Ядерна зброя: чи може Україна відновити її та вийти з Будапештського меморандуму

Ядерна зброя: чи може Україна відновити її та вийти з Будапештського меморандуму

Ексклюзивно

Відновлення ядерного статусу України неодноразово обговорювали із початком війни на Донбасі. Депутати навіть реєстрували відповідні законопроєкти. Для виготовлення ядерних зарядів в Україні є сировина, яку потрібно збагатити.

На тлі загострення на Донбасі та загрози вторгнення Росії президент Зеленський під час виступу на Мюнхенській конференції заявив, що ініціює саміт країн-учасниць Будапештського меморандуму. З 2014 року Україна тричі намагалася скликати консультації держав-гарантів Будапештського меморандуму, але безуспішно.

"Сьогодні Україна зробить це вчетверте. Я робитиму це востаннє", — сказав Зеленський.

При цьому він попередив, що якщо саміт держав-підписантів не відбудеться або вони не нададуть Україні гарантій безпеки, Київ визнає меморандум 1994 року недійсним.

Чи є технічні можливості та виготовлення ядерних зарядів в Україні та якою буде реакція світу — у відео Суспільного.

Читайте також: "Зброя — це мир". Що таке Будапештський меморандум та що він означає для України

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок