Лідерка збірної України з фігурного катання Анастасія Шаботова знялася з чемпіонату Європи

Лідерка збірної України з фігурного катання Анастасія Шаботова знялася з чемпіонату Європи

Лідерка збірної України з фігурного катання Анастасія Шаботова знялася з чемпіонату Європи
. ISU

Топфігуристка серед жінок в Україні пропустить останній передолімпійський старт через медичні обставини.

Триразова чемпіонка України з фігурного катання Анастасія Шаботова знялася з чемпіонату Європи, що має розпочатися 12 січня у столиці Естонії Таллінні. Спортсменка мала виступити в змаганнях з жіночого одиночного катання, проте напередодні старту відмовилася від участі.

Як повідомила Суспільне Спорт фігуристка, вона знялася "за станом здоров'я". Але Шаботова запевнила, що це "точно не ковід".

Окрім Шаботової, не змагатимуться в Таллінні й головні фаворити в танцях на льоду – чинні віцечемпіони Олімпійських ігор та чотириразові чемпіони світу Ґабріелла Пападакіс та Ґійом Сізерон. Як заявили французи, вони перестраховуються перед Олімпіадою і намагаються уникнути ризику підхопити коронавірус перед головним стартом сезону.

Через позитивний тест на COVID-19 зі змагань знявся й ірландець Семьюел Макаллістер. Також не виступатиме італійська спортивна пара Ніколь Делла Моніка та Маттео Ґуарізе.

Читайте також: Японський фігурист виконав спробу історичного стрибка на чемпіонаті. Чому його не зарахували: відео

Хто замінить Шаботову

Замість Шаботової Україну представить інша спортсменка – 17-річна Марія Андрійчук – бронзова призерка минулорічного національного чемпіонату.

У цьому сезоні Марія стала шостою на українській першості, проте жодна з інших чотирьох фігуристок, які фінішували вище2-5-ті місця після Шаботової посіли Анастасія Гожва, Анастасія Архипова, Софія Григоренко та Таїсія Спесівцева., не мають технічого мінімуму, необхідного для участі в чемпіонаті. Тому саме Андрійчук була першою в черзі серед запасних.

Для Марії це будуть перші змагання такого рівня в кар'єрі. Цього сезону вона дебютувала на юніорській серії Гран-прі, де її найкращим результатом стало 13-те місце на етапі в Лінці. Також фігуристка посіла 4-ту позицію на українських міжнародних змаганнях у Броварах – Autumn Talents Cup – у жовтні.

Читайте також: Україна офіційно отримала командну квоту на Олімпійські ігри-2022 у фігурному катанні

Що відомо

  • Для 15-річної Шаботової цей чемпіонат Європи мав бути дебютним.
  • У цьому сезоні Анастасія вперше виступала на дорослому рівні на міжнародних змаганнях. Саме вона завоювала для України олімпійську ліцензію в жіночому катанні, посівши 5-те місце на відбірковому Nebelhorn Trophy в Оберстдорфі.
  • Також восени Шаботова здобула дві бронзові нагороди на міжнародних змаганнях Denis Ten Memorial у Казахстані та Ice Star у Білорусі.
  • Чемпіонат у Таллінні (12-16 січня) стане останнім турніром для українських фігуристів напередодні Олімпійських ігор-2022 у Токіо, де Україна має бути представлена в усіх видах програми, окрім спортивних пар.
  • Окрім Андрійчук, від України в континентальній першості візьмуть участь Олександра Назарова й Максим Нікітін, Марія Голубцова й Кирил Бєлобров (обидва дуети – в танцях на льоду), Іван Шмуратко (чоловіки) та Софія Голіченко й Артем Даренський (спортивні пари).
Читайте також: "Це ненормально". Етап Кубка світу зі скелетону закінчився скандалом, Україна серед "постраждалих"
На початок