У Києві почали відновлювати горельєф "Стіна Пам‘яті"

У Києві почали відновлювати горельєф "Стіна Пам‘яті"

Ексклюзивно
У Києві почали відновлювати горельєф "Стіна Пам‘яті"
. Анастасія Муратова, Суспільне

У Києві на Байковій Горі розпочали відновлювати частину горельєфу "Стіна Пам‘яті", розташованого у парку Пам'яті поруч із пам'яткою неомодернізму — київським крематорієм.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного Анастасія Муратова. За її словами, реставрацію почали з фрагмента "Берегиня".

У Києві почали відновлювати горельєф "Стіна Пам‘яті"
У Києві почали відновлювати горельєф "Стіна Пам‘яті". Анастасія Муратова, Суспільне

Як розповів Суспільному автор горельєфу, український художник, скульптор та архітектор Володимир Мельниченко, роботи над горельєфом, який намагалися знищити за радянської влади, триватимуть 2-3 місяці.

"Це дуже значна подія. Тоді знищили твір, рельєфи площею в півтори тисячі квадратних метрів. Архітектуру знищити не змогли, але хотіли теж. Вже як два роки це визнано пам’яткою архітектури, яка не має аналогів у світі. Я дуже пишаюсь цією роботою", – зазначив художник.

У Києві почали відновлювати горельєф "Стіна Пам‘яті"
Автор горельєфу Володимир Мельниченко, розповів, що реставраційні роботи триватимуть 2-3 місяці. Анастасія Муратова, Суспільне

За словами голови правління "Фонду збереження культурної спадщини Ади Рибачук та Володимира Мельниченка" Ксенії Кравцової, нині для реконструкції назбирали 300 тисяч гривень. Гроші давали кияни та підприємці. На повне відкриття фрагменту необхідно близько 2 мільйонів гривень.

Що відомо

  • За визначенням дослідників, Стіна Пам'яті — наймасштабніший твір українського монументального мистецтва. Ця просторова архітектурно-скульптурна композиція присвячена темі життя і смерті та насичена багатозначними метафорами і символами.
  • У січні 1982 року за наказом Міністерства культури УРСР роботи над горельєфом були призупинені. Художня комісія з образотворчого мистецтва й експертна рада з монументальної скульптури оголосили Стіну "чужою принципам соціалістичного реалізму».
  • У березні того ж року монумент почали заливати бетоном. Упродовж трьох місяців на майже готову композицію вилили 300 самоскидів цементного розчину.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок