CNN: США готуються до евакуації американців з України в разі вторгнення Росії. Посольство заперечує

CNN: США готуються до евакуації американців з України в разі вторгнення Росії. Посольство заперечує

Оновлено

Доповнено 23:00. Пресслужба Посольства США в Україні заявила, що інформація про підготовку евакуації американців не відповідає дійсності: "Ми проводимо звичайне планування дій у надзвичайних ситуаціях, як ми завжди це робимо, на випадок серйозного погіршення ситуації з безпекою".

Удень 7 грудня CNN із посиланням на шість джерел в американській владі повідомило, що Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає варіант евакуації американців із України в разі, якщо Росія здійснить відкрите вторгнення на її територію.

За даними телеканалу, підготовкою можливої евакуації займається Пентагон, а остаточне рішення щодо неї ухвалюватиме Державний департамент США. Розглядаються різні варіанти евакуації – від повернення незначної кількості службовців до вивезення великої кількості громадян США.

Джерела CNN наголошували, що рішення про можливу евакуацію ще не ухвалене, оскільки невідомо, чи ухвалив президент РФ Володимир Путін остаточне рішення про вторгнення в Україну. Але, за оцінкою Вашингтона, Росія зосередила достатні військові сили для втілення цієї мети.

Читайте також: ЗМІ продовжують повідомляти про загрозу вторгнення РФ в Україну, Кремль заперечує. Що відомо

CNN зазначило, що на планування можливої евакуації американців із України вплинула аналогічна операція в Афганістані, де в серпні 2021 року владу захопило угруповання Талібан. Мовляв, Вашингтон хоче бути заздалегідь підготовлений до такої необхідності.

Також співрозмовник CNN переповідає слова заступниці державного секретаря США Вікторії Нуланд, яка вважає, що США мають досить обмежені можливості зі стримування вторгнення РФ до України – попри анонсований раніше жорсткий пакет санкцій.

Читайте також: Розмова Байдена і Путіна на тлі даних про війська РФ на кордоні України. Версія Кремля і Білого дому

Що відомо

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок