Вкидання бюлетенів і підвезення з окупованого Донбасу. Як проходили вибори до Держдуми РФ

Вкидання бюлетенів і підвезення з окупованого Донбасу. Як проходили вибори до Держдуми РФ

Оновлено
Вкидання бюлетенів і підвезення з окупованого Донбасу. Як проходили вибори до Держдуми РФ
. АР

Увечері 19 вересня у Росії завершилося голосування на виборах до Державної думи. Уперше в історії РФ громадянам дозволили здійснювати волевиявлення протягом трьох днів — таке рішення російський Центрвиборчком ухвалив начебто задля зниження ризиків інфікування коронавірусом.

За результатами обробки 90% протоколів на виборах перемагає партія президента РФ Володимира Путіна "Единая Россия" (49,66%).

Згідно з даними ЦВК Росії, КПРФ набрала 19,56%, ЛДПР — 7,51%, "Справедливая Росия — Патриоты — за правду" — 7,38%. Партія "Новые люди", яка була зареєстрована торік і наполягає на своїй опозиційності до чинної влади (але насправді правозахисники називають її "сучасним кремлівським проєктом") набрала 5,33% голосів. Електоральний бар'єр на виборах до Держдуми становить 5%. Загалом у федеральних списках кандидатів у депутати Держдуми були зареєстровані 14 партійКПРФ, "Зелені", ЛДПР, "Нові люди", "Єдина Росія", "Справедлива Росія – За правду", "Яблуко", Партія росту, Російська партія свободи і справедливості, "Комуністи Росії", "Громадянська платформа", "Зелена альтернатива", "Родина" і Партія пенсіонерів..

Як заявляють незалежні спостерігачі та правозахисники, виборчий процес супроводжувався численними порушеннями, зокрема вкиданнями бюлетенів. Міністерство закордонних справ України вже закликало світову спільноту не визнавати результати цих виборів, оскільки Росія залучила громадян України, які проживають в окупованому Криму і на Донбасі.

Заяви про порушення

Міністерство внутрішніх справ РФ заявило, що під час голосування не були виявлені якісь "серйозні проблеми, здатні вплинути на хід і результати голосування". За словами глави Центральної виборчої комісії РФ Елли Памфілової, всього у РФ було зареєстровано "12 випадків вкидів бюлетенів", а підконтрольні Кремлю федеральні канали заявляли, що всі порушення на виборах були сфальсифіковані. Загальна явка станом на 20:00 склала 45,15%.

Натомість незалежні спостерігачі громадянського руху "Голос", який в РФ оголосили "іноземним агентом" заявили, що за три дні надійшла інформація про майже п'ять тисяч порушень. Штаб партії "Яблуко" повідомив про понад три тисячі порушень, штаб КПРФ — про 200 порушень.

"Всі скандали, які раніше тривали один день, розтягнулися на три. Очевидно, були нічні вкидання бюлетенів. Багато спостерігачів повідомляли, що на ділянках хтось був. Хтось виявив, що кабінети відкриті, хтось — що сейф-пакети відкриті. Досить багато вкидань і вдень. І це при тому, що у нас фрагментарне відеоспостереження. Ті, хто стежить за камерами, фактично навмання тикають в ділянки. І ось уже скільки наловили", - розповів співголова" Голосу "Станіслав Андрійчук, передає DW.

За його словами, особливістю цих виборів стала також аномальна кількість людей, що голосували з дому. Уперше цьогоріч у Москві та ще шести регіонах дозволили голосування онлайн.

"Це зручна схема, щоб піти з дільниці та вкинути в урну бюлетені. Є регіони, для яких це в принципі традиційно", — зазначив Андрійчук.

Російські журналісти також повідомили про випадки, коли виборці приходили на дільниці й виявляли, що за них вже проголосували.

За даними видання ОВД-Інфо, в Татарстані на одній з виборчих дільниць побили кандидатів від опозиційної владі партії “Яблуко”.

Що відомо про голосування за участю жителів ОРДЛО та окупованого Криму

Член Ради при президенті Росії Кирило Вишинський заявив, що на цих виборах проголосували приблизно 150 тисяч жителів окупованого Донбасу, передає федеральне агентство ТАСС. Вишинський додав, що було організовано 1,4 тисячі рейсів з окупованих територій на виборчі дільниці в Ростовській області.Усього паспорти Росії отримали, станом на липень 2021 року, 600 тисяч осіб в ОРДЛО.

Раніше уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що жителів окупованих територій Донеччини та Луганщини примушують брати участь у виборах до російського парламенту, погрожуючи звільненнями та штрафами.

За даними "Радіо Свобода" для мешканців окупованого було організовано поїздки на голосування в РФ автобусами та електричками. А виборцям на цих рейсах видавали прапорці РФ та пайок.

На окупованих територіях Росія відкрила 255 інформаційних центрів, де у день виборів охочим отримати російські страхові номери та зареєструватися на порталі держпослуг РФ допомагали проголосували онлайн.

Окрім того, журналісти знайшли в YouTube відео, на якому невідомий чоловік заходить в акаунти жителів "ЛНР" на порталі держпослуг РФ і голосує замість них за “Единую Россию”.

Як пише “Крим.Реалії”, в Севастополі були відсутні черги на виборчі дільниці, у день голосування була політична агітація. За даними підконтрольного Кремлю видання “Крим 24”, явка на півострові о 12:00 становила 39,33%.

Читайте також: Після виборів в РФ почнеться процес "політичного об'єднання" самоназваних республік — правозахисники

Блокування ЗМІ та "розумне голосування"

Останніми місяцями низку непідконтрольних Кремлю російських видань визнали “іноземними агентами”, зокрема Meduza, “Дождь”, “Открытые медиа”, The Insider, "Проект" та інші.

Читайте також: МН-17, "вагнерівці", ФСБ і отруєння – інтерв’ю з головредом російського The Insider Доброхотовим

Статусом "іноземного агента" в РФ визначають ті видання й організації, які нібито отримують фінансування з-за кордону. ЗМІ, яке визнане "іноагентом" може бути заблоковано на території РФ. За словами гендиректорки Meduza Галини Тимченко, маркування “іноагента” також може відлякувати рекламодавців, коштом яких видання отримують фінансування.

Також влада РФ виступила проти так званого “Розумного голосування” – ініціативи команди ув'язненого опозиціонера Олексія Навального. Додаток “Розумне голосування” був заблокований в AppStore, Google Play та Telegram на території РФ. Також 16 вересня на території РФ заблокували Google Docs. З

Читайте також: РНБО застосувала санкції проти семи "ФСБшників", причетних до отруєння Навального

Окрім того, у день голосування видання “Новая газета” піддалося DDos-атаці, про це журналісти повідомили в Telegram: "Сайт Нової газети намагалися відкрити до 550 тисяч разів на секунду".

Як реагує Україна

Міністерство закордонних справ висловило протест та засудило протиправну організацію і проведення виборів до Держдуми РФ на тимчасово окупованій території Криму та примусове залучення до голосування мешканців ОРДЛО, які отримали російські паспорти.

"Проведення Російською Федерацією виборів на території тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та м. Севастополь є незаконним, а їх результати не матимуть жодних юридичних наслідків. Залучення до голосування громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях, як і майже 1,5 млн виборців, які нині проживають в тимчасово окупованому Криму, суттєво спотворять результати виборів до Держдуми РФ та в цілому ставлять під сумнів їхню легітимність", — наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС також зазначили, що всі причетні до організації та проведення незаконного голосування в тимчасово окупованому Криму, а також організації участі у цих виборах громадян України з незаконно виданими паспортами громадянина РФ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях нестимуть відповідальність відповідно до законодавства України.

Окрім того, українське зовнішньополітичне відомство назвало європейських політиків, які приїхали до окупованого Криму в якості "міжнародних спостерігачів" маргінальними.

"Росія видає бажане за дійсне, називаючи кількох маргінальних політиків "міжнародними спостерігачами" на виборах в Криму. Іноземні уряди чітко заявили, що не визнаватимуть підсумків російського голосування на тимчасово окупованих територіях України. Ба більше, за нашою інформацією, наші партнери застерігали своїх політиків від відвідування Кримського півострова", — заявив прессекретар українського зовнішньополітичного відомства Олег Ніколенко.

Таким чином МЗС прокоментував заяви цих "спостерігачів" про тиск з боку Європарламенту.

Що відомо

  • Залучення мешканців окупованих територій Донбасу повністю суперечить Мінським домовленостям, однак українська дипломатія має вести боротьбу за повне невизнання виборів світом. Про це у коментарі Суспільному заявив політолог Олег Саакян.
  • Жителів окупованих територій Донеччини та Луганщини примушують брати участь у виборах до російського парламенту, погрожуючи звільненнями та штрафами.
  • РФ організувала масову видачу паспортів жителям окупованих територій Донеччини та Луганщини напередодні виборів до російського парламенту.
  • Верховна Рада засудила проведення виборів до російської державної Думи на території окупованого Криму та Донбасу та підтримала відповідне звернення до міжнародної спільноти.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок