територій в Ізюмському районі.

Луганщина: російські окупанти продовжують знищення цивільної інфраструктури, завдаючи ракетних та артилерійських ударів по шляхах сполучень, станціях, житлових кварталах. Противник продовжує наступальні дії в напрямку населених пунктів Попасна та Сєвєродонецьк. Успіху не мають.

Донеччина: під вогнем Авдіївка, Курахове, Мар'їнка, Красногорівка, Торецьк, Очеретинська громада. Є поранені практично в кожному із цих населених пунктів, інформація уточнюється. Маріуполь — ситуація кардинально не змінилася. Обстріли в центрі і на півночі області. Краматорськ — кількість жертв на залізничному вокзалі зросла до 52 загиблих та 109 поранених.

На Херсонщині постійно тривають сильні вибухи та гради на околицях міста. Ситуація в області стає все критичнішою. Інформацію щодо постраждалих людей та обсягів руйнувань встановити наразі неможливо. За попередніми даними, лише із Херсона виїхало понад 15% людей. З окупованих сіл — практично кожний п’ятий житель.

На Кіровоградщині увечері близько 22.00 було влучання по об’єкту на території області. За попередньою інформацією без суттєвих наслідків, дані перевіряють.

Полтавщина зазнала ракетного удару по інфраструктурному об’єкту міста Миргород. Є руйнування. Двоє постраждалих.

Внаслідок збройної агресії РФ в Україні загинули 176 дітей

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Більше ніж 500 дітей постраждали в Україні через повномасштабну збройну агресію Російської Федерації. При цьому 176 дітей загинуло та понад 324 отримали поранення.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 102, Київській - 91, Харківській - 76, Чернігівській - 50, Миколаївській - 40, Луганській - 35, Запорізькій - 22, Херсонській - 29, столиці - 16, Сумській - 16, Житомирській - 15.

На 9 квітня погоджено роботу 10 евакуаційних коридорів — Верещук

Як повідомила віцепрем'єрка Ірина Верещук, гуманітарні коридори, зокрема, погоджено у Донецькій області — ️Маріуполь – Запоріжжя (на власному транспорті).

У Запорізькій області: на власному транспорті та автобусами.

️Бердянськ – Запоріжжя.

Токмак – Запоріжжя, місце зборів: вул. Шевченка, 5.

Енергодар – Запоріжжя, місце збору автомобілів оголосить місцева влада.

️Мелітополь – Запоріжжя, у разі повернення окупантами захоплених автобусів місце збору людей – пожежна частина №10.

Луганська область: ️Сєвєродонецьк – Бахмут, місце зборів: проспект Хіміків, 28.

️Лисичанськ – Бахмут, місце зборів: РТІ, 40 років Перемоги, вул. Сосюри, 324.

️Попасна – Бахмут, місце зборів: вул. Первомайська, 42.

села Гірське – Бахмут, місце зборів: вул. Гагаріна, 13.

️Рубіжне – Бахмут.

Фінляндія та Швеція можуть скоро приєднатися до НАТО через війну Росії в Україні

Представники НАТО повідомили CNN про пришвидшення дискусії щодо приєднання Швеції та Фінляндії до Альянсу після вторгнення Росії в Україну.

Високі посадовці Держдепартаменту США заявили, що це питання виникло на цьому тижні на засіданні міністрів закордонних справ НАТО, на якому були присутні міністри закордонних справ зі Стокгольма та Гельсінкі.

Офіційні особи заявили, що дискусії підкреслюють, наскільки вторгнення російського президента Володимира Путіна послужило лише активізації та об’єднанню НАТО.

Близько 1000 моряків застрягли в портах України через агресію РФ

Про це йдеться у спільній заяві Міжнародної організації праці (МОП) та Міжнародної морської організації Міжнародна міжурядова організація, є спеціалізованою установою ООН. Діяльність спрямована на скасування дискримінаційних дій, що зачіпають міжнародне торговельне судноплавство, а також прийняття норм (стандартів) по забезпеченню безпеки на морі і запобіганню забруднення з суден довкілля, в першу чергу, морського. (ММО).

У спільному листі до глав Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародного комітету Червоного Хреста та "Лікарів без кордонів", генеральний директор МОП Гай Райдер і генеральний секретар ММО Кітак Лім повідомили, що моряки щонайменше 100 торговельних суден не можуть вийти з портів України та прилеглих акваторій.

Близько 1000 моряків опинилися в пастці, в тому числі в обложеному місті Маріуполь і на суднах в Азовському морі. "Багатьом кораблям зараз бракує їжі, палива, прісної води та інших життєво важливих запасів. Внаслідок цього становище моряків із багатьох країн стає все більш нестерпним, створюючи серйозні ризики для їхнього здоров’я", — йдеться у листі.

Міжнародні організації просять "вжити термінових заходів" для надання допомоги людям та забезпеченні суден.

Голова Сумської ОВА: На кордоні з РФ має бути фізична стіна

Голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький заявив, що загроза повторного наступу РФ залишається досить серйозною.

"Ми спостерігаємо велике скупчення російських військ поблизу кордону з Україною у Сумській області. Але ми готуємося до "гарячого прийому", якщо вони захочуть знову піти через Сумську область. Але не рекомендуємо їм. Укріплюються блокпости, опорні пункти, і ми розуміємо, що на найближчі роки, навіть якщо ми швидко виграємо війну, якщо не буде політичної та ідеологічної зміни в Росії, то залишатися у стані спокою ми не можемо", — наголосив очільник області в інтерв'ю виданню DW.

Живицький наголосив, що необхідно "будувати таку собі лінію Маннергейма, укріплювати кордон": "Я залишаюсь прихильником того, що має бути фізична стіна, яка буде непрохідною. Тобто такий набір технічних споруд, аби було неможливо сюди зайти. Також має бути серйозна система протиповітряної оборони. Бо те, що наші міста бомбардуються і обстрілюються з повітря, це серйозна проблема. Ми не можемо бути впевненими, що це не повториться знову".

Війська РФ завдали удару по Сєвєродонецьку, спалахнула багатоповерхівка — голова ОВА

"Росіяни штурмують Рубіжне й Попасну та одночасно наносять артилерійські удари по житлових кварталах інших міст. В черговий раз вони обстріляли старі райони Сєвєродонецька – полум’ям зайнявся багатоквартирний будинок. Кількість жертв уточнюється", — повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації

Він додав, що війська РФ зруйнували 11 об’єктів, з яких вісім – житлові будинки в Сєвєродонецьку, Лисичанську, Кремінній, Золотому.

У Чорноморську пролунав вибух

Раніше у місті оголосили повітряну тривогу. Мер міста Василь Гуляєв підтвердив це у відеозверненні на Facebook і закликав містян не підходити до вікон.

Харківський музикант грає на фоні зруйнованих будівель, щоб допомогти рідному місту

Харківський музикант Денис Карачевцев запустив культурний проєкт, щоб допомогти рідному місту. Грає на фоні зруйнованих російськими бомбардуваннями будівель, щоб показати їхні наслідки й заохотити людей до благодійних внесків на гуманітарну допомогу та відбудову Харкова.

Більше дивіться у репортажі Суспільного.

Японський виробник електроенергії Kyushu Electric Power відмовляється від вугілля з РФ

Японська енергетична компанія Kyushu Electric Power має намір цього року відмовитися від закупівель російського вугілля. Це відбувається на тлі посилення санкцій проти РФ. Про це повідомив 9 квітня суспільний мовник Японії NHK.

Kyushu Electric Power останніми роками закуповувала у Росії близько 7% вугілля від загального обсягу, необхідного для роботи її теплових електростанцій. Разом з тим, як зазначається, компанії вдалося знайти альтернативних постачальників, і жодного впливу на енергопостачання не буде.

Прем'єр-міністр Фуміо Кісіда напередодні заявив, що Японія поступово знижуватиме імпорт вугілля з Росії і потім заборонить його, скоротивши таким чином залежність від енергоресурсів із РФ через ситуацію навколо України.

ПАР не підтримує вторгнення РФ в Україну — голова МЗС

Нейтральна позиція ПАР щодо війни в Україні не означає, що вона підтримує російське вторгнення. Таку заяву зробила міністр міжнародних відносин цієї країни Наледі Пандор. Про це пише місцеве видання Daily Maverick.

"Ми вважаємо, що інтервенція є порушенням міжнародного права. Південна Африка завжди виступала проти порушення суверенітету та територіальної цілісності держав-членів і ми не вибираємо, яких саме", – сказала вона.

Попри це, додала міністр, ПАР тричі утрималася під час голосування за резолюції Генасамблеї ООН щодо війни в Україні. У Преторії вважають, що різка критика Росії та "агресивний дискурс" резолюцій не сприяє встановленню миру і може навіть спровокувати її на подальші правопорушення.

"Постійне дратування пораненого ведмедя лише робить цього ведмедя злішим і більш нерозважливим", – сказала Пандор.

Росія посилює розвідку та розгортає додаткові табори у Бєлгородській області — Генштаб

Російська федерація готується до наступу на сході України з метою встановлення контроль над Донецькою та Луганською областями, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у ранковому зведенні.

На Волинському напрямку змін в положенні та діях противника не відбулося.

На Поліському напрямку ворог активних дій не проводив. З метою перегрупування військ, ворог переміщує підрозділи зі складу 35-ї загальновійськової армії Східного воєнного округу та 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ збройних сил РФ у Бєлгородську та Воронезьку області.

На Сіверському напрямку ворог завершує проведення перегрупування сил та відновлення боєздатності підрозділів Центрального військового округу у Брянській та Курській областях, а також переміщує окремі підрозділи зі складу 41-ї загальновійськової армії та 90-ї танкової дивізії на територію Донецької та Луганської областей.

На Слобожанському напрямку противник продовжує інтенсивні обстріли та часткове блокування міста Харкова. Посилює ведення радіоелектронної розвідки. На території Бєлгородської області окупанти розгорнули польові табори для нових підрозділів.

На Ізюмському напрямку противник вів наступ у напрямку населених пунктів Бражківка та Сулигівка, успіху не мав.

На Донецькому напрямку ворог продовжує штурмові дії. Основні зусилля зосереджує на взятті під контроль населених пунктів Рубіжне, Нижнє, Попасна і Новобахмутівка та встановленні повного контролю над містом Маріуполь.

На Південнобузькому напрямку противник посилив ведення розвідки. Проводив артилерійські обстріли населених пунктів Мар’янське, Нововоронцовка, Новогригорівка і Шевченкове.

На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито сім атак ворога, знищено дев’ять танків, сім одиниць броньованої та п’ять одиниць автомобільної техніки противника.

Росія планує доукомплектувати армію понад 60 тисячами військових

За даними США Росія прагне набрати понад 60 тисяч військовослужбовців для посилення своєї армії у війні проти України, пише CNN.

За словами представника Пентагону, зараз Росія має "менш ніж 85% своєї доступної бойової потужності", яку накопичила перед вторгненням в Україну в лютому. Нагадаємо, тоді, за різними даними, РФ мала на кордонах з Україною від 150 до 200 тисяч військових.

Франція та Німеччина висловилися про готовність заборонити імпорт нафти з Росії

Німеччина та Франція готові припинити імпорт російської нафти набагато раніше, ніж планувалося на початку – однак у Франції уже не готові чекати, а Німеччині потрібен рік на відмову від енергоресурсу з РФ.

На спільній з прем’єр-міністром Великої Британії пресконференції канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що його країні знадобиться рік, аби повністю перебороти залежність від російських постачань.

"Ми активно працюємо над тим, щоби стати незалежними від імпорту російської нафти, і ми думаємо, що зможемо зробити це протягом нинішнього року", – заявив Шольц журналістам у Лондоні.

Міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер, заявив, що Франція не хоче чекати, і заборона на постачання нафти стала б "переломним моментом", сказав він, але додав, що для запровадження більш жорстких санкцій щодо енергоносіїв потрібна європейська єдність.

Ракету по Краматроську запусила 18-та мотострілецька дивізія Росії – Пентагон

Пентагон підтвердив, що ракетний удар з "Точки У" по залізничному вокзалу у Краматорську на Донеччині здійснили російські війська. Про це повідомив високопоставлений чиновник Міністерства оборони США на закритому брифінгу для журналістів, пише Радіо Свобода.

"Очевидно, ми не купилися на заперечення росіян про те, що не вони не несуть відповідальності за цей ракетний удар. Спочатку вони заявили про успішний удар, але потім заперечили це, як тільки надійшло повідомлення про наслідки", – сказав чиновник Пентагону.

У відомстві також повідомили, що російські військові збираються задіяти 18-ту мотострілкову дивізію Збройних сил РФ для наступу на Краматорськ.

Краматорський район — повітряна тривога.

Війська РФ можуть спеціально нападати на журналістів — Псакі

У Білому домі припускають, що російські військові можуть навмисно переслідувати та вбивати журналістів разом з іншими цивільними під час бойових дій в Україні. Про це сказала в п’ятницю, 8 квітня, речниця Білого дому Джен Псакі. Так вона відповіла на запитання, чи немає в неї інформації розвідки, що Путін націлився на журналістів.

“Що стосується конкретних цілей, ми знали з самого початку — і ми говорили про це публічно, звісно, ​​— що президент Путін і російські військові мають намір або могли б націлитися на цивільних та інших людей, включаючи журналістів. Але я не маю нічого — будь-яких нових розвідданих чи ще чогось про це”, — сказала Псакі.

Це все ще зона активних бойових дій, додала вона. “І ми все ще повідомляємо, що американців там не повинно бути — чи не так? — у тому числі журналістів”, — сказала Псакі.

Російські війська “перегруповуються” перед наступом на Харків — Буданов

Російські військові перегруповуються на сході України і планують просуватися в напрямку Харкова. Про це CNN розповів начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, генерал-майор Кирило Буданов.

“Вони перегруповуються до міста Ізюм через Бєлгород. Вони рухаються через Бєлгород. Вони отримують додаткові війська в Бєлгороді, щоб компенсувати свої втрати в Україні”, – сказав Буданов.

За його словами, війська РФ планують просуватися насамперед на Харків.

“Вони намагатимуться добити Маріуполь і лише після цього можуть спробувати ініціативно просуватися на Київ”, — сказав Буданов.

Харківська область, Краматорський район — відбій тривоги.

На Кайманових Островах заморозили активи РФ оціночною вартістю 7,3 мільярда доларів

Після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року на Кайманових островах було застосовано понад 800 приписів щодо заморожування активів фізичних та юридичних осіб. Всього заморозили активів на 7,3 мільярда доларів. Про це повідомляється на урядовому сайті країни.

“Відповідно до своїх зобов’язань згідно з Указом про санкції щодо Росії від 2020 року, численні постачальники фінансових послуг подали понад 400 форм звітності про відповідність вимогам, які підтверджують, що активи з оціночною вартістю 7,3 мільярда доларів США були заморожені”, — йдеться у повідомленні.

За словами директора Управління фінансової звітності Р. Дж. Беррі, нинішній рівень звітності свідчить про те, що постачальники фінансових послуг можуть ідентифікувати кошти або економічні ресурси, що належать чи контролюються, прямо чи опосередковано, визначеним особам, і заморожують ці активи чи економічні ресурси.

Харківська область, Краматорський район — повітряна тривога.

8 квітня українські зенітні ракетні війська знищили крилату ракету, БпЛА та один вертоліт

8 квітня українські зенітні ракетні війська знищили три повітряні цілі: крилату ракету, БпЛА та один вертоліт. Про це повідомили в Командуванні Повітряних Сил ЗСУ. Крім того, є інформація з операції Об’єднаних сил про збиття ще одного вертольота РФ.

“Ударні групи бомбардувальної та штурмової авіації під прикриттям винищувачів продовжують наносити ракетно-бомбові удари по окупаційних військах”, — йдеться у повідомленні.

Повітряні Сили також повідомили про отримання першої допомоги від країн-партнерів НАТО – зенітного ракетного комплексу С-300. Найближчим часом він стане на озброєння Повітряних Сил.

7 квітня Повітряні Сили збили новітній ударний БпЛА окупантів – “Оріон”, повідомили в Командуванні.

МЗС Австрії перейшло на україномовну транслітерацію

МЗС Австрії повідомило про перехід на використання в офіційному діловодстві україномовної транслітерації й транскрипції в позначенні українських міст, адміністративних одиниць та інших населених пунктів. Про це у Facebook повідомив посол України в Австрії Василь Химинець.

“Відтепер посольство Австрії в Києві позначатиметься в дипломатичному діловодстві як Österreichische Botschaft KYJIW”, — написав посол.

Він також додав, що відповідно до циркуляру міністерства всі дипустанови Австрії мають керуватися в роботі україномовною транслітерацією.

"Снаряди падали на парашутах" — 8 квітня війська РФ обстріляли північний район Харкова

8 квітня російські війська обстріляли північний район Харкова. За словами жителів зруйнованих приватних будинків, де від вибухів утворилися п'ятиметрові вирви, снаряди падали на парашутах. За попередніми даними, поранених людей немає, загинув собака.

За підрахунками Суспільного, у приватному секторі зруйновані або пошкоджені щонайменше сім будинків.

Про кількість жертв серед цивільних на Київщині можна буде говорити за кілька тижнів — Монастирський

Про кількість жертв російської агресії серед мирного населення на Київщині можна буде говорити за кілька тижнів. Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський під час брифінгу в аеропорту Гостомель Бучанського району Київської області.

“Наразі триває робота криміналістів, слідчих, які фіксують злочини. Дуже багато будівель заміновано. Випадки жахливі. Окупанти спеціально поставили розтяжку на двері там, де знаходилися підрозділи рятувальників ДСНС України. Сапери також знаходять міни, розміщені під касками, у коробках з боєприпасами, на входах до погребів, де можуть перебувати жертви”, — сказав Монастирський.

Що відомо

В боях за Маріуполь загинув співзасновник Pizza Veterano Рафаель Агаєв

Про загибель Рафаеля Агаєва повідомив інший співзасновник мережі Леонід Остальцев.

“Рафаель Агаєв загинув в Маріуполі, виконуючи бойові завдання з оборони міста, в складі свого підрозділу Морської піхоти України”, – написав Остальцев.

Міжнародний валютний фонд відкрив спеціальний рахунок для прямої фінансової допомоги Україні з боку країн-донорів

Про це повідомляється на сайті МВФ. “Обліковий запис доступний для використання будь-якими іншими учасниками, а також міжурядовими установами та організаціями, які бажають використовувати його як засіб надання фінансової допомоги Україні”, — йдеться у повідомленні на сайті МВФ.

“Ми з Мінфіном лобіювали це рішення разом з Урядом Канади, та з самого початку отримали підтримку ще й Нідерландів, Польщі, країн Скандинавії та Балтії”, — написав у Facebook заступник виконавчого директора від України у МВФ Владислав Рашкован.

Раніше, нагадав Рашкован, міністр фінансів Канади Христя Фріланд в парламенті Канади заявила, шо канадський уряд направить до 1 мільярда канадських доларів на підтримку уряду України через цей рахунок.

Європейський Союз готує шосту хвилю санкцій проти Росії — фон дер Ляєн

Європейський Союз готує шосту хвилю санкцій проти Росії. Про це у Twitter написала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, коментуючи свій візит до Києва.

“Ми ніколи не зможемо зрівнятися з жертовністю українського народу. Але ми мобілізуємо нашу економічну силу, щоб Путін заплатив. Ми ввели жорсткі санкції проти Росії і вже готуємо шосту хвилю. Росія буде опускатися, а Україна йде до європейського майбутнього”, — написала фон дер Ляєн.

Кулеба закликав виключити Росію з ОБСЄ

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликає видалити Росію з Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). Про це він написав у Twitter.

“Невиправдана агресія та звірства Росії зруйнували самі засади Гельсінського заключного акту. Членство РФ в ОБСЄ становить загрозу безпеці та співпраці в Європі. Якщо в ОБСЄ немає відповідних механізмів призупинення членства країн, тоді потрібно створити процедуру та видалити РФ”, — написав Кулеба.

“Укрзалізниця” призначила 28 додаткових евакуаційних поїздів на неділю, 9 квітня

Про це повідомляється на сайті перевізника. Евакуаційні рейси, зокрема, заплановані з Краматорська, Покровська, П’ятихаток і Львова.

Краматорськ

  • 11:00 — 7842 Краматорськ — Лозова
  • 13:00 — 274/273 Краматорськ — Львів
  • 14:00 — 7844 Краматорськ — Лозова
  • 16:00 — 276/275 Краматорськ — Чернівці
  • 17:00 — 278/277 Краматорськ — Тернопіль

Покровськ

  • 10:00 — 240/239 Покровськ — Тернопіль
  • 12:30 — 7933 Покровськ — П’ятихатки
  • 14:30 — 7935 Покровськ — П’ятихатки
  • 15:30 — 7937 Покровськ — П’ятихатки
  • 16:30 — 7939 Покровськ — П’ятихатки
  • 16:30 — 234/233 Покровськ — Чоп
  • 17:30 — 225/226 Покровськ — Чернівці

П’ятихатки

  • 17:00 — 7901 П’ятихатки — Львів
  • 19:00 — 7903 П’ятихатки — Львів
  • 20:00 — 7905 П’ятихатки — Львів
  • 21:00 — 7731 П’ятихатки — Львів

Львів

  • 15:00 — 274/273 Львів — Полтава Півд
  • 17:02 — 814/813 Львів — Хелм
  • 19:30 — 278/277 Львів — Полтава Півд
  • 21:00 — 276/275 Львів — Полтава Півд

Інші

  • 04:00 — 229/230 Ужгород — Харків-Пас.
  • 11:30 — 229/230 Харків-Пас. — Ужгород
  • 14:00 — 5501 Новозолотарівка — Лозова
  • 18:00 — 7827 Лозова — Київ-Пас
  • 21:30 — 236/235 Чернівці — Київ-Пас
  • 21:52 — 7616 Ягодин — Хелм
  • 22:32 — 238/237 Одеса-Головна — Ужгород
  • 23:30 — 234/233 Чоп — Дніпро

Харківського Instagram-блогера з Харкова кота Степана номінували на світову премію лідерів думок та блогерів World Influencers and Bloggers Awards 2022

Кошти від продажу квитків спрямують на допомогу Україні.

Церемонія нагородження лауреатів відбудеться 18 травня у Каннах, повідомили на офіційній сторінці премії.

"Ми дуже розраховуємо на церемонію нагородження World Influencers and Bloggers Awards за участю понад 100 інфлюенсерів. Їхні дописи 18 травня допоможуть зібрати значну суму для дітей, які постраждали від війни в Україні", — сказано у повідомленні.

"Мої дорогі друзі з Європи та США, якщо ви бажаєте приєднатися до події, ви можете придбати квитки. Усі кошти будуть передані на благодійність. Друзі-українці, котрі в Європі, теж приєднуйтесь!" — йдеться у зверненні на сторінці кота в Instagram.

Вторгнення Росії в Україну, день 45. Текстовий онлайн
instagram.com/loveyoustepan

8 квітня на Харківщині воїни протитанкового підрозділу 95 окремої десантно-штурмової бригади знищили протитанковим ракетним комплексом ще один російський вертоліт Ка-52

Це вже четвертий російський вертоліт, який житомирські десантники збили за час повномасштабної війни Росії з Україною.

Про те, що 95 бригада збила ще один вертоліт російських військ, близько опівдні 8 квітня повідомив на своїй сторінці у мережі Facebook Євген Кочевенко."Щойно зі "Стугни" 95 ОДШБр знову знищила рашиський "Ка-52". Ті самі хлопці", – написав Євген Кочевенко.

Увечері 8 квітня цю інформацію на своїй сторінці у мережі Facebook підтвердило Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ.

Це четвертий за рахунком вертоліт російських військ, який житомирські десантники знищили за час повномасштабної війни Росії проти України. З протитанкових ракетних комплексів "Корсар" та "Стугна-П" воїни 95 бригади збили два вертольоти Мі-8 та два Ка-52 "Алігатор".

За координацію сил РФ в Україні тепер відповідає генерал із великим досвідом роботи у Сирії — ВВС

Росія реорганізувала командування її силами в Україні — через погану координацію між військами. Про це з посиланням на свої джерела серед західних високопосадовців повідомляє ВВС. Відповідальним за координацію між військами став командувач Південного військового округу, генерал Олександр Дворніков. Він, за даними ВВС, має великий досвід роботи в Сирії.

“Цей командир має великий досвід російських операцій у Сирії. Тож ми очікуємо покращення загального командування та управління”, – сказав західний чиновник журналістам.

Як пише ВВС, на думку західних чиновників, політичні імперативи можуть мати перевагу над військовими пріоритетами Росії. Щоб досягти певного успіху перед 9 травня, відбувається поетапне відправлення нових сил на Донбас. Водночас немає зупинки, щоб дозволити силам належним чином перегрупуватися.

Виробник електроніки Acer призупиняє роботу в Росії — Федоров

Тайванський виробник електроніки — компанія Acer призупиняє роботу у Росії. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. “Однак при цьому війну вони називають конфліктом між РФ та Україною”, — додав Федоров.

Міністр також повідомив про інші технологічні компанії, які запровадили обмежувальні заходи щодо Росії:

  • EPAM Systems Inc. йде з Росії та припиняє всі операції в країні. Про це в листі до співробітників повідомив СЕО IT-компанії Аркадій Добкін. При цьому EPAM планує продовжити роботу в Білорусі, а також збільшити штат своїх співробітників у Європі, Центральній Азії, Індії та Латинській Америці. 4 березня, компанія заявила про припинення обслуговування російських клієнтів.
  • Канадська EarthDaily Analytics припиняє свою діяльність у Росії, зокрема закриває місцевий офіс у Москві. Компанія також розірвала контракт на стадії розробки з російською компанією зі спостереження за Землею TerraTech.
  • Worldline Ingenico, відповідно до своєї корпоративної політики, негайно ввела в дію всі міжнародні санкції, які застосовуються до Росії, і продовжуватиме це робити доти, доки це необхідно.

Європейські компанії знаходять обхідні шляхи, щоб зберегти російську нафту — Bloomberg

Європейські енергетичні компанії знаходять обхідні шляхи, щоб зберегти російську нафту, не викликаючи при цьому громадського спротиву. Про це пише Bloomberg.

Попри публічну заяву про відмову від російської нафти найбільша європейська нафтова компанія Shell Plc продовжує мати з нею справу, зазначає Bloomberg. Компанія прикривається змішуванням. Коли в барелі — 49,99 відсотків палива вироблено у Росії, а 50,01 відсотка поставляються з інших джерел. З погляду Shell такий вантаж технічно не має російського походження.

У Львові 9 квітня попрощаються з поетом та воїном Юрієм Руфом, який загинув на Луганщині

У суботу, 9 квітня, у Львові попрощаються з поетом та воїном Юрієм Руфом (Юрієм Дадаком). Про це повідомили на Facebook-сторінці літературно-просвітницького проєкту "Дух нації", співзасновником якої був сам Юрій. Інформацію Суспільному підтвердили друзі загиблого. Чин похорону відбудеться о 11:00 у Гарнізонному храмі Петра і Павла. Поховають Юрія Руфа на Личаківському кладовищі.

Юрію Руфу був 41 рік. Він загинув 1 квітня у боях біля міста Попасна Луганської області. Юрій воював у складі 24-тої окремої механізованої бригади. У пам'ять про нього друзі-військові записали відео, де продекламували його вірш.

Полтавська та Черкаська області, Краматорський район — відбій тривоги.

Швейцарія, Норвегія, Ісландія і Ліхтенштейн приєдналися до групи країн, які обмежують доступ РФ до високих технологій

Швейцарія, Норвегія, Ісландія і Ліхтенштейн приєдналися до групи країн, які обмежують доступ РФ до високих технологій. Про це повідомляє Bloomberg. Йдеться про те, щоб підірвати здатність президента РФ Володимира Путіна вести війну в Україні, пише Bloomberg.

Загалом кількість країн, які узгодили свій експортний контроль зі США, досягла 37. У цю групу також входять країни Європейського Союзу, Японія, Канада і Велика Британія.

Полтавська та Черкаська області, Краматорський та Покровський райони — повітряна тривога.

В Міноборони України повідомили про нові повітряні втрати РФ на Харківщині

Українські десантники на Харківщині знищили чотири російських вертольоти — два Мі-8 та два Ка-52. Про це 8 квітня повідомили у Міністерстві оборони України.

"На Харківщині воїнами протитанкового підрозділу 95 окремої десантно-штурмової бригади Збройні Сили України з протитанкових ракетних комплексів "Корсар" та "Стугна-П" знищено вже 4️ вертольоти противника — два Мі-8 та два Ка-52 "Алігатор", — йдеться у повідомленні.

На борту двох гвинтокрилів Мі-8 перебував тактичний повітряний десант РФ, повідомили у Міністерстві.

Кількість загиблих внаслідок ракетного удару по залізничному вокзалу Краматорська зросла до 52 людей — Кириленко

Кількість загиблих внаслідок ракетного удару по залізничному вокзалу Краматорська зросла до 52 людей. Про це повідомив керівник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко. Поранено 109 людей.

“Зараз нам уже відомо про щонайменше 52 убитих і 109 поранених внаслідок удару російської "Точки У", але ми розуміємо, що ці цифри неминуче будуть зростати”, — йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялося про 50 загиблих.

Кожна спроба прориву в Україні коштує РФ 20-40 "свіжомобілізованих" — Гайдай

Після кожної атаки чи спроби прориву російських військ в Україні РФ не долічується 20-40 нових мобілізованих, яких вона використовує як гарматне м’ясо. Про це в ефірі телемарафону заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

“У них уже закінчуються свіжомобілізовані, тому що кожна атака, кожна спроба прориву — це мінус 20-40 свіжомобілізованих орків, бо вони воювати не вміють, їх кидають просто як гарматне м’ясо", — сказав Гайдай.

Проте, за його словами, попри значні втрати РФ продовжує підвозити підкріплення та намагається створити величезну ударну групу. Очільник Луганської ОВА зауважив, що перед наступом російські війська збільшують обстріл підконтрольної Україні території. Він також розповів, що наразі не припиняються бої в Рубіжному та Попасній.

Російська пропаганда повідомила про удар по Краматорську ще коли ракети були у повітрі — Зеленський

Російські державні пропагандисти так поспішали перекласти відповідальність за удар по залізничному вокзалу в Краматорську на українські сили, що випадково видали винуватість Росії. Про це у відеозверненні розповів президент Володимир Зеленський.

“Агенція «РИА Новости» опублікувала новину, що удар по Краматорську завданий, ще тоді, коли ракети були в повітрі. А напередодні інші російські пропагандисти поширювали погрози для всіх, хто рятувався з Донбасу залізничним транспортом” — сказав Зеленський.

Усі провідні держави світу вже засудили російський удар по Краматорську, додав президент. За його словами, Україна очікує твердої, глобальної реакції на цей воєнний злочин.

З акваторії Чорного моря російські військові атакували Кіровоградську та Одеську області — ЗСУ

З акваторії Чорного моря російські військові нанесли два ракетні удари по території Кіровоградської та Одеської областей. Про це йдеться у відеозвіті щодо оперативної обстановки від представника оперативного командування "Південь" Збройних сил України.

Відомо, що в обох випадках мітили у об’єкти критичної інфраструктури. Загиблих немає.

На початок