Студенти столичного університету розповіли про примусову вакцинацію. У виші заперечують

Студенти столичного університету розповіли про примусову вакцинацію. У виші заперечують

Студенти столичного університету розповіли про примусову вакцинацію. У виші заперечують
. DW

Студенти столичного Державного університету комунікацій повідомили, що керівництво університету змушує їх вакцинуватися від коронавірусної хвороби COVID-19. В іншому випадку погрожують виселити з гуртожитків. В адміністрації ВНЗ все заперечили.

Студенти вишу оприлюднили відео з "інструктування" про обов'язкову вакцинацію, яке нібито проводив один з викладачів. За їхніми словами, представник адміністрації "пояснює нові правила проживання в гуртожитку".

"Десь тиждень тому розпочалась "суматоха" з приводу того, що невакцинованих будуть виселяти. Нам у чат групи скидали, що жителі гуртожитку обов'язково повинні вакцинуватися, позачергово", — повідомив Суспільному один зі студентів.

За його словами, керівники закладу складали списки на вакцинацію, попри те, що вони не давали на це згоди.

Читайте також: 80-відсотковий рівень вакцинації. Міносвіти назвало умови роботи навчальних закладів

Інший студент додав, що їм пригрозили виселеннями, якщо ті не захочуть отримати щеплення від COVID-19.

Студенти столичного університету бідкаються на примусову вакцинацію
Скріншот: DUT Content

"І був момент, де писали, що нас будуть виселяти, якщо ми не вакцинуємося. Це несправедливо, незаконно, так не повинно бути. Інших гуртожитків немає, а з цього я виселятися не хочу, тому мені довелось вакцинуватися", — зазначив він.

Домовитися з керівництвом вишу не вдалося, розповідають інші студенти у листуванні із Суспільним.

Студенти досить негативно це сприйняли, дехто мусить вакцинуватися, бо боїться виселення. Інші не хочуть. Вони зазначили, що сьогодні були в деканаті, але там нічого слухати не хочуть.

Читайте також: В Україні запровадили "жовту" зону карантину. Що це означає

В університеті всю інформацію спростовують

Водночас проректор ВНЗ Анатолій Сало розповів, що нікого не збираються виселяти. Він пояснює, що відео зняте не в їхньому гуртожитку.

"Немає у нас такого, немає. Ніхто нікому не загрожує. Немає. Все у нас добре. Люди самостійно йдуть, ось вони сидять, ніхто їх нікуди... (не виселяє — ред.)", — заявив проректор.

Студенти столичного університету бідкаються на примусову вакцинацію
Анатолій Сало. Фото: ДУТ

Проте студенти розповідають, що попередження про виселення таки були. Такі повідомлення надсилали у чати груп: "Хто не бажає вакцинуватися, повинні підійти до завідувача гуртожитку для розірвання договору про проживання, кошти будуть повернені. Адміністрація університету".

Читайте також: Нові карантинні норми. У МОН пояснили, як працюватимуть школи з 20 вересня

Вимоги до примусової вакцинації — незаконні

Генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти Олег Шаров зазначає, що виселити студента з гуртожитку через те, що він не має щеплення від COVID-19, незаконно.

"Виселити ніхто нікого не може в межах чинної нормативної бази... Якщо буде скарга на таке повідомлення, будемо її розбирати, будемо це серйозно сприймати. Якщо це буде просто телефонний дзвінок, то вибачте, будь ласка, це не підстава для розгляду. Якщо це дійсно буде так, будемо розглядати, вживати заходів", — розповів Шаров.

Студенти столичного університету бідкаються на примусову вакцинацію
Олег Шаров. Фото: МОН

Крім того, свої права студенти можуть захистити у суді, каже юрист Тарас Захаров.

"Студенти можуть сходити до суду про примусове вселення і, якщо не буде прямої заборони на те, що не можна проживати у гуртожитку невакцинованим, тоді, скоріше за все, вони виграють такий суд", — вважає фахівець.

Студенти столичного університету бідкаються на примусову вакцинацію
Тарас Захаров. Фото: Суспільне Полтава

Що відомо

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок