У Росії в список "іноагентів" внесли Bellingcat

У Росії в список "іноагентів" внесли Bellingcat

У Росії в список "іноагентів" внесли Bellingcat
. Христо Грозев. Фото: АР

Міністерство юстиції Росії внесло журналістський проєкт Bellingcat в список так званих "іноземних агентів". Крім Bellingcat, журналістом якого є Христо Грозєв, в список також потрапило інтернет-видання M.News і низка осіб та журналістів, які співпрацюють із засобами масової інформації, яких раніше вже оголосили "іноагентами".

Про це повідомляється на сайті Мін'юсту РФ.

У списку опинилися: позаштатна кореспондентка "Радио Свобода" Тетяна Вольтская, журналісти Катерина Клепиковська, Євген Симонов, кореспондент телеканалу "Дождь" Данило Сотников, журналіст BBC Андрій Захаров, журналіст Роман Перл, який співпрацював з виданням "Настоящее время". Більшість цих ЗМІ вже раніше були віднесені до "іноагентів".

Читайте також: Верзілов та "Медіазона". Росія додала до списку іноагентів одразу 22 людини та 2 видання

До "іноагентів" також віднесли Галіну Арапову, директорку "Центру захисту прав ЗМІ", а також Єлизавета Сурначеву, ексзаступницю головного редактора видання "Проект", яке також визнали "іноагентом".

У Twitter Грозєв відреагував на новину про те, що його видання віднесли до "іноагентів" питанням: "Чому так довго?".

Читайте також: МН-17, "вагнерівці", ФСБ і отруєння – інтерв’ю з головредом російського The Insider Доброхотовим

Що відомо

  • Статусом "іноземного агента" в РФ визначають ті видання й організації, які нібито отримують фінансування з-за кордону. ЗМІ, яке визнане "іноагентом" може бути заблоковано на території РФ. За словами гендиректорки видання Meduza (яке також визнали "іноагентом") Галини Тимченко, маркування "іноагента" також може відлякувати рекламодавців, коштом яких видання отримують фінансування.
  • Десятки російських медіа, зокрема ті, які проводять журналістські розслідування в Росії влада вже віднесла до "іноагентів". Так у 21 серпня Міністерство юстиції Росії включило телеканал "Дождь" і видання "Важные истории", зареєстроване в Латвії, до реєстру "ЗМІ – іноземних агентів". У липні 2021 року Мін'юст РФ включив до переліку іноземних агентів російськомовне інтернет-видання The Insider, журналістів видання "Проєкт" Михайла Рубіна і Софію Гройсман, головного редактора інтернет-журналу "Інше місто" Юлію Апухтіну і журналістів видання "Відкриті медіа" Іллю Рождественського і Олексія Постернака. У той самий час російська Генеральна прокуратура визнала видання "Проект", яке раніше провело розслідування щодо "подруги" Путіна, "небажаною організацією". Після ухваленого Генпрокуратурою рішення видання "Проект" оголосило про своє закриття. Раніше 23 квітня до реєстру "ЗМІ – іноземних агентів" в Росії потрапило видання "Медуза".
  • Журналісти-розслідувачі проєкту Bellingcat та The Insider займалися розслідуванням справи про збиття літака МН-17 та опублікували серію доказів, які, зокрема, вказували на причетність росіян до катастрофи. Уся зібрана журналістами інформація була підтверджена в ході судових засідань.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок