Понад третина пацієнтів із COVID-19 мають щонайменше один тривалий симптом хвороби — дослідження

Понад третина пацієнтів із COVID-19 мають щонайменше один тривалий симптом хвороби — дослідження

Понад третина пацієнтів із COVID-19 мають щонайменше один тривалий симптом хвороби — дослідження
.

Понад третина хворих на коронавірусну хворобу COVID-19 мали щонайменше один довготривалий симптом впродовж трьох-шести місяців після інфікування вірусом.

Про це йдеться у дослідженні Оксфордського університету, опублікованому 29 вересня.

"У 37% людей був виявлений принаймні один тривалий симптом COVID-19 протягом 3-6 місяців після зараження. Найбільш поширеними симптомами були проблеми з диханням, абдомінальні симптомиДля абдомінального ішемічного синдрому характерні розлади шлунку (діарея і запори), кал неоформлений, з різким неприємним запахом. Також особливістю є прогресивна втрата ваги (через відмову від їжі внаслідок страху перед появою болю, зневоднення організму, порушення білкового і вуглеводного обміну)., втома, біль та тривога/депресія", — йдеться у дослідженні.

Такі висновки науковці Оксфордського університету, Національного інституту медичних досліджень (NIHR) та Оксфордського медико-біологічного дослідницького центру (BRC) зробили після аналізу перебігу хвороби у понад 270 тисяч людей.

Читайте також: Коронавірус спричинив скорочення середньої тривалості життя у світі — дослідження

Вони визначили дев’ять основних тривалих симптомів COVID-19, що виникають через 90-180 днів після діагностики хвороби і порівняли ці показники з людьми, які одужували від грипу, зокрема вони включали:

  • проблемне дихання — 8%;
  • абдомінальні симптоми — 8%
  • тривога/депресія — 15%;
  • біль у грудях/горлі — 6%;
  • когнітивні проблеми ("мозковий туман") — 4%;
  • втома — 6%;
  • головний біль — 5%;
  • міалгія (біль у м’язах) — 1,5%;
  • інший біль — 7%.

Найчастіше дані фіксувалися серед пацієнтів, які хворіли на COVID-19 з першого по 180 день.

"Тяжкість інфекції, вік та стать вплинули на ймовірність появи тривалих симптомів COVID: симптоми тривалого захворювання були більш частими у тих, хто був госпіталізований, і ними частіше були жінки. Ці фактори також вплинули на те, який із симптомів люди найчастіше відчували", — пояснюють науковці.

Читайте також: Штам коронавірусу "Дельта" виявили вже у 170 країнах світу — ВООЗ

Зокрема люди похилого віку та чоловіки мали більше проблем з диханням та когнітивні проблеми, тоді як молоді люди та жінки мали більше головного болю, абдомінальних симптомів та тривоги/депресії. Водночас у багатьох пацієнтів був більш ніж один тривалий симптом COVID-19.

Також додається, що у пацієнтів, які одужували від грипу тривалі симптоми були в 1,5 раза рідше, ніж після COVID-19.

За даними Worldometers, станом на 29 вересня загалом у світі виявили понад 233,6 млн випадків коронавірусної хвороби COVID-19, померли через наслідки хвороби понад 4,7 млн осіб, видужали — понад 210,5 млн осіб. За даними Ourworldindata, станом на 28 вересня у світі щонайменше однією дозою щеплення від коронавірусу вакциновано понад 3,5 млрд осіб (що становить понад 44,8% населення Землі).

Що відомо

  • Всесвітня організація охорони здоров'я класифікувала варіант COVID-19, виявлений в Індії, як штам, що викликає "глобальну стурбованість".
  • За інформацією ВООЗ, новий штам COVID-19 "Дельта" стає домінуючим варіантом у світі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок