Вторгнення Росії в Україну. День 11. Онлайн

Вторгнення Росії в Україну. День 11. Онлайн

Оновлюється
Вторгнення Росії в Україну. День 11. Онлайн
. Евакуація в Ірпень Київської області, 5 березня 2022 року. Фото: Emilio Morenatti / АР

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення російських військ в Україну. Вони обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Світ запроваджує санкції проти РФ, а компанії відмовляються працювати в Росії.

За даними ООН, в Україні понад 350 загиблих і більш ніж 700 поранених серед цивільних. Реальна кількість втрат може бути вища, зазначає Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Водночас за даними Міноборони, у війні вже загинуло понад 10 тисяч російських солдат. РНБО створило сайт з даними про військовополонених росіян, він доступний для громадян РФ.

Російські війська намагаються захопити Київ та Харків. У передмісті Києва ідуть бої, війська РФ не дають вивезти цивільних, напередодні стало відомо, що вони беруть людей в полон. У Харкові ракетними обстрілами зруйнували центр міста, під постійними обстрілами Чернігів та Суми. Маріуполь і Волноваха в оточенні, там чекають на гуманітарний коридор.

Водночас в тих містах, куди росвійськам вдається увійти — місцеві жителі чинять спротив. Так у Херсоні люди змусили росіян покинути центр міста.

6 березня — одинадцятий день вторгнення Росії в Україну. Суспільне слідкує за оновленнями та веде текстовий онлайн. Також разом із волонтерами ми ведемо текстовий онлайн англійською мовою — The main news about ongoing Russian invasion in Ukraine. Головні новини попереднього дня війни читайте тут.

Польща заявила, що її кордон перетнули понад 1 млн біженців з України

З дня російського вторгнення в Україну 24 лютого, понад мільйон людей перетнули українсько-польський кордон, рятуючись від війни. Такі дані оприлюднила прикордонна служба Польщі.

У Кропивницькому авто швейцарського журналіста обстріляли військові РФ

До лікарні Кропивницького прибув іноземний журналіст Guillaume Briquet, машину якого обстріляли російські військові біля села Водяно-Лорине Миколаївської області, розповіла голова обласної військової адміністрації Марія Чорна.

Guillaume Briquet громадянин Швейцарії, незалежний журналіст, працював на території сусідньої області, висвітлюючи події, що відбуваються в Україні.

Журналіст розповів, 6 березня під час руху в бік Миколаєва його броньований автомобіль був обстріляний російськими військовими з близької відстані. Журналіст отримав пошкодження обличчя та передпліччя. Каже: після обстрілу з‘їхав на узбіччя. До нього підійшли російські військові, представились та обшукали його. Відібрали паспорт, 3000 євро готівкою, особисті речі, шолом, відзнятий на камеру матеріал, ноутбук. Після цього відпустили.

ЗСУ звільнили від окупантів місто Чугуїв на Харківщині

Про це йдеться в повідомленні Міністерства оборони.

"Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Південному, Східному та Північному напрямках. В ході ведення бойових дій звільнено м. Чугуїв. Окупантам нанесено великих втрат в особовому складі та техніці", — зазначили в Міноборони.

В оборонному відомстві також зазначили, що противник продовжує наступальну операцію проти України, зосереджуючи основні зусилля на оточенні міст Київ, Харків, Чернігів, Суми та Миколаїв, виході на адміністративні кордони в Луганській та Донецькій областях, створенні сухопутного коридору з ТОТ АР Крим в напрямку Маріуполь – Новоазовськ.

Кінцевої мети протягом одинадцяти діб окупаційних дій загарбники не досягли. Угруповання ворога перейшло до накопичення ресурсів для штурму Києва.

"Оператор ГТС" відключить від газу майже 100 тисяч абонентів у Київській області

Таке рішення було ухвалене на вимогу "Київоблгазу" через обстріли газорозподільних мереж російськими військами. Буде відключено шість газорозподільних станцій (ГРС) "Ірпінь", "Ворзель", "Блисковиця", "Стоянка", "5 (Гостомель, заводи)", "Чайка".

"96 тис. абонентів у передмістях Києва втратять газопостачання через обстріли розподільчих мереж російськими загарбниками", – йдеться в повідомленні оператора.

Україна готова обговорювати моделі, які не передбачають членства в НАТО — Арахамія

"Відповідь, яку ми отримуємо від країн НАТО, полягає в тому, що вони не готові навіть обговорювати питання вступу України ані найближчі п’ять ні 10 років. Ми не будемо боротися за заявки щодо вступу в НАТО, ми боротимемося за результат, а не за процес. Ми готові обговорити деякі моделі поза межами НАТО. Наприклад, можуть бути прямі гарантії (безпеки - ред.) з боку різних країн, таких як США, Китай, Великобританія, можливо, Німеччина та Франція. Ми відкриті для обговорення таких речей у ширшому колі, не лише у двосторонніх дискусіях з Росією, а й з іншими партнерами", — заявив Арахамія в інтерв'ю каналу Fox News.

Окупанти пошкодили офіс СММ ОБСЄ в Маріуполі

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 6 березня 2022 року, місія отримала повідомлення про пошкодження офісу СММ в Маріуполі внаслідок обстрілу.

Процес тимчасової евакуації всіх міжнародних членів місії майже завершено. Остання група – голова місії та вище керівництво – тепер залишить Україну. Продовжується переміщення місцевих членів місії, які раніше були розміщені в Краматорську та Сєвєродонецьку, а переміщення раніше розміщених у Маріуполі відтерміновується з міркувань безпеки. З Києва розпочав рух ще один конвой місцевих членів місії", — йдеться у повідомленні СММ ОБСЄ.

210 шкіл з початку війни зруйнували окупанти — Шкарлет

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив, що окупанти зруйнували 210 шкіл з початку війни.

Сервіс Spotify припинив продажі преміум-підписки у РФ

Таке рішення було ухвалене "у зв'язку з новими зовнішніми обмеженнями, пов'язаними з основними платіжними провайдерами", повідомили в компанії Spotify.

Користувачі з Росії, у яких сервіс більше не зможе списувати плату за преміум-підписку, будуть переведені на безкоштовний тарифний план, де є реклама та недоступна можливість завантажувати треки та деякі функції.

У Києві — повітряна тривога!

Оптовики підіймають ціни на товари — голова Донецької ОВА про постачання їжі

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко закликав оптових постачальників харчових продуктів не завищувати ціни на свої товари.

"Найбільшою проблемою залишається те, що, зважаючи на ризики, оптові постачальники підіймають ціни на товари, що їдуть на Донеччину. Представники міст докладають усіх зусиль, щоб це виправити. Крім того, є труднощі з доставкою товарів у небезпечні райони", — розповів Кириленко.

Він додав, що в області налагоджують забезпечення крамниць області продовольством. "

"Мережа АТБ вже відправила на Донеччину 20 машин у 24 крамниці 12 міст. Везуть бакалію, овочі та фрукти. Вже доставлено товари в Курахове та Вугледар. Поки що обсягів недостатньо, але їх поступово збільшують. Мережа Сільпо щільно працює з місцевими постачальниками. На прилавках є молоко, овочі, фрукти, риба, хліб. Сьогодні мають завезти м’ясо. Поки що немає круп і цукру, але це питання в роботі. У мережі Сім’я підсортування йде в рамках можливого. Немережеві торгові точки забезпечують себе товаром самостійно", — повідомив голова військової обладміністрації.

Зеленський надав статус "місто-герой" шести містам України

Харків, Чернігів, Маріуполь, Херсон, Гостомель і Волноваха отримали звання “Місто-герой”. Про це у зверненні повідомив президент Володимир Зеленський у відеозверненні.

“І наші герої, наші міста-герої, я вирішив відзначити спеціальним званням. Як це вже було, коли перемогли іншу навалу, але схожу навалу. Інше вторгнення, але не менш жорстоке вторгнення”, — сказав президент.

Він також нагородив орденами голів обласних адміністрацій та мерів міст, які найбільше відзначились в обороні своїх громад.

Дніпро, Полтава — повітряна тривога!

Польща поки не вирішила щодо передачі Україні винищувачів

Про це повідомив речник польського уряду Пьотр Мюллер.

“Щодо передачі літаків я можу лише повторити, що на цей час жодних рішень не прийнято. Зараз триває дискусія", — сказав Мюллер.

Він також зазначив, що неправдивою є інформація про, нібито, бойові вильоти над територією України військових літаків з польських аеродромів.

Мюллер додав, що до України щоденно направляється допомога: “Йдеться про сотні вантажівок, які йдуть з допомогою для України, зокрема, для ЗСУ".

Провайдер Датагруп-Volia заявив про забезпечення інтернетом укриттів та бомбосховищ

Телекомунікаційний провайдер Датагруп-Volia запустив програму із забезпечення високошвидкісним інтернетом укриттів та бомбосховищ.

"До інтернету вже підключено 128 об’єктів цивільного захисту у 18 областях України. Зокрема, 6 з них у місті Києві. Техніки компанії, за інформацією пресслужби, працюють  цілодобово навіть під ворожими обстрілами", — повідомляє пресслужба компанії.

Netflix призупинив роботу в РФ

Netflix призупинив роботу в Росії на знак протесту проти вторгнення в Україну, повідомив спікер компанії виданню Variety.

Раніше цього тижня потоковий сервіс оголосив, що призупинить усі майбутні проєкти, приєднавшись до списку компаній, які розірвали зв’язки з Росією. Netflix створив чотири російські оригінали, включно з серіалом кримінального трилера Даші Жук, зйомки якого призупинили.

Netflix також нещодавно відмовився передавати 20 російських безкоштовних пропагандистських каналів, які він зобов’язаний розміщувати відповідно до російського законодавства. Тепер компанія робить додатковий крок у повному припиненні своєї служби.

"З огляду на обставини, ми вирішили призупинити нашу роботу в Росії", — сказав представник Netflix.

Персонал на захопленій ЧАЕС працює 11 день без можливості виїхати — мер Славутича

"Від 24 лютого зміна на ЧАЕС не повертається у Славутич. Персонал знаходиться на об'єкті і немає жодного безпечного коридору, щоб ми могли замінити цих людей. Вони працюють цілодобово. Розбились зараз на групи, щоб хтось міг працювати, а інші відпочивати", — розповів Суспільному мер Славутича Юрій Фомічев.

Він також додав, що ситуація навколо Славутича далека від спокійної.

"Навколо нас гаряче, особливо у передмісті Чернігова і Чернігові. У самому Славутичі тихо. Ми чуємо щодня вибухи і обстріли, бо це все не так далеко від нас. Але у місто російські війська не заходили", — розповів міський голова.

Він додав, що наразі місто Славутич і, власне, сама ЧАЕС практично відрізані від усієї України: "Усі дороги перекриті, не можна довести навіть ліки. В магазинах пусто уже давно. Ми користуємося локальними можливостями, які у нас є — по селах збираємо зерно, мелемо його на муку і випікаємо самі хліб. Дня нас важливі "коридори", які, я сподіваюсь з'являться, бо ми навіть важких хворих у лікарні відправити не можемо".

11-річний хлопець із Запоріжжя сам дістався Словаччини

11-річний хлопчик із Запоріжжя переїхав через кордон з України до Словаччини. Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ країни. В руці у дитини був поліетиленовий пакет з паспортом та номером телефону.

"Хлопець приїхав зовсім один, бо батьки мали залишитися в Україні. Волонтери охоче піклувалися про нього, відвели в тепло, надали їжу та напої. Він підкорив всіх своєю посмішкою, безстрашністю та рішучістю, гідним справжнього героя. Завдяки номеру на руці та паперу в паспорті хлопець зміг зв'язатися з близькими, історія закінчилася добре", — йдеться у повідомленні МВС Словаччини.

Наступного дня мама хлопчика записала відеозвернення зі словами подяки.

У Новій Каховці відбувся багатотисячний мітинг проти окупантів

"Мітинг був багатотисячний, не менше ніж на День міста. На День міста у нас, як правило багато чисельно. Більшість людей було різного віку, були й діти — хто приходив сім’ями. Пройшли по центральних вулицях міста, до приміщення Новокаховської міської ради. Вимоги були: полишити територію міста, територію Херсонщини. Співали гімн український, підняли прапор над постаментом колишнього пам’ятника Леніну", — розповів міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

За його словами, місто руйнівним обстрілам не піддалося, постраждали тільки села Козацьке та Веселе. Мер також додав, що у Новій Каховці проблем з опаленням немає.

Вторгнення Росії в Україну. День 11. Онлайн
Мітинг проти окупантів, Нова Каховка, 6 березня. facebook.com/tsyhipa

Фонтани на Майдані щоранку гратимуть Гімн України

"Фонтани на Майдані Незалежності запрацюють вже на початку весни і відзавтра щоранку виконуватимуть гімн України. У режимі вечірнього світло-музичного шоу фонтани поки не працюватимуть", — повідомили у пресслужбі КМДА.

Макрон повідомив, що поговорив з Путіним щодо недоторканності ядерних установок

"Я говорив сьогодні з президентом Путіним, а потім з президентом Володимиром Зеленським. Ми ведемо перемовини щодо збереження цілісності ядерних реакторів України. Це на додаток до інших вимог, висунутих до Росії: припинення вогню та захисту мирного населення", — написав Макрон в Twitter.

Окупанти поранили мера Бучі — радник голови МВС

У Бучі російські військові поранили мера міста Анатолія Федорука. Про це Суспільному розповів радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко. Він також додав, що зараз інформація перевіряється й пообіцяв повідомити деталі згодом.

"Переговори щодо коридору з Бучі тривають, але поки безрезультатно. Щобільше, під час спроби організації “зеленого коридору” був поранений мер Бучі, за попередніми даними, годину-півтори тому була така інформація", — зазначив Денисенко.

Кулеба: У нас є три юридичних фронта в Міжнародному суді ООН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, що 7 березня в Гаазі в Міжнародному суді ООН відбудеться перше слухання у справі за обвинуваченням Росії за статтями Конвенції ООН про боротьбу зі злочином геноциду.

"Це історичний процес, ми його починаємо і чекаємо, що суд ухвалить чіткий запобіжний захід, він вимагатиме від Росії ведення збройних дій", — наголосив Кулеба.

Він також додав, що Україна співпрацює з Міжнародним кримінальним судом для переслідування воєнних злочинців та тих, хто вчинив злочини проти людяності з боку РФ на цій війні.

Третє — оскільки зараз не має чіткого правового інструменту суду, для того, щоб ми притягнули Росію та її керманичів до відповідальності за вчинення злочину агресії. Я підтримав міжнародну наукову ініціативу створити коаліцію держав з метою створення трибуналу з розгляду справи про злочин російської агресії проти України. Це по суті Нюрнберг-2 - коли група країн об’єднується і створює трибунал в межах юрисдикції міжнародного права. Це не альтернатива міжнародному кримінальному суду, це не альтернатива міжнародному суду ООН. Це концепція розроблена провідними світовими фахівцями міжнародного права. Буде багато-багато юридичних наслідків для агресора і відповідальності", — зазначив голова МЗС.

Вакарчук записався до лав територіальної оборони

Український музикант та лідер гурту “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук долучився до лав територіальної оборони Львівщини. Про це повідомив начальник Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Тіщенко на своїй сторінці у Facebook.

“Офіцер запасу, почесний громадянин міста Львова, музикант та лідер гурту “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук став у бойовий стрій захисників України! Відсьогодні, у складі територіальної оборони Львівщини він починає виконувати свій військовий обов'язок. Бажаємо йому солдатського щастя ! Перемога буде за нами! Слава Україні!”, — написав Тіщенко.

Вторгнення Росії в Україну. День 11. Онлайн
Святослав Вакарчук. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1317477752081979&id=100014592996993

Харків, Узин, Фастів — повітряна тривога!

Бренди Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Kenneth Cole, Warner's йдуть з Росії

PVH Corp. (Phillips-Van Heusen Corporation), що володіє низкою брендів модного одягу Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Warner's, Olga і True & Co, оголосила, що з 7 березня тимчасово закриває всі свої магазини в Росії та Білорусі.

Компанія зі штаб-квартирою у Нью-Йорку також ліцензує такі бренди, як Kenneth Cole New York і Michael Kors.

Що відбувається у Київській області. Текстовий онлайн

З початку війни Росії проти України окупаційні війська намагаються дістатися столиці. Усі ці дні військові Збройних сил України стримують наступ. Буча, Ірпінь, Гостомель, Ворзель — у цих населених пунктах на південному заході Київської області станом на 6 березня найгірша ситуація. Вивезення людей з Бучі неможливе через вогонь з боку російських військ, також там немає зв'язку. Російські військові підірвали рейки залізниці в Ірпені, тож людей звідти почали евакуювати автобусами.

Що відбувається зараз у містах та селищах довкола Києва — Суспільне повідомляє у текстовому онлайні.

Мінцифри просить Microsoft блокувати росіянам Azure, Scype та GitHub

"Продовжую системну роботу щодо технологічної ізоляції агресора. Звернувся до Microsoft щодо блокування росіянам Azure, Scype та GitHub. Останній раз кров мирних громадян в Європі проливали, коли "хмари" були тільки на небі, спілкування було звичайною поштою, а програмували на стрічках. Росія стрімко йде "вперед в минуле", — повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

TikTok припиняє роботу в Росії через закон про "фейкові новини"

Про припинення роботи компанія TikTok повідомила у Twitter.

"TikTok — це джерело для творчості та розваг, яке може стати джерелом полегшення та людського зв’язку під час війни, коли люди стикаються з величезною трагедією та ізоляції. Проте безпека наших співробітників і користувачів залишається нашим найвищим пріоритетом. У світлі нового російського закону про фейкові новини, у нас немає іншого вибору, окрім як призупинити пряму трансляцію та новий контент для нашого відеосервісу, поки ми розглянемо наслідки цього закону для безпеки", — йдеться в заяві компанії.

Кам'янець-Подільський, Умань, Чернігів, Сміла, Лубни, загалом повітряну тривогу оголосили по 17 містах України.

Коли перший раз НАТО зіб’є російський винищувач - почнеться війна — Майкл Макфол

Дипломат, посол сполучених штатів у Росії (2011-2014 рр.) Майкл Макфол заявив, що не бачив підтвердження угоди про "зелене" світло для винищувачів НАТО в Україні.

"Були дискусії стосовно цього ще 5 днів тому. Американська сторона не хотіла це робити це 5 днів тому, але їхня позиція змінилася і це дуже хороший знак. Блінкен це говорив, коли був саме у Польщі, я хочу це підкреслити. Звичайно він не може диктувати, що Польща буде робити, але наскільки мені відомо, у поляків був такий договір, якщо ми будемо постачати наші винищувачі — у них їх 27 до речі, тоді ми — американці повинні відправити наші винищувачі для Польщі, як компенсацію", — заявив Макфол.

Він додав, що не бачив ще підтвердження цієї угоди, але вважає, що, якби вона була укладена, це було б краще для України: "На скільки мені відомо, є 70 таких же літаків МІ-29 в Словаччині, Болгарії".

За словами Макфола, американці не розуміють цього слова “no fly zone”.

"Це дуже м’яка і звична фраза. Я чув від Байдена і Конгресу, вони дуже обережно до цього ставляться. Тому, що це означає, що ми будемо воювати проти Росії. Всі чудово розуміють, перший раз коли ми зіб’ємо російський винищувач — почнеться війна. Вони поки не готові до цього".

Повітряну тривогу також оголосили у Києві, Миколаєві, Харкові, Чернігові, на Сумщині, та Рівненщині.

Волинська область — повітряна тривога!

У Харкові відсутня трансляція теле- та радіосигналу

У Держспецзв'язку повідомили, що через повторний обстріл телевежі у Харкові регіон тимчасово залишився без теле- та радіотрансляції.

"Знищено технічні приміщення, встановлюється, яка шкода була завдана самі вежі. Закликаємо жителів Харкова та області, в кого є така можливість, скористатися альтернативними каналами отримання об'єктивної інформації", — йдеться у повідомленні

Окрім ефірного мовлення отримати безкоштовний доступ до українських телеканалів можна кількома способами:

  1. На супутнику. Українські телеканали розкодовані на супутнику. Це означає, що доступ до мовлення безкоштовний. Щоб переглядати телебачення, потрібен супутниковий ресивер та супутникова антенна.
  2. На Youtube. Більшість українських каналів мають власні канали на Youtube. Якщо у вас є швидкий інтернет, знайдіть у мобільному додатку або на вебсторінці на Youtube бажаний канал. Якщо швидкість інтернету невисока, оберіть в налаштуваннях відео нижчу роздільну здатність (три крапки у верхній частині відео - якість - 360р або 480р - цього буде достатньо).
  3. На ОТТ-сервісах. На платформах YouTV, Sweet TV, Omega TV, MEGOGO, Kyivstar TV, Oll tv доступ до українського телебачення тепер теж безкоштовний. Знайдіть бажаний канал в застосунку або на вебсторінці улюбленої платформи.

Пішла друга хвиля людей, що хочуть перетнути кордон — голова Львівської ОВА

"Пішла друга хвиля людей, які хочуть перетнути кордон. І якщо ще 2 дні тому, ситуація була кращою, то зараз знову величезні черги. Якщо ми максимально пропускали до 53 тисяч людей, то минулої доби — більше ніж 70 тисяч. Потік великий, йдуть додаткові поїзди на центральну залізничну станцію Львова. На вечір очікуємо близько 8 поїздів", — розповів голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

За його словами, влада намагається правильно організувати потоки людей: "Автобуси перевозять на кордон для піших коридорів. Говоримо з польською стороною про додаткові пункти пропуску, які зовсім необлаштовані, але дати змогу людям перетинати. Надіємось, що Польська сторона піде на зустріч".

Козицький додав, що Львівщина прийняла більше ніж 100 тис. переселенців.

У Харкові внаслідок обстрілів зайнялася будівля прокуратури, пошкоджено телевежу

У Харкові внаслідок нальоту російської авіації загорілася будівля облпрокуратури. Також окупанти пошкодили телевежу. Тимчасово телетрансляція призупинена, сигнал наразі відсутній, повідомила Суспільному речниця очільника ОДА Синєгубова.

Свідки повідомляють про вибух в районі обласної прокуратури, видно пожежу. Яка саме будівля зруйнована під час нальоту російської авіації — точної інформації ще немає, відповіли Суспільному у ДСНС.

Окупанти збирають війська на півночі області для розгортання — голова Миколаївської ОДА

У Миколаєві неділя минула досить спокійно, про це повідомив голова області Віталій Кім.

"Побільшало техніки, укріпили райони, логістику. День без масової стрільби, це вже добре. По області ситуація складна, складно контрольована. Противник переміщується областю, як майже хоче. З великими силами, ми тримаємо оборону населених пунктів. Але окупанти збирають свої війська на півночі області для подальшого розгортання сил", — зазначив він.

Він додав, що місто зараз формує запас, "якщо раптом візьмуть в кільце": "Працюють аптеки, магазини — ціни зависокі, але ми над цим працюємо, можливо понизяться, коли логістика покращиться".

Країни НАТО мають "зелене світло" на постачання винищувачів в Україну, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Міський голова Ірпеня повідомив про жертви унаслідок сьогоднішніх обстрілів. Про ситуацію в Київській області читайте тут.

Повітряна тривога у Харкові — не виходьте з укриттів.

Україна звернулася до 7 країн щодо припинення членства Росії та Білорусі у Міжнародному валютному фонді та організаціях Світового банку, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Чоловік тримає плакати з написом "Не війні!" під час акції протесту проти російського військового вторгнення в Україну, в Алмати, Казахстан, неділя, 6 березня 2022 року. Сьогодні у багатьох містах світу, а також в Росії проходять акцій на підтримку України і проти війни.

Читайте також: На антивоєнних мітингах у Росії поліція б'є людей: затримали понад три тисячі (оновлюється)
Вторгнення Росії в Україну. День 11. Онлайн
Фото: АР

У Сумах — загроза вуличних боїв. У Дніпрі — повітряна тривога.

Епіфаній закликав світ закрити небо над Україною

Предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній закликав світ закрити небо над Україною. Заяву предстоятеля ПЦУ розмістив архієпископ Чернігівський та Ніжинський Євстратій (Зоря).

Під час евакуації людей з Ірпеня через Романівку тривали обстріли. Журналіст Роман Сухан з місця події передає про загиблих — двох хлопців, жінку та дитину.

З-під завалів вінницького аеродрому врятували трьох людей, один загинув — ДСНС

З-під завалів розбомбленого росіянами вінницького аеродрому рятувальники дістали трьох живих людей та одного загиблого, повідомляє ДСНС України.

"6 березня близько 13:35 поблизу с. Гавришівка Вінницького району внаслідок ракетного обстрілу виникла пожежа складу з ПММ на площі близько 1 тис. кв. м та частково зруйнована адмінбудівля. Станом на 14.35 з-під завалів деблоковано 4 особи, з них 1 особа загинула", — йдеться у повідомленні.

Щонайменше 38 дітей загинули з початку війни Росії проти України

З початку війни в Україні загинули 38 дітей, ще 71 — отримали травми чи поранення. Це лише попередні дані, оскільки встановити точну кількість жертв внаслідок обстрілів у Маріуполі та Ірпені наразі неможливо, повідомила омбудсменка Денісова.

У Дніпрі повітряна тривога — усім в укриття.

І на ЧАЕС, і на ЗАЕС досі російські війська, там тероризують персонал — Енергоатом

Петро Котін, очільник компанії "Енергоатом" Суспільному: "І на Чорнобильській і на Запорізькій атомній електростанції зараз перебувають російські загарбники. Вони захопили ці два об'єкти. Окупанти зараз мають на Запорізькій станції 500 своїх солдатів. На Чорнобильську станцію за нашою інформацією прибуло ще тисяча. Вони звідти не підуть. Вони про це прямо кажуть нашому персоналу:"Робіть те, що ми говоримо вам. Інакше потягнемо вас до могил". Цим вони тероризують наш персонал. Весь менеджмент станції працює під командуванням військового командира РФ, який видає їм накази".

Він нагадав, що було попадання в перший енергоблок ЗЗАЕС. Але блок витримав. Дуже пошкоджений навчально-тренувальний центр. Багато снарядів не розірвалося.

Вінниця зараз:

Від початку нападу Росії на Україну більше 140 тисяч українців повернулися додому — ДПСУ

Від початку нападу Росії на Україну більше 140 тисяч українців повернулися додому, 80% із них – чоловіки, повідомили прикордонники.

Маріуполь: евакуація знову не відбулась через обстріли

Друга спроба "зеленого коридору" для цивільних в Маріуполі знову закінчилася обстрілами росіян, повідомили в МВС України: "Сьогодні повторилася вчорашня ситуація і бойовики відкрили вогонь, не забезпечивши режиму тиші. Бійці загону спеціального призначення Нацгвардії України, поліція та інші підрозділи сьогодні також інформували громадян про небезпеку таких дорожніх коридорів. Залишайтеся в сховищах, якщо не забезпечено повну тишу".

"Ворог продовжує обстрілювати Маріуполь; серед іншого, по мікрорайону «Східний» гатить ТОС-1 «Буратіно», також по місту працює авіація РФ", — додали в Нацгвардії.

Кулеба: Наші туристичні містечка на Київщині — в аду

"Запеклі бої ідуть під самим Києвом: Ірпінь, Буча, Гостомель. Наші туристичні містечка, де ми усі відпочивали на вихідних — знаходять в пеклі. Відголос, які ви чуєте у Києві, це форпост міста Києва. Зараз Київська область тримається для того, щоб трималось місто Київ", — розповів глава МЗС України Дмитро Кулеба в ефірі Суспільного.

На запитання, яким шляхом зараз можна залишати столицю, він зазначив, що кожен день йде рух Одеською трасою, "він вільний, можна пересуватися".

"Щодо Житомирської траси, то думаю, усім зрозуміло, йдуть жорстокі бої. Там у великій кількості сконцентровані війська окупантів. Виїзд на Бориспіль — вільний, можна їхати. Йде велике пересування і гумконвоїв, тощо. Проблеми наші — Житомирська траса. Трафік перевантажений, багато блокпостів. Нам необхідно зробили пересування пріоритетне: військове, гумконвоїв. Наразі дуже незручно, люди стоять у великих заторах", — додав Кулеба.

Війська РФ пошкодили газопровід Донецьк-Маріуполь

6 березня російські війська пошкодили газопровід Донецьк-Маріуполь. Всі населені пункти від Вугледара до Бердянська невдовзі залишаться без газопостачання.

Війська РФ обстріляли з градів Харківський фізико-технічний інститут — СБУ

Російські війська обстріляли з градів Харківський фізико-технічний інститут, де розташована дослідна ядерна установка «Джерело нейтронів», повідомляє СБУ Харківщини: "Руйнування ядерної установки та сховищ ядерних матеріалів могло призвести до масштабної екологічної катастрофи".

Руїни будинків: наслідки обстрілів у Житомирі

Житомирщину знову обстріляли з неба. У результаті чого були пошкоджені житлові будинки, паркани, господарчі будівлі та лінії електромереж.

Президент Туреччини Ердоган поговорив з Путіним. Він наголосив, що термінове загальне припинення вогню не тільки пом’якшить гуманітарні проблеми в регіоні, але й дозволить шукати політичне рішення: "Давайте разом прокладати шлях до миру".

РФ здійснили 8 ракетних ударів по Вінниці — Зеленський

Російські війська здійснили 8 ракетних ударів по Вінниці, повністю зруйнований аеропорт.

"Щойно мені доповіли про ракетний удар по Вінниці — 8 ракет, проти нашого міста, проти нашої мирної, доброї Вінниці, яка ніколи не загрожувала Росії жодним чином. Ракетний удар жорсткий, цинічний, повністю зруйнований аеропорт. Вони продовжують знищувати нашу інфраструктуру, наше життя, яке будували ми, будували наші батьки, дідусі/бабусі, покоління українців. Ми повторюємо кожного дня — закрийте небо над Україною! Закрийте для всіх російських ракет, для російської бойової авіації, для всіх цих терористів. Зробіть гуманітарну повітряну зону, без ракет, без авіабомб", — заявив Зеленський.

​​Кожен працівник і ФОП, у якого війна забрала роботу зможе отримати 6,5 тис грн із наступного тижня. Програма працюватиме за аналогією з виплатами за вакцинацію – тобто через застосунок Дія. Міністерство цифрової трансформації повідомить деталі, як саме оформити допомогу. Кабмін виділив на цю програму 21,5 млн грн.

Аеропорт "Вінниця" та військову частину у Гавришівці обстріляли ракетами

Аеропорт "Вінниця" та військову частину у Гавришівці обстріляли ракетами. Внаслідок вибухів — пожежа. Нині на місці працюють служби ДСНС.

Війська РФ б’ють по мосту, через який люди намагаються залишити Ірпінь — журналіст

Війська РФ цілеспрямовано б’ють мінометами по мосту, через який люди намагаються залишити Ірпінь, повідомив журналіст Андрій Дубчак.

"Годину топу на моїх очах загинула родина. Дівчинка, хлопець, мама. Чоловік отримав дуже серйозні поранення", — повідомив він. Журналіст також оприлюднив відео влучання ракети в Ірпені.

Мер Ірпеня Олександр Макрушин, повідомив Суспільному, що "місто дуже сильно обстрілюють". Вдалось евакуювати.орієнтовно 10 автобусів. Є поранені та загиблі.

Папа Франциск під час молитви сьогодні назвав конфлікт в Україні "не військовою операцією, а війною".

"В Україні течуть ріки крові та сліз. Це не лише військова операція, а війна, яка веде до смерті, руйнування та нещастя", — сказав він, передає Reuters.

Гуманітарна ситуація на Київщині гірша, ніж в Маріуполі та інших містах. "Ворог блокує можливість надати допомогу та обстрілює мирне населення", — повідомив глава київської ОДА Олексій Кулеба.

У Миколаєві війська РФ підходять "маленькими диверсійними групами"

Олександр Сєнкевич, мер Миколаєва повідомив Суспільному, що війська РФ підходять "маленькими диверсійними групами" з Херсонського напрямку.

"Але велика є ще з Кіровоградського напрямку. І за нашими даними ще колона двинула на Кіровоград (Кропивницький). Чекаємо, що вони ще будуть до нас заїжджати, бо вони формують колони. І розгортають техніку зі сторони Чорнобаївки. Віддаємо їм відсіч. За сьогодні у нас втрат немає. У ворога.кидають техніку і розбігаються в сторони", — розповів він.

Поблизу Вінниці чутно вибухи.

Чернігів — повітряна тривога. Усі новини Чернігова тут.

Голова Київської ОДА Олексій Кулеба: В усіх районах Київщини йде боротьба з диверсійними групами. Найбільш небезпечні напрями: Житомирська траса, Буча-Ірпінь-Гостомель, Макаров, північ Вишгородського району.

У Вінниці, Дніпрі, Слов'янську та Краматорську на Донбасі, в Одесі та області повітряна тривога — усім в укриття.

Укрзалізниця: під обстріл потрапив потяг "Київ – Рахів"

Перед залізничною станцією Коростень в Житомирській області під обстріл потрапив потяг "Київ – Рахів". Поїзд тримався на безпечній відстані, потерпілих або пошкоджень рухомого складу немає". Наступні поїзди далекого сполучення прямуватимуть обхідним шляхом.

Евакуація з Ірпеня на Київщині триває попри відсутність зеленого коридору

З Ірпеня людей везуть до залізничного вокзалу Києва, повідомив кореспондент Суспільного.

"Ліворуч від мене, це дорога яка веде в місто Ірпінь. Знаємо, що з того боку цієї дороги там є село Романівка. Воно знаходиться близько біля Ірпіня. Сьогодні це єдина можливість людям втекти з цих місць. З міста Ірпінь, з міста Бучі, з міста Ворзель, якщо вони зможуть дістатися якось цього моста в Романівці. Люди підходять до цього моста. Сотні людей сьогодні я вже бачив. Зараз відбувається евакуація. Люди йдуть з Романівки. Пішком переходять цей міст. З іншого боку вже ближче до Києва на них чекають автобуси і ці автобуси везуть їх до краю міста Києва. Тут вже в Києві чекають десятки автобусів. Людей везуть на залізничний вокзал", — розповів він.

За його словами, з Ірпеня тридцять автобусів з місцевими сьогодні.

"Біля моста в Романівці стріляють, прилітають снаряди. За 20 метрів від мене впав снаряд. Є загиблі. Бачив родину з чотирьох чоловік. Люди, які просто бігли з валізами", — додав він.

Другий день домовляються про зелений коридор для того, щоб евакуювати людей з Ірпеня і наближених територій. Але на тепер зеленого коридору немає.

По всій Київській області з 6 до 7 березня вводиться комендантська година з 20:00 до 7:00.

"На деяких напрямках йдуть тяжкі бої. Прошу з розумінням поставитися до комендантського часу. Він необхідний в першу чергу задля безпеки мешканців регіону", — повідомив Олексій Кулеба, глава Київської ОДА.

У Дніпрі повітряна тривога — усім в укриття.

Буенос-Айрес зараз. Люди в Аргентині вийшли із українськими прапорами.

Вторгнення Росії в Україну. День 11. Онлайн
Буенос-Айрес, 6 березня, 2022 року. Фото: Павло Сеніцин

П’ятихатки, Харків. Місцеві жителі повідомляють про влучання снаряду у магазин

П’ятихатки, Харків. Місцеві жителі повідомляють про влучання снаряду у магазин, біля якого стояла черга, передає Суспільне Харків. На фото з місця події видно тіла людей та сліди крові. Кореспонденти Суспільного впізнали на фото вул. Ак. Вальтера. Цього ранку там чули серію вибухів.

Як повідомив Суспільному директор Центру екстреної меддопомоги Віктор Забашта, попередньо — загиблих немає. Людей з травмами різного ступеню тяжкості ушпиталюють.

Зеленський: Воюємо за те, де пройде кордон. Між життям і рабством

Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців: "Ми вже вибороли наше майбутнє. Але ще боремось за наше сьогодні. Воюємо за те, де пройде кордон. Між життям і рабством", — наголосив він. Він повідомив, що РФ збирається атакувати Одесу.

Що ще сказав Зеленський:

  • Щодня і щоночі я розмовляю з лідерами держав, з лідерами бізнес-спільноти.Протягом усіх днів війни майже немає такої години, щоб Україна не чула, яку допомогу отримає. Проти РФ будуть подальші санкції.
  • Світ має силу, щоб закрити наше небо для російських ракет. Для російських бойових літаків. Якщо хтось все ще сумнівається, то Україні потрібні літаки. Насправді, це просто. Коли маєш волю.
  • Граждане России делают точно такой же выбор прямо сейчас. В эти дни. В эти часы. Между жизнью и рабством.
  • Заговорили російські військові, яких взяли у полон наші захисники. Сотні-сотні полонених. Серед них – і пілоти літаків, які бомбили наші міста. Ми почули їхні свідчення. Ми побачили документи. Мапи. Плани. Не вчорашнього дня.
  • Це не імпровізація. Вони готували це вторгення саме так – жорстоко, цинічно. Завідомо з порушенням правил війни. Тому Харків. Тому Чернігів. Тому Суми. Тому Маріуполь. І багато-багато інших українських міст-героїв побачили чисте зло. Звірство.
  • Це не вбʼє нашу людяність. Попри все, ми поводимося з полоненими в рамках Женевської конвенції. Наші ракети у відповідь не падають на цивільні обʼєкти Росії. Або Білорусі.
  • Житомир, Коростень, Овруч, передмістя Києва, міста на півдні... Вони готуються бомбардувати Одесу.
  • Ми вистояли. Ми вже розуміємо, як будемо відновлювати нашу країну. Ми вже формуємо спеціальні фонди для відбудови. Їх вже чотири.

Дані Генштабу ЗСУ станом на 12:00: РФ зосередили зусилля на оточенні міст Київ, Харків, Чернігів і Миколаїв

  • Армія РФ не відмовляється від своїх намірів та продовжує наступальну операцію проти України.
  • Основні зусилля — оточити Київ, Харків, Чернігів, Миколаїв, вийти до адміністративних кордонів Луганської і Донецької областей, створити сухопутний коридор з тимчасово окупованим Кримом.
  • Окупанти зосередили увагу на активних діях у південних областях, з метою позбавити Україну виходу до Чорного та Азовського морів.
  • Війська РФ витратили майже всі основні резерви та готують до відправки додаткові підрозділи зі Східного, Центрального та Західного військових округів.
  • На Слобожанському напрямку механізовані частини ЗСУ обороняють Харків та Охтирку. На Сіверщині продовжується оборона Чернігова.
  • Оборона Києва тримає визначені рубежі та веде бої з метою утримати важливі райони.
  • Повітряні Сили ЗСУ відбивають ракетно-авіаційні удари РФ, зосереджують зусилля на протиповітряному прикритті важливих об’єктів України й угруповань військ.

У Києві повітряна тривога.

В окупованій Новій Каховці мітинг за Україну

У тимчасово окупованій Новій Каховці Херсонської області люди вийшли на мирний мітинг під прапорами України проти РФ.

"Новокаховська бабуля готова гнати геть окупантів", — написав Сергій Ципіга, який перебуває там.

Через атаки РФ не функціонують 34 лікарні — Ляшко

Війська Росії вивели з ладу 34 лікарні на території України, через що Всесвітня організація охорони здоров’я зафіксували шість порушень Женевської конвенції. Про це під час телемарафону заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Миколаїв обстрілюють з танків — Кім

Російські окупанти атакують танками Миколаїв, повідомив голова ОДА Віталій Кім: "Орки лізуть знову. З боку півзаводу атакують танки. Розпочався бій. Будьте обережні".

Підпишіться на Суспільне Миколаїв в телеграмі.

Наслідки обстрілів у Житомирі

У Житомирі внаслідок обстрілу приватного сектора загинуло чотири людини, там досі розбирають завали. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Вторгнення Росії в Україну. День 11. Онлайн
Фото: Ірина Саєвич / Суспільне

Раніше стало відомо, що близько 30 родин залишились без домівок унаслідок обстрілів.

Із Запоріжжя до Маріуполя відправили перший гумковой

Із Запоріжжя до Маріуполя вирушив перший гуманітарний конвой. Вага вантажу складає близько 90 тонн.

Під Миколаєвом розгромили групу військових, які в 2014 перейшли на бік РФ — СБУ

Під Миколаєвом українські силовики розгромили батальонно-тактичну групу РФ. "Більшість її особового складу – колишні українські військові, які у 2014 році зрадили нашу державу і перейшли на бік РФ у Криму", — повідомили в СБУ. Там оприлюднили список.

У застосунку Дія з‘явивилося Дія TV

У застосунку Дія з‘явивилося Дія TV, яке транслює марафон українських телеканалів. Його можна знайти в "Послугах". "Щоб не дозволити окупантам блокувати наше телебачення та сіяти брехню, разом зі стримінговим сервісом Megogo запускаємо онлайн-трансляцію українських телеканалів у застосунку Дія — Дія TV. Завдяки йому українці матимуть безоплатний доступ до новин будь-де та будь-коли", — повідомили в Мінцифри.

Закрити небо над Україною. Буковина, Кіровоградська область, Франківськ, Львівщина, Луганщина, Волинь, Рівне, Дніпропетровщина, Черкаси, Тернопіль, Закарпаття, Хмельницький, Харків, Полтава звернулись міжнародної спільноти та НАТО з закликом негайно закрити небо України для російської авіації.

Чернігів, Житомир — знову сирена.

Журналісти повідомили, що під час евакуації з Ірпеня російські військові відкрили вогонь

Під час евакуації з Ірпеня війська РФ відкрили вогонь по цивільних, є загиблі. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода на місці. Суспільне звернулось до міськради Ірпеня.

У Гостомелі та Бучі українські війська відійшли, аби російська армія не била по будинках — Арестович

У Гостомелі та Бучі українські війська відійшли на нові позиції, щоб не давати бити по домах із мирними мешканцями, повідомив в ефірі Суспільного Олексій Арестович, радник глави Офісу президента.

"Росіяни туди зайшли", — зазначив він.

"Там є випадки таких страшних речей, що, по-перше, вони поранили багато дітей. По-друге, вони не дають евакуювати незважаючи на численні звертання на вищому державному рівні, що дайте зелений коридор з Ірпеня та Бучі. Там багато дітей по підвалах. Декілька діточок вже померли, відповідно до повідомлення МОЗ. Були поранені при спробі евакуації на машинах, або при спробі захоплення росіянами всіх цих підвалів, коли вишибали двері, стріляли через двері та ранили дітей. Це катастрофа моральна, перш за все. Зараз на вищому рівні це питання обговорюється на міжнародному гуманітарному рівні через посередників з росіянами, щоб дати вихід із Бучі та Гостомеля", — розповів Арестович.

Що стосується Ірпеня, за його словами, для російської армії, географічно "це тупік".

"Росіянам там робити нема чого. По-перше, там утримують оборону наші війська. По-друге, якщо вони подивляться на карту, то зрозуміють що Ірпінь — не варіант. І будуть шукати інші шляхи".

У Києві повітряна тривога.

У Маріуполі з 12:00 має розпочатись евакуація

У Маріуполі з 12:00 розпочинається евакуація цивільного населення. З 10:00 до 21:00 обіцяють режим тиші, повідомила міська рада.

У Києві та Харкові окупантів зупинили — Резніков

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що у Києві та Харкові окупантів зупинили, у Миколаєві відкинули, Одеса – "наш стратегічний резерв".

"Поповнення сил противника буде все більше ускладнюватись, якість поповнення буде ще гіршою", — додав він.

За даними журналіста-розслідувача Христо Грозєва, у російської армії ресурсів, наявних в Україні, вистачить до 6 березня. Далі почнеться "логістичний кошмар".

У Львівській області притягатимуть до відповідальності підприємців, які підвищують ціни на соціально значущі продукти.

Внаслідок ракетного удару по аеродрому в Старокостянтинові на Хмельниччині травмовані щонайменше троє людей.

Міноборони РФ наказало знищувати тіла своїх загиблих в Україні військових

Командування російської армії вирішило забрати паспорти та інші посвідчувальні документи у солдатів, які воюють в Україні. Про це свідчить наказ, який оприлюднило Оперативне командування "Північ" Збройних сил України. Забрати документи вирішили для того, щоб після взяття в полон або вбивства Україна не могла військових ідентифікувати та поширити про них інформацію через Telegram-канал «Ищи своих», який створило Міністерство внутрішніх справ України.

Також у російській армії постановили таємно вивозити тіла загиблих військових до місць їхньої постійної дислокації та ховати у братських могилах. Якщо евакуювати тіла немає можливості — знищувати на місці, ідеться в наказі.

Понад 11 тисяч людей. Генштаб оцінив втрати Росії у війні

Під час бойових зіткнень зі Збройними силами російські війська втратили вбитими та пораненими понад 11 тисяч людей.

Найбільші руйнування — у Чернігові, Харкові, на Київщині та Житомирщині

Найбільші руйнування унаслідок обстрілів РФ — у Чернігові, Харкові, на Київщині та Житомирщині, повідомили в ДСНС.

"Найбільш масштабних наслідків ведення бойових дій зазнали об’єкти цивільної інфраструктури у м. Чернігові, Харкові, Бучанському районі Київської області та Коростенському районі Житомирської області", — кажуть рятувальники.

Читайте також: Бої на Київщині, атаки на Житомирщині та Хмельниччині. Як минула ніч у регіонах

Війська РФ у Бучі обстрілюються будинки, авто, убивають мирних жителів — заява міськради

Російські військові у Бучі Київської області обстрілюються будинки, авто, убивають мирних жителів і навіть дітей, ідеться в заяві міськради. Значна кількість мешканців перебуває у підвалах. Доставити гуманітарні вантажі неможливо: громада у облозі ворога. Бучанська громада кілька діб без світла, тепла, зв’язку, інтернету.

Вторгнення Росії в Україну. День 11. Онлайн
Буча, Київська область, 3 березня 2022 року. Фото: Олексій Мандзій / Суспільне. Буча, Київська область, 3 березня 2022. Фото: Олексій Мандзій

Представники США їдуть у Венесуелу для перемовин з Мадуро

Офіційні посадовці США прямують до Венесуели, щоб провести перемовини з урядом Ніколаса Мадуро, щоб позбавити Кремль підтримки Каракаса, повідомляє The New York Times. Зокрема, вони можуть розраховувати замінити російську нафту венесуельською, щоб запобігти дефіциту сировини на світовому ринку, обумовленому санкціями.

Раніше повідомлялось, що Мадуро у телефонній розмові з президентом РФ Володимиром Путіним заявив про підтримку російської агресії проти України.

В Енергодарі не працює мобільний оператор Vodafone

У місті Енергодар Запорізької області, яке стало місцем боїв за розташовану тут Запорізьку атомну електростанцію, припинив працювати зв’язок у мобільного оператора Vodafon, повідомив міський голова Дмитро Орлов.

"За непідтвердженими поки що даними аналогічна ситуація виникла і в сусідньому місті Дніпрорудне та навколишніх населених пунктах. Причини відсутності мобільного зв’язку намагаємося зв’язувати", — зазначив він.

Також в Енергодарі спостерігаються проблеми з роботою інтернет-провайдерів.

"Лікарі без кордонів" заявили про катастрофічну ситуацію в Маріуполі

Представники організації "Лікарі без кордонів" заявили, що Маріуполь, який намагаються оточити російські військові, перебуває на межі гуманітарної катастрофи та закликали організувати "зелений коридор" для цивільного населення.

"Ми знаємо від наших співробітників, що вони відчайдушно намагаються убезпечити себе, оскільки продовжуються важкі атаки, а запаси продовольства закінчуються. Немає води, електрики та опалення. Інтернет та телефонний зв'язок відключені. Лікарні, супермаркети та житлові будинки сильно постраждали", — зазначили в організації.

Окірм того, вони підкреслили, що у місто неможливо доправити гуманітарну допомогу.

3000 американських добровольців хочуть долучитися до захисту України

3000 американських добровольців відповіли на заклик України долучатися до служби в міжнародному батальйоні, який допоможе протистояти силам вторгнення Росії, повідомляє Голос Америки із посиланням на представника посольства України у Вашингтоні. Зокрема, серед них є й ветерани бойових дій.

Бажання захищати Україну висловили й громадяни інших країн, переважно пострадянських — таких як Грузія та Білорусь.

Чилі виключило Росію з переліку учасників найбільшої оборонної виставки у Латинській Америці

Уряд Чилі ухвалив рішення заборонити Росії участь у виставці зброї та військової техніки Fidae 2022, яка відбудеться із 5 по 10 квітня через її агресію проти України.

Про це повідомляє Міністерство оборони країни.

"У зв’язку з агресією проти України з боку Росії та її засудженням нашою країною, Міністерство оборони повідомляє, що уряд Чилі відкликав запрошення російським компаніям, які збиралися взяти участь у Міжнародній аерокосмічній виставці (FIDAE), яка відбудеться в нашій країні з 5 по 10 квітня", — йдеться у повідомленні.

FIDAE є головною аерокосмічною виставкою Латинської Америки та входить до п’ятірки найбільших таких виставок у світі. Востаннє захід проводився у 2018 році, оскільки виставка, запланована на 2020 рік, була скасована через пандемію COVID-19.

У Сумах внаслідок російських авіаударів пошкоджені два навчальних заклади

Зранку 5 березня, російська авіація завдала точкові удари по інфраструктурних об'єктах Сум. За інформацією заступника Сумського міського голови Станіслава Полякова, понівечені два приміщення навчальних закладів.

Вторгнення Росії в Україну. День 11. Онлайн
Сумська міська рада

Пошкоджені приміщення ДНЗ "Сумське міжрегіональне вище професійне училище ВПУ №16 та ДПТНЗ "Сумський центр професійно-технічної освіти з дизайну та сфери послуг №24".

Вторгнення Росії в Україну. День 11. Онлайн
Сумська міська рада

Директор ВПУ №16 та діти сироти, які там перебувають і допомагають закладу, навели порядок в приміщенні та заколотили вікна. В іншому закладі освіти ремонтні роботи ще попереду, розповів Станіслав Поляков.

Також внаслідок обстрілів значних пошкоджень зазнала Котельня Північного Промвузла.

В Енергодарі не працює мобільний оператор Vodafone

У місті Енергодар вже не працює мобільний оператор Vodafone.

Про це повідомив мер Енергодара Дмитро Орлов.

Він зазначив, що за непідтвердженими даними аналогічна ситуація виникла і в сусідньому місті Дніпрорудне та навколишніх населених пунктах.

"Причини відсутності мобільного зв’язку намагаємося зв’язувати", – написав Орлов у своєму Telegram-каналі.

Також, за його даними, в Енергодарі є проблема з роботою Інтернет-провайдерів.

На Сумщині російська армія створила "живий щит" з людей для захисту ЗРК С-300

У селі Станове в Сумській області російські військові створили "живий щит" із місцевих жителів для охорони розгорнутої зенітно-ракетної системи С-300.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Живицький

"В одному із сіл Тростянецької громади, яке сьогодні зайняли російські окупанти, російська армія створила "живий щит" із жителів села, за нашою інформацією, зроблений для охорони розгорнутої системи С-300", — написав Живицький.

Також, за його інформацією, у селі по центральній та на прилеглих вулицях, майже біля кожного двору, стоїть російський танк.

Зазначається, що ЗРК С-300 середнього радіуса дії. залежності від конкретного типу установки і ракет-перехоплювачів, максимальна дальність може сягати 150, 200, 300 кілометрів. ЗРК призначена для безпосереднього прикриття військ, що перебувають поблизу від супротивника, в першу чергу від балістичних ракет і літаків, а також інших цілей.

Гуманітарна ситуація в Маріуполі катастрофічна — "Лікарі без кордонів"

Координаторка організації "Лікарі без кордонів" (MSF) з надзвичайних ситуацій в Україні Лоран Лігоза заявила, що гуманітарна ситуація у Маріуполі є катастрофічною.

"Гуманітарна ситуація в Маріуполі катастрофічна. Ми знаємо від наших співробітників, що вони відчайдушно намагаються убезпечити себе, оскільки продовжуються важкі атаки, а запаси продовольства закінчуються. Немає води, електрики та опалення. Інтернет та телефонний зв'язок відключені. Лікарні, супермаркети та житлові будинки сильно постраждали", — розповіла вона.

За її словами, люди буквально "змушені жити за рахунок снігу".

Вона повідомила, що через важкі бої у місті наразі туди неможливо доправити гуманітарну допомогу.

Громадський транспорт у Запоріжжі працюватиме без змін у розкладі

Сьогодні, 6 березня, у Запоріжжі громадський транспорт працюватиме за таким розкладом і маршрутами, як і 5 березня.

Про це повідомив тимчасово виконувач обов'язків міського голови Запоріжжя секретар міської ради Анатолій Куртєв.

Сьогодні електротранспорт у місті працюватиме з 7:00 до 16:00.

Маршрутки курсуватимуть з 7:00 до 9:00 та з 15:00 до 17:00:

Зауважте, що 9:00 до 15:00 маршрутки не працюватимуть.

З детальним розкладом можна ознайомитися тут.

Канада рекомендувала своїм громадянам негайно залишити Росію

Міністерство закордонних справ Канади рекомендує своїм громадянам негайно залишити Росію та уникати будь-яких подорожей до країни, яка веде війну проти України.

По це повідомляється на сайті відомства.

Зазначається, що ці рекомендації не є обов'язковими для виконання, але впливають на дію страхування та інших послуг.

"Рішення про подорож – це ваш вибір, і ви несете відповідальність за свою особисту безпеку за кордоном. Ми дуже серйозно ставимося до безпеки канадців за кордоном", – наголосили в канадському МЗС.

У відомстві попередили, що санкції Заходу, зокрема щодо закриття повітряного простору для російських літаків та "помста" РФ можуть вплинути на доступність та надання основних послуг. Зокрема, в МЗС Канади нагадали, що 4 березня російський парламент ухвалив закон, який суворо обмежує свободу слова, пов'язану з поточною ситуацією щодо України. Тому іноземні журналісти та інші працівники ЗМІ в Росії можуть зіткнутися зі значними ризиками.

"Хоча наслідки цього закону досі невідомі, вас можуть затримати або оштрафувати за: поширення або оприлюднення інформації, яку місцева влада вважає неправдивою; обмін або публікацію інформації, яка може завдати шкоди Збройним силам РФ; заклик, поширення або виступи на підтримку санкцій проти Росії", – йдеться в повідомленні.

У зв'язку з цим канадцям радять утримуватися від обговорення російського вторгнення в Україну, участі в демонстраціях, публікації інформації, пов’язаної з поточними подіями в Україні та Росії

"Умови безпеки непередбачувані і можуть погіршитися без попередження. Можливості нашого посольства надавати консульські послуги в Росії можуть бути дуже обмежені", – попередили в канадському МЗС.

Оборона Маріуполя й Чернігова та захоплена техніка. Що відбувається на фронті на ранок 6 березня

Станом на ранок 6 березня українські війська проводять операції з оборони Маріуполя та Чернігова. При цьому сили протиповітряної оборони продовжують нищити ворожі літаки та гелікоптери, а ЗСУ захоплюють трофейну російську техніку.

Про це повідомляє Генеральний штаб у ранковому зведенні.

"Угруповання сил оборони веде оборонну операцію у межах Південної, Східної та Північної операційних зон з метою відбиття наступу ударних угруповань збройних сил окупантів, нанесення йому максимальних втрат, недопущення вторгнення їх в глибину, утримання районів території держави та створення сприятливих умов для їх розгрому і відновлення контролю за втраченими територіями, здійснює відбиття ударів засобів повітряного нападу противника", — йдеться у повідомленні.

Як зазначили в ГШ, на сході українські війська зосередили сили на обороні Маріуполя. Інші угруповання проводять оборонну операцію та ведуть оборонні бої на Слобожанському та у східній частині Таврійського напрямків.

"Зокрема, підрозділи ДШВ ЗС України зупинили колони противника, що намагалися висунутися у бік Дніпропетровщини зі сторони Балаклії".

На Сіверщині ЗСУ проводять операцію з оборони Чернігова, а на Волинському напрямку здійснюються заходи щодо підготовки всієї смуги оборони у визначеній операційній зоні вздовж державного кордону України.

На приморському напрямку здійснюється оборона пунктів базування, морських портів на Чорному морі. Зокрема, у Миколаївській області українські війська спланували та реалізували захоплення значної кількості броньованої та автомобільної техніки противника.

На інших напрямках частини та підрозділи ЗС України проводять стабілізаційну операцію та виконують завдання територіальної оборони з метою недопущення наступальних дій та діяльності диверсійно-розвідувальних груп противника.

Водночас угруповання Повітряних сил ЗС України зосередило зусилля для відбиття ракетно-авіаційних ударів противника, протиповітряному прикритті важливих (критичних) об’єктів України та угруповань військ. Як зазначили у Генштабі, станом на ранок 6 березня, втрати авіаційної техніки російських окупаційних військ становлять 88 літаків та вертольотів.

"Деяких ворожих льотчиків, які катапультувались і вижили, знайшли українські воїни. Їм надано медичну допомогу і вони вже дають свідчення про злочини путінського режиму проти людяності", — йдеться у повідомленні.

У ГШ підкреслили, що противник намагається не втратити наступального потенціалу але, в поточних обставинах має великі втрати в озброєнні, техніці та особовому складі.

"За рахунок супротиву всього українського народу противника деморалізовано. Резерви російських окупантів, що надходять на доукомплектування підрозділів мають вкрай низький морально-психологічний стан, через обізнаність про реальний стан справ", – підсумували в Генеральному штабі.

Українці можуть безкоштовно відправляти гумдопомогу "Новою поштою"

В усіх працюючих відділеннях "Нової пошти" українці можуть безкоштовно відправити допомогу військовим та постраждалим під час війни з Росією.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

Зазначається, що у посилках можна відправити:

  • продукти тривалого зберігання;
  • медикаменти;
  • засоби особистої гігієни;
  • інші необхідні в умовах воєнного стану речі.

"Щоб відправити гуманітарний багаж безкоштовно, клієнти повинні принести його в відділення "Нової пошти", які на поточний момент працюють, і відправити його, не вказуючи конкретного адресата", — пояснили у Центрі.

Перелік працюючих відділень тут.

На залізничному вокзалі в Дніпрі встановили намети для обігріву

На вокзалі у Дніпрі рятувальники та місцева влада встановили два намети для обігріву. Про це повідомила пресслужба управління ДСНС області в телеграм-каналі.

Скористатися наметами можуть громадяни, що чекають на евакуаційні потяги. Крім того, рятувальники також розгорнули дві польові кухні.

Вторгнення Росії в Україну. День 11. Онлайн
ДСНС

Скористатися можна в очікувані на евакуаційні потяги. Жінок та дітей годують та пригощають гарячим чаєм.

У Полтаві повітряна тривога. Громадян просять ховатися в укриття.

Держдеп закликає громадян США негайно залишити Росію

Державний департамент США закликає громадян Сполучених Штатів, які проживають в Росії або там подорожують, негайно залишити країну. Про це йдеться в повідомленні Держдепу.

“Обмежені варіанти комерційних рейсів все ще доступні. Наземні маршрути на автомобілях та автобусах також залишаються відкритими. Якщо ви бажаєте виїхати з Росії, вам слід якомога швидше підготуватися самостійно”, — наголосили у Держдепі.

Там також попередили американських громадян, які планують залишитися в Росії, що посольство США має серйозні обмеження щодо здатності допомагати громадянам США, і умови, включаючи варіанти транспортування, можуть раптово змінитися.

Держдеп також закликав всіх американців не їхати зараз до РФ.

“Не їдьте до Росії через неспровокований та невиправданий напад російських військових на Україну, можливість переслідування громадян США з боку представників російських органів безпеки, обмежені можливості посольства надавати допомогу громадянам США в Росії, COVID-19 та пов’язані з цим обмеження на в’їзд, тероризм, обмежені рейси в Росію та з Росії, а також свавільне виконання місцевого законодавства”, — йдеться у повідомленні Держдепу.

У Держдепі також попередили американців про ймовірність блокування кредитних карток у РФ через санкції, запроваджені щодо російських банків.

Українська армія вже знищила 88 літаків та гелікоптерів РФ

З початку вторгнення Росії українська армія знищила 88 російських літаків та гелікоптерів.

Такі дані оприлюднило командування Повітряних сил ЗСУ.

Зазначається, що лише 5 березня російські сили втратили:

  • три вертольоти, які самотужки збив морський піхотинець ВМС ЗСУ;
  • один штурмовик Су-25 та один вертоліт збили військовослужбовці оперативного командування "Південь" Сухопутних військ ЗСУ;
  • два винищувача-бомбардувальника Су-34 збили військовослужбовці оперативного командування "Північ" Сухопутних військ ЗСУ
  • два літаки Су-30 СМ збили військовослужбовці повітряного командування "Південь" Повітряних Сил ЗСУ.
  • протиповітряна оборона збила безпілотник "Орлан-10" та кілька крилатих ракет, що летіли в мирні українські міста.

Загалом станом на 23:00 5 березня втрати авіаційної техніки російських військ становили 44 літаки та 44 вертольоти.

"Ворожих льотчиків, які катапультувались і вижили, знайшли українські воїни. Їм надано медичну допомогу і вони уже дають свідчення за злочини путінського режиму перед людяністю", – поінформували в у відомстві.

Джонсон має план із шести пунктів, як відповісти на агресію РФ в Україні

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон виклав план із шести пунктів відповіді на вторгнення Росії в Україну, у якому, зокрема, йдеться про гуманітарну підтримку України й максимальний економічний тиск на Москву.

Про це повідомляє Reuters.

Британський прем'єр напередодні зустрічей із лідерами Канади, Нідерландів і Центральної Європи, які відбудуться в Лондоні наступного тижня, закликав лідерів інших країн приєднатися до його плану. За словами Джонсона, вторгнення російського президента Володимира Путіна в Україну “повинне зазнати невдачі і має бути видно, що воно зазнало невдачі”.

“Недостатньо висловити нашу підтримку міжнародному порядку, заснованому на правилах, — ми повинні захищати його від постійних спроб переписати правила за допомогою військової сили”, — заявив Джонсон.

План Джонсона має на меті створення міжнародної гуманітарної коаліції для України, підтримку її самооборони і максимальний економічний тиск на Москву.

Джонсон також закликав до дипломатичних шляхів деескалації з повним залученням уряду України, посилення безпеки в європейсько-атлантичному просторі та припинення “повзучої нормалізації” російської діяльності в Україні, пише Reuters.

У понеділок, 7 березня, Джонсон зустрінеться з прем'єр-міністрами Канади й Нідерландів. На вівторок, 8 березня, у нього заплановані зустрічі з лідерами Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини. Це ті країни, які приймають потік біженців із України.

Велика Британія планує пришвидшити запровадження санкцій проти російських бізнесменів, які будуть направлені в парламент 7 березня, зазначає Reuters.

Хакери Anonymous зламали сайт ФСБ

Міжнародна хакерська група Anonymous зламала сайт російської Федеральної Служби безпеки на знак протесту проти нападу Росії на Україну.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО України.

"Міжнародна група хакерів Anonymous зупинила роботу сайту російської Федеральної Служби безпеки", – зазначили в Центрі.

Там нагадали, що це вже не перша атака хакерів на російські ресурси через війну з Україною.

"Радіо Свобода" призупиняє свою діяльність в Росії через атаки Кремля

"Радіо Свобода" призупиняє свою діяльність у Росії після того, як податкові органи РФ 4 березня розпочали процедуру банкрутства російської юридичної особи "Радіо Свобода", а поліція посилила тиск на журналістів.

Про це йдеться в офіційній заяві "Радіо Свобода".

Мовник говорить про атаки Кремля, які “є кульмінацією багаторічної кампанії тиску на Радіо Свобода". У ЗМІ нагадали, що Радіо Свобода працювало в Росії з 1991 року.

“Також 4 березня президент Росії Володимир Путін підписав закон, який може засудити будь-якого журналіста, який відступить від думок Кремля про війну в Україні, до 15 років позбавлення волі. Оскільки журналісти Радіо Свобода продовжують розповідати правду про катастрофічне вторгнення Росії до сусідньої країни, компанія планує повідомляти про ці події з-за меж Росії”, — зазначили у "Радіо Свобода".

Три тисячі американських добровольців готові воювати за Україну — "Голос Америки"

Три тисячі американських добровольців вирішили долучитися до служби в міжнародному батальйоні, який допоможе Україні протистояти російському повномасштабному вторгненню.

Про це "Голосу Америки" повідомив представник посольства України у Вашингтоні, зазначає інформаційний мовник.

Висловили бажання стати добровольцями й в інших країнах. За даними “Голосу Америки”, переважно це люди із пострадянських держав, таких як Грузія та Білорусь.

У Чернігові повітряна тривога. Всім в укриття!

Блінкен показав, як люди у всьому світі підтримують Україну

Держсекретар США Ентоні Блінкен оприлюднив відео про те, як люди у всьому світі підтримують Україну.

“У всіх куточках земної кулі, в тому числі і в самій Росії, люди закликають припинити жорстокий напад Росії на Україну. Синьо-жовтий український прапор розвіюється по всьому світу, коли люди та уряди стверджують, що вони #ЄдиніЗУкраїною”, — написав Блінкен.

Зеленський і Байден обговорили санкції проти РФ та підтримку України

Президент Володимир Зеленський провів чергову розмову з президентом США Джо Байденом щодо тиску на РФ задля припинення війни в Україні.

Про це Зеленський повідомив у Twitter.

"У межах постійного діалогу провів чергову розмову з Байденом. На порядку денному були питання безпеки, фінансової підтримки України та продовження санкційної політики щодо РФ", — написав Зеленський.

У Білому домі поінформували, що Байден розповів Зеленському про поточні дії США, їх союзників та приватної промисловості, щоб підвищити витрати Росії за її агресію в Україні. Зокрема, він привітав рішення Visa і Mastercard призупинити операції в Росії. Американський лідер також зазначив, що його адміністрація посилює безпеку, гуманітарну та економічну допомогу Україні, а також тісно співпрацює з Конгресом США для забезпечення додаткового фінансування. Лідери також обговорили останні переговори між Росією та Україною.

"Президент Байден знову висловив стурбованість нещодавньою атакою Росії на українську атомну електростанцію та високо оцінив майстерність та хоробрість українських операторів, які підтримували реактори в безпечному стані", — додали у Білому домі.

В окупованому Криму лікарні кількох міст переповнені військовими РФ — Центр стратегічних комунікацій

В окупованому Криму в містах Армянськ, Красноперекопськ і Джанкой лікарні переповнені пораненими військовослужбовцями армії РФ. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки у Telegram з посиланням на представництво президента в АРК.

“У кожному місті перебуває близько 1000-1500 поранених. У ці лікарні приймають лише військових, цивільні змушені звертатися або до приватних клінік або їхати в бік Сімферополя”, — йдеться у повідомленні.

Три тисячі американських добровольців готові воювати за Україну — "Голос Америки"

Три тисячі американських добровольців вирішили долучитися до служби в міжнародному батальйоні, який допоможе Україні протистояти російському повномасштабному вторгненню.

Про це "Голосу Америки" повідомив представник посольства України у Вашингтоні, зазначає інформаційний мовник.

Висловили бажання стати добровольцями й в інших країнах. За даними “Голосу Америки”, переважно це люди із пострадянських держав, таких як Грузія та Білорусь.

Трюдо під час турне Європою проситиме про закриття неба над Україною

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час поїздки до Європи наступного тижня планує підняти питання про закриття неба над територією України.

Про це Суспільному повідомив тимчасово повірений у справах України в Канаді Андрій Буквич.

"Трюдо в поїздці Європою буде порушувати питання закритого неба (над Україною)", — сказав Буквич.

Також, за його інформацією, 6 березня відбудеться акція з вимогою забезпечення безпольотного режиму над Україною.

Він нагадав, що раніше Канада долучилась до санкцій проти Росії, зокрема відключення російських банків від відключення SWIFT, блокування операцій центробанку Росії, підтримання санкцій проти ключових осіб РФ та їх родин, зокрема замороження активів Путіна, його речника Дмитра Пєскова, голови МЗС РФ Сергія Лаврова.

Прем'єр Канади наступного тижня здійснить велике турне європейськими країнами, що триватиме з 6 по 11 березня.

Санкції впливають на просвітлення мозку — Ходорковський

Нині багато росіян впевнені, що йдеться не про війну з Україною, а про спробу звільнити український народ від вигаданих нацистів і бандерівців. Про це в ефірі телемарафону на каналі "Рада" сказав російський опозиціонер, учасник Російського антивоєнного комітету Михайло Ходорковський.

Однак, за його словами, “санкції впливають на просвітлення мозку, валюта почала коштувати набагато дорожче”. “Люди починають ставити питання, а для чого це було. Скільки треба, щоб люди отямились? Думаю, не менше двох тижнів”, — сказав Ходорковський.

За його словами, тут важлива робота, яка ведеться в Інтернеті.

“Кремль грозиться повністю відключити Інтернет. Якщо показати правду, росіяни це не підтримають”, — пояснив політик.

За його словами, війська, які нині в Україні, будуть потрібні Путіну назад, щоб стримувати протест.

“Вам пригнали саме тих, хто бив російських людей на вулицях. Тільки вас вони не б‘ють, а вбивають. Людям розказати, що насправді відбувається, плюс санкції достукаються до людей протягом 1-2 тижнів”, — відповів Ходорковський на питання, коли Путін не зможе продовжувати агресію в Україні.

За словами Ходорковського, ситуація у Путіна погіршується, він виключає соцмережі, б‘є по українських містах, розуміє, що в нього залишилось мало часу.

Експосол США в Росії закликає НАТО відправити в Україну 70 винищувачів

Колишній посол США в Росії Майкл Макфол закликав НАТО негайно відправити в Україну всі 70 винищувачів МІГ, які має Альянс у своєму розпорядженні.

Про це Макфон повідомив у своєму Twitter.

"Будь ласка, лідери НАТО, відправте всі винищувачі МІГ, які у нас є – всього 70, 27 лише в Польщі – в Україну прямо зараз", – закликав експосол.

Він додав, що як тільки Польща, Болгарія, Румунія та Словаччина надішлють ці літаки в Україну, інші країни НАТО мають направити повітряне підкріплення до цих прифронтових держав.

Раніше Макфол заявляв, що це "злісне вторгнення Путіна в Україну означає початок кінця диктатури Путіна та путінізму в Росії".

"Жодна моральна людина неспроможна підтримати цю огидну війну, а в Росії мільйони моральних людей", – писав він.

Що Росія робитиме з тілами своїх військових. ЗСУ отримали документ Міноборони РФ

Оперативне командування "Північ" на своїй сторінці у Facebook оприлюднило службовий документ, підписаний заступником міністра оборони РФ Криворучком, в якому вимагається з 1 березня забрати документи в особового складу, організувати вивіз тіл в нічний час, а також поховати у братських могилах і знищити тіла російських військових.

"Все, що треба знати про ставлення противника до своїх солдат. В той час, як українських загиблих воїнів проводжають в останню путь, як Героїв та шанують їхню пам‘ять", — зазначили українські військові.

У цьому документі вимагається з 1 березня 2022 року вилучити в особового складу війська РФ, що воює в Україні, посвідчення, військові квитки та жетони. Також йдеться про необхідність в найкоротші терміни вжити заходів для евакуації тіл військових РФ з України. Пропонується організувати вивіз тіл в нічний час, а також поховання у братських могилах. Якщо ж тіла неможливо евакуювати, потрібно вжити заходи для знищення тіл військових на місці, йдеться в оприлюдненому документі.

Роспропаганда видає фото зруйнованого Ірпеня за "доказ" зриву Україною гуманітарного коридору

Російська пропаганда оприлюднила фото, яке начебто доводить, що українські військові нібито не дозволяють жителям Маріуполя скористатися гуманітарним коридором.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

При цьому на світлині зображений не Маріуполь, а зруйноване внаслідок обстрілів військ РФ місто Ірпінь.

"Але спроба ворога перекласти на Україну відповідальність за власні злочини вкотре виявилася марною. Проте, українці, будьте обережними", — наголосили в Центрі.

Війська РФ зосередились на оточенні Києва, Харкова, Миколаєва — Генштаб ЗСУ

Протягом десятої доби протистояння України російському воєнному вторгненню війська РФ продовжували наступальну операцію проти України, зосереджуючи основні зусилля на оточенні Києва, Харкова, Миколаєва, виході на адміністративні кордони в Луганській та Донецькій областях, створення сухопутного коридору з окупованим Кримом. Про це повідомив Генеральний штаб Збройних Сил України.

За даними Генштабу, 5 березня до нанесення авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури у Київській та Житомирській областях залучались літаки Су-35С, Су- 34, Су-25 з аеродромів на території Республіки Білорусь (Барановичі, Лунинець, Ліда). Крім того, бомбардувальники Су-34 з аеродрому Бутурліновка наносили авіаційні удари по українській інфраструктурі у районі міста Суми. Підрозділи Збройних сил Білорусі зосереджувалися в районах населених пунктів Грушка (Малоритський район) та Хотислав в Білорусі.

На Поліському напрямку угруповання військ Східного воєнного округу, Тихоокеанського флоту та Повітряно-Десантних Військ ЗС РФ силами до 18 БТГр діє в районах населених пунктів Поліське, Кухарі, Бородянка, Бишів, Гореничі, Демидів.

За наявними даними, після перегрупування, підрозділи Східного воєнного округу та Повітряно-Десантних Військ ЗС РФ, що зазнали значних втрат у районі аеропорту Гостомель, передислоковують підрозділи 76-ї десантно-штурмової дивізії у напрямку н.п. Білогородка. Війська РФ не полишають спроб виходу до південно-західних околиць Києва.

На Сіверському напрямку угрупування військ Центрального воєнного округу силами до 12 БТГр зі складу підрозділів 41-ї та 2-ї загальновійськових армій і 90-ї танкової дивізії проводить наступальну операцію на північному сході України.

У напрямку Козельця зафіксовано переміщення до 100 одиниць озброєння і військової техніки, зокрема ТОС-1 “Буратіно”.

Триває перегрупування військ РФ на Броварському напрямку. Загарбники висувають підрозділи у напрямку н.п. Перемога. Окупанти намагаються підійти до траси Бровари – Бориспіль.

Підрозділи 6-ї загальновійськової армії та 1 танкової армії Західного воєнного округу висувають для проведення наступу на Чернігів та Ніжин.

На Слобожанському напрямку угруповання військ Західного ВО силами до 23 БТГр зі складу 1 танкової армії та 20 загальновійськової армії, 14 армійського корпусу Північного флоту ЗС РФ після чисельних втрат перегруповується, щоб поновити наступ в напрямках на Лубни, Полтаву та Харків.

За наявною інформацією, окупанти мають намір захопити ще один важливий інфраструктурний об’єкт – дамбу Канівської ГЕС.

На Донецькому напрямку війська РФ силами до 7 БТГр 1, 2 армійських корпусів та 150 мотострілецької дивізії намагаються продовжити наступальні дії на напрямку Дніпро та Запоріжжя.

На Сєвєродонецькому напрямку РФ силами до 2 БТГр намагається розвинути наступ у напрямку на Ізюм. Зупинений по р. Сіверський Донець. Накопичує живу силу та техніку для відновлення наступу.

На Маріупольському напрямку війська РФ продовжують блокувати місто Маріуполь, здійснювати артилерійські обстріли об’єктів цивільної інфраструктури міста.

На Миколаївському напрямку до трьох БТГр 7-ї десантно-штурмової дивізії Повітряно-Десантних Військ протягом дня вели наступальні дії у напрямку на Миколаїв, але зазнали значних втрат. Успіху вони не досягли.

На Запорізькому напрямку противник силами до 3 БТГр, за підтримки авіації, веде наступ на Запоріжжя, у напрямку н.п. Нова Одеса та Миколаїв.

На Південно-бузькому та Бессарабському напрямках підрозділи оперативної групи російських військ у зоні безпеки самопроголошеної Придністровської Молдавської Республіки перебувають у підвищеному ступені бойової готовності. Морально-психологічний стан особового складу на низькому рівні. Більшість військовослужбовців не бажають брати участь у бойових діях на території України. Водночас “голова” самопроголошеної ПМР Красносельський поки виключає можливість залучення підрозділів “Збройних сил ПМР” у війні Росії проти України, повідомили у Генштабі ЗСУ.

Протягом доби, 5 березня, ЗСУ нанесли суттєвих втрат особовому складу та техніці окупаційних військ: збито 4 вертольоти, 5 літаків та 1 БПЛА, здійснено кілька авіаційних нальотів на колони техніки противника, втрати уточнюються.

РФ продовжує кидати свою техніку — тільки одна з бригад Збройних Сил України захопила та використовує для своїх потреб близько 30 одиниць різноманітних ББМ, автомобілів і танків, зазначили в Генштабі.

Прем'єр Ізраїлю обговорив із Зеленським і Путіним війну в Україні

Президент Володимир Зеленський повідомив, що поговорив телефоном з прем'єр-міністром Ізраїлю Нафталі Беннетом після його зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним.

Про це глава держави повідомив у Twitter.

"Прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет зателефонував мені за підсумками його зустрічі з Володимиром Путіним. Продовжуємо діалог", — написав Зеленський.

5 березня ізраїльський прем’єр прибув з неоголошеним візитом до Москви для переговорів із президентом Росії Володимиром Путіним, передає The Jerusalem Post. Вони обговорили війну в Україні, у тому числі становище ізраїльтян та єврейських громад внаслідок вторгнення на українську територію. Після цього Беннет вирушив до Берліна на перемовини з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, ймовірно, щоб обговорити припинення війни в Україні.

Раніше речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Москва готова вести перемовини з керівництвом України про нейтральний статус України і відмову від розміщення на українській території озброєння.

У Києві, Чернігові та Житомирі оголосили повітряну тривогу. Мешканців міст закликали ховатися в укриття.

0 3:19 у Києві оголосили відбій повітряної тривоги.

На пункті пропуску до Польщі люди стоять у черзі по 5-8 годин

На пункті пропуску до Польщі "Краковець" нині перебувають тисячі українців. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Деякі з цих людей втекли з-під обстрілів у своїх містах. Люди чекають на перетин кордону з Польщею.

Вторгнення Росії в Україну. День 11. Онлайн

Жінки і діти чекають, щоб перетнути кордон.

Вторгнення Росії в Україну. День 11. Онлайн
Фото: Українці намагаються перетнути кордон із Польщею у пункті пропуску "Краковець", 5 березня 2021 року, Оксана Сенів, Суспільне

Стояти в черзі доводиться по 5-8 годин.

Вторгнення Росії в Україну. День 11. Онлайн
Суспільне

Чоловіки привозять свої сім‘ї та повертаються назад.

Кірєєв загинув на спецзавданні — ГУР Міноборони

Член української делегації на переговорах України та Росії Денис Кірєєв був співробітником ГУР Міноборони і загинув "захищаючи Україну" під час виконання спецоперації.

Про це ідеться в заяві Головного управління розвідки Міноборони.

Зазначається, що під час виконання спеціальних завдань загинули три розвідники — співробітники Головного управління розвідки Міністерства оборони України: Доля Олексій Іванович, Чибінєєв Валерій Вікторович, Кірєєв Денис Борисович.

Раніше ЗМІ повідомляли, що нібито працівники Служби безпеки при затриманні убили Кірєєва. За даними "Української правди", СБУ дані державної зради Кірєєва, зокрема телефонні переговори. "Він був агентом. Самі знаєте за що вбивають агентів", — зазначило джерело УП у силовому блоці.

Окрім того, радник глава ОП Олексій Арестович повідомив в ефірі ютуб-програми Марка Фейгіна, що вбивство сталось при його спробі втекти: "Він намагався вирвати зброю у співробітника СБУ і зміг це зробити, відкрив вогонь, а далі загинув у боротьбі. Він намагався напасти на співробітника СБУ."

Як саме Кірєєв потрапив на переговори в Гомелі разом з українською делегацією наразі невідомо. В Офісі президента не представляли Кірєєва, як учасника переговорів. Його ім'я не було у списку, оприлюдненому пресслужбою, проте на фото та відео його видно за столом поряд із українськими представниками.

Зеленський домовився з Маском про старлінки для зруйнованих міст

Президент Зеленський поговорив з Ілоном Маском, він каже, що домовились про нову партію Starlink.

"Наступного тижня ми матимемо чергову партію систем Starlink для зруйнованих міст. Обговорювалися можливі космічні проєкти. Але про це я розповім після війни", — додав Зеленський.

Shell обіцяє віддати українцям частину прибутку з російської нафти

Нафтопереробна компанія Shell пояснила придбання російської нафти необхідністю завантажити виробничі потужності та обіцяла частину прибутків від перероблення російської нафти спрямувати на допомогу населенню України.

"Вчора ми ухвалили складне рішення щодо придбання вантажу російської сирої нафти", — йдеться у заяві. У Shell наголосили, що вражені війною в Україні і мають намір вийти з пайових партнерств з компаніями Газпрому. Також будуть ще більше скорочувати використання російської нафти, коли альтернативна нафта стане доступною для закупівлі, хоча це дуже складно і потребує часу. У компанії також пообіцяли частину прибутку, отриманого за рахунок російської нафти, спрямовувати до спеціального фонду, кошти з якого можуть бути використані для допомоги населенню України.

Енергоатом: через бойові дії 6 областей без енергопостачання

Через бойові дії у шести областях України сотні тисяч споживачів залишилися без газопостачання, повідомив Оператор газотранспортної системи України.

"Компанія зупинила роботу 16 газорозподільних станцій у Харківській, Миколаївській, Запорізькій, Київській, Донецькій, Луганській областях. Без газу залишаються сотні тисяч побутових споживачів", – йдеться у повідомленні. Зважаючи на значні пошкодження в мережах регіональних операторів облгазів та активні військові дії, на частині ГРС наразі неможливо відновити газопостачання.

Євросоюз виділяє 500 млн євро для допомоги біженцям із України — голова Єврокомісії

Євросоюз виділяє перший транш у розмірі 500 млн євро для допомоги біженцям із України, повідомила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Також фон дер Ляєн розповіла про ухвалене рішення надати біженцям з України право на проживання в ЄС протягом принаймні року. Українці отримають, зокрема, право на доступ до ринку праці, медицини й освіти.

Президент Володимир Зеленський подякував Європейській комісії за виділення першого траншу у розмірі 500 млн євро для допомоги українцям, які через війну прибувають у Євросоюз.

“Вдячний за важливе рішення негайно надати право на проживання в ЄС українцям, які прибувають до Європи через російську агресію. Перший транш у розмірі 500 млн євро, наданий ЄС, допоможе українцям забезпечити гідні умови життя”, — написав Зеленський.

Visa та Mastercard ідуть з Росії, повідомили в компаніях.

Читайте також: "Залізна завіса вже опустилася". Які компанії йдуть з Росії через її напад на Україну

Українські військові збили три російські літаки та один вертоліт

5 березня військовослужбовці Оперативного командування "Південь" збили три російські літаки та один вертоліт.

Про це повідомляє Командування Повітряних сил ЗСУ.

Там зазначили, що один штурмовик Су-25 та вертоліт збили військові Сухопутних військ, два літаки Су-30 СМ – військові Повітряних сил ЗСУ.

У ДСНС нагадують, як поводити себе під час повітряної тривоги і вибухів

Дії у разі повітряної тривоги:

  1. Вимкни електроприлади, перекрий газ та воду.
  2. Вимкни світло, закрий штори.
  3. Терміново перемістись до найближчого укриття, візьми документи, гроші та їжу.
  4. Не панікуй, попередь рідних та сусідів.

Дії у випадку вибуху поруч з тобою:

  1. Ляж на землю та прикрий голову руками.
  2. Використовуй доступне укриття.
  3. Не поспішай покидати укриття.
  4. Допоможи пораненим.
  5. Не заходь у пошкоджені будівлі.
На початок