Денісова: жителів ОРДЛО змушують брати участь у російських виборах

Денісова: жителів ОРДЛО змушують брати участь у російських виборах

Денісова: жителів ОРДЛО змушують брати участь у російських виборах
. Уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова. Фото: УНІАН

Жителів окупованих територій Донеччини та Луганщини примушують брати участь у виборах до російського парламенту, погрожуючи звільненнями та штрафами.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова телеканалу "Дом".

За її інформацію, окупаційна влада чинить тиск на тих людей, що вже отримали російський паспорт. Працівників бюджетної сфери змушують звітувати про реєстрацію на участь у голосуванні.

Також на окупованих територіях відкрили 396 "інформаційних центрів", які роз'яснюють як треба голосувати.

"На окупованих територіях окремих районів Донецької та Луганської областей видали вже близько 600 тис. паспортів. Це передовсім вчителі, медичні працівники. Це ті люди, які працюють в цих органах "влади". Вони змушені, адже десь працювати їм потрібно для того, щоб прогодувати свою родину", – зазначила Денісова.

Що відомо

  • РФ організувала масову видачу паспортів жителям окупованих територій Донеччини та Луганщини напередодні виборів до російського парламенту.
  • Верховна Рада засудила проведення виборів до російської державної Думи на території окупованого Криму та Донбасу та підтримала звернення до міжнародної спільноти через це.
  • Окупаційна влада так званої "ДНР" заявила, що буде затримувати людей без "паспортів", а українські документи стануть приводом для прискіпливих перевірок.
  • Російські окупанти продовжують посилювати антиукраїнські настрої на окупованих територіях Донеччини та Луганщини та агітують молодь брати участь у парламентських виборах РФ.
  • Майже пів мільйона жителів тимчасово окупованих Донеччини та Луганщини отримали паспорти РФ.
  • Наприкінці 2019 року в РФ заявили, що російські паспорти отримали понад 100 тисяч жителів ОРДЛО.
  • Голова Державної міграційної служби України Максим Соколюк заявив, що громадянам можуть дозволити мати два паспорти, але будуть обмеження щодо РФ.
  • На окупованому Донбасі посилюється тиск на громадян України, які не отримали паспорт РФ.
  • Окупаційна влада так званої "ДНР" обмежила виїзд дітей старше 14 років, які не мають паспорта громадянина України, Російської Федерації, закордонних паспортів цих країн чи "паспорта ДНР".
  • У Міністерстві закордонних справ України переконані, що російська паспортизація мешканців окупованих територій Донбасу є засобом поширення ідеології "русского міра" та елементом російських гібридних тактик проти сусідніх держав.

Читайте усі новини Донбасу у Telegram та Viber

На початок