Депутати Херсонської обласної ради передбачили 2,2 млн грн на підтримку місцевої тероборони

Депутати Херсонської обласної ради передбачили 2,2 млн грн на підтримку місцевої тероборони

Доповнено
Депутати Херсонської обласної ради передбачили 2,2 млн грн на підтримку місцевої тероборони
. Фото: Ольга Ляшок/Суспільне Херсон

15 лютого на позачерговій сесії Херсонської обласної ради депутати передбачили 2,2 мільйони гривень. На що підуть ці гроші - дізнавалось Суспільне.

Депутат обласної ради Олександр Книга говорить, що готовий обороняти територію, де живуть його рідні

"Іду, беру автомат – і готовий. Я ще не забув, як він заряджається, з 79-го року. Я служив у лавах армії, нам є, що захищати. У мене купа дітей, онуків, я хочу, щоб вони жили в мирній країні", - каже Олександр Книга.

Позачергову сесію облради зібрали для того, щоб якнайшвидше надати підтримку підрозділам територіальної оборони, розповів перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

"Сьогодні ми будемо розглядати питання надання коштів територіальній обороні в розмірі 2,2 мільйона гривень. Кошти спрямовані будуть на облаштування приміщень територіальних підрозділів тероборони", - говорить Соболевський.

На сесії були присутні 42 із 64 депутатів обласної ради. За фінансову підтримку тероборони проголосували всі.

"Кошти, які сьогодні надали, підуть на облаштування кімнат для зберігання зброї та режимно-секретних органів. Шість батальйонів територіальної оборони в кожному районі і в місті Херсон, і сьомий – це управління бригади. Завдяки місцевим органам, обласним органам державної влади (сприяють, допомагають) проблеми на даний час відсутні", - говорить командир 124-ї бригади територіальної оборони Дмитро Іщенко.

Гроші на територіальну оборону готові надавати при виникненні потреби, говорить голова Херсонської облради Олександр Самойленко.

"Фінансування територіальної оборони у великому обсязі залежить від Міністерства оборони України. Це Збройні сили України, які формують територіальну оборону. Вони вкладають гроші, ми можемо надавати співфінансування, можемо надавати допомогу. Бюджет області має і резервний фонд, і декілька програм, які налаштовані. Воно йде коштом переформатування, перенесення грошей з однієї статті на іншу. Повірте мені, гроші на це є, за запитом будуть надані негайно", - сказав Самойленко.

Депутати обласної ради також прийняли звернення до Президента України, Верховної Ради та голів територіальних громад про підтримку зовнішньої політики України, Збройних Сил та загонів тероборони. У документі, зокрема йдеться про недопущення паніки та необхідність єднатися, щоб спільно протистояти тиску з боку агресора.

Що відомо:

  • З січня 2022 року в Україні було введено в дію закон "Про основи національного спротиву". Цей документ Верховна рада ухвалила торік на початку літа, а Володимир Зеленський урочисто підписав під час заходів до Дня Сил спецоперацій 29 червня 2021 року. Документ передбачає залучення громадян до руху опору і територіальної оборони.
  • Станом на кінець січня територіальна оборона у прикордонних областях України сформована на 70%, відтак ці підрозділи вже здатні виконувати поставлені задачі.
  • У Херсонській області створили 6 батальйонів територіальної оборони: п’ять - в області та основний – в обласному центрі.
  • У батальйонах тероборони поки що буде по 46 чоловік особового складу і 89 людей - в управлінні бригади тероборони. Військова служба в цих батальйонах буде за контрактом на 3 роки. Військовослужбовці матимуть зарплату, медичне та речове забезпечення, соцпакет.

Читайте також:

  • Тероборона на Херсонщині: в області створили 6 батальйонів. Хто увійшов до складу та де розмістили
  • Тероборона на Херсонщині: у Червоному Хресті розказали, що має бути у "тривожній валізі"
  • Тероборона на Херсонщині: ветеран бойових дій розповів для чого вона потрібна
  • Тероборона на Херсонщині: область укомплектована майже на 92 відсотки

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок