"У Ткаченка забрали 600 млн гривень і віддали іншим", – Іллєнко про наміри міністра звільнитися

"У Ткаченка забрали 600 млн гривень і віддали іншим", – Іллєнко про наміри міністра звільнитися

"У Ткаченка забрали 600 млн гривень і віддали іншим", – Іллєнко про наміри міністра звільнитися
. www.facebook.com/uafilmacademy

Кабінет міністрів оприлюднив постанову, згідно з якою Державне агентство України з питань кіно вивели з-під порядкування Міністерства культури та інформаційної політики та передали під координацію уряду. Відтепер Держкіно самостійний орган ніби міністерство.

На знак протесту голова Мінкульту Олександр Ткаченко подав у відставку, заявивши, що це рішення є нелогічним. Що криється за такою реакцією і судженнями міністра, як відокремлення Держкіно від Мінкульту вплине на український кінематограф та чи правильно вчинив уряд - про це Українське радіо поговорило з головою правління Української кіноакадемії та ексголовою Державного агентства з питань кіно Пилипом Іллєнком.

"Держкіно завжди було підпорядковане Кабміну, з моменту свого створення в 2011 році. Тому найголовнішою в цій історії є реакція міністра [культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка]. Це чергове шоу, яке нам показують для того, щоб ми відволіклися і зосередилися на чомусь несерйозному", – сказав Іллєнко.

За його словами, в Мінкульту забрали функцію формування державної політики в сфері кінематографії: "Міністра позбавили впливу на дуже серйозні речі. Він, очевидно, запереживав, і ми зараз маємо поспівчувати йому в цьому. Я ж відмовляюся співчувати цьому міністру в будь-чому, зокрема, в тому, що в нього стало менше повноважень. Нічого драматичного не сталося, просто у пана Ткаченка забрали 600 млн гривень і віддали комусь іншому – так треба подавати ці речі".

Іллєнко вважає, що уряд ухвалив правильне рішення, наділивши Держкіно самостійністю. "Агентство перебрало функцію формування державної політики з питань кінематографії, якої в нього раніше не було. В цьому й полягає істерика деяких чиновників, зокрема, й міністра культури. Адже виглядає, що ніхто не збирається відправляти його у відставку, як ми нещодавно чули з вуст керівника правлячої партії Давида Арахамії", – сказав Іллєнко.

З функціями, переданими від Мінкульту до Держкіно, на його думку, вітчизняний кінематограф значно посилиться: "Це дуже важливо, і мені здається, що, не усвідомлюючи цього, уряд ухвалив одне з найголовніших рішень щодо кіно в своїй історії існування. Кабмін перетворив Держкіно з функції в інструмент і це посилює цю інституцію, відокремлює її в галузі культури, оскільки це не тільки культура, але й індустрія. Кіно потребувало такого рішення".

"У всіх країнах світу, крім США, є аналогічні інституції. Тому коментарі, що ніде в світі не підтримують кіноіндустрію, – це неправда. Всі країни Європи це роблять, і роблять більш потужно в плані фінансів, ніж Україна", – підсумував Пилип Іллєнко.

Що відомо

  • Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що відокремлення Держкіно від Мінкульту відбулося для того, щоби надати агентству вагомого статусу й виокремити його в окремий центральний орган виконавчої влади. Відтак Держкіно матиме можливість формувати політику в напрямку кінематографу та реалізовувати її.
  • Рішення уряду прийнято 10 листопада. Ткаченко на засіданні не було, він у цей момент повертався з міжнародного відрядження.
  • 11 листопада Ткаченко написав заяву про звільнення. 15 листопада заява була передана до профільного комітету парламенту, адже звільнити міністра можуть лише народні депутати, проголосувавши за це. Поки цього не станеться, Ткаченко залишається міністром.
  • Голова Верховної ради Руслан Стефанчук заявив, що не знає, коли парламент зможе розглянути заяву міністра та прийняти рішення, оскільки на порядку денному знаходиться багато законодавчих ініціатив, які потребують оперативного ухвалення рішень. "Як тільки у нас буде вільна можливість поставити це питання, ми обов‘язково це зробимо", – додав Стефанчук.

Читайте більше

Був один хороший проєкт, або Чим запам'ятається Ткаченко на посаді міністра культури

Мені не вистачало такого рішення, коли був головою Держкіно, - Іллєнко

"На 8 балів з 10. Він непоганий міністр для книжкової галузі": Красовицький про Ткаченка

Подоляк: "Ткаченко залишає після себе один хороший проєкт і багато криз"

На початок