"Соромно – за столичну владу". Міністр Ткаченко про знесення історичного будинку Барбана

"Соромно – за столичну владу". Міністр Ткаченко про знесення історичного будинку Барбана

"Соромно – за столичну владу". Міністр Ткаченко про знесення історичного будинку Барбана
. facebook.com/AmiDPerov

19 серпня у Києві знесли історичний будинок Барбана на вулиці Обсерваторна, 6 (Шевченківській район). На його місці планують будувати житловий комплекс попри те, що раніше Міністерство культури забороняло будівництво. Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко прокоментував ситуацію у своєму Telegram-каналі.

"Цей пост я пишу і як міністр, і як киянин. Жах і сором. Єдині слова, якими я можу описати ситуацію навколо будинку Барбана. Сором – за столичну владу, яка не в змозі стримати оскаженілих забудовників. Жах від розуміння, до чого таке свавілля може привести", – повідомив міністр.

Нагадаємо, що уранці 20 серпня активіст Олег Симороз повідомив у Facebook, що попри обіцянки Шевченківської поліції про зупинення будівельних робіт, забудовник о 05:00 ранку "під прикриттям 30 тітушок загнав будівельну техніку та знищив будинок Барбана" кінця ХІХ ст. Симороз додав до допису відео знесення.

Ткаченко заявив, що забудовники знали про заборону будь-яких робіт. Проте вона була проігнорована, а зважаючи на те, що будинок Барбана не є пам'яткою ні національного, ні місцевого значення – МКІП не може подати апеляцію.

Міністр наголосив, що Київська міська державна адміністрація не підтримала законопроєкт МКІП про протидію хаотичній забудові, тому в місті "ростуть потворні торгівельні, офісні центри, знищуючи історичні пам'ятки".

"Київ із квітучого, комфортного, зі своєї історією міста перетворюється на безлиций мегаполіс", – написав Ткаченко.

Що відомо

  • Садиба Барбана — історичний одноповерховий будинок, який був зведений наприкінці XIX століття — у 1891 році.
  • За даними краєзнавця Антона Короба, саме в цей будинок 1947 року в гості до Олександра Корнійчука та Ванди Василевської приїхав американський письменник Джон Стейнбек, який описав їхню зустріч у своїй книзі "Російський щоденник".
  • У 2015 році Науково-дослідний інститут пам'яткоохоронних досліджень пропонував внести будівлю до переліку щойно виявлених об'єктів культурної спадщини. В обґрунтуванні було зазначено, що це "рідкісний взірець одноповерхового садибного будинку. Прикрашений вишуканим неокласичним декором — русти, лиштви, складний карниз. Цінна пам'ятка культурного надбання міста Києва".
  • З 2020 року власник особняка — ТОВ "Інформаційна група "Агентство столичних повідомлень". Забудовник має проєкт нової споруди до 26,5 метрів заввишки.
  • Про початок знесення заявив народний депутат Роман Грищук. За його словами, на будівництві "відсутній паспорт робіт, що є порушенням законодавства".
  • У Мінкульті закликали мера Віталія Кличка негайно зупинити свавілля забудовників. 19 серпня "Українській правді" заявили у КМДА, що "розбираються у документах".
  • Як повідомляє "Мапа реновацій", станом на 2021 рік охоронного статусу маєток не має. Проте будинок знаходиться на території пам'ятки археології місцевого значення "Культурний шар Копирева кінця", ХІ-ХІІІ століття та в межах Центрального історичного ареала міста Києва. Відтак будь-які будівельні роботи на цій території мають бути погоджені з Міністерством культури та Департаментом охорони культурної спадщини.

Читайте також

Вийшла третя серія фільму "Будинки з історіями". Вона присвячена "Квітам України"

У Запоріжжі знищують фасад Палацу дитячої та юнацької творчості

У Києві почали відновлювати горельєф "Стіна Пам‘яті"

На початок