РФ масово видає паспорти жителям окупованих територій напередодні виборів до парламенту – СБУ

РФ масово видає паспорти жителям окупованих територій напередодні виборів до парламенту – СБУ

РФ масово видає паспорти жителям окупованих територій напередодні виборів до парламенту – СБУ
. Ілюстративне фото: pixabay/pixabay

РФ організувала масову видачу паспортів жителям окупованих територій Донеччини та Луганщини напередодні виборів до російського парламенту.

Про це повідомляє пресслужба Служби безпеки України.

Таким чином окупаційна влада хоче забезпечити участь жителів окупованих територій у виборах до російської Госдуми у вересні цього року. Це протиречить нормам міжнародного законодавства.

За інформацією СБУ, з червня 2021 року примусове отримання російських паспортів йде прискореними темпами.

"Для забезпечення "запланованих" показників підтримки провладної партії "Единая Россия", куратори розпочали активніше видавати паспорти громадян РФ мешканцям окупованих територій. Але в таких паспортах проставляють коди неіснуючого підрозділу Міграційної служби Ростовської області. Прописка в такому документі також не вказується. Тож видані документи не дають права на соціальні та пенсійні виплати від країни-агресора і не роблять їх власників повноцінними громадянами РФ", –зазначають у повідомленні.

Високі показники на виборах організатори планують забезпечити можливістю "електронного голосування" на окупованих територіях та організованими поїздками жителів окупованих територій на голосування до Ростовської області.

Також окупанти розраховують, що більшість "нових громадян" віддадуть свій голос за провладну партію.

Для агітації за "Единую Россию" в ОРДЛО відкрили "пункти запису" до партії та інформаційні центри, які координує керівництво цієї політичної партії.

Що відомо

  • Верховна Рада засудила проведення виборів до російської державної Думи на території окупованого Криму та Донбасу та підтримала звернення до міжнародної спільноти через це.
  • Окупаційна влада так званої "ДНР" заявила, що буде затримувати людей без "паспортів", а українські документи стануть приводом для прискіпливих перевірок.
  • Російські окупанти продовжують посилювати антиукраїнські настрої на окупованих територіях Донеччини та Луганщини та агітують молодь брати участь у парламентських виборах РФ.
  • Майже пів мільйона жителів тимчасово окупованих Донеччини та Луганщини отримали паспорти РФ.
  • Наприкінці 2019 року в РФ заявили, що російські паспорти отримали понад 100 тисяч жителів ОРДЛО.
  • Голова Державної міграційної служби України Максим Соколюк заявив, що громадянам можуть дозволити мати два паспорти, але будуть обмеження щодо РФ.
  • На окупованому Донбасі посилюється тиск на громадян України, які не отримали паспорт РФ.
  • Окупаційна влада так званої "ДНР" обмежила виїзд дітей старше 14 років, які не мають паспорта громадянина України, Російської Федерації, закордонних паспортів цих країн чи "паспорта ДНР".
  • У Міністерстві закордонних справ України переконані, що російська паспортизація мешканців окупованих територій Донбасу є засобом поширення ідеології "русского міра" та елементом російських гібридних тактик проти сусідніх держав.

Читайте усі новини Донбасу у Telegram та Viber

На початок