Пробирають дрижаки. Чому в різні пори року ми по-різному відчуваємо температуру

Пробирають дрижаки. Чому в різні пори року ми по-різному відчуваємо температуру

Пробирають дрижаки. Чому в різні пори року ми по-різному відчуваємо температуру
. Фото ілюстративне\Unsplash

Науковці з Литовського університету спорту опублікували результати невеликого експерименту: 14 чоловіків протягом двох тижнів по 4 години щодня проводили у ванні з холодною водою (14°C). У перші дні експерименту учасники сильно тремтіли, у них прискорювалося серцебиття і метаболізм, – організм намагався зігрітися. До 20 дня досліджень їхня реакція змінилася: тремтіння зникло, а аналіз крові свідчив про зниження рівня маркерів стресу, викликаного холодом.

У листопаді стовпчики термометрів різко повзуть вниз, разом з ними збільшується кількість одягу на перехожих. Навесні все зазвичай відбувається навпаки: із першими теплими променями сонця людям хочеться легше одягатися і більше часу проводити на вулиці. Чому люди по-різному відчувають температуру та як допомогти собі адаптуватися до холоду – пояснює Суспільне.

Подібні до литовських дослідження робили американські військові в середині ХХ століття. 10 оголених чоловіків по 8 годин на день проводили у камері з температурою 13°C. Спочатку вони тремтіли і скаржилися на холод. За два тижні 8 з них адаптувалися настільки, що навіть назвали таку температуру комфортною. Двоє просто менше тремтіли.

Читайте також: Як правильно та безпечно пірнати в ополонку на Водохреще. Нагадують рятувальники

Науковці з Інституту медицини навколишнього середовища армії США зробили масштабний огляд досліджень фізіологічних реакцій організму людини на холод. Вони дійшли висновку, що всі люди можуть поступово адаптовуватися до холоду. Щось подібне відбувається з нами щороку восени, коли знижується температура за вікном.

Як контролюється температура тіла людини

Тіло людини незалежно від зовнішніх погодних умов утримує сталу температуру, яка становить близько 36,6 °C. Коли нам спекотно, тіло починає охолоджуватися, а коли холодно – зігріватися. До цих процесів залучені кілька різних механізмів регуляції, але головний знаходиться в гіпоталамусі (відділі проміжного мозку). Інформація про температуру в кімнаті чи на вулиці надходить до гіпоталамуса з терморецепторів на поверхні шкіри. Коли зовні холодно, гіпоталамус змушує наше тіло тремтіти, щоб зігрітися, а коли жарко – судини розширюються і кров наближається до поверхні тіла, віддаючи тепло.

Тому люди червоніють під час інтенсивних фізичних навантажень або у спеку.

Існує два додаткових механізми, за допомогою яких тіло людини віддає тепло. Перший пояснює, чому нам влітку приємно знаходитися під потоком повітря від вентилятора. Річ у тім, що людина віддає частину тепла через пори у шкірі, а вентилятор пришвидшує потік повітря, покращуючи теплообмін. Другий механізм пов’язаний з процесом потовиділення. Піт допомагає охолодитися – під час його випаровування з поверхні шкіри витрачається тепло.

Пробирають дрижаки. Чому восени й навесні ми по-різному відчуваємо температуру
Фото: pixabay

Бурий жир і як людина адаптується до холоду

Дослідження опубліковане у The Journal of Clinical Investigation доводить, що бурий жир може допомагати людині адаптуватися до перебування на холоді. Це особливий тип жирової тканини, у якій під час окислення жирів виділяється багато тепла.

Новонароджені малюки мають багато бурого жиру, який допомагає їм адаптуватися до кімнатної температури після комфортних 37°C в материнській утробі. Раніше вважали, що у дорослих людей бурий жир зникає, однак автори згаданого дослідження виявили, що у дорослих лишається невелика кількість бурого жиру на шиї та на спині вздовж хребта.

Автори припускають, що клітини бурого жиру розмножуються під час адаптації до холоду. Коли клітин стає достатньо, вони починають зігрівати кров, яка надходить до гіпоталамуса. Це дозволяє обманути мозок. Людина менше тремтить і їй здається, що на вулиці не так вже й холодно.

Тому восени при 10°C деяким людям хочеться одягтися тепліше, а навесні при тій же температурі – зняти побільше одягу, щоб охолодитися. Улітку тіло людини знову адаптується до тепла, і восени потрібен деякий час, щоб звикнути до нового температурного режиму.

Фото: Unsplash
"Намагайтеся створити умови, які б кілька разів на день викликали нетривале тремтіння від холоду"

Чи можна прискорити адаптацію до холоду

Шінго Каймура, професор кафедри біології клітин і тканин Каліфорнійського університету, в інтерв’ю журналу Time говорить: "Намагайтеся створити умови, які б кілька разів на день викликали нетривале тремтіння від холоду". Для цього можна легше одягатися на роботу, за можливості зменшити опалення в будинку та більше гуляти на вулиці.

Натомість фізіолог армії США Джон Кастеллані пропонує швидший метод звикання до холоду – контрастний душ. Достатньо побути під струменем холодної води раз на день протягом 10-15 секунд, і за тиждень температура на вулиці здаватиметься приємнішою.

Читайте також

П'ять досліджень про користь спорту

У чому небезпека мультизадачності та як позбутися звички робити кілька справ одночасно

Осіння депресія: чому вона виникає і як цьому завадити

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок