У Білорусі заарештували близько 140 осіб за коментарі у соцмережах після смерті офіцера КДБ

У Білорусі заарештували близько 140 осіб за коментарі у соцмережах після смерті офіцера КДБ

У Білорусі заарештували близько 140 осіб за коментарі у соцмережах після смерті офіцера КДБ
. sk.gov.by

У Білорусі затримали та арештували 136 людей, які начебто хотіли "хайпувати" на смерті співробітника Комітету державної безпеки країни, який загинув під час перестрілки із програмістом у Мінську.

Як повідомила 7 жовтня пресслужба Слідчого комітету Білорусі, силовики розслідують справу, порушеній за статтями 130 (провокування соціальної ворожнечі) і 369 (образа представника влади в інтернеті) Кримінального кодексу країни.

"Вас попереджали. Всі, хто зробив "хайп" на горі сім'ї офіцера, будуть знайдені...Підозрюваними у кримінальній справі є 136, так званих, "анонімних коментаторів". До них застосовано запобіжний захід у вигляді взяття під варту", — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Парламент Білорусі призупинив дію угоди з Євросоюзом про реадмісію

Зазначається, що після смерті працівника КДБ у мережі, нібито, стали з'являтися коментарі та відеоролики, "які відрізнялися своїм цинізмом": "Попри неодноразові попередження представників правоохоронних органів про дачу жорсткої й принципової правової оцінки по кожному такому факту, деяких "коментаторів" це не зупинило, і вони, покладаючись на анонімність і уявну безкарність, продовжили свою цькування, образи й приниження в мережі інтернет".

У Слідкомі зауважили, правоохоронці проводять слідчі дії "для встановлення всіх фактів протиправної діяльності кожного фігуранта для дачі остаточної правової оцінки їх дій і пред'явлення звинувачення".

Що відомо

  • 28 вересня у Мінську співробітники Комітету державної безпеки взяли штурмом квартиру під час "відпрацювання" адреси, за якою, як стверджують силовики, могли перебувати потенційні екстремісти. Внаслідок інциденту загинув оперативник КДБ та мешканець квартири.
  • За даними білоруських ЗМІ, чоловік, якого застрелили силовики, виявився співробітником ІТ-компанії EPAM Systems, на ім'я Андрій З. У квартирі під час штурму також перебувала дружина Андрія. Відповідно до наявних даних, її затримали та відвезли до слідчого ізолятора на Окрестіна, відомого як місце тримання учасників демонстрацій проти чинної влади країни.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок