В Луполовому на Кіровоградщині за пів століття не облаштували туалет в приміщенні школи

В Луполовому на Кіровоградщині за пів століття не облаштували туалет в приміщенні школи

Доповнено
В Луполовому на Кіровоградщині за пів століття не облаштували туалет в приміщенні школи
. Суспільне: Кропивницький

Дірки в бетонній плиті над двометровою ямою. Такий туалет, розташований на вулиці, відвідують 59 учнів та вчителі школи в селі Луполове Благовіщенської громади Голованівського району Кіровоградської області. Школу в селі побудували у 1965 році. Суспільне дізнавалось, чому за понад пів століття не облаштували вбиральню всередині школи.

Туалет надворі побудували 55 років тому, разом зі школою. Між дірками в підлозі вуличного туалету – і жіночого, і чоловічого – перегородки. Завідувачка філії Вікторія Железнякова розповіла, що яму під вбиральнею не чистять: ”Для того, щоб діти бачили, куди ставити ноги, вбудовані цеглини. Глибина ями – два-два з половиною метрів. Туалет побудували так, що чистити яму не можемо”.

Деякі учні бояться користуватись вуличним туалетом

В Луполівській філії Благовіщенського навчально-виховного комплексу №2 навчаються діти з сіл Луполове, Михайлівка і Кошаро-Олександрівка.

За словами завідувачки, є учні, які бояться користуватись вуличною вбиральнею: ”І мої діти сюди ходили. Зараз я бачу дітей, які не можуть сходити. Є діти з інклюзією, батьки звертаються – дитина протягом дня не може сходити в туалет, бо боїться. І вона терпить цілий день”.

Семикласниця Дарина Зеленяк розповіла Суспільному, що бачила в туалеті змію: ”У молодших класах було дуже страшно. Ми ходили групами. Восени і взимку – холодно. Був такий випадок, що змія заповзла. Відтоді я боюсь йти туди”.

В Луполовому на Кіровоградщині за пів століття не облаштували туалет в приміщенні школи
Вуличний шкільний туалет в Луполовому. Суспільне: Кропивницький

Учні початкових класів користуються біотуалетами

Вікторія Железнякова показала біотуалети, якими взимку користуються учні початкових класів. Утримують їх за рахунок батьків: ”Батьки забезпечують рідиною для баків. Туалети маленькі, розраховані на учнів початкових класів. Якщо ними користуватиметься велика кількість учнів, їх просто не встигатимуть прибирати”.

В Луполовому на Кіровоградщині за пів століття не облаштували туалет в приміщенні школи
Біотуалети для учнів початкових класів. Суспільне: Кропивницький

Чому не облаштували вбиральню в приміщенні

Мама двох учнів Катерина Куліковська сказала, що батьківський комітет піднімав питання облаштування туалету в приміщенні на загальношкільних зборах: ”За дівчат переживаємо, там протяги. Багато дівчат хворіли. Це найбільше турбує. Ми, батьківський комітет, звертались на загальношкільних зборах з приводу туалету. Нам сказали, що немає грошей, тому не можуть зробити”.

Зі слів завідувачки філії, школа забезпечена централізованою подачею води, потрібна система водовідведення. Для облаштування вбиральні відвели кабінет. У 2018 році, сказала, на роботи з облаштування вбиральні потрібно було 375 тисяч гривень: ”Тепер, звичайно, сума виросла. Ми вже спланували інше приміщення, продумали і водовідведення, але треба гроші”.

Луполівська філія – одна з двох у громаді, де немає водовідведення – сказав начальник відділу освіти Благовіщенської громади Володимир Луценко. В обласному департаменті освіти, з його слів, знають про цю ситуацію: ”Проєкт розпочинаємо робити. Досі не зробили, бо змінився принцип фінансування закладів освіти: держава оголосила, що гроші ходять за дитиною. І оскільки це малокомплектна школа, дуже мало виділяється на її фінансування”.

Скільки потрібно грошей на облаштування вбиральні

За словами заступника начальниці обласного департаменту освіти Володимира Таборанського, щоб у цій школі з’явився внутрішній туалет, треба пів мільйона гривень: ”Відповідальна за це громада. Вона – засновник, власник закладів. Ми зараз працюємо з цими територіями, щоб у бюджеті на 2022-й рік були закладені відповідні гроші”.

Облаштувати туалет у приміщенні школи керівник Благовіщенського відділу освіти обіцяє у 2022 році.

Дитяча психологиня Ліана Колесник-Цапенко розповіла Суспільному, що відсутність комфортної шкільної вбиральні може нашкодити нормальному розвитку дитини: "У концтаборах одним із методів покарання людей була заборона у комфортних умовах споживати їжу та відвідувати туалет. Тому, безумовно, це є одним із чинників, який впливає на психологічний комфорт. І те, що дитина може терпіти, боятися, може в подальшому, на психічному рівні, викликати проблеми з, наприклад, нічним сечовипусканням. З позиції офіційної науки, це не є тим чинником, який сприяє позитивному розвитку дитини".

Читайте також

На початок