"Порятунок, якого могло не бути". Переселенці з Чернігова – про евакуацію на Кіровоградщину

"Порятунок, якого могло не бути". Переселенці з Чернігова – про евакуацію на Кіровоградщину

"Порятунок, якого могло не бути". Переселенці з Чернігова – про евакуацію на Кіровоградщину
. Суспільне Кропивницький

Порятунок, якого могло не бути. Так згадують про евакуацію у село Созонівка Кропивницького району Кіровоградської області сім’я з Чернігова. Для найстаршого, 85-річного Петра Феня, війна з Росією – друга, яку він пережив. Свою історію розповіли Суспільному.

Євгенії Фень – 80 років, її чоловіку – 85. Він пам’ятає, як під час Другої світової війни нацисти захопили Чернігів: "Було дуже важко і страшно. Бомби вибухали у саду, в городі. Ми постійно ховалися у погребі. І ось, наприкінці життя, настала друга серія, так би мовити, цього страшного часу. Абсолютно несподівано почули, що Росія ввела війська, почала бомбардувати Україну. Точно як нацистська Німеччина".

Хліба не вистачило. Переселенка з Чернігова згадує про окупацію міста
Сім'я переселенців з Чернігова поселилась у квартирі в селі Созонівка. Суспільне Кропивницький

Коли російські війська зайшли в Чернігів родина ховалась у погребі. Там щодня перечікували обстріли та бомбардування, розповіла Олена Бондаренко: "Складна була ситуація, коли не стало електроенергії, опалення, не було зв’язку. Ми знали, як летів літак, як він бомбардує. Він скидав три бомби: перша, друга, третя – і ми чекали, де вона впаде. На нашій вулиці згоріли два будинки".

Зі слів Євгенії Фень, через страх не могли заснути ані вдень, ані вночі. Воду носили з річки Стрижень. Гуманітарної допомоги їм не привозили: "О п'ятій ранку зять ходив у магазин і чекав його відкриття, щоб купити буханець хліба. Стояв по три-чотири години, але черга була така велика, що хліба йому не вистачило. Він прийшов і сказав, що нічого не приніс. Це так було боляче чути".

У Чернігові 13 березня російські війська обстріляли готель "Україна". Потім розбили залізничний вокзал, нафтобазу, почали руйнувати будинки у ценрті міста. 22 березня сім’я виїхала з Чернігова машиною. Проїхали через міст, який сполучає Київ та Чернігів. Наступного дня його зруйнували російські війська.

"Якби ми затрималися ще хоча б на один день, – сказала Олена Бондаренко, – то вже не змогли б виїхати".

У Созонівці Кропивницького району сім’я живе в трикімнатній квартирі. Найбільше чекають закінчення війни.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок