Німецький військовий, що "поважає Путіна", пішов у відставку. Посол каже, що цього недостатньо

Німецький військовий, що "поважає Путіна", пішов у відставку. Посол каже, що цього недостатньо

Офiцiйно
Німецький військовий, що "поважає Путіна", пішов у відставку. Посол каже, що цього недостатньо
. Bundeswehr

Командувач Військово-морським флотом Німеччини, віцеадмірал Кай-Ахім Шенбах подав у відставку після заяв, у яких він засумнівався в поверненні Україні окупованого Криму й перспектив членства у НАТО, а також заявив, що президент РФ Путін "заслуговує на повагу". У відповідь посол України в Німеччині Андрій Мельник сказав, що рішення про відставку було своєчасним, але цього недостатньо.

"Німецька зарозумілість і манія величі. Хоча Україна вітає своєчасну відставку глави ВМС Німеччини Кая-Ахіма Шенбаха, цього кроку недостатньо для відновлення повної довіри до німецької політики. Уряд Німеччини має змінити свій курс щодо Києва", — написав у Twitter посол.

Що сталося

Під час виступу в Індії віцеадмірал Кай-Ахім Шенбах заявив, що "Крим втрачений, і він ніколи не повернеться" до складу України, а ще — що Україна не стане членом НАТО, оскільки її частина окупована російською армією.

Представник Міністерства оборони Німеччини в коментарі Bild заявив, що зміст заяв Шенбаха і добраних ним слів "жодним чином не відповідають офіційній позиції" відомства.

Сам Кай-Ахім Шенбах пізніше написав у Twitter, що висловлювання щодо Криму й Росії були "його особистою думкою": "Я мав необережність неправильно оцінити ситуацію. Мені не слід було так вчиняти. Тут немає що тлумачити, це була очевидна помилка".

Своєю чергою Міністерство закордонних справ України висловило протест щодо заяв німецького віцеадмірала, а також викликало посолку Німеччини в Києві Анку Фельдгузен.

Заяву про відставку Шенбаха ввечері 22 січня оприлюднив речник Військово-морського флоту Німеччини Йоганнес Думресе.

"Необдумані заяви, які я зробив в ІндіїВіцеадмірал виступав на конференції індійського інституту оборонних досліджень імені Манохара Паррікара. щодо безпекової та військової політики, все більше тиснуть на мою посаду. Щоб запобігти подальшій шкоді Військово-морським силам Німеччини, Бундесверу і передусім Федеративній Республіці Німеччина, я вважаю цей крок необхідним", — заявив Шенбах.

Відставку командувача німецького флоту схвалила міністерка оборони Крістіне Ламбрехт.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Що відомо

Читайте також

Від провокацій на Донбасі до санкцій. Що писали західні ЗМІ про агресію Росії проти України

Україна запросить британських військових у разі агресії Росії — посол

Румунія очікує напливу біженців з України в разі відкритого вторгнення Росії

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок