У Києві майже повністю знесли історичний будинок Барбана. Що каже Мінкульт та КМДА

У Києві майже повністю знесли історичний будинок Барбана. Що каже Мінкульт та КМДА

У Києві майже повністю знесли історичний будинок Барбана. Що каже Мінкульт та КМДА
. Роман Грищук

У Києві майже поністю знесли історичний будинок Барбана на вулиці Обсерваторна, 6 (Шевченківській район). Наразі залишився тільки фасад будівлі. На його місці планують будувати житловий комплекс попри те, що раніше Міністерство культури забороняло будівництво.

Що сталося

Про початок знесення заявив народний депутат Роман Грищук. Згодом про те, що вночі будинок Барбана знесли, заявив активіст Олег Симороз.

"У Києві продовжується знищення культурної спадщини. Громада просить розголосу ситуації на Обсерваторній 6. Тут прямо зараз забудовник розбирає садибу Барбана. Будинок кінця XIX століття, в якому бував відомий американський письменник та лауреат Нобелівської премії Джона Стейнбека", — написав Грищук у Facebook.

За його словами, на будівництві "відсутній паспорт робіт, що є порушенням законодавства".

"Відсутнє погодження органів охорони культурної спадщини, попри те, що садиба знаходиться на території пам'ятки археології місцевого значення. Поліція поки захищає забудовника від киян", — заявив депутат та закликав Нацполіцію та Мінкульт зупинити системне порушення законодавства і знищення старого міста.

Він додав, що за фактами порушення спрямовує депутатське звернення до прокуратури та на керівника Міністерства внутрішніх справ.

Уранці 20 серпня активіст Олег Симороз повідомив у Facebook, що попри обіцянки Шевченківської поліції про зупинення будівельних робіт, забудовник о 05:00 ранку "під прикриттям 30 тітушок загнав будівельну техніку та знищив будинок Барбана" кінця ХІХ століття. Симороз додав до допису відео знесення.

Що каже Мінкульт

Міністерство культури та інформаційної політики стверджувало, що вичерпало всі механізми впливу на ситуацію із забудовою садиби Барбана.

"На жаль, через бездіяльність київської міської влади столиця просто зараз втрачає кілька пам'яток архітектури. Зокрема, садиби Барбана та Осипа Родіна. Приписи МКІП про заборону будівництва проігноровані. Інших законних механізмів вплинути на ситуацію міністерство не має. Проте має Київська міська державна адміністрація – КМДА", — йдеться у повідомленні Мінкульту від 19 серпня.

У Мінкульті закликали мера Віталія Кличка негайно зупинити свавілля забудовників.

Тим часом увечері 19 серпня "Українській правді" заявили у КМДА, що "розбираються у документах".

Що за будинок

Садиба Барбана — історичний одноповерховий будинок, який був зведений наприкінці XIX століття — у 1891 році. Спочатку будівля будувалась для титулярного радника Олександра Барбана, потім — належала дворянину Івану Гореславському. У 1910 році особняк придбав провізор Вячеслав Геращеневський. Після революції будинок був переданий радянській владі. 1944—1945 року в особняку мешкала родина голови Комітету у справах мистецтв при Раднаркомі УРСР, академіка-драматурга Олександра Корнійчука. Згодом будинок віддали дитячій соматичній лікарні, а починаючи з 70-х років XX століття у будинку розташовувалися різні установи, зокрема редакція газети "Культура і життя". З 2020 року власник особняка — ТОВ "Інформаційна група "Агентство столичних повідомлень". Забудовник має проєкт нової споруди до 26,5 метрів заввишки.

Будинок Барбана — зразок одноповерхового житла середнього класу із цегляним декором. У 2015 році Науково-дослідний інститут пам'яткоохоронних досліджень пропонував внести будівлю до переліку щойно виявлених об'єктів культурної спадщини. В обґрунтуванні було зазначено, що це "рідкісний взірець одноповерхового садибного будинку. Прикрашений вишуканим неокласичним декором — русти, лиштви, складний карниз. Цінна пам'ятка культурного надбання міста Києва".

Читайте також

Вийшла третя серія фільму "Будинки з історіями". Вона присвячена "Квітам України"

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок